VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Alexandru Ambros, fost primar de Ungheni: 90% din proiectele realizate în Ungheni au fost efectuate cu bani din UE

Vocea Basarabiei: Discutăm cu Alexandru Ambros, fost primar al municipiului Ungheni din vara anului 2007 și până în toamna acestui an, 16 ani la cârma administrației publice de la Ungheni. A făcut studii și la Academia de Administrație, cu un master în Administrația Publică, dar de specialitate este matematician. Să ne povestiți cum a fost Ungheniul când ați venit dvs. să conduceți această urbe și cum e astăzi, cum se face modernizarea, că astăzi vorbim atât de mult despre modernizare, europenizare. Câți bani sunt în buget, câți bani extrabugetari pot fi atrași?

Alexandru Ambros: A fi primar înseamnă, în primul rând, a fi gospodar. Ceea ce poți face într-o gospodărie mică, în ograda care îți aparține ca proprietate privată, uite, că la un moment dat trebuie să extrapolezi și să faci în cadrul unui oraș întreg. Așa văd eu lucrul unui primar.

Vocea Basarabiei: Dar gospodarul nu are nimic cu politica, pentru că totuși mulți primari au și apartenență politică?

Alexandru Ambros: Da, desigur că apartenența politică la fel înseamnă anumite lucruri și desigur că influențează, doar că este foarte important pentru o persoană care este primar să aibă viziune. Și în momentul în care ai viziune și ai calități de lider, atunci oamenii te urmează.

Apartenența politică influențează activitatea unui primar, doar important este să fie gospodar

Vocea Basarabiei: La început cum arăta Ungheniul? Ați putea să ne spuneți ce buget avea, ce se reușea să se facă cu acei bani din buget?

Alexandru Ambros: La început, bugetul orașului a fost de până la 40 de milioane de lei, acum este de circa 120 de milioane de lei, deci a crescut de 3 ori bugetul, dar lucrul acesta nu spune despre nimic. Noi practic cu banii bugetari asigurăm viabilitatea orașului – activitatea instituțiilor publice, activitatea grădinițelor, instituțiilor de cultură, avem Școală de arte plastice, Școală de sport, Școală de muzică, iar toate investițiile care se fac în special în infrastructură vin în cea mai mare parte din proiecte. Dacă mă întrebați ce am reușit să facem, cum a fost și cum este, desigur că este mare deosebire între ceea ce a fost acum 16 ani și ceea ce este acum. Pot să spun că și acum sunt probleme, ele sunt foarte multe și ele tot timpul vor rămânea, doar că ele sunt altele și peste 4 ani vor fi probleme, și peste 8 ani vor probleme și tot așa, doar că ele devin alte probleme. Cerințele oamenilor cresc. Dacă înainte oamenii se mulțumeau cu faptul, să zicem, că strada este iluminată, acum cerințele lor sunt mai mari; dacă înainte oamenii se mulțumeau să li dea apă 24 de ore, acum cerințele lor sunt altele. Deci, cerințele oamenilor cresc și eu cred că acesta este un lucru absolut normal.

Vocea Basarabiei: Bine, și ați reușit să atrageți investiții, ați reușit să atrageți fonduri, ați reușit să scrieți proiecte și să le implementați, lucrul acesta e și un sacrificiu și mai trebuie să ai și echipă, și mai trebuie iarăși să nu fie indiferent și cetățeanul?

Alexandru Ambros: Vreau să vă spun că fără echipă, în general, nu poți face absolut nimic. Și eu o să vă spun un lucru cu care poate mulți colegi de-ai mei n-au să fie de acord, dar eu vreau să vă zic că nu lipsa resurselor financiare este principalul impediment în dezvoltarea localităților.

Vocea Basarabiei: Resursele umane?

