VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Valeriu Ghilețchi: O soluție pentru viitorul R. Moldova ar fi reunirea cu România și astfel am rezolva imediat mai multe probleme

Discutăm astăzi în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție cu Valeriu Ghilețchi, fost deputat în parlamentul Republicii Moldova despre Adunarea Moldova Europeană, despre sursele de informare ale cetățeanului de rând, despre reforma administrației publice locale, despre traseismul politic, despre funcția de deputat discreditată, despre posibilitatea Moldovei de a fi parte a UE până în 2030, dar și despre ce își dorește Federația Rusă de la Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează discutăm cu fostul deputat Valeriu Ghilețchi, cu o experiență vastă în parlament, 12 ani de parlamentarism…

Valeriu Ghilețchi: Treisprezece ani și jumătate, aproape 14…

Vocea Basarabiei: Valeriu Ghilețchi a ajuns să dețină și funcția de vicepreședinte al legislativului pe timpuri, iată de ce l-am invitat la această ediție a „Punctelor de reflecție”, pentru a vorbi despre locul și rolul Republicii Moldova în această regiune destul de tensionată. După mai mult de 400 de zile de război, războiul pe care îl duce Rusia în Ucraina, s-au schimbat foarte multe lucruri, deși s-ar părea că dezideratul numărul 1 a fost și acum 10 ani integrarea europeană, pentru că în 2014 Republica Moldova a obținut regim liberalizat de vize și a ratificat Acordul de Asociere, care include și Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Este tot mai aproape acest deziderat de a fi unul real ca Moldova să facă parte din Uniunea Europeană sau încă mai au dreptate și cei care spun că parcursul acesta european ar putea fi deturnat?

Valeriu Ghilețchi: Bine, dacă vorbim despre opțiunile pe care Republica Moldova le are astăzi, din fericire sau poate cineva ar spune din nefericire, nu avem prea multe opțiuni. Noi suntem într-o zonă geografică în care realmente am avea 3 sau 4 opțiuni. Una ține de trecut, dacă vrem să rămânem în spațiul euroasiatic, să rămânem sub influența Federației Ruse în mare parte, Rusia, Uniunea Rusia-Belarus, Comunitatea Statelor Independente. Războiul, de fapt, a micșorat foarte mult șansele și dorința cetățenilor Republicii Moldova de a mai rămâne în spațiul euroasiatic. O altă opțiune e cea pe care am obținut-o în 1991, când ne-am declarat independența, să fim un stat independent, un stat suveran, să nu facem parte din nicio comunitate, dar și această opțiune este una destul de dificilă, pentru că…

O soluție pentru viitorul R. Moldova ar fi reunirea cu România și astfel am rezolva imediat mai multe probleme

Vocea Basarabiei: Adică, cum să nu facă parte din nicio comunitate? Din comunitatea europeană vrea să facă parte.

Valeriu Ghilețchi: Eu zic care sunt opțiunile. Deci, o opțiune ar fi să fie Moldova cum poate am folosi exemplul Elveției. Elveția e o țară neutră, ca și Republica Moldova, nu face parte din Uniunea Europeană. Sigur este pe continentul european, dar e o țară care și-a dezvoltat o anumită identitate proprie și nu s-a alăturat niciunui bloc comunitar, nici din punct de vedere militar, nici din punct de vedere economic, păstrează relații bune cu țările europene, dar totuși are această autonomie și independență. Dar pentru Republica Moldova și această cale cred că este una destul de dificilă, suntem o țară mică, cu resurse naturale mici, am văzut ce s-a întâmplat și în această iarnă, fără sprijin din afară cu greu ne-am fi descurcat, deci avem nevoie de sprijin. A treia opțiune, e altă opțiune pe care o discutăm, procentul celor care susțin această opțiune se pare că este în creștere, dar nu avem masa critică, e vorba de a ne uni cu România, adică este o a altă opțiune.

Vocea Basarabiei: Fiecare al treilea cetățean, conform sondajelor de opinie, ar vota pentru reunire.

Valeriu Ghilețchi: Da, a crescut numărul. Și dacă nu greșesc, aici, la Vocea Basarabiei, e același punct de vedere sau, cel puțin, majoritatea transmit acest punct de vedere, că o soluție pentru viitorul Republicii Moldova ar fi să fie reunită cu România, să facem parte astăzi din NATO, să facem parte din Uniunea Europeană și am rezolva mai multe probleme imediat.

