VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Lozova: Noi patriotism vedem în Ucraina, la cetățenii ucraineni, vedem cum luptă, cum rabdă și cum au speranță că ei vor birui. Noi asta trebuie să o înțelegem

În cazul în care Moscova ar ataca Republica Moldova, țara ar urma să se predea necondiționat, „pentru că nu este în stare să se apere în fața Federației Ruse”, susțin 29 la sută din cetățeni. Datele se regăsesc într-un sondaj prezentat de WatchDog.md. Alți 9,7 la sută susțin că, într-o asemenea situație, autoritățile de la Chișinău ar urma să înceapă tratative, fiind stat neutru. Totuși, aproximativ 40 la sută din cei intervievați spun că Republica Moldova ar urma să se apere cu armele în mână. Întrebați dacă sunt gata să ia arma în mână pentru a apăra Republica Moldova de o eventuală invazie rusă sau un atac din partea regiunii transnistrene, 45 la sută din respondenți au spus că ar refuza categoric. Conform datelor prezentate, 42 la sută din respondenți susțin că Rusia nu reprezintă o amenințare. Încotro, Moldova? Căutăm răspuns la acest sfârșit de săptămână.

* * *

Președinta Maia Sandu este politicianul cu cea mai înaltă rată de încredere în rândul moldovenilor. Este răspunsul a aproape 24 la sută dintre respondenți la întrebarea deschisă din sondajul prezentat de CBS Research și WatchDog.md. În lista politicienilor pentru care și-au exprimat încrederea respondenții se mai regăsesc fostul președintele Igor Dodon, liderul fugar al Partidului „Șor”, Ilan Șor, iar pe poziția a patra se plasează primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban. Aproape 50 la sută dintre respondenți nu au putut numi o personalitate politică în care ar avea încredere. Vocea Basarabiei a ajuns în comuna Lozova din Strășeni și a discutat cu localnicii despre încrederea pe care o au în politicieni, dar și despre direcția corecta pe care trebuie să se îndrepte Republica Moldova.

– Guvernarea sau țara noastră a luat o direcție corectă, spre Uniunea Europeană, acolo unde este dezvoltată cultura, civilizația, unde oamenii lucrează, achită impozite, trăiesc mult mai bine ca noi, cetățenii Republicii Moldova. Și de ce nu, să ajungem să trăim ca ei într-o țară europeană, unde lucrează statul de drept, unde cetățeanul poate să lucreze la el acasă, să fie motivat, să fie lângă familie, lângă copii, să poată să-și ducă un trai decent aici, acasă?

Vocea Basarabiei: De aici din localitate multă lume e plecată?

– Da, cred că sunt prin toate țările lumii, care în Anglia, care în Italia, care în Germania.

Vocea Basarabiei: Ați fost și dvs. peste hotare?

– Da, am fost plecat, de la 16 ani chiar am fost plecat, în Rusia am lucrat, atunci mai mulți mergeau în Rusia decât în Europa, atunci în Europa era mai greu de ajuns sau încă nu aveai pe cineva cunoscut ca să te duci să te angajezi la muncă, am fost în Franța și am lucrat, am fost în Austria și am lucrat, dar pe urmă m-am stabilit aici acasă și deja lucrez aici, în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Mulți se întreabă – vor mai reveni din cei plecați? Pentru că acolo și-au reunit familiile, acolo au locuri de muncă, acolo și-au cumpărat case, mașini, copiii învață acolo, e grea revenirea aceasta acasă?

– Pentru cineva e grea, pentru cineva poate este ușoară. Sunt cetățeni care s-au întors aici înapoi lângă familie, alții deja și-au cumpărat locuințe acolo, s-au stabilit acolo. Dar vedem în ultimul timp ce se întâmplă la noi cu scumpirile și cu viața pe care o avem în Republica Moldova, vedem că mulți vând deja locuințele de aici și pleacă într-o țară europeană, acolo unde ei se simt mai bine sau sunt motivați, cred eu.