Nu lipsa resurselor financiare este principalul impediment în dezvoltarea localităților, ci a resurselor umane

Alexandru Ambros: Resursele umane sunt cel mai important lucru. În momentul în care ai oameni care pot nu doar să vină cu o idee, dar care pot s-o pună pe hârtie, pot să asigure sustenabilitatea acestei idei, pot să facă bugetul ei, pot să caute contribuție, pentru că este foarte importantă contribuția atunci când sunt mai mulți factori care contribuie la realizarea unui proiect. Deci, acesta este principalul nostru impediment. Noi trebuie să avem oameni pregătiți, oameni bine instruiți, în general, varianta cea ideală este un om plasat în locul unde el se poate manifesta cel mai bine. În momentul în care omul este plasat în locul unde se poate manifesta cel mai bine, în primul rând, el se simte bine, toată lumea în jurul lui se simte bine, pentru că el dă plusvaloare, el dă rezultate. În momentul în care sunt oameni pricepuți, dar ei sunt lăsați într-o poziție greșită, normal că lucrurile nu merg bine.

Vocea Basarabiei: Deci, cel mai mult au greșit cei care au guvernat, pentru că au politizat foarte mult, inclusiv funcțiile la nivel de administrație publică?

Alexandru Ambros: Da, eu sunt de acord că, întâi și întâi, trebuie de atras atenție nivelului de profesionalism, la fel este foarte important dacă omul are gândire de echipă, credeți-mă, dacă omul nu are gândire de echipă lucrurile nu merg, este ca într-o echipă de fotbal. Chiar dacă ești un fotbalist foarte bun și faci niște driblinguri cum nu știe a face nimeni, dar nu știi să dai pas, nu știi să cedezi balonul atunci când trebuie, atunci mare rezultat nu este, pentru că contează scorul final, contează să câștigăm meciul.

Vocea Basarabiei: Dar acum stau și mă gândesc dacă dl Alexandru Ambros, care a condus atâția ani municipiul Ungheni, vorbește despre nevoia resursei umane, care să fie și una de calitate, calificată, ce mai spune un primar unde mai mult de jumătate din cetățeni sunt plecați peste hotare? Și ce se spune despre cei plecați, că au plecat cei mai buni, mai descurcăreți?

Alexandru Ambros: Este corect lucrul pe care îl spuneți dvs., doar că eu i-aș îndemna pe colegii mei, primarii din localități, să gândească puțin mai larg și atunci când fac echipa să nu se uite doar la cei care trăiesc alături de ei, să se uite puțin mai larg. De exemplu, noi avem o instituție publică care se numește Centrul de Resurse pentru Dezvoltare Durabilă Locală și Regională, unde avem 4 angajați permanenți, dar mai avem și angajați pe contract și el nu-i neapărat nevoie să trăiască în Ungheni, el poate să trăiască în Chișinău, el poate să trăiască la Praga, el poate să trăiască la Sofia, nu contează. Deci, el este angajat, el are sarcină, el are responsabilitate, el pregătește livrabilul, îl livrează, cu el se închei contractul, nu-i numaidecât omul din echipă să trăiască în localitatea ta. Acesta este un lucru foarte important. Și încă ceva, ceea ce ar trebui să înțeleagă toată lumea este că o singură persoană deja nu mai poate face față. Când aud că un primar zice că-i trebuie un specialist care să-i scrie proiecte, eu îi zic: nu, îți trebuie o echipă care să-ți scrie proiecte sau dacă, de exemplu, ai identificat o companie care o poate face, păi nu iei o companie de orișiunde, dar o iei mai întâi în echipă, faci echipă cu această companie și cu ea mergi permanent din momentul în care ai identificat-o. Deci, ea trebuie să fie parte a comunității din localitate.

Vocea Basarabiei: Să există o continuitate și o compatibilitate chiar în tot ceea ce se face.

Alexandru Ambros: Exact. Și atunci se creează niște relații cu această echipă care îți scrie proiectul, pentru că ea ține la faptul ca localitatea să meargă înainte.

