VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Lituania: Ucraina va putea avea garanții de securitate doar ca membră a NATO

Ministrul de externe lituanian este de părere că Ucraina poate să aibă garanția securității și păcii în fața Rusiei imperialiste doar prin aderarea la NATO.

Oficialul lituanian a făcut declarația în cadrul unei intervenții la sesiunea „De la Marea Baltică la Marea Neagră: sporirea securității și conectivității”, cuprinsă în programul Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

„Avem nevoie de curaj. Avem nevoie să fim hotărâţi şi cuvântul acesta, «hotărât», descrie felul în care noi, în Lituania, vedem politica externă a României. Vă considerăm un pilon-cheie în demersul de a ajuta Ucraina să învingă agresiunea rusească. Eforturile dumneavoastră sunt indispensabile, căci transportaţi o cantitate impresionantă de cereale ucrainene către piaţa globală. Vă recunoaştem rolul de lider în ceea ce priveşte parcursul european al Republicii Moldova”, a afirmat ministrul.

Gabrielius Landsbergis a amintit asemănările între experienţa Lituaniei şi cea a României.

„Istoria ţării mele, ca şi istoria României, demonstrează că, dacă în anii ’90 ne-am fi temut să mergem către libertate, democraţie şi ordinea bazată pe reguli, imperiul sovietic încă ar fi controlat jumătate din Europa. Pentru că dacă ne e frică să fim alături de Ucraina ne-ar putea fi teamă şi să fim alături de Lituania, România sau oricine altcineva. Trebuie să ne asigurăm că Europa şi comunitatea internaţională au suficientă voinţă şi capacitate de descurajare pentru a împiedica mai multe agresiuni şi pentru a face agresorul să bată în retragere. Altfel, Putin şi alţii asemenea lui vor avea un avantaj”, a punctat oficialul, potrivit digi24.ro.

Demnitarul lituanian a încurajat parcursul european al Republicii Moldova şi al Ucrainei şi a vorbit de eventuale temeri legate de primirea de noi ţări membre în uniune. „Extinderea UE din 2004, 2007 şi 2013 a demonstrat că modul cel mai eficient de a lărgi teritoriul păcii, stabilităţii şi prosperităţii în Europa a fost şi va fi în continuare integrarea europeană.

Din nou ne vom lovi de frici: că UE, cu Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, ar putea deveni de nerecunoscut şi instituţiile sale nu ar face faţă, frici asemănătoare stau în calea aderării României la Schengen, unde aparţine pe deplin”, a punctat Gabrielius Landsbergis.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.