Vocea Basarabiei: Dar dacă intenția e că și aici să fie create condiții asemănătoare de trai, de muncă, de ce să nu se oprească acest exod?

– Dacă în timpul apropiat guvernarea o să deschidă întreprinderi, uzine, fabrici și cetățeanul Republicii Moldova o să fie motivat la el aici, la el acasă, eu cred că fiecare își dorește să lucreze în țara lui, să plătească impozite aici și să lucreze aici, lângă familie.

Drept să vă spun, când era salariul de 3.000-4.000 de lei, leul moldovenesc avea altă valoare și îți ajungeau acei 4.000 de lei salariu, dar acum 10.000 sau 12.000 de lei, cum este totul scump, nu îți ajung.

Vocea Basarabiei: Ce leafă ar fi mulțumitoare pentru un cetățean ca să nu se mai gândească să-și facă valiza? Pentru dvs. ce salariu ar fi unul motivant?

– Drept să vă spun, când era salariul de 3.000-4.000 de lei era echivalentul acum care se dau salarii la 10.000-12.000 de lei, fiindcă atunci leul moldovenesc avea altă valoare și îți ajungeau acei 4.000 de lei salariu, dar acum 10.000 sau 12.000 de lei, cum este totul scump, nu îți ajung. La moment, eu cred că cu un salariu minim de 20.000 de lei și tot o să trăiască așa, mediu.

Vocea Basarabiei: Și ca să se ajungă la această mărime al salariului de 20.000 de lei trebuie să fie economia pusă pe roate?

– Da, cuiva poate nu o să-i convină, dar asta este realitatea, ar trebui ca toți acei care au deschise o afacere ori o întreprindere în Republica Moldova, ar trebui ca să pună angajații cu acte în regulă. Într-un stat numai atunci când se achită impozitele se duc banii în bugetul statului, atunci poate economia să crească, poate să fie salariile mai mari, pensiile mai mari, ceea ce oamenii își doresc toți clar, cu siguranță lucrul, dar nu are statul de unde la moment economie, știind faptul cum am trăit până acum sau că îs datorii, sau că am trăit mai greu, sau că s-a furat.

Vocea Basarabiei: Dvs. vreodată ați acceptat salariul în plic?

– La moment sunt angajat cu acte în regulă.

Vocea Basarabiei: Dar peste hotare când ați muncit erați cu acte în regulă?

– În Rusia – nu, nu am lucrat cu acte în regulă, dar în Franța și în Austria am lucrat cu acte în regulă, chiar am primit, eram deja revenit în Republica Moldova și am primit concediu pentru jumătate de an de 2.100 de euro din Austria, care mi-au fost transferați pe card. La noi, schimbările cred că, în primul rând, trebuie să fie de la noi, de la cetățeni, dar totodată e clar că și guvernarea, ei sunt acum la conducere, care ar trebui să facă schimbările în toate domeniile ca să fie totul bine pus la punct, să lucreze statul de drept, legile trebuie să fie bune și pentru cetățean să fie făcute. Unirea cred că trebuie să vină tot de la conducere, oamenii, chiar dacă își doresc, vedeți că la noi sunt o bună parte pentru Unirea cu România, o parte sunt cu Rusia, suntem împărțiți în tabere, cât e de mică țara noastră, dar suntem împărțiți în mai multe categorii, fiecare are viziunea sa și cred că doar de la guvernare dacă o să vină Unirea, cred că o să se înfăptuiască, altfel cred că nu o să fie.

Într-o țară atât de mică nu este nevoie cred că de atâtea partide. Când cineva trage într-o parte, iar cineva trage în altă parte, niciodată nu o să mergem într-o direcție corectă.

Vocea Basarabiei: Știți câte partide sunt în Republica Moldova?