Vocea Basarabiei: Mai spre sfârșitul emisiunii o să vorbim și despre reforma administrativ-teritorială, și despre reformarea administrației publice, dar pentru că ați vorbit despre echipă și cât de importantă este componența acestei echipe, care e relația primarului cu consilierii locali?

Alexandru Ambros: Normal că asta este o problemă, pentru că administrația publică locală, chiar și unii consilieri câteodată nu-și dau seama, are două componente. Dacă vorbim de administrația publică locală de nivelul I, ea are componentă deliberativă, acesta este Consiliul local, și are componenta executivă, asta este primăria. Atunci când spunem APL, avem în vedere ambele componente.

Vocea Basarabiei: Absolut.

Alexandru Ambros: Și normal că este foarte important ca aceste două componente să lucreze bine, pentru că primăria nu poate să activeze foarte bine, să vizeze proiecte, dacă nu are niște decizii bine formulate ale administrației publice locale de nivelul I, deci, deliberativă, care este Consiliul local. Eu, în cele 4 mandate, am găsit tot timpul limbă comună cu consilierii.

Vocea Basarabiei: Dar s-au diferențiat mult componențele consiliilor municipale la primul, la al doilea, la al treilea și la al patrulea mandat?

Alexandru Ambros: Tot timpul au fost diferite, dar eu am găsit limbă comună cu toată lumea. În momentul în care vedeam că nu am majoritate, îl întrebam sincer pe fiecare consilier: „Spune ce întrebare ai, spune ce te doare și unde nu-i este clar și eu îți promit că îți explic atâta timp cât este nevoie, până toată lumea va înțelege care este esența…”

Vocea Basarabiei: Bine, dar în spatele consilierului care are o altă culoare politică există și un alt interes?

Alexandru Ambros: Da, este corect. Câteodată, unii consilieri votează politic, asta este corect, chiar dacă el înțelege că întrebarea este corectă și trebuie votată, el votează împotrivă, dar, totuși, oamenii sunt din localitate și atunci când se gândesc că o să trebuiască să răspundă în fața cetățenilor, de ce o anumită decizie a fost votată într-un fel sau în alt fel, până la urmă, oricum votează așa cum trebuie.

Vocea Basarabiei: Dar impedimentul cel mai mare e atunci când se creează aceste alianțe, pentru că în campania electorală partidele nu atacă problemele, cel mai des se atacă persoanele și interesele de partid totuși prevalează. Și atunci când se creează aceste alianțe, iată, mai cu seamă după turul II al alegerilor va fi foarte clară situația per ansamblu pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în toate cele 32 de raioane, în două municipii, în UTA Găgăuzia. Vedeți cât de mult sunt criticați cei de la guvernare: „Ați promis că niciodată nu veți trece drumul cu cel pe care l-ați numit bandit, hoț”? Cum s-au mai numit politicienii în campania electorală? În tot felul. Și după asta ar trebui iarăși să deschidă cărărușa, să-și dea bună ziua, să existe loc pentru bună ziua și chiar, iată, să constituie aceste alianțe despre care unii spun că sunt foarte de neînțeles?

Alexandru Ambros: La momentul actual, eu aș zice că, într-adevăr, există un pericol pentru o eventuală deturnare a cursului european de dezvoltare a țării noastre. Eu sunt promotorul și eu tot timpul am fost proeuropean și tot timpul am spus că prietenii noștri adevărați sunt în Uniunea Europeană, pentru că, practic, 90 la sută din toate proiectele care s-au realizat în Ungheni au fost efectuate cu bani europeni. Am avut și proiecte de dezvoltare susținute de alți parteneri de dezvoltare, cum este USAID, aceștia sunt parteneri americani și eu nu pot să nu spun că până acum tot ce am reușit să facem și dacă am schimbat fața orașului nostru și am adus infrastructura la un alt nivel de urbanizare este datorită faptului că am avut prieteni, și prietenii aceștia au fost în Vest. Acum, părerea mea este că aceste alianțe care se creează pun un pericol foarte mare pe faptul că ar putea fi cumva dacă nu deturnată, cel puțin oprită sau stopată decizia noastră de integrare europeană.

