VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 532: Ministerul rus al Apărării a publicat un nou bilanț al pierderilor pe care le-ar fi provocat Ucrainei

Update: Ministerul rus al Apărării a publicat miercuri un nou bilanț al pierderilor pe care susține că forțele sale le-au provocat Ucrainei de la începerea „operațiunii militare speciale” anul trecut, relatează The Guardian.

Ministerul Apărării de la Moscova susține că din data de 24 februarie a anului trecut forțele armate ucrainene au pierdut:

  • 458 avioane;
  • 245 elicoptere;
  • 5.600 drone;
  • 428 sisteme de apărare antiaeriană;
  • 11.204 tancuri și alte vehicule de luptă;
  • 1.144 lansatoare multiple de rachete;
  • 5.819 tunuri și mortiere de câmp;
  • 12.155 vehicule militare speciale.

Majoritatea cifrelor sunt cu mult peste ceea ce Ucraina avea înaintea războiului și rămân nerealiste chiar și dacă includem echipamentele primite de forțele ucrainene din partea partenerilor săi occidentali după declanșarea războiului.

Spre exemplu, site-ul independent Oryx care monitorizează pierderile suferite de ambele armate care luptă în Ucraina, a contabilizat până în prezent 604 tancuri pierdute de ucraineni, 305 vehicule de luptă a infanteriei, 319 transportoare blindate de trupe, 50 de lansatoare multiple de rachete și 119 sisteme de rachete aer-sol, potrivit Hotnews.ro.

Chiar dacă numărul real al pierderilor ucrainene este probabil semnificativ mai mare ținând cont că acesta contabilizează doar pierderile confirmate prin surse deschise, cifrele prezentate de ministerul condus de Serghei Șoigu sunt inexplicabile, motiv pentru care și jurnaliștii de la The Guardian notează ironic că aceste date sunt pentru „consum intern” în Rusia.

Update: 499 de copii au fost uciși și peste 1.594 au fost răniți în Ucraina de la începutul războiului, potrivit ultimului bilanț publicat de de biroul procurorului general al Ucrainei, transmite The Guardian.

Cele mai recente victime sunt doi copii de 13 și 15 ani care au fost răniți în urma tirurilor de rachete în districtul Ochakiv din regiunea Nikoalev și un copil de 14 ani care a fost rănit în urma bombardamentelor rusești asupra orașul Kupiansk. Ambele atacuri au avut loc marți.

Update: Polonia vrea ca Uniunea Europeană să ajute la creşterea capacităţilor portuare de la Marea Baltică, în ideea de a putea exporta cantităţi mai mari de cereale din Ucraina, dar în acelaşi timp insistă că va menţine un embargou privind vânzarea cerealelor din Ucraina pe piaţa internă, transmite Bloomberg.

Potrivit ministrului polonez al Agriculturii, Robert Telus, exporturile de cereale ucrainene prin porturile poloneze au urcat la 260.000 de tone în luna iunie. Este vorba de o cantitate de două ori mai mare decât cea înregistrată la începutul anului şi cel mai probabil va continua să crească, în condiţiile în care ieşirea Rusiei din acordul internaţional care permitea Ucrainei să exporte cereale via porturile sale de la Marea Neagră forţează Ucraina să caute rute alternative.

„Trebuie să ajutăm Ucraina şi înţelegem acest lucru. Ne gândim la construim porturi care vor fi folosite exclusiv pentru transportul de cereale, aşa-numitele agro-porturi”, a spus Robert Telus într-un interviu pentru Bloomberg. Telus a adăugat că Polonia poartă deja discuţii cu ţara vecină Lituania pentru a transfera controalele fitosanitare de la graniţa sa spre porturile lituaniene, în ideea de a accelera tranzitul de cerealelor ucrainene.

Update: Rusia îşi va consolida forţele la graniţele sale vestice, după aderarea Finlandei la NATO, a declarat miercuri ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. El a spus, la reuniunea consiliului de conducere al ministerului, că „ameninţările la adresa securităţii militare a Rusiei necesită un răspuns adecvat şi în timp util”, scrie Reuters.

Update. Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat că Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei nu confirmă informațiile privind trecerea militarilor ucraineni peste râul Nipru, relatează Interfax Ucraina citat de Hotnews.

„Forțele armate și Statul Major General nu confirmă această informație deocamdată. Cerem și facem apel la toată lumea să aibă încredere doar în sursele oficiale”, a declarat Maliar.

Update: Explozie puternică, la o uzină de optică militară, situată la 50 de kilometri nord-est de Moscova. Cel puțin 16 persoane au fost rănite. Cauza incidentului nu este cunoscută, iar autoritățile exclud un atac ucrainean cu drone.

Cel puţin 52 de oameni au fost răniţi miercuri într-o explozie produsă la o fabrică de opto-mecanică din oraşul Serghiev Posad, situat la aproximativ 50 km nord-est de Moscova, transmite TASS citând autorităţile locale.