Vocea Basarabiei: Unde se regăsește Valeriu Ghilețchi?

Valeriu Ghilețchi: Încă nu le-am spus pe toate, acuși o să vă spun… A patra este cea cu care ați început, e vorba despre integrarea în Uniunea Europeană, adică e opțiunea care la ora actuală are cel mai mare sprijin în Republica Moldova, dacă ne uităm la sondajele de opinie, ne uităm la rezultatul alegerilor, care de asemenea sunt cel mai bun sondaj ca să vezi care este pulsul în societate, și astăzi masa critică este în favoarea aderării sau integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Sigur ar mai fi și o a cincea, dacă îl întrebați pe Valeriu Ghilețchi, pe care foarte puțin probabil ar împărtăși-o, dar mă gândesc că am mai găsit și de aceștia, să devenim al 51-lea stat din componența Statelor Unite ale Americii. Adică, de ce n-am face parte din cea mai mare și mai puternică, și mai prosperă țară din lume? America are și niște exemple, are Hawaii, are statul acesta de nord pe care l-a luat de la ruși. Până la urmă sunt, dar sigur e mai mult așa, o spun…

Integrarea la Uniunea Europeană e opțiunea care la ora actuală are cel mai mare sprijin în Republica Moldova

Vocea Basarabiei: Alaska?

Valeriu Ghilețchi: Da, vorbim de Alaska. Realmente, noi din toate cele 4 opțiuni pe care le-am descris, care sunt realiste, pentru că fac parte din scenarii care sunt valabile pentru regiunea unde ne aflăm, integrarea europeană se bucură de cel mai mare sprijin și atunci atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere social, noi am fi mai bine, dacă ne-am integra în Uniunea Europeană. Integrându-ne în Uniunea Europeană, noi ne-am apropia și de a treia opțiune, adică ar fi o integrare, mulți pledează pentru această cale, zicând că integrarea în Uniunea Europeană ar însemna și o apropiere mai mare de România. E și acesta un deziderat și probabil că există adevăr în acest lucru.

Vocea Basarabiei: O să vorbim și despre relația moldo-română, pentru că ea s-a intensificat și analiști de pe un mal și celălalt al Prutului spun că acum s-ar fi atins apogeul acestei frumoase relații dintre Chișinău și București, dar să continuăm cu integrarea europeană. Pentru 21 mai, președinta Maia Sandu a lansat un apel către cetățeni să se adune în Piața Marii Adunări Naționale la Adunarea „Moldova Europeană”. Ați putea anticipa, totuși, câți oameni vor veni la acest eveniment, ce se va discuta, cine va vorbi la microfonul principal, cine va lua în calcul deciziile care se vor lua și ce decizi trebuie să fie luate?

Valeriu Ghilețchi: Pornind de la faptul că ideea de a avea o adunare națională pe data de 21 mai nu este o idee rea, adică mai cu seamă pe fonul protestelor pe care le-am văzut în ultimele câteva luni, e nevoie de un mesaj care ar mobiliza societatea, ar încuraja societatea pe calea ei de integrare europeană. E nevoie de asemenea întruniri, ele sunt necesare, noi am mai avut în trecut, vă amintiți, au fost în Piața Marii Adunări Naționale organizate evenimente. Dacă nu greșesc, atunci când fie înaintea sau chiar după ce am obținut regimul liberalizat de vize a fost o adunare tot așa pe integrarea europeană, pentru că erau și niște rezultate pe care le-am obținut și atunci a fost nevoie, dl Filat a luat inițiativa, a fost nevoie de o asemenea adunare ca să transmită acest mesaj în societate. E o întrunire care transmite mai mult un mesaj, el poartă un simbolism, dar puterea acestui mesaj depinde de ce m-ați întrebat, dar, cu părere de rău, nu am răspuns la această întrebare – câți oameni vor fi în piață? – pentru că numărul celor care vor ieși în piață va vorbi de la sine. Dacă în piață vor ieși 10 mii de oameni, e o situație, dacă vor ieși 100 de mii de oameni, e cu totul altă situație. Noi avem în jur de două milioane de alegători în Republica Moldova sau peste două milioane…

Vocea Basarabiei: Nu, mai puțini, pentru că dacă se ține cont că un milion de cetățeni sunt peste hotare, atunci sunt un milion și 800 de mii, așa ziceau cei de la Comisia Electorală Centrală.