Prietenii noștri adevărați sunt Uniunea Europeană, pentru că 90% din proiectele realizate în Ungheni au fost efectuate cu bani europeni

Vocea Basarabiei: Dar cum ar putea fi împiedicat acest parcurs european?

Alexandru Ambros: Parcursul european ar putea fi împiedicat foarte simplu. Acum Comisia Europeană este cu ochii pe noi, suntem în prag de începere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Asta nu înseamnă că mâine vom adera, vom adera peste un anumit număr de ani. Se zice că va fi peste 7, peste 10 ani posibil, dar negocierile încep acum, sunt puse niște condiții. Chiar astăzi am auzit la radio că guvernul a îndeplinit peste 90 la sută din condițiile Comisiei Europene.

Vocea Basarabiei: Așa a spus șeful diplomației, Nicu Popescu.

Alexandru Ambros: Suntem pe cale bună. Și în momentul în care, de exemplu, rezultatele alegerilor vor arăta că guvernarea este proeuropeană, iar cetățenii cumva nu sunt de acord exact cu guvernarea, atunci normal că pot să apară anumite semne de întrebare din partea celor din Uniunea Europeană referitor la cât de bine merg lucrurile la noi.

De aceea este foarte important ca cursul acesta de integrare europeană, de mișcare în direcția Uniunii Europene să nu fie deturnat, indiferent de interese, indiferent de politicile pe care le duc partidele etc.

Vocea Basarabiei: În această campanie electorală s-a vorbit mult despre coruperea alegătorilor și am auzit multe voci care spuneau că chiar dacă acest fenomen ar fi fost răspândit la o scară mult mai largă, asta ar fi însemnat deturnarea parcursului european. Cum vă explicați dvs. că totuși sunt politicieni care reușesc să corupă alegătorii?

Alexandru Ambros: Cred că este vorba despre niște intenții, niște năravuri mai vechi, care au existat cândva și desigur că este vorba de conștiința oamenilor, pentru că în momentul în care omul este stimulat cu ceva o singură dată, normal ar fi să-și dea seama că lucrul acesta nu se va repeta decât altă dată când cel care îi propune lucrul acesta va fi cointeresat și momentul în care oamenii simpli acceptă aceste pomeni electorale spune despre aceea că oamenii își merită conducătorii pe care îi aleg. Pentru că, dacă ei ar avea o conștiință altfel, ar spune că nu au nevoie de lucrul acesta sau poate ar accepta această pomană, dar și-ar exprima opțiunea exact așa cum gândesc ei. Asta ar fi tot o opțiune.

Vocea Basarabiei: Dar v-a surprins pe dvs. faptul că doar cu două zile înaintea scrutinului a fost promovat un candidat care să obțină majoritatea la alegeri? Pentru că există campanie electorală, iată când ați mers și dvs. și ați discutat cu cetățenii să vă ofere aceste 4 mandate de încredere, trebuia să le explicați, să vă cunoască? Acum chiar așa ușor cetățeanul merge la vot și pune ștampila pe numele celui pe care l-a văzut sau nu l-a văzut măcar o singură dată, nu l-a auzit ce program are?

Alexandru Ambros: Din păcate, este o întrebare foarte complicată ceea ce întrebați dvs., de ce se întâmplă lucrul acesta sau cum omul în două zile poate să-și formeze un alt concept și să se înscrie într-o altă echipă. Mie, de exemplu, lucrul acesta îmi este inexplicabil, dar probabil că, până la urmă, problema este totuși sărăcia, care îi aduce pe oameni la astfel de acțiuni și lipsa de conștiință, de maturitate politică, pentru că în două zile să pui un candidat și el să aibă o reușită, e clar că în spate s-au făcut niște lucruri urâte.