Potrivit primarului oraşului, Dmitri Akulov, douăzeci şi trei de persoane au fost internate în spital, dintre care şase la terapie intensivă.

Deflagraţia, ale cărei cauze sunt încă necunoscute, pare să se fi produs într-un depozit unde erau stocate echipamente explozive, conform agenţiei de presă ruse TASS, care adaugă că autorităţile au dispus evacuarea întregului personal din toate clădirile şi secţiile, inclusiv din cele închiriate.

Serviciile de urgență au precizat pentru TASS că: “Explozia a avut loc pe teritoriul uzinei optico-mecanice Zagorsk, în zona în care se află cazanele. Șocul a fost atât de puternic încât geamurile mai multor case au fost aruncate în aer”.

De asemenea, serviciile de urgență au adăugat că, potrivit datelor preliminare, cauza exploziei a fost o încălcare a proceselor tehnologice, iar versiunea unui atac cu dronă asupra fabricii nu a fost confirmată.

Update: Forțele ucrainene par să fi efectuat un raid limitat peste râul Nipru și să fi trecut pe malul de est (stânga) al regiunii Herson, deși poziția lor rămâne incertă, se arată în analiza de miercuri a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Mai mulți bloggerii militari ruși au raportat pe 8 august că șapte ambarcațiuni cu trupe ucrainene au debarcat marți pe malul estic al râului Nipru, în apropiere de Kozachi Laheri. Aceștia au relatat că forțele ucrainene au reușit să spargă apărarea rusă și să avanseze cu până la 800 de metri.

Bloggerii ruși au susținut apoi că forțele ucrainene ar fi fost distruse de o contraofensivă a trupelor ruse, dar imaginile oferite drept dovadă în acest sens sunt controversate.

În același timp, șeful administrației instalate de Rusia în regiunea Herson, Vladimir Saldo, a susținut că atacurile de artilerie rusești au forțat bărcile forțelor ucrainene să se retragă și a spus că nu există trupe ale Kievului în zonă.

Probabil că Saldo a încercat în mod intenționat să respingă afirmațiile privind prezența ucraineană în această zonă pentru a evita să creeze panică în spațiul informațional rusesc deja delicat, cred analiștii de la ISW.

Potrivit analiștilor occidentali, informațiile actuale sugerează un raid limitat peste râul Nipru, mai degrabă, decât o operațiune mai amplă.

Forțele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă pe cel puțin două sectoare ale frontului – pe direcția Velika Novosilka spre Berdiansk și pe axa Orikhiv-Tokmak-Melitopol.

Totodată, ISW mai arată că forțele ruse au desfășurat, la rândul lor, operațiuni ofensive pe Frontul de Est, de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna, precum și în Donețk, lângă Bakhmut, de-a lungul liniei Avdiivka-Donețk.

Update: Două drone au fost doborâte în suburbiile Moscovei, potrivit primarului capitalei ruse, Serghei Sobianin.

„A existat o încercare de a zbura deasupra oraşului, a două „drone de luptă”. Ambele au fost doborâte de apărarea noastră anti-aeriană”, a afirmat oficialul rus, într-un mesaj postat pe Telegram.

Potrivit lui, una dintre drone a fost doborâte în apropiere de Domodedovo, în  timp ce cealaltă a fost doborâtă aproape de autostrada Minsk.

„În acest moment, nu sunt informaţii privind victime” legate de căderea aparatelor doborâte, a adăugat el, precizând că serviciile de urgenţă se află la faţa locului.

Atacurile cu drone ucrainene s-au multiplicat în ultimele săptămâni pe teritoriul Rusiei, vizând adesea Moscova şi peninsula anexată Crimeea.

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus în alocuțiunea sa video nocturnă, de marți seara că Ucraina se pregăteşte să-şi consolideze aviaţia cu avioane moderne.

El şi-a informat compatrioţii că a vorbit în cursul zilei cu premierul olandez Mark Rutte şi a spus în context că Ucraina se pregăteşte să-şi consolideze aviaţia cu avioane moderne, iar Olanda poate deveni „un lider în problema F-16 pentru Ucraina”.

„Am discutat în detaliu despre cum să ne întărim soldaţii de pe linia frontului şi să asigurăm mai multă securitate oraşelor şi satelor noastre, întregului nostru teritoriu. Pregătim noi pachete de apărare şi îi sunt recunoscător lui Mark personal şi tuturor celor din Olanda – fiecăruia dintre cei care sunt alături de Ucraina. Ne pregătim să ne consolidăm aviaţia cu avioane moderne, iar Olanda este cea care poate deveni un lider în problema F-16 pentru Ucraina”, a spus Zelenski.

El a reamintit că Olanda s-a alăturat declaraţiei G7 privind garanţiile de securitate pentru Ucraina şi a discutat cu premierul Rutte despre modul în care aceste garanţii pot fi detaliate la nivel bilateral.

„În plus, l-am invitat pe Mark, prim-ministrul, să ia parte la summitul Platformei noastre pentru Crimeea, care va avea loc la 23 august”, a anunţat Zelenski.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.