Valeriu Ghilețchi: Adică eu ce voiam să zic? Dacă chiar și 100 de mii vor ieși în piață, asta ar însemna dintr-un milion 800 de mii vreo 6%, undeva 6-7%, dar dacă ies numai 10 mii, vă dați seama, adică numărul e mult mai mic. Prin urmare, ideea pe care a lansat-o dna Sandu este una bună, dar ea implică și o mare responsabilitate, nu ai vrea ca să iasă un fiasco, adică nu ai vrea ca la această adunare să vină puțini oameni și atunci le dai apă la moară criticilor integrării în Uniunea Europeană. Eu nu cunosc multe detalii și aș putea să greșesc, o să vă dau un exemplu, eu actualmente am și o anumită funcție civică, sunt președintele unui comitet organizatoric. Comitetele evanghelice din Republica Moldova în luna iunie vor organiza ceea ce numim noi „Festival al Speranței” și atunci pentru organizarea acestui festival a fost creat un comitet organizatoric și am onoarea să conduc acest comitet. Noi lucrăm deja mai mult de jumătate de an și avem o echipă care se întrunește zilnic, avem fiecare responsabil de domeniul lui: transport, media, tineri, copii, femei, adică tot-tot, toate lucrurile…

Vocea Basarabiei: Orice detaliu contează.

Valeriu Ghilețchi: Da, orice detaliu contează. Și noi planificăm să avem poate în jur de vreo 15 mii de oameni. Adică vă imaginați ce efort cere acest lucru, nemaivorbind și de partea financiară ș.a.m.d.? Eu cred că această inițiativă trebuia organizată un pic altfel, nu cunosc din nou detalii, dar trebuia să fie format un comitet sau o echipă organizatorică, fiecare să-și cunoască domeniul său și, apropo, e un eveniment care are, deși el se anunță a fi unul civic, dar are o componentă politică importantă. Deci, noi nu putem nega componenta politică. Cine scot oamenii azi în stradă? Păi nu-i scot reprezentanții ONG-urilor, îi scot politicienii, pentru că ei sunt liderii, ei sunt cei care formează opinia în societate, nu am văzut până în prezent o masă rotundă la care să fie invitați liderii partidelor proeuropene, să fie o discuție, mulți se întreabă, tot stau și ghicesc, presa îi întreabă: va participa cutare partid sau nu va participa? Oamenii încă nu au luat o decizie, dar ne-a rămas mai puțin de o lună până la acele evenimente, adică mie mi se pare că s-ar putea să avem, poate nu mare, dar și o mică dezamăgire, dar ea va fi din cauză că nu s-a organizat bine acest lucru. Eu cred că se cer eforturi organizatorice mult mai mari pentru a avea un rezultat frumos, deși, vă spuneam, ideea în sine nu este rea. Eu chiar am văzut exemple în Sfânta Scriptură, iată după ce Iosua, care a preluat conducerea de la Moise, și poporul israelit deja trecuse 40 de ani prin pustie, intrase în țara promisă, Iosua a făcut, eu o pot numi în termenii noștri o mare adunare națională. Biblia spune că i-a adunat pe toți, toți liderii, toți capii de familie și le-a pus o întrebare, și a vorbit despre sine, e un text în Biblie foarte celebru, în care el s-a adresat acestei mari adunări naționale și a zis: „Cât despre mine, eu și casa mea vom sluji Domnului”, pentru că problema era de ordin spiritual. Ei ieșiseră din Egipt, erau zei acolo și ei trebuiau să ia o decizie, și el zice: „Cât despre mine, eu și casa mea vom sluji Domnului”. Și atunci, ceilalți lideri au confirmat acest lucru și o altă adunare mare națională despre care citim în Biblie, după ce s-au întors din captivitatea babiloniană, în cartea „Neemia” de asemenea este descris și acolo spune că „s-au adunat toți ca un singur om”, după ce s-au întors din acea robie, pentru că aceste mesaje sunt necesare, adică ele au temei.

