VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Tarifele pentru moldoveni puteau fi mai mici, dacă acestea ar fi fost ajustate la timp de ANRE, susține Victor Parlicov

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a explicat  de ce în 2022 prețul la gaz a explodat fără precedent și Republica Moldova a plătit cele mai mari tarife. Potrivit acestuia, ANRE nu a ajustat tarifele la timp fiindcă acestea erau politizate. Declarația a fost făcută la emisiunea „Realitatea te privește” de la Rlive TV.

„Tarifele sunt calculate ca o medie. În perioada anilor 2020-2021, ANRE nu a ajustat tarifele la timp. În acea perioadă, s-au acumulat aceste devieri tarifare. De asta și vreau să mă țin cât mai departe de zona de politizare a tarifelor. Noi am plătit cele mai înalte tarife în istorie, inclusiv din cauza greșelilor de reglementare, de neajustare. Dacă vorbim de tarife la gaze. În 2020-2021 nu s-au ajustat la timp tarifele, a venit 2021, a venit criza și la fel nu și-a asumat nimeni majorările. Am ajuns în 2022, când prețurile au explodat fără precedent, s-a făcut prima majorare și prețurile s-au dus mai departe în sus. Aici când s-a făcut majorarea în septembrie 2022 ne-a prins din urmă devierile tarifare care nu s-au făcut din 2021. De ce noi în iarna când erau cele mai înalte prețuri pe piața regională la gaz am plătit și mai mult? Pentru că în tarife au fost incluse problemele din anii precedenți. Gazprom atunci spunea că ori plătiți, ori noi vă deconectăm”, a declarat ministrul Victor Parlicov.

Amintim că, cel mai mare preț plătit de consumatorii din Republica Moldova a fost de 29,27 lei, cu TVA inclus. Tariful a fost în vigoare în perioada octombrie 2022 – iulie 2023.

Totodată, tariful a fost diminuat pe parcursul anului trecut de mai multe ori. În acest an, prețul a scăzut pentru a doua oară. De astăzi, consumatorii casnici urmează să achite un tarif de 13,12 (cu TVA) lei metrul cub de gaz, cu 10,3% mai puțin față de tariful trecut, potrivit deciziei Agenției Naționale de Reglementare în Energetică.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.