VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Pavol Ivan, ambasador: Acest summit va fi o promovare pozitivă pentru R. Moldova ce va ajuta țara să atragă mai multă atenție și să aducă mai multe investiții străine

Vocea Basarabiei: Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Slovace în Republica Moldova, Pavol Ivan a acordat in exclusivitate un interviu pentru Vocea Basarabiei. Diplomtul spune că R Moldova merită să fie stat membru al Uniunii Europene.

Pavol Ivan: Bună ziua!

Vocea Basarabiei: Slovacia este un stat membru al Uniunii Europene de la 1 mai 2004, s-au împlinit 19 ani de când țara Dvs. a aderat la Uniunea Europeană, este stat membru al zonei euro din 2009, este stat membru al spațiului Schengen din 2007, Parlamentul European are 14 membri din Slovacia. Dar până ca țara Dvs. să ajungă în Uniunea Europeană, a trecut printr-o tranziție politică, economică, a urmat procesul de integrare și a reușit să se despartă de trecutul asemănător cu cel pe care îl are Republica Moldova. Vă rugăm să explicați cetățenilor ce beneficii, ce avantaje a adus această aderare a Slovaciei la Uniunea Europeană și ce beneficii, și ce avantaje poate aduce integrarea europeană pentru Republica Moldova.

Pavol Ivan: Mulțumesc frumos pentru întrebare, dna Valentina. Sunt onorat să fiu invitat în cadrul programului, mai ales că este dedicat problemelor și subiectelor care sunt foarte importante pentru țara dvs., pentru națiunea dvs. Aceasta înseamnă că astăzi ne vom concentra asupra subiectelor și problemelor legate de Uniunea Europeană, integrarea în Uniunea Europeană și experiența țării mele, Slovacia, în cadrul Uniunii Europene. Aveți dreptate deplină referitor la faptul că Slovacia a devenit membru cu drepturi depline al Uniunii Europene la 1 mai 2004, adică cu 19 ani în urmă. Anul viitor vor fi 20 de ani de experiență în cadrul Uniunii Europene, care este în mare parte una pozitivă. Și, după cum ați menționat, Slovacia este profund integrată în Uniunea Europeană, deoarece nu este doar parte a pieței economice europene comune, însă din 2008 și 2009 facem parte din spațiul Schengen și, de asemenea, facem parte din zona euro. Aceasta înseamnă că moneda națională în Slovacia este acum euro. După cum ați observat și ați subliniat înainte de a deveni membru al Uniunii Europene, Slovacia, ca și celelalte țări din regiunea Europei Centrale și de Est, a trecut printr-o transformare cuprinzătoare a societății. Am trecut printr-o tranziție dificilă, lăsând în urmă trecutul și sistemul politic anterior, cu o economie centralizată planificată. Am realizat multe reforme și schimbări și am construit un nou sistem politic multipartit, un sistem cu o economie de piață, o economie orientată spre piață și o societate politică pluralistă. Deci, în acest domeniu, aș dori să spun că Slovacia, ca parte a fostei Federații Cehoslovace, a devenit de fapt membru asociat al Uniunii Europene după revoluție, după schimbările noastre politice și sociale de la începutul anilor ’90. Apoi, după divizarea fostei Cehoslovacii, Republica Slovacă este unul dintre cele două state succesive ale fostei Cehoslovacii. Deci, în loc de Cehoslovacia, avem Republica Slovacă și Republica Cehă. Slovacia, țara mea, a devenit membru asociat al UE în 1995 și a fost nevoie de nouă, aproape 10 ani pentru ca Slovacia să devină membru cu drepturi depline al Uniunii Europene și am reușit să facem acest lucru, deoarece națiunea slovacă și Slovacia s-au unit în această idee și am lucrat la măsuri concrete. Am realizat mai multe reforme economice, sociale, financiare, ceea ce a însemnat că toate domeniile economice și sociale ale societății au trecut prin ajustările necesare. Apoi, desigur, legislația slovacă a trebuit să fie armonizată cu legislația Uniunii Europene și, în special, între 1998 și 2004, acești șase ani au fost cei mai importanți pentru această transformare și pentru apartenența societății slovace în cadrul Uniunii Europene. M-ați întrebat despre beneficii…

Noi dorim să aderăm la Uniunea Europeană pentru că dorim să facem parte integrantă dintr-o comunitate economică comună și dintr-o piață unică a Uniunii Europene, dorim să facem parte dintr-o comunitate de pace, stabilitate și securitate. La fel ca și aspirațiile și ambițiile Republicii Moldova ca țară candidată

Vocea Basarabiei: Dar până o să ne spuneți despre beneficii, vreau să ne lămuriți cât de important este un consens politic larg în societate, ca forțele politice să poată să le explice cetățenilor că, iată, calea corectă pe care și-a ales-o țara este integrarea europeană. Cât de mult a contat să existe acest consens politic larg în țara Dvs.?