Eu cred că pentru adunarea din 21 mai se cer eforturi organizatorice mult mai mari pentru a avea un rezultat frumos

Vocea Basarabiei: E clar mesajul pe care vreți să-l transmiteți și dvs., dar trebuie luate în calcul și câteva aspecte: războiul din imediata vecinătate, crizele care se suprapun, urmează 3 ani electorali, pentru că în toamnă alegeri locale generale vor fi, după care la anul viitor alegeri prezidențiale, iar încă peste un an – alegeri parlamentare. Și acum, vă dați seama, fiecare lider de partid are nevoie și de capital politic, că bazinul electoral mai degrabă se îngustează decât se lărgește de la un scrutin la altul, și se încearcă să se mențină și acest număr de alegători, simpatizanți ai unui sau altui partid. Și ce se mai zice în Republica Moldova? Orgoliul, frustrările sunt mari, cum s-ar putea să se ajungă la un consens, pentru că deseori se face trimitere și la înțelegerile de la Snagov pentru România, când politicienii au căzut de acord că țara lor trebuie să ajungă în NATO și în UE? În Republica Moldova totuși situația, chiar dacă e un stat mai mic, situația e alta.

Valeriu Ghilețchi: E adevărat, noi avem particularitățile noastre, dar tocmai din acest motiv, așa cum am spus, consider că era nevoie de o întâlnire, de o masă rotundă a acestor lideri politici, era cred că mult mai bine dacă această masă rotundă se făcea înainte ca dna Sandu să anunțe Adunarea Națională, veneai, te consultai, ieșeai după acea consultare și spuneai: „M-am consultat cu liderii politici din Republica Moldova, parlamentari sau din parlament, partide din parlament sau extraparlamentare, am găsit un numitor comun, avem puncte diferite pe un set”…

Vocea Basarabiei: Câte partide credeți dvs. că astăzi ar accepta să se adune la o masă de discuții?

Valeriu Ghilețchi: Eu cred că minimum 10.

Vocea Basarabiei: Și care sunt acestea?

Valeriu Ghilețchi: Haideți să le luăm pe rând. Deci, noi vorbim de Partidul Liberal Democrat, vorbim de Platforma DA, vorbim de Partidul CUB al dlui Munteanu, eu chiar și același partid al dlui Ceban, deși mulți îl critică, nu l-aș exclude din moment ce ei au anunțat că vor integrare europeană, lăsați-i să vină și ei la această masă de discuții, l-am văzut pe dl Chicu la Consiliul Europei în această săptămână. Bine, e critic, e așa un critic pe alocuri prea acid, după mine, așa, în felul lui de a critica, dar e mai bine să-l ai la o masă ca să discuți și să vezi dacă ne putem pune de acord anume pe acest lucru.

Vocea Basarabiei: Cinci partide le-ați enumerat.

Valeriu Ghilețchi: Nu, cred că mai multe au fost.

Vocea Basarabiei: Cinci.

Valeriu Ghilețchi: Numai 5 au fost? Nu am lista partidelor, dna Valentina, dacă aș avea lista partidelor v-aș mai spune, este partidul pe care îl conduce Ștefan, cum îi spune…

Vocea Basarabiei: Gligor, Partidul Schimbării.

Valeriu Ghilețchi: Adică, dacă țin minte, totuși 10 partide am putea să le găsim, dar fie chiar și 7 partide, dacă erau, mesajul în sine contează, adică mesajul că tu ai chemat la o masă liderii politici, sigur că nu poți pune miza doar pe liderii politici, e bine să implici, îndrăznesc să spun și lucrul acesta, deși biserica e separată de stat, dar dacă e o chestie care ține de soarta țării, de ce să nu-i aduni și pe capii cultelor religioase, să stai de vorbă cu ei: „Oameni buni, voi sunteți gata să vă rugați pentru viitorul Republicii Moldova, voi sunteți gata să transmiteți un mesaj că e o cale bună pentru țara noastră, o cale care ne va aduce prosperitate, ne va aduce pace, ne va aduce libertate?”. De ce să nu faci lucrul acesta, pentru că și ei au influență în societate și fără dimensiunea politică, e o acțiune civică, până la urmă. Deci sunt mai multe domenii sau dimensiuni pe care se putea mobiliza societatea ca să avem cu adevărat o mare adunare națională.

Sunt mai multe domenii sau dimensiuni pe care se putea mobiliza societatea ca să avem cu adevărat o Mare Adunare Națională.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.