Vocea Basarabiei: Dar de ce nu puneți în această listă și activitatea instituțiilor statului? Pentru că despre ele iarăși s-a spus că sunt aproape nefuncționale, iar dacă institiile statului nu sunt puternice, atunci politicianul care urmărește cu totul alte scopuri, el sfidează legea, lui nu-i pasă?

Alexandru Ambros: Nu este o noutate că instituțiile statului sunt slabe, și noi trebuie să recunoaștem lucrul acesta. Noi, dacă n-o să spunem că instituțiile statului sunt slabe și ei sunt foarte puternici, nimic n-o să se schimbe, până la urmă. Și atunci când eu zic că instituțiile statului sunt slabe, eu încep cu primăria. Din punct de vedere relativ, normal că și primăriile, și consiliile raionale, și poliția, și procuratura, și judecătoria, și alte instituții ar trebui să fie puternice, care lucrează ca un ceas elvețian, în care fiecare își face datoria ș.a.m.d., dar lipsa de oameni de toate categoriile face ca foarte multe posturi să fie vacante, începând cu portarul care deschide poarta și terminând cu cel care este manager de proiect sau este managerul unei instituții, avem lipsă de oameni la toate categoriile.

Vocea Basarabiei: Și ce trebuie de făcut, pentru că acei politicieni care au alte scopuri decât dezvoltarea statului, ei cunosc această situație, că nu există suficiente resurse umane, că nu sunt capacități, că acolo poate fi corupt și funcționarul public, dacă își propune drept scop acest lucru un politician despre care vorbim?

Alexandru Ambros: Dacă vorbim de statul Republica Moldova, părerea mea este că se fac acum acțiuni foarte concrete, se fac acțiuni de schimbări în justiție, se fac acțiuni de combatere a corupției, doar că lucrurile nu sunt atât de ușoare, deci nu poate fi făcut totul foarte repede. Cei care și-au închipuit că lucrurile se vor schimba peste noapte, uite, am votat, le-am acordat votul de încredere și mâine se va schimba situația nu și-au dat seama că și mâine trebuie să depună efort, și poimâine trebuie să depună efort și efortul trebuie să fie depus de fiecare din noi, ca lucrurile să se schimbe. Nu doar noi v-am votat, acum faceți, nu, trebuie să facem toți împreună. Eu sunt matematician, ca să mă înțelegeți, și atunci pentru mine succesul unei echipe este nu altceva decât suma succeselor fiecărui membru al acestei echipe. Atunci când însumăm succesele tuturor membrilor echipei, acesta este succesul echipei per ansamblu și fiecare membru al echipei poate să aducă plusvaloare, poate să nu aducă nimic sau poate să scadă din valoarea respectivă. Mă înțelegeți? De aceea, după mine, lucrurile nu sunt atât de simple și atunci când oamenii se plâng pe guvernare trebuie întâi s-o înceapă de la ei. Eu niciodată nu m-am plâns pe guvernare și n-am zis niciodată că ei nu sunt buni, decât poate în cercuri mai restrânse, unde pot să spun lucrul acesta și de ce am făcut-o, pentru că conducerea cea care guvernează țara este tot dintre noi.

Dacă vorbim de statul Republica Moldova, părerea mea este că se fac acum acțiuni foarte concrete, se fac acțiuni de schimbări în justiție, de combatere a corupției, doar că lucrurile nu sunt atât de ușoare și nu poate fi făcut totul foarte repede.

Vocea Basarabiei: Oglinda societății…

Alexandru Ambros: Da, este oglinda societății. Ei tot dintre noi s-au ridicat cumva sus, au ajuns acolo și, uite, ce au ajuns.

Vocea Basarabiei: Tot cu votul cetățenilor.

Alexandru Ambros: Exact. Dacă nouă ni se pare aici, jos, că suntem mari și tari, să vedeți când ajungem acolo, sus, că nu este așa de simplu, nu este simplu deloc, este destul de complicat.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.