– Sunt 60 de partide înregistrate în Republica Moldova. Într-o țară atât de mică nu este nevoie cred că de atâtea partide, trebuie să fie și la noi ca în Statele Unite ale Americii, sunt două partide, de stânga și de dreapta, care conduc, dar nu comparăm noi Republica Moldova cu Statele Unite ale Americii, însă la noi îs atâtea partide. Eu cred că ar trebui să se unească aceste partide care îs cu viziuni proeuropene și să facă ceva bun în țara asta pentru cetățenii Republicii Moldova, nu e bine când cineva trage într-o parte, iar cineva trage în altă parte, fiindcă noi niciodată nu o să mergem într-o direcție corectă și niciodată nu o să trăim aici în țară așa cum noi ne dorim să trăim ca într-o țară europeană.

Vocea Basarabiei: Dar dvs., cine din politicieni vă insuflă încredere, în cine aveți încredere?

– Să vă spun așa sincer, clar că este Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, care vedem că dna președintă își dorește, într-adevăr, ca cetățenii acestui stat să trăiască mai bine, să ducă o viață mai bună aici în țară, dar nu poate dna Sandu într-un timp așa de scurt, chiar dacă și-a propus aceste scopuri să le facă, dar ele au nevoie de ceva timp. Cred că e nevoie de minim 10 ani ca să ajungem țară europeană. O bună parte din cetățenii Republicii Moldova cred că își dau bine seama ce se întâmplă în Ucraina, că acolo trăiesc oamenii acum în frig, fără apă, fără lumină, pe când noi avem și apă, și lumină, gaz, așa cum este scump, dar îl avem, nu stăm, nu înghețăm de frig, ceea ce alți oameni interpretează că război în Ucraina sau că ucrainenii, sau că nu știu ce, fiecare are viziunea lui. O problemă mai mare care este la noi în țară este aceea că guvernarea ar trebui zilnic să aducă la cunoștința cetățenilor problemele care sunt într-adevăr. Da, noi vedem la televizor că acolo rușii azi au dat rachete, au distrus, sau vedem că acolo nu au apă, nu au lumină sau nu au gaz, sau că rachetele au ajuns, da, și pe teritoriul Republicii Moldova, clar că noi discutăm, dar mulți cetățeni nici nu știu măcar ce se întâmplă acolo sau acești cetățeni ai Rusiei, la care acolo li se transmit alte știri și asta este, se induce lumea în eroare.

Trebuie să iasă în teritoriu, să vadă, într-adevăr, fiecare localitate, să vină politicienii și să vadă, într-adevăr, cu ce probleme se confruntă lumea.

Vocea Basarabiei: Dvs. ziceți că cei de la putere ar trebui să țină mai mult sfat cu cetățenii, cum vedeți dvs. iată relația asta politician-cetățean?

– Trebuie să iasă în teritoriu, să vadă, într-adevăr, fiecare localitate, să vină politicienii și să vadă, într-adevăr, cu ce probleme se confruntă lumea, fiindcă oamenii deja sunt supărați și clar că sunt nemulțumiți, fie că sunt alți factori sau alte partide care induc în eroare oamenii, despre politica ce se întâmplă la noi în țară și cred că guvernarea ar fi bine să meargă prin localități. Și cel mai dureros, cel mai rău lucru este că nu au suficienți bani pentru a ajuta cetățenii, dar cred că s-au făcut multe schimbări în țară în ultima perioadă, ceea ce s-a dat ajutoare, dar vine omul poate cu altă problemă mică, ceea ce ar trebui să controleze, pentru că, de exemplu, în cadrul unei instituții publice au schimbat doar șeful, dar în rest au rămas aceiași angajați. Și oamenii merg de la o ușă la altă ușă și nu-și mai rezolvă acea problemă, poate ea este mică, dar nu-i ascultă sau nu le explică ceea ce ar trebui să facă, nu sunt ajutați și oamenii de aceea și își pierd încrederea. Sau aceeași justiție care se înfăptuiește în Republica Moldova, toți cred că dacă este la guvernare dna Maia Sandu sau președintele parlamentului, dl Igor Grosu, sau Natalia Gavrilița, ei cred că ei sunt de vină, dar nu știu cum o să fie, o să fie greu ca aceiași funcționari publici pe care îi avem, ca să înțeleagă că ei au venit să muncească în folosul cetățeanului, pentru cetățean, nu împotriva cetățeanului.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Lozova, Strășeni, și vorbim despre direcția pe care trebuie să se îndrepte satul și statul, care e drumul corect. În general, e preocupat cetățeanul încotro se îndreaptă Moldova sau e dominat de grijile cotidiene și nu se mai gândește și la politica externă a statului?

