VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 552: Evgheni Prigojin, îngropat în secret într-un cimitir „mic și vechi” de lângă Sankt-Petersburg

Update: Fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a fost înmormântata astăzi la cimitirul Pokrovskoie din Rusia. Informația a fost confirmată de serviciul de presă al lui Prigojin, care a precizat că funeraliile au avut loc într-un format închis.

„Înmormântarea lui Evgheni Prigojin a avut loc într-un format închis. Cei care doresc să-și ia rămas bun pot vizita cimitirul Pokrovskoe ”, se arată în mesaj, potrivit BBC.

Conform unor surse media ruse citate de CNN, Prigojin a fost îngropat în jurul orei 13.00, ora locală.

„Asta și-au dorit rudele sale”, a răspuns administrația cimitirului după ce a fost întrebată de presa rusă de ce nu a fost făcut public din timp locul în care va avea loc înmormântarea lui Prigojin.

Porohovskoe este „un cimitir mic și vechi” aflat într-o suburbie situată în nord-vestul Sankt Petersburgului.

Update: Ucraina se așteaptă să producă și să cumpere aproximativ 200.000 de drone de luptă pe an. Declarația a fost făcută de Iurii Șigol, șeful Serviciului de Stat pentru Comunicații Speciale, scrie BBC.

Potrivit lui Șigol, din cele 40 de miliarde de grivne alocate de guvern în iulie pentru producția de drone, au fost deja cheltuite 25 de miliarde, care au fost cheltuite în baza unor contracte pentru producția a 22.000 de drone de atac, dintre care aproximativ 15.000 au fost deja transferat la Forțele Armate ale Ucrainei.

„Cu siguranță vor fi aproximativ 180.000-200.000 de drone pe an”, citează Interfax-Ucraina Șigol.

Șigol a mai spus că, pe lângă consumul mare de drone de atac, Forțele Armate ale Ucrainei pierd în medie 40-45 de drone de recunoaștere pe zi.

„Acestea sunt cele mai simple Mavic, Matrice și drone profesionale mari de producție ucraineană și străină. Prin urmare, este imposibil să le furnizezi în astfel de cantități în același timp, nu sunt produse atât de mult nici în lume, nici în Ucraina”, citează Interfax-Ucraina șeful Serviciului de Comunicații Speciale de Stat.

Update: Ucraina își cinstește eroii căzuți în război. Azi, în țara vecină, supusă unei agresiuni rusești, este Ziua comemorării apărătorilor căzuți. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a depus flori la Zidul Memoriei din Piața Mihailovskaia din Kiev.

În fiecare an, pe 29 august, cinstim memoria bărbaților și femeilor care și-au dat viața apărând Ucraina, independența ei, libertatea, integritatea și dreptul țării de a fi printre națiunile libere, a menționat Zelenski.

„Fiecare dintre aceste cuvinte are o greutate extraordinară, dar totuși nu există cuvinte care să fie suficiente pentru a descrie pe deplin puterea, măreția și sacrificiul unui erou care rămâne pentru totdeauna în luptă, astfel încât poporul său să-și păstreze voința și să câștige” – a declarat Zelenski.

Președintele ucrainean a ținut un moment de reculegere, după care a oferit Ordinul ”Steaua de Aur” membrilor familiilor ostașilor căzuți în lupte și declarați eroi post-mortem.

Update: Din cauza atacurilor constante asupra școlilor din Ucraina, doar o treime dintre copiii ucraineni de vârstă școlară sunt înscriși pe deplin în învățământ cu normă întreagă, mulți fiind în urmă cu programa școlară. Despre aceasta anunță UNICEF într-un comunicat citat de BBC.

Dintre copiii ucraineni care au devenit refugiați în șapte țări, mai mult de jumătate nu frecventează școlile locale, subliniază Fondul ONU pentru Copii.

„Acest lucru se datorează barierei lingvistice și a aglomerației din școli”, se arată în comunicatul UNICEF.

Potrivit sursei citate, invazia rusă în Ucraina a început imediat după încheierea pandemiei COVID-19, astfel, mai multe școli ucrainene au continuat practica de a lucra de la distanță cu elevii.

„Acest lucru a dus la faptul că copiii din Ucraina nu numai că nu reușesc din punct de vedere academic, dar au și dificultăți în a reține ceea ce au învățat atunci când școlile funcționau pe deplin”, a declarat directorul regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală, Regina De Dominicis.

Update: Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, spune că Ucraina înregistrează pierderi în contraofensiva sa de recuperare a teritoriilor ocupate de Rusia, dar dă asigurări că situaţia este departe de a fi „critică” şi că armata nu are nevoie deocamdată de un nou val de mobilizare, scrie EFE, conform Agerpres.

