VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Alex Buretz: Nu vă lăsați orbiți de decoruri și luminițe, de brazi sclipitori

Bună dimineața, dragi prieteni ai Vocii Basarabiei! Sunt Iulian Ciocan, este prima emisiune „Radiografia Săptămânii” din acest nou an, 2024, o emisiune în care iau în dezbatere teme de actualitate cu oameni pe care îi aduc aici din zona artei și culturii, iar invitatul meu din această dimineață este un tânăr caricaturist și designer, Alex Buretz.

Vocea Basarabiei: Alex, bine ai venit la noi! La mulți ani!

Alex Buretz: Bine v-am găsit, un început bun de an!

Vocea Basarabiei: Am văzut o postare pe pagina ta de Facebook, care mi-a dat impresia că ești nu numai caricaturist și designer, ci și un activist social. Și era vorba în acea postare de pe Facebook despre faptul că primăria vrea să închidă grupele cu program prelungit pentru copii din lipsă de bani, se pare, dar tu remarcai în acea postare că, de fapt, primăria găsește bani pentru alte activități. Poți să ne spui care este problema?

Alex Buretz: Trebuie să încep cu faptul că fac parte dintr-o echipă care se numește „Primăria alternativă”, suntem câțiva activiști, fiecare este specialist în domeniul său. Bunăoară, la cel legat de educație este dna Revenco, care este fondatoarea organizației „Părinți solidari”, și ea cunoaște mai multe aspecte ale educației ce țin de grădinițe, de școli, de acest program extins. Eu, neavând copii…

Vocea Basarabiei: Deocamdată…

Alex Buretz: Da, deocamdată. Nu cunoșteam tema atât de aprofundat, dna Ala ne-a „luminat” care e situația cu adevărat și desigur mulți părinți au aflat despre închiderea acestor grupe, iar primăria ulterior a venit cu o reacție că, de fapt, nu se închid grupele, dar nu vor fi finanțate de primărie.

Vocea Basarabiei: Dacă nu vor fi finanțate de primărie, atunci cum rămâne, le va finanța altcineva sau cum?

Alex Buretz: Posibil că din banii părințiilor, asta este ideea că vor fi finanțate din banii părințiilor, presupun, dar cred eu că presiunea socială a făcut primăria să-și revizuiască planurile.

Vocea Basarabiei: …să dea înapoi.

Alex Buretz: Să dea înapoi, dar poate a făcut o încercare ca să vadă cum vor reacționa părinții și nu a mers sau poate era planificat așa să fie. Nu cunosc aceste lucruri, dar eu, ca și caricaturist, mă interesează ce se întâmplă în oraș și făcând parte din această echipă de activiști, consultându-mă cu dna Ala, care cunoaște mai bine tema respectivă, am făcut caricatura asta.

Vocea Basarabiei: Dar, ca să înțeleg, echipa voastră e focalizată pe activitatea primăriei, pe ceea ce se întâmplă în oraș? Voi sunteți ca un fel de ziariști, adică sunteți pe fază cumva, vedeți ce face primăria, monitorizați activitatea ei?

Alex Buretz: Da, monitorizăm activitatea, dar nu am studii de jurnalist.

Vocea Basarabiei: Bine, jurnalist poate fi și unul care nu neapărat a făcut facultatea de jurnalism.

Alex Buretz: Noi facem ceea ce cunoaștem, echipa noastră face o emisiune online – „Primăria alternativă”, unde chemăm diferiți oameni a căror activitate este legată de Chișinău, consilieri municipali…

Vocea Basarabiei: Și încercați să le puneți întrebări incomode?

Alex Buretz: Să punem întrebări incomode și să discutăm temele care nu se discută pe canalele primăriei, unde totul este foarte frumos și chiar dacă au și ei anumite emisiuni, știu dinainte ce întrebări vor fi adresate și cele incomode, de fapt, importante pentru oraș, nu se discută.

Vocea Basarabiei: Dar vreau să te întreb, dacă tot sunteți axați pe activitatea primăriei, care ar fi, din punctul tău de vedere, domeniile în care primăria se prezintă mai slab sau în care nu reușește să se ridice la orizontul de așteptare al chișinăuienilor?

Alex Buretz: Problema care este legată de lipsa banilor pentru grupele extinse sunt cheltuielile pentru concerte, festivaluri, luminițe și alte lucruri secundare care sunt făcute pentru a arăta vizual că totul este bine.

Vocea Basarabiei: Dar se zice că oamenii au nevoie de entertainment, de show, de distracție?