– Avem multă populație care este în vârstă, pensionată, pensiile sunt mici, nu pot face față cheltuielilor la achitarea facturilor. Deci, problema principală pe care o are populația la momentul de față este cum să fac față la aceste cheltuieli, gaze naturale, lemne de foc, alimentație, medicamente, curent electric ș.a.m.d.Nu știu dacă chiar acum îi interesează în ce direcție s-o luăm, înspre Est ori înspre Vest.

Vocea Basarabiei: Adică?

– Dar noi nu trecem cu vederea ceea ce se întâmplă în țara vecină, în Ucraina, războiul nejust și nedrept care este acolo, oameni cărora le sunt distruse casele, bunurile ș.a.m.d., inclusiv sunt curmate vieți și, din păcate, mulți oameni care și-au pierdut viața în urma războiului și a atacurilor provocate de armata rusă. Vedem că Rusia nu este un stat prietenos, din păcate, a devenit în ultimul timp un stat agresor, să ne orientăm viziunea noastră spre țările care ne-au întins mâna de-a lungul acestor ani, cu ajutoare financiare, cu ajutoare din toate direcțiile.

Fără ajutoarele din afară astăzi, Republica Moldova ar îngheța de frig și s-ar confrunta cu un colaps total

Vocea Basarabiei: Părerile sunt împărțite, unii spun că Republica Moldova după 31 de ani de independență ar trebui de una singură să-și rezolve problemele și să nu mai stea cu mâna întinsă, pe de altă parte, sunt și foarte multe voci care spun că fără această asistență din exterior, din Occident, Republica Moldova nu s-ar putea dezvolta.

– Aceste voci care spun că Moldova trebuie să se întrețină singură sunt ale persoanelor care nu lucrează, persoane care nu contribuie cu nimic la bugetul țării, dar sunt experți, critici și spun că noi trebuie să ne întreținem singuri. Dacă să ne întreținem singuri înseamnă că noi trebuie să fim angajați în câmpul muncii, să achităm impozite la stat, să fim cu activitate legală și atunci bugetul țării va fi altul, da. Ajutorul din partea partenerilor noștri de dezvoltare este vizibil, îl vedem, cu siguranță fără ajutoarele din afară Republica Moldova astăzi ar îngheța de frig, Republica Moldova se confrunta cu un colaps total și doar vorbesc cei care nu au trăit aceste zile grele, pe care le trăim acum, nu înțeleg care este problema în Ucraina, războiul din Ucraina, nu pot să facă încă o diferență și dă Doamne să nu ajungă în Moldova. Doar să privești și să auzi ceea ce se întâmplă în Ucraina, poți să spui că la noi lucrurile nu sunt atât de rele. Este pace și dă Doamne așa să continue să fie, să nu ajungă pericolele la noi în țară și atunci eu cred că mulți nu ar vorbi că în Moldova este rău.

Vocea Basarabiei: Dar în comună este vreun proiect implementat cu sprijin din partea Federației Ruse, dacă geopolitica asta tot stă în capul mesei?

– Eu nu cunosc despre așa finanțări și așa susțineri din partea Federației Ruse, nu știu un proiect lansat ori apeluri de propuneri de proiecte lansate de Federația Rusă. De exemplu, alte ambasade, majoritatea ambasadelor din Europa, Statele Unite și altele au zeci de granturi, din partea Federației Ruse nu am auzit să fi fost lansat vreun apel de granturi, n-am auzit niciodată, inclusiv, nu știu, Guvernul Rusiei ori Duma de Stat dacă a contribuit cu ceva, în afară de embargouri, prețurile mari la gaze nu am auzit să fi venit vreun proiect benefic pentru Moldova, din păcate.