Pavol Ivan: Consensul social și politic în societate este extrem de important. Iar când vine vorba de experiența slovacă, de diferite forțe politice, de societatea civilă, de sectorul academic, de afaceri, de comunitate, de Camera de Comerț, de angajatori, de angajați, de tineri, de bătrâni, toți s-au alăturat acestei idei pentru a se integra în Uniunea Europeană și pentru a sprijini această idee, deoarece înainte de a adera la Uniunea Europeană, în 2004, am organizat un referendum de succes în Slovacia. Majoritatea societății a participat la referendum și a sprijinit aderarea Slovaciei la Uniunea Europeană. Desigur, înainte de acest proces am organizat discuții între guvern, forțele politice și societatea civilă, sectorul academic și ne întrebam de ce aderăm la UE, iar această discuție deschisă și cuprinzătoare i-a ajutat pe oameni să înțeleagă acest lucru. Noi dorim să aderăm la Uniunea Europeană pentru că dorim să facem parte integrantă dintr-o comunitate economică comună și dintr-o piață unică a Uniunii Europene, dorim să facem parte dintr-o comunitate de pace, stabilitate și securitate. La fel ca și aspirațiile și ambițiile Republicii Moldova ca țară candidată. Deci este nevoie de acea platformă națională în perioada în care ești țară candidată și când îndeplinești mai multe recomandări, măsuri și reforme. Această discuție și sprijinul unit al societății sunt foarte importante, deoarece nu un anumit partid politic sau nu doar un guvern vor adera la Uniunea Europeană, ci întreaga societate, întreaga țară, populație și națiune vor face parte integrantă din Uniunea Europeană, iar țara și oamenii ar trebui să cunoască beneficiile și toate aspectele acestui proces, ceea ce este extrem de important.

Așadar, aceasta a fost o decizie strategică corectă pentru Slovacia, pentru națiunea slovacă, pentru că o economie mică și țările mici o duc mai bine atunci când sunt integrate în cadrul unei piețe mai mari sau în cadrul unui bloc, ceea ce funcționează și aduce beneficii țărilor mai mici.

Vocea Basarabiei: Dar am putea să ne imaginăm cum ar fi arătat Slovacia, dacă acum aproape 20 de ani nu ar fi aderat la Uniunea Europeană?

Pavol Ivan: Este o întrebare dificilă. Să fii situat în Europa Centrală, unde la acel moment doar Austria era membru, iar toți vecinii noștri – Cehia, Polonia, Ungaria – au devenit candidați și doreau să adere la Uniunea Europeană. Deci pentru noi a fost cea mai bună soluție. Nu exista o altă alternativă în cooperarea economică atunci doar decât să facem parte din cel mai mare bloc economic din lume, de a fi integrați, fapt care aduce multe beneficii pe care le cunoașteți. Așadar, aceasta a fost o decizie strategică corectă pentru Slovacia, pentru națiunea slovacă, pentru că o economie mică și țările mici o duc mai bine atunci când sunt integrate în cadrul unei piețe mai mari sau în cadrul unui bloc, ceea ce funcționează și aduce beneficii țărilor mai mici.

Vocea Basarabiei: Iată tocmai aici am vrut să ajungem și să mai insist cu întrebarea – ce a avut de câștigat Slovacia, devenind membră a Uniunii Europene? Ați spus că piața de desfacere este foarte importantă, și Republica Moldova este o țară mică și cei care produc mărfuri se tem că va fi o concurență foarte mare și ei nu vor reuși să penetreze această piață comunitară. Ce ne puteți spune din experiența țării Dvs., cât de ușor le-a fost producătorilor să-și vândă marfa pe piața UE, acolo unde sunt cerințe mari?