Alex Buretz: Da, cu asta au și câștigat dragostea publicului, fiindcă aparent totul este frumos și bine, dar multe lucruri real importante pentru oraș, cum ar fi animalele fără stăpân sau infrastructura bine gândită, precum intersecții unde să nu fie accidente sau treceri de pietoni, cumva se pune pe planul doi și doar când presiunea publică crește, atunci se intervine și se iau unele măsuri.

Vocea Basarabiei: Apropo, tu ai pomenit și vreau să te întreb, din punctul meu de vedere, al unui cetățean al orașului Chișinău, care are deja o vârstă venerabilă, am 55 de ani și am trăit toată viața în orașul Chișinău, pentru mine o problemă cronică, irezolvabilă a acestei urbe este cea legată de câinii vagabonzi. Ani de zile trec, și problema aceasta nu poate fi rezolvată. Acolo unde locuiesc eu, în sectorul Buiucani, știu câinii vagabonzi, îi cunosc deja. Sunt niște haite, la un moment dat era o cățea cu 3 cățeluși în fața magazinului Linella, a stat săptămâni în șir acolo. Cum crezi tu, de ce nu poate fi rezolvată o problemă de asta, care mi se pare fundamentală? Nu vezi așa ceva în orașele europene, în Praga, unde am fost eu, în Amsterdam, în Paris nu vezi atâția câini vagabonzi.

Alex Buretz: În echipa noastră este Anastasia, ea este specialistă în domeniul protecției animalelor și cunoaște multe lucruri despre animalele vagabonde. Eu, de asemenea, m-am interesat de tema aceasta, am fost la necropolă, acolo unde se țin câinii, am fost la aziluri să văd care-i situația.

Vocea Basarabiei: Și cum e acolo, adică în ce condiții sunt ei ținuți?

Alex Buretz: Dacă este vorba de necropolă, acolo nu sunt ținuți în condiții bune, nu sunt sterilizați, au fost ceva programe…

Vocea Basarabiei: Parcă ziceau că îi sterilizează.

Alex Buretz: O perioadă îndelungată în general n-au fost sterilizați, nu știu acum care e situația, dar pentru a fi efectivă, sterilizarea trebuie să cuprindă un anumit procent din numărul total de animale abandonate, procent la care nu se ajunge niciodată și ceea ce se face este insuficient.

Vocea Basarabiei: Totuși nu înțeleg, adică asta nu este o prioritate pentru edilii aceștia care se perindă la noi? Mie mi se pare asta o problemă importantă, dacă ar fi rezolvată problema asta, orașul ar arăta altfel și câinii aceștia fiind duși în niște locuri special amenajate s-ar simți poate că mai bine decât să umble așa, haihui, pe stradă.

Alex Buretz: Din câte am înțeles eu, există interese financiare, fiindcă din bugetul orașului se dau, dacă nu greșesc, 8 milioane de lei pentru prinderea și menținerea acestor câini și nu sunt făcute rapoarte pe ce se cheltuie banii, deci cumva ei se alocă, dar nu-i clar pentru ce anume și câți bani s-au cheltuit. E foarte netransparent cum se cheltuie banii, sunt niște persoane dubioase care se ocupă cu asta și organizația care se ocupă e legată de Regia Autosalubritate, la fel este straniu faptul că acei care se ocupă cu colectarea gunoiului, se ocupă și cu câinii vagabonzi. Oamenii care încearcă să facă ceva, de exemplu, cum a fost Karl Luganov, sunt dați afară din serviciu.

Vocea Basarabiei: Da, un activist social, îl cunosc, foarte activ și pe rețele…

Alex Buretz: S-au invocat diverse motive și a fost dat afară, cu toate că el a participat la scrierea regulamentului, a făcut multe lucruri, dar pe parcurs i s-au pus multe piedici ca să nu se ajungă la o schimbare majoră. De asemenea, am înțeles că sunt piedici și din partea guvernării pentru a fi adoptată legea privind protecția animalelor cu toate acele puncte care erau prescrise.

Vocea Basarabiei: Guvernanții n-au timp poate pentru așa ceva, probabil prioritatea este integrarea europeană, dar problema e că dacă ajungi în Europa trebuie să rezolvi și problema aceasta, că în Europa a fost rezolvată de multă vreme, nu?

Alex Buretz: Da, prin cea mai bună metodă – sterilizarea, dar ea durează și trebuie făcută conform rigorilor din Europa, ei deja știu și nu trebuie să inventăm nimic.