Vocea Basarabiei: Dar acest război din imediata vecinătate a Republicii Moldova pe care l-a pornit Rusia împotriva Ucrainei e înțeles de omul de la firul ierbii?

– Clar că o mare parte din populație sunt contra acestui război, sunt contra acțiunilor pe care le-a întreprins conducerea Federației Ruse, liderul lor de la Kremlin, Putin, afirmă că o face cu susținerea Dumei de Stat, a altor reprezentanți.

Vocea Basarabiei: Și peste 10 ani, iată, cum ați vrea să arate Lozova și Republica Moldova?

– Sunt o persoană optimistă și cred că Lozova, Republica Moldova, să ajungem cu Doamne ajută să fim un stat european, iar odată cu intrarea în Uniunea Europeană, cu aderarea, noi o să beneficiem de mai multe ajutoare financiare, o să avem posibilitatea de a aplica la diferite programe europene și, respectiv, din aceste programe și din aceste finanțări se vor schimba serviciile, infrastructura, inclusiv aspectele sociale, pentru că odată cu intrarea în Uniunea Europeană salariul minim nu o să fie cel de 150 de euro, care este la moment, dar…

Vocea Basarabiei: Dar exodul credeți că are șanse să fie stopat sau e imposibil să stopezi migrația?

– În caz că noi reușim să fim în familia europeană, cred că o să se oprească populația pe loc, pentru că Republica Moldova este o țară frumoasă, localitățile în care trăim sunt localități aproape de inima și sufletele noastre, sunt la fel frumoase și cred că merită de rămas în Republica Moldova, merită de contribuit la dezvoltarea Republicii Moldova, doar nu știu dacă o să putem opri integral acest exod, el poate să continue, dar sper că o să se reîntoarcă alții care îs plecați de mult. Eu tot am fost plecat în străinătate, am lucrat 6 ani în Portugalia, am revenit în țara noastră și am ales calea ca să contribui să dezvoltăm această țară, să fim alături de rudele noastre, alături de părinți și să nu ne pierdem prin lumea mare unii de alții, ci să facem în așa fel ca urmașii noștri, copiii noștri, viitorul nostru să vadă o Moldovă altfel, cu oameni altfel, cu o gândire pozitivă, cu o gândire bună.

Pare-mi-se că integrarea europeană e calea cea mai adevărată și noi suntem pe drumul cel drept

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Lozova, Strășeni, și vorbim despre sondaje de opinie. Și rezultatele acestor cercetări sociologice arată că majoritatea cetățenilor cred că statul acesta merge pe o cale greșită. Ce înseamnă cale dreaptă, cale greșită?

– Părerea mea e că statul merge corect, mai anevoios se implementează reformele, cu greu ajunge importanța acestor reforme și mersul lor la cetățean, mai greu, dar nu, că nu ne ducem să dăm mâna cu Putin, nu ne ducem, eu știu, în altă parte. Pare-mi-se că integrarea europeană e calea cea mai adevărată și noi suntem pe drumul cel drept.

Vocea Basarabiei: Dar cetățeanul percepe la justa valoare ce înseamnă integrare europeană?

– Nu, oamenii simpli nu înțeleg. Îmi pare rău de acei care ar trebui să înțeleagă, că au și un post de lucru, comunică, mai ascultă radioul, acum rețelele de socializare îs pe primul plan și ei greu înțeleg, dar câteodată nu că greu înțeleg, dar nu vor să înțeleagă. De ce? Fiindcă îs nostalgici după vremea trecută – una, doi – mai ales acei care trăiesc cu părinții împreună sunt dominați de părinți, că „atunci era mai bine” și îl convinge, cu toate că el azi primește salariu bun, are o mașină de lux, are frați, surori prin Europa. Totuși, iată, ori indiferența, iaca aici, că îi conving părinții sau cumătrii, sau cineva rude, ori nu știu, când se adună nu știu unde la sfat, dar mai mult indiferența. Mulți, foarte mulți nu vor să se implice în ridicarea nivelului de trai. Îmi pare mie că oamenii se camuflează cu chestia aceasta din cauză că nu vor să-și strice relațiile.