Pavol Ivan: În primul rând, procesul de pregătire înainte de aderarea la UE este extrem de important pentru orice țară și, în special, pentru o țară mică, cu o economie mică sau pentru o țară care nu are o economie puternică de a fi pregătită pentru o astfel de integrare. Țara trebuie să fie pregătită pentru o astfel de integrare, nu trebuie să fie surprinsă, deoarece există multe beneficii în același timp, pe măsură ce Slovacia a devenit parte integrantă a pieței economiei unice, ceea ce înseamnă că piața este deschisă și nu există concurență. Așa că am avut multe beneficii. A ajutat producătorii slovaci să producă pentru întreaga piață europeană, adică aproape 500 de milioane de oameni din 27 de state membre. Slovacia este unul din cele 27 de state membre. Aceasta înseamnă că piața economică unică este deschisă și vă oferă același lucru ca și pentru celelalte țări. Pe de altă parte, există mai multă concurență, înseamnă că numai producătorii profesioniști, puternici sau producătorii mai competitivi pot supraviețui și pot avea succes. De aceea, acest proces de pregătire este extrem de important pentru țară, pentru țara candidată, pentru o astfel de țară precum Moldova. Prin urmare, în această privință, integrarea Slovaciei în Uniunea Europeană, în cadrul pieței economice unice ne-a ajutat în contextul concurenței, ne-a ajutat să aducem noi investiții, investiții străine directe, știți, în același timp, doresc să subliniez că Uniunea Europeană nu înseamnă doar un proiect pașnic, ci este vorba despre o cooperare reciproc avantajoasă și nu este vorba doar despre criterii, norme, dar și valori de bază, care sunt elemente de bază ale cadrului UE, înseamnă statul de drept, democrația, drepturile omului și toate principiile conexe în această privință. Dar uneori uitați că în Uniunea Europeană există trei libertăți economice fundamentale – libertatea bunurilor, mărfurilor, libertatea finanțelor și a serviciilor bancare și libertatea de circulație a persoanelor, iar aceste trei libertăți sunt poate cele mai importante, deoarece oamenii și întreprinderile pot vedea rezultate concrete și clare. Apropo, Moldova, ca țară candidată, poate beneficia de unele dintre aceste trei libertăți chiar și acum. Prin urmare, atunci când veți deveni membru, atunci veți beneficia pe deplin de dezvoltarea și activitățile pieței unice europene.

Uniunea Europeană nu înseamnă că totul este unificat, în Uniunea Europeană avem mai multe politici comune de bază.

Vocea Basarabiei: Deci, la capitolul beneficii ați trecut circulația mărfurilor, circulația serviciilor, circulația cetățenilor – sunt lucruri foarte importante. Haideți să vorbim și despre ceea ce se critică, că ar veni din partea Uniunii Europene, pentru că acolo unde este lumină există și umbră și despre apartenența la Uniunea Europeană se spune că aduce nu numai avantaje. De exemplu, valorile europene versus valorile tradiționale și asta face ca să crească numărul celor care nu neapărat îmbrățișează această opțiune de eurointegrare și ei spun că mai degrabă sunt eurosceptici. Ce le spuneți acestor persoane?

Pavol Ivan: Am avut eurosceptici în trecut, există eurosceptici în prezent, vom avea eurosceptici în fiecare țară și în viitor. Ați menționat valorile tradiționale în cadrul Uniunii Europene. Cred că aceasta nu este o problemă sau nu există contradicție sau conflict, uneori este exagerat sau prezentat artificial poate de către unele forțe politice sau de către unii politicieni. Ceea ce vreau să explic este că, în general, în Europa avem un slogan – „Unitate prin diversitate”. Deci suntem uniți pe liniile de bază, pe valorile de bază, pe libertate, pe respectarea drepturilor omului etc. Uniunea Europeană nu înseamnă că totul este unificat, în Uniunea Europeană avem mai multe politici comune de bază. Avem o politică comercială comună, afaceri interne și justiție, avem politici comune în domeniul construcțiilor, al politicii comune în domeniul securității, apărării, transporturilor și al altor domenii importante, dar, în același timp, este important să cunoaștem și să ne amintim că nu există o politică comună a Uniunii Europene în domenii precum cultura, aspectele etice sau chiar educația, protecția socială sau taxele pentru politica fiscală, știți, aceasta este competența și puterea fiecărui stat membru în parte. Așa că în acest context aș vrea să vă spun și să vă asigur că nu văd o problemă cu păstrarea valorilor tradiționale. Pentru că acest lucru depinde de guvern, de guvernele naționale, de parlamentele naționale și de populația unei anumite țări, de modul în care doresc să păstreze acest lucru sau să dezvolte acest lucru, sau să protejeze aceste aspecte.

Sunt sigur că acest summit va fi o promovare pozitivă pentru țara dumneavoastră și vă va ajuta țara în contextul turismului, al promovării țării în străinătate și va ajuta, de asemenea, țara să atragă mai multă atenție și să aducă mai multe investiții străine în viitor.