„Nu trebuie să anunţăm o nouă mobilizare pentru a creşte numărul de soldaţi. (…) Nu putem spune că situaţia este critică şi că trebuie să creştem (numărul de persoane recrutate – n.r.), a declarat Reznikov într-o conferinţă de presă la Kiev.

El a spus că Forţele Armate continuă să dispună de resurse umane suficiente şi a asigurat că numărul de victime din rândul forţelor ucrainene este mult mai mic decât cel înregistrat de trupele ruse.

Într-un discurs rostit la un forum al veteranilor de război, Reznikov a recunoscut că războiul va provoca pierderi umane grele în societatea ucraineană şi a pledat pentru creşterea capacităţii de înarmare a Ucrainei pentru a reduce numărul de decese în rândul militarilor.

Update: O explozie a avut loc luni la într-o bază rusească în oraşul ucrainean Energodar, ocupat de ruşi, situat în apropiere de Centrala Nucleară Zaporojia, în cadrul unei operaţiuni a rezistenţei, anunţă spionajul militar ucrainean, relatează CNN.

„În urma operaţiunii rezistenţei locale coordonate de Informaţiile Apărării Ucrainei, o „cazarmă” improvizată a Unităţii Ahmat-1 a Gărzii Naţionale ruse a fost avariată”, precizează GUR. Ahmat-1 este o unitate cecenă de OMON.

După ocuparea Energodar, combatanţi ceceni au ocupat un sediu al unei sucursale bancare ucrainene, precizează serviciile de spionaj ucrainean.

Explozia „s-a soldat cu răniţi în rândul peronalului ocupanţilor şi (avarierea) unor maşini parcate în curte. Un incendiu a izbucnit în clădire. Echipaje de pompieri şi ambulnţă au sosit la faţa locului. Informaţii despre numărul cecenilor ucişi şi răniţi sunt în curs de clarificare”, precizează GUR.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, luni seară, în discursul adresat națiunii, că va fi sporită capacitatea de producție a armelor ucrainene, existând finanțare în acest sens.

Zelenski a menționat ca a avut loc o reuniune separată privind producția de arme ucrainene.

„Ministerul Industriilor Strategice, Ukroboronprom, şi şefii unităţilor de producție interne. Artilerie fabricată în Ucraina. Proiectile fabricate în Ucraina. Drone, rachete, vehicule blindate. Sporim capacitatea de producție. Ucraina o poate face. Finanțarea este disponibilă. Industria noastră de apărare va da rezultate mai bune. Avem două sarcini pentru următoarea reuniune a Statului Major. Prima este un raport privind pregătirile pentru iarnă. Diverse aspecte, inclusiv securitatea. Al doilea: un program de pregătire pentru utilizarea noilor avioane de luptă. Din punct de vedere politic, totul a fost deja făcut. S-au ajuns la acorduri. Esenţial acum este să pregătim infrastructura în mod eficient şi rapid. Aceasta este deja o sarcină militară”, a subliniat şeful statului ucrainean.

Moscova își aruncă în luptă printre ultimele unități de rezervă pe care le are la dispoziție pentru a încerca să oprească ofensiva ucraineană din regiunea Zaporojie, iar forțelor ruse din regiunea Herson le lipseşte sprijinul de artilerie şi muniţie, potrivit mai multor bloggeri militari ruşi.

Divizia 76 de Gărzi Aeropurtate, a fost trimisă pe front pentru a întări pozițiile. Aceasta „se poate argumenta că este cea mai bună divizie a Rusiei și este relativ proaspătă”, potrivit analistului militar Rob Lee.

Ultima oară când această unitate a fost trimisă la atac a fost în luna februarie, când ea a participat la ofensiva rusească pentru a stabiliza situația de pe frontul din jurul orașului Kreminna din regiunea Lugansk.

Faptul că rușii apelează din nou la această unitate pare să confirme că ofensiva ucraineană a prins avânt, trupele Kievului reușind în ultimele săptămâni să elibereze localitățile Urozhaine, aflată în sudul regiunii Donețk, și Robotîne.

Totodată, Roman Saponkov, un blogger rus care are peste 70.000 de abonaţi, a scris vineri că trupele din regiunea Kherson i-au trimis mesaje despre lipsa sprijinului de artilerie, scrie news.ro.

Visioner’s Channel, un alt blog rusesc, a postat duminică că brigada 205 a Rusiei se confruntă cu „un semnal alarmant de criză în armată şi în ţară”. 

„Principala problemă a Ministerului rus al Apărării este bine cunoscută”, a notat blogul, făcând referire la lipsa de muniţie. 

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.