Vocea Basarabiei: Cum descrieți dvs. sărăcia în Republica Moldova, mulți îs cu oftatul?

– Nu consider că noi trăim sărac. Bine, sunt într-adevăr care n-au venit, sunt bolnavi, singuratici, da, eu înțeleg, dar un număr foarte mic, să zicem 1-2%, ei, lasă 3% din tot satul nostru sunt așa, în dificultate, dar statul are grijă de oamenii aceștia. Eu nu-i înțeleg pe acei care la televizor sau la radio, sau unde îi mai ascultăm, sau chiar pe rețelele de socializare spun că eu îs sărac, trăiesc rău, că am 1.000 de lei, ori 1.200, ori 800 zice o doamnă într-o zi. Dar eu o întreb, dar nu mă aude desigur că: „Dar unde ai fost, ce ai făcut? Ce ai făcut toată viața? Ai 60 de ani aici, 70 de ani, ce ai făcut toată viața de ai 800 de lei? Înseamnă că nu te-ai gândit la viitor și acum aștepți cineva să-ți dea”. Oamenii care au lucrat câte 30-40 de ani nu se văicărează, aceștia au o pensie bunișoară cu care pot să depășească criza care este actualmente în Republica Moldova. Și iarăși ne întoarcem și actualmente lumea lucrează la negru. Sunt asistent social și lumea vine și zice: „Ei, dacă nu vrea să mă angajeze la lucru”… Nu-i poți, el e fără statut, chiar să-i faci ajutorul cela social care este, dar el e fără statut, el se duce și lucrează. „Păi, dar noi lucrăm.” – „Păi, lucrați, dar…” Eu îi explic, banii aceștia pe care-i primești  trebuie să-i primești de undeva. Bine, cei care vin din ajutoare – vin din ajutoare, dar sunt și bani care vin din fondurile noastre, din impozitele noastre sunt veniți mulți bani, care se oferă pentru unii, pentru alții.

Vocea Basarabiei: Cum se crește nivelul de cultură în societate, cine are acest rol?

– Școala, numai școala și părinții. Ș-apoi școala, vreau să vă spun că patriotismul și cultura îs cenușărese, dar astea îl fac pe om să fie mândru de țara în care trăiește. Dacă are o cultură pe care o respectă, desigur și cu care se mândrește, și educație, patriotism, dacă mergem acum și întrebăm ceva, facem un sondaj ce ține de patriotism – îi zero, s-a uitat de noțiunea aceasta, dar e foarte importantă.

Vocea Basarabiei: Și atunci?

– Eu sunt încântată de faptul când chiar în țara vecină, cum zice lumea, în România se spune că „suntem mândri de tricolor, suntem mândri de tradițiile noastre, noi prezentăm cutare și cutare regiune”.

Noi patriotism vedem în Ucraina, la cetățenii ucraineni, vedem cum luptă, cum rabdă și cum au speranță că ei vor birui. Noi asta trebuie să o înțelegem, dar nu știu dacă toți înțeleg.

Vocea Basarabiei: Și atunci ar trebui să mai treacă ani ca aceste cercetări sociologice să arate că majoritatea respondenților cred că țara lor se îndreaptă pe o cale corectă?