Vocea Basarabiei: Mulțumim pentru aceste explicații. Excelență, Moldova este în febra pregătirilor pentru summitul din 1 iunie, atunci când sunt așteptați aproape 50 de șefi de stat și de guvern. Apropo, Slovacia de cine va fi reprezentată la această reuniune, cine vine de la Bratislava?

Pavol Ivan: În prima parte a lunii iunie, de fapt, joia aceasta la Castelul Mimi din Bulboaca și acest lucru a fost deja publicat în mass-media, Moldova va găzdui cel mai mare și cel mai important eveniment internațional din istoria țării. Prin urmare, Slovacia va fi reprezentată de prim-ministrul nostru, care a fost numit cu doar două săptămâni în urmă, Ľudovít Ódor. Dumnealui va conduce delegația oficială slovacă la acest summit, care este al doilea summit al Comunității Politice Europene. Cred că va fi un eveniment extrem de important pentru Europa, pentru cooperarea europeană, securitate, pace, energie și pentru conectivitate, care sunt de fapt trei subiecte extrem de importante, care stau la baza discuțiilor a aproape 50 de lideri din Europa, care vor participa la acest summit. Sunt sigur că acest summit va fi o promovare pozitivă pentru țara dumneavoastră și vă va ajuta țara în contextul turismului, al promovării țării în străinătate și va ajuta, de asemenea, țara să atragă mai multă atenție și să aducă mai multe investiții străine în viitor. De asemenea, sunt sigur că delegațiile străine vor vedea locuri interesante și frumoase fie în Chișinău, fie se vor deplasa la Bulboaca, la Castelul Mimi, care este una dintre cele mai frumoase vinării din țară.

Vocea Basarabiei: Cu aproximativ un an în urmă, Republica Moldova a obținut acest statut de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, Dvs. ați spus că Slovaciei i-au trebuit 6 ani, ca să armonizeze legislația națională pentru ca să devină stat eligibil pentru aderare la Uniunea Europeană, autoritățile Republicii Moldova spun că le-ar trebui 7 ani și că în 2030 Republica Moldova ar putea să ajungă țară membră a Uniunii Europene. Credeți că e posibil în 7 ani Republica Moldova să se descurce bine cu tema de acasă și să ajungă stat membru UE?

Pavol Ivan: Da, știu că conducerea dumneavoastră are drept scop anul 2030, când Republica Moldova poate fi pregătită să devină membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Din anul trecut, Moldova are statut de candidat și știu că țara, guvernul, parlamentul, conducerea fac tot posibilul să îndeplinească toate criteriile, să îndeplinească recomandările și temele necesare în acest domeniu. Sunt sigur că evaluarea Republicii Moldova în această toamnă va fi una pozitivă și cred că Republica Moldova va fi invitată să înceapă negocierile de preaderare. Invitația va veni până la sfârșitul acestui an, dar desigur nu pot spune cât timp va dura acest proces, adică procesul de negociere, discuțiile premergătoare aderării, s-ar putea ca 5-7 ani să fie suficienți. Dar știți că există țări din Balcanii de Vest care cred că trec prin acest proces de negociere acum, și la ei durează mai mult de cinci ani sau chiar aproape 10 ani, dar nimic nu este imposibil. Cel mai important lucru este ca Republica Moldova să îndeplinească criteriile și condițiile necesare, politice, economice, legislative și de altă natură. Iar atunci când țara dumneavoastră va fi pregătită, sunt sigur că nu numai Slovacia, ci si toate statele membre vor sprijini Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană și să devină membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Republica Moldova, țara dumneavoastră, poporul vostru, voi faceți parte din Europa, meritați să fiți membru al Uniunii Europene. Ați decis în favoarea alegerii strategice și sunt sigur că atunci când veți continua să lucrați la acest obiectiv zi de zi, foarte activ și într-o manieră responsabilă, veți deveni membru al Uniunii Europene, poate chiar până în 2030. Doresc acest lucru Republicii Moldova.

Am trecut prin toate aceste reforme prin care trece acum Moldova și poporul moldovean. Deci este o muncă foarte grea, nu este ușor pentru populația voastră, pentru populația noastră, pentru oamenii noștri, pentru familiile noastre să treacă prin asta.