Vocea Basarabiei: Mergem la un alt subiect, Alex. Înainte de Revelion, Maia Sandu, apoi guvernul, apoi salvatorii și pompierii i-au îndemnat pe cetățenii moldoveni să nu lanseze focuri de artificii în noaptea de Revelion. S-au invocat tot felul de motive: că asta sperie animalele, că asta provoacă deranj unor oameni bolnavi sau bătrâni, care vor să se odihnească și în noaptea de Revelion, că e zgomot etc. Și se pare că moldovenii, o să folosesc o sintagmă mai urâtă, dar probabil că o s-o folosesc justificat, și-au băgat coatele în îndemnurile președintei, în îndemnurile guvernului, ale salvatorilor și pompierilor, pentru că după ora 24, în noaptea dintre ani, Chișinăul a fost învăluit de un soi de canonadă, să-i zic așa, deci, focuri de artificii, un dezmăț, eu nu puteam sta liniștit, două ore am suferit în apartamentul meu, voiam liniște. Chiar dacă era noaptea de Revelion, voiam liniște, să văd ceva acolo pe un laptop, niște emisiuni și nu puteam, pentru că alături, în curte, niște indivizi lansau focuri de artificii, urlau, zbierau. În alți ani am încercat să discut cu oamenii aceștia și ei de fiecare dată îmi spun așa: „Noi trăim într-o țară liberă, avem această libertate să facem ce vrem du-te, moșule, în casă și ocupă-te de problemele tale”. Cum vezi tu chestia asta? Pe tine te deranjează sau poate și tu ești unul dintre cei care lansează aceste focuri de artificii și eu nu știu?

Alex Buretz: Nu am văzut mesajul președintei, nici al guvernului, am văzut mesajul…

Vocea Basarabiei: A fost. Și guvernul, și Maia Sandu i-au îndemnat pe moldoveni.

Alex Buretz: Poate o problemă este că nu s-a distribuit atât de mult sau nu a ajuns la destinație?

Vocea Basarabiei: Nu, eu cred că mesajul acesta a fost văzut, pentru că, de obicei, mesajele guvernului, ale președintelui, chiar și ale pompierilor și salvatorilor sunt văzute, dar se pare că nu sunt băgate în seamă de către oameni.

Alex Buretz: Da, anul trecut artificiile au fost interzise, a fost ceva legat de situația excepțională și în legătură cu războiul din Ucraina s-au interzis…

Vocea Basarabiei: Dar au fost?

Alex Buretz: Au fost. Anul acesta nu s-a interzis nimic.

Vocea Basarabiei: Dar au fost îndemnurile acestea.

Alex Buretz: Au prins la libertate și au zis că facem ce vrem, recomandările guvernanților sunt doar recomandări, nu sunt obligațiuni și ei au decis că sunt liberi și pot să facă ce vor din moment ce nu încalcă legea.

Vocea Basarabiei: Din punctul meu de vedere, vrei nu vrei, apare totuși aspectul acesta al moralității. Eu nu pot să înțeleg – cum poți să te ocupi de aceste focuri de artificii în noaptea de Revelion când, de fapt, alături în Ucraina e război și mor atâția oameni. Adică veselia asta a ta deșănțată nu vine cumva în contradicție cu suferințele care se întâmplă acolo, adică n-ar trebui tu ca om să te gândești: „Eu nu pot să mă veselesc așa, într-un mod deșănțat, dacă acolo mor oameni, blocuri de locuințe sunt ciuruite de obuze”? Deci, acolo mor în fiecare zi oameni, dar eu stau aici și lansez focuri de artificii ca și cum nimic nu se întâmplă alături?

Alex Buretz: Apropo, în Ucraina încă de la începutul războiului sunt interzise vânzările și utilizarea artificiilor și sunt stabilite amenzi usturătoare pentru vânzare, de la 500 până la 1.000 de dolari și pentru lansarea artificiilor sunt mai multe articole, conform unor articole poți nimeri chiar și la închisoare pentru asta. Da, ei au argumentat de ce au adoptat așa lege, și anume pentru că provoacă o stare de anxietate, oamenii se sperie crezând că împușcă cineva.

Vocea Basarabiei: Da, fiind război, pot să confunde, într-adevăr, da.

Alex Buretz: La noi, probabil o parte din oameni simt acest lucru și când aud aceste bubuituri se sperie, dar, pe de altă parte, aceștia vor să se bucure așa cum știu ei a o face și să simtă permanent acest sentiment…

Vocea Basarabiei:că ceva important li se întâmplă anume în acele ore, da? Trecerea ceea dintre ani, dle, e ceva absolut deosebit în viața lor și trebuie să sară în sus și să împroaște totul cu focuri de artificii în jur?