– Nu știu, nu pot să vă răspund concret la întrebare, urgent trebuie de făcut ceva, de revizuit toate programele școlare și de luat o direcție sau de pus accente pe patriotism și cultură. Și unde te-ai duce și ce oră ai face, și geografie, și istorie, și limbă română, și limbă engleză, și nu știu ce – să fie acolo un punctișor unde să se spună de chestia asta. Și, în primul rând, eu nu vreau să dau nume, dar dacă la facultate un comunist de acel care a fost toată viața predă Istoria și Politologia, și nu știu ce mai predă acolo, cum să vină profesorul cela tânăr în școală și să fie plin de patriotism? Nu poate, fiindcă el nu a auzit de așa ceva. Și el crede că asta e ceva, ca o noțiune, că am ști ce ar însemna, dar nu arde pentru idee și pentru patriotism, nu. Noi patriotism vedem în Ucraina, la cetățenii ucraineni, vedem cum luptă, cum rabdă și cum au speranță că ei vor birui. Noi asta trebuie să o înțelegem, dar nu știu dacă toți înțeleg.

Vocea Basarabiei: Ce să înțelegem?

– Să înțelegem că, dacă ei țin piept luptelor și nevoilor care sunt la dânșii în țară, noi ne urăm pace încă, dar cel mai sfânt, că noi nu avem bani și nu avem experiență, să ne integrăm, să trecem ca membri ai Uniunii Europene în componența României și să avem scutul de apărare NATO. Punct.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am ajuns în vizită aici, la Lozova, Strășeni, și discutăm cu cetățenii pe ce drum se îndreaptă țara lor. Încotro, Moldova?

– Pe un drum necunoscut, de-atâta că nici conducerea nu-i sigură pe toate celea ce spune, să zicem, trebuie s-o luăm ori într-o direcție, ori în alta – dacă Unirea cu România, Unirea cu România; dacă suntem independenți și vrem să fim noi mari și tari, trebuie…

Vocea Basarabiei: Dar integrarea europeană nu vă insuflă încredere?

– Integrarea europeană îi bine.

Vocea Basarabiei: Cum descrieți dvs. timpurile pe care le trăiesc astăzi cetățenii acestui stat?

– Cetățenii care au rămas în Moldova tot timpul să-i dai, să-i dai, să-i dai… Pe care îl întrebi așa, da’ trebuie să ne dea, trebuie să ne dea, numai „trebuie să ne dea”, dar ei că trebuie să lucreze și să facă acolo, asta las’ să facă cine-o vrea, dar numai nu noi, dar nouă să ne dea.

Vocea Basarabiei: Dar atunci când se vorbește despre calitățile acestor cetățeni ai Republicii Moldova, se zice că ei sunt harnici, că ei sunt ospitalieri, că ei sunt generoși, că ei sunt mărinimoși…

– Dna Valentina, acei care-s generoși și muncitori au plecat peste hotare.

Vocea Basarabiei: Cum definiți sărăcia în Republica Moldova? Cine e sărac și de ce e sărăcie?

– Sărăcia-i știți cum? Mai ales aici, în Centru, în primul rând, când s-a împărțit pământul nu s-a împărțit bine, s-au împărțit 5 ari pe dealul cela, 10 pe dealul celălalt și-acum, când, de-o vorbă, sunt băieți care vor să cumpere pământul să-l lucreze, să fie posturi de lucru, nu pot. Cum de pe dealul cela? Au venit și la mine și mi-au spus: „Dl Mihai, iaca, cumpără cotele mele”. Eu știți ce le-am răspuns? Aveți saci cubanezi de ceia cum erau mari? – „Avem vreo 40, vreo 60.” – „Eu am vreo 400, pune toți arii ceia în saci, îi pui într-un loc și atunci eu îi cumpăr”. Dar așa, cum să cumperi pământul cela? Asta-i imposibil. Și iaca din pricina asta… Vedeți, Nordul îi oleacă altfel, Sudul – tot oleacă așa, pentru că atunci când s-a dat pământul s-a dat tot împreună, dar aici s-a împărțit. Dezastru!

Vocea Basarabiei: Și Moldova e un stat sărac?

