VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 379: Rusia califică loviturile asupra Ucrainei drept „un răspuns la actele teroriste din Briansk”. Ucraina ar putea primi avioane de luptă din țările NATO

Bombardament masiv cu rachete, joi dimineața, asupra Kievului și a marilor orașe. Ultima linie de alimentare a Centralei Nucleare Zaporijie a fost lovită, iar reactoarele au intrat în oprire de urgență, sistemele de răcire fiind alimentate cu generatoare. În același timp, apărătorii ucraineni au respins asalturile violente asupra orașului asediat Bahmut. 

UPDATE: Rusia califică loviturile asupra Ucrainei drept „un răspuns la actele teroriste din 2 martie din regiunea Briansk, organizate de Kiev”, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Ca răspuns la acțiunile teroriste derulate de regimul de la Kiev în Briansk, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat un puternic atac. Arme de înaltă precizie, cu rază mare de acțiune pe mare și pe uscat, inclusiv sistemul de rachete hipersonice Kinzhal, au lovit elemente cheie ale infrastructurii militare ucrainene și instalații energetice ale complexului militar industrial“, se arată în comunicatul Ministerului rus al Apărării, preluat de agenția TASS.

Slovacia trebuie să ia o decizie privind trimiterea de avioane de luptă MiG-29 Ucrainei, a declarat joi ministrul Apărării de la Bratislava, Jaroslav Nad, afirmând că a obținut deja un acord din partea Poloniei în acest sens, relatează Reuters.

„Cred că este momentul să luăm o decizie. Oamenii mor în Ucraina, îi putem ajuta cu adevărat, nu este loc pentru politicianisme slovace”, a scris el într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, cu referire la o escadrilă de 11 avioane MiG-29 retrase din serviciul activ vara trecută.

Nad a mai spus că a discutat miercuri despre acest subiect cu ministrul polonez al Apărării și că i s-a transmis că Varșovia ar fi de acord cu un proces comun de a preda acest model de avioane Kievului.

UPDATE: Armata Rusă a lansat, joi dimineață, 81 de rachete asupra a zece regiuni ucrainene. Comandantul-șef al Forțelor Armate a declarat că jumătate dintre proiectile au fost interceptate.

Forțele de apărare aeriană au distrus 34 din cele 48 de rachete de croazieră lansate asupra Ucrainei, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Forțele ruse au mai lansat 8 drone Shahed-136/131, dintre care 4 au fost doborâte de apărarea aeriană.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a declarat că au fost atacate clădiri rezidențiale și elemente ale infrastructurii critice din regiunile Kiev, Dnipru, Odesa, Harkov, Zaporijie, Lvov, Kirovohrad, Jîtomir, Vinița și Ivano-Frankivsk. Zelenski a precizat că toate serviciile funcționează și că alimentarea cu electricitate este reluată treptat. Cel puțin cinci persoane au murit în regiunea Lvov, iar la Kiev sunt cel puțin trei persoane rănite.

Alertă aeriană pe întreg teritoriu Ucrainei. Aceasta este legată de decolarea recentă a unui portavion MiG-31K Kinjal în Belarus, anunță presa locală. Decolarea a fost înregistrată la ora 12:48. Acest tip de MiG este purtător de rachete hipersonice.

UPDATE: Potrivit autorităților ucrainene, alerta aeriană de noaptea trecută a durat aproape 7 ore. Două persoane au fost rănite la Kiev. Nu există date despre victime din alte regiuni. În Odesa, rușii au lovit o instalație de infrastructură energetică. În mai multe regiuni ale Ucrainei sunt deconectări de energie electrică. Autoritățile din Kiev susțin că orașul a fost atacat, preliminar, cu rachetele balistice hipersonice „Kinjal”.  

Mai multe explozii au avut loc la Kiev, de data aceasta în cartierul Sviatoshynskyi, în vestul orașului, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko, pe canalul său de Telegram.

Energoatom, compania nucleară a Ucrainei, anunță că la ora 3.53, în această dimineață, CN Zaporijie a fost complet dezactivată din cauza bombardamentelor rusești. Acestea au distrus ultima linie de alimentare a centralei, aflată pe teritoriul ocupat de ruși, dar operată de inginerii ucraineni.

Combustibilul pentru generatoare ne ajunge pentru 10 zile. Număratoarea inversă a început. Dacă nu vom putea să refacem alimentarea externă a centralei în acest interval de timp, poate apărea un accident cu consecințe pentru întreaga lume. Din cauza ocupării centralei și interferenței reprezentanților Rosatom în activitatea sa, posibilitățile părții ucrainene de a menține CN Zaporijie într-un regim de siguranță sunt semnificativ limitate”, se mai arată în comunicatul Energoatom.

La Kiev au fost auzite explozii inclusiv în centrul orașului, iar apărarea antiaeriană a comunicat că este vorba de rachete balistice (pe care Ucraina nu le poate intercepta) lansate din regiunea rusă Kursk. O termocentrală din sudul Kievului a fost lovită, iar jumătate din oraș a rămas fără căldură.

Sunt raportate bombardamente la Harkov, Odesa, Lutsk și în alte orașe, iar alimentarea cu energie electrică este întreruptă în mai multe zone din țară.

Soldații ruși își concentrează eforturile pentru a desfășura operațiuni ofensive în sectoarele Kupeansk, Liman, Bahmut și Avdiivka, menționează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Statul Major anunță că în ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au respins peste 110 de atacuri inamice în zonele menționate. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.