Alex Buretz: Desigur, eu sunt împotriva utilizării lor, ultima dată am utilizat artificii cu vreo 10 ani în urmă.

Vocea Basarabiei: Când erai mai tânăr, probabil?

Alex Buretz: Da, când artificiile au căzut pe o parte și au început a împușca în noi, în cei prezenți…

Vocea Basarabiei: Deci și așa ceva poate să se întâmple?

Alex Buretz: Da, și de atunci n-am mai lansat artificii.

Vocea Basarabiei: E clar că probabil nu se poate îngrădi dreptul acesta de a lansa artificii, dar nici nu este normal să lansezi artificii sub geamul meu. Eu probabil am dreptul să le cer să se ducă mai departe, adică n-ar trebui, totuși, să existe niște reguli, la o anumită distanță de un bloc de locuit sau să fie niște locuri speciale pentru acești indivizi care vor să lanseze, cum sunt pentru fumători, de exemplu, fumătorul intră într-un local și acolo sunt spații unde poți fuma și unde nu poți fuma? Dle, vrei să lansezi, te duci acolo pe un teren viran după șoseaua Balcani și lansezi acolo, nu-mi lansezi mie sub blocul de locuit. N-ar trebui să fie așa?

Alex Buretz: Cred că în perioada sărbătorilor de iarnă există, să-i zic așa, un extaz social, se încalcă mai multe norme, începând de la șofat sau își pun pe mașini diferite decorații care la fel nu corespund legilor și lumea mai bea niște alcool și mai prinde la curaj și de asta cumva de sărbători legile se încalcă mai des.

Vocea Basarabiei: Și poliția parcă dispare cumva așa din câmpul vizual.

Alex Buretz: Poliția mai închide ochii la anumite ilegalități și, în general, conform statisticii, de sărbători au loc mult mai multe crime. Bunăoară, am văzut o statistică din Rusia, dar cred că se referă și la noi, numărul de omoruri pe an și de sărbători pe acest grafic sunt niște cifre foarte ridicate.

Vocea Basarabiei: Deci, cum ar zice rusul, omorurile „zașkalivaiut” de sărbători?

Alex Buretz: Cam așa.

Vocea Basarabiei: Mergem mai departe. A existat un mesaj de Revelion al președintei Maia Sandu și ea zicea cam așa: „Pompierii, drumarii, artiștii, jurnaliștii, polițiștii, fermierii, croitorii, bucătarii, designerii (deci se referea și la voi), lucrătorii pentru salubrizare, funcționarii publici, diplomații, antreprenorii, inginerii”, a numit mai multe categorii, „fiecare cetățean muncește pentru a transforma speranța în realitate, speranța că împreună vom construi un stat puternic, unde e pace în țară, siguranță și curățenie pe străzi și mai multe bucurii în familie, un stat care are grijă de cetățenii săi și la a căror bunăstare participăm toți”. Tu ai sentimentul acesta că noi, toți acești oameni de diferite categorii, foarte diferiți, de la poeți și scriitori, designeri și până la lucrătorii de la salubritate și diplomați, deci, noi toți făurim acest stat despre care vorbește Maia Sandu?

Alex Buretz: M-am bucurat să aud cuvântul „designeri”. Da, facem parte din această societate și mesajul este să nu fim dezbinați.

Vocea Basarabiei: Da, să fim uniți cumva.

Alex Buretz: Și cunosc câteva exemple de asemenea unire în jurul unei idei.

Vocea Basarabiei: Ia spune-ne și nouă, că m-ai făcut curios.

Alex Buretz: De exemplu, am descoperit recent comunitatea de la câteva blocuri de la Buiucani, activistul civic Rodion Gavriloi a participat activ la organizarea acestei comunități. Sunt câteva blocuri noi, unde în locul câtorva spații de parcare s-a organizat un spațiu public îngrădit, cu mese și luminițe, unde se petrec diferite activități de sărbători. Bunăoară, cineva gătește pentru toată lumea sau la Anul Nou vine Moș Crăciun la toți copiii care locuiesc în aceste blocuri. Am vizitat această curte și am fost bucuros și uimit de ceea ce se întâmplă. De asemenea, acolo sunt mulți bicicliști și bicicletele sunt lăsate chiar afară…

Vocea Basarabiei: Și nimeni nu le fură?

Alex Buretz: Bicicletele sunt legate, sunt și sisteme video de supraveghere, dar la modul general acesta este un exemplu foarte bun de curte amenajată și de comunicare între oameni, de organizare a unei mici comunități. (…)

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.