– E un stat foarte bogat, dar din ‘90 și până acum au fost bandiți la conducere, numai să pună în buzunarele lor. Eu nu spun acum că, de-o vorbă, să fie sfinți, las’ să ia oleacă acolo, dar nu așa cu miliardele, ca Plahotniuc, Candu, Șor ș.a.m.d. Vedeți, iată acum chiar în Ucraina, ați văzut ce a făcut Zelenski? Pe 7, 8 i-a dat afară, șefi de instituții de acestea mari, șefii regiunilor și niște miniștri acolo pentru mită și, mai ales, cumpărau la armată pentru mâncare, astea toate și acolo făceau șmecherii și sub judecată încă, dar la noi nu-i nimic – nici judecători, nici procurori, nu-i nimic la noi. La noi toți ies. Pe care îl întrebi, a furat. Îl întrebi pe Dodon, că ai făcut așa, ai luat „kuliokul”, dar nu, nu-i vinovat și niciunul nu-i vinovat. Niciunul nu-i vinovat! Numai noi suntem aiștia, țăranii aceia îs vinovați.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. astăzi aveți încredere în politicieni? Cine vă insuflă încredere din cei care reprezintă clasa politică?

– Maia Sandu. A făcut și ea greșeli, atunci când au câștigat ei, ea a trebuit să facă nu că coaliție, dar un fel de coagulare, pe toți cei mai buni din toate partidele astea să-i ia și-i să-i pună acolo, și să aibă mulți buni, dar așa au rămas aceia în afară și ei îs acolo 7, 8, 10 dintr-aiștia care conduc acum, dar restul, ceilalți îs… Al câtelea ești? – Al 60-lea. – Dar te-ai gândit vreodată că ai să fii în parlament? – Nu.

Vocea Basarabiei: În general trebuie văzută numai partea goală a paharului sau și partea plină?

Vă spun: PAS-ul face multe bune, dar dacă face ceva, imediat trebuie și să comunice ca oamenii să știe, dar așa…

Vocea Basarabiei: Dar eu am mai pus întrebarea asta aici, în satul Lozova – dacă ar fi o guvernare de o altă culoare politică, atunci ce soartă ar fi avut Republica Moldova cu o guvernare de o altă culoare politică?

– Dna Valentina, dacă erau forțele proruse, era și mai rău, și mai rău, că Ucraina avea să ne blocheze și aveam să murim chiar și de foame.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Acum doresc să biruie Ucraina, pentru că cât nu era așa noi cu Ucraina foarte, foarte bine am trăit. Toate productele – și făină, și toate crupele acestea le primeam de la Ucraina, toate-s din Ucraina. Și Ucraina ne dădea nouă, știți cum? Cum dau rușii acum la Transnistria gaz. Ei, ce-i acolo… Și noi, Moldova, cu două milioane de oameni pentru Ucraina când ei aveau 44 de milioane, pentru noi că ne dădeau acolo vreo 200 de tone de grâu, și ne dădeau cu un preț mai mic, era cu prețul mult mai mic și ne duceam și făceam…

Vocea Basarabiei: Și vă întrebam – ce vă doriți cel mai mult?

– Să intrăm în Uniunea Europeană și Unirea cu România. Dar dacă intrăm în Uniunea Europeană, atunci ca și când o să fim uniți cu România, că n-o să fie graniță, n-o să fie nimic. Și să biruie Ucraina, dacă biruie Ucraina, atunci se termină și cu Transnistria, dintr-odată se termină.

* * *

Opinii adunate în comuna Lozova din Strășeni. Uniunea Europeană intenționează să finalizeze un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până pe data de 24 februarie, ziua în care se împlinește un an de la declanșarea invaziei ruse împotriva Ucrainei. Anunțul a fost făcut de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev. În același timp, liderul de la Kiev a cerut noi sancțiuni împotriva Rusiei, subliniind că efectele celor existente „s-au atenuat”, iar adoptarea de noi restricții trebuie „accelerată”. Despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei și despre cooperarea bilaterală dintre Chișinău si Londra a vorbit la Vocea Basarabiei Steven Fisher, ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.