Vocea Basarabiei: Dar cetățenii din Slovacia au zis că au făcut un sacrificiu, atunci când s-a cerut să se implementeze mai multe reforme și ca să se livreze anumite rezultate pe anumite domenii? Pentru că în Republica Moldova tranziția e interminabilă și cetățeanul acum reacționează nu totdeauna tocmai benefic atunci când aude de noțiunea de reformă, iar reformă se încearcă a face în justiție, trebuie făcută și în domeniul administrației publice, și în alte sectoare, sănătate, protecție socială, toate au nevoie de reformare. Cum au reacționat cetățenii din țara Dvs., ca să ne dăm seama cum ar putea să reacționeze și cetățenii Republicii Moldova, atunci când aceste reforme la modul cel mai serios trebuie să fie unele adevărate?

Pavol Ivan: În primul rând, doresc să spun că, într-adevăr, toate schimbările, transformarea și reformele economice și sociale au fost făcute și îndeplinite în Slovacia, în alte țări din Europa Centrală și de Est au fost necesare nu pentru că cineva a dorit sau pentru că unii oficiali au dorit să facem acest lucru, dar a fost necesar ca să fim pregătiți de aderarea la UE pentru a fi pregătiți pentru o concurență activă pe piața economică unică și a fost necesar să îmbunătățim condițiile pentru dezvoltarea economică socială, pentru a avea o dezvoltare sănătoasă a economiei și un sistem social potrivit. După aceasta ai nevoie de condiții necesare pentru atragerea investițiilor, iar asta înseamnă ordine în finanțele publice, stabilitate politică și un sistem judiciar independent care luptă împotriva corupției. Am trecut prin toate aceste reforme prin care trece acum Moldova și poporul moldovean. Deci este o muncă foarte grea, nu este ușor pentru populația voastră, pentru populația noastră, pentru oamenii noștri, pentru familiile noastre să treacă prin asta. Este necesar să fim responsabili. Este necesar să lucrați zilnic, săptămânal și, desigur, rezultatele pozitive, bune, uneori se pot vedea într-un an, uneori în 4-5 ani, deoarece rezultatele unor reforme economice sociale pot fi vizibile cu adevărat pe parcursul a trei, cinci ani. Deci, în acest context, este necesară o munca asiduă, disciplinată și responsabilă a tuturor.

Vocea Basarabiei: Să vorbim și despre cooperarea bilaterală dintre Chișinău și Bratislava. Slovacia este țara care oferă asistență financiară Republicii Moldova, implementează mai multe proiecte aici, iarăși domeniile sunt mai multe, de la apeducte până la împădurire, educație și dezvoltarea infrastructurii. Să ne povestiți Dvs., iată, cum ați defini această cooperare bilaterală dintre cele două state?

Pavol Ivan: Vă mulțumesc foarte mult pentru această întrebare. În acest an, în februarie, am sărbătorit 30 de ani de relații diplomatice între Republica Moldova și Republica Slovacă. De fapt, în urmă cu 30 de ani, Republica Moldova a fost printre primele țări care au recunoscut oficial independența Republicii Slovace. După divizarea fostei Federații Cehoslovace, președinții noștri au avut un apel video, o întâlnire online cu această ocazie, pe 15 februarie, la începutul acestui an, miniștrii noștri de externe au făcut schimb de mesaje de felicitare. Avem relații politice excelente, o cooperare bilaterală foarte bună. Dialogul politic este regulat și dorim să extindem și să continuăm acest dialog. Slovacia susține pe deplin parcursul european al Republicii Moldova și aspirația dumneavoastră de a deveni membru al Uniunii Europene și vă vom ajuta, și vom împărtăși experiența și expertiza noastră din integrarea în UE. În agenda bilaterală, Republica Moldova este una dintre cele trei țări prioritare ale programului slovac în domeniul asistenței oficiale bilaterale pentru dezvoltare. Acum 10 ani, am înființat o ambasadă la Chișinău și în ultimii zece ani am investit și am realizat peste 100 de proiecte de asistență pentru dezvoltare. Am ajutat la dezvoltarea infrastructurii în orașele și satele dumneavoastră din nordul țării și din sud. V-am ajutat școlile, centrele sportive, centrele culturale cu lucrări de reparație și cu procurarea de echipamente și continuăm să vă ajutăm țara prin aceste proiecte de dezvoltare. Anul trecut am cheltuit aproape 10 milioane de euro pentru aceste proiecte, iar în viitor vom continua să vă ajutăm țara în acest domeniu, pentru că, bineînțeles, Slovacia ajută Moldova. De asemenea, în domeniul educației oferim burse guvernamentale și, de asemenea, burse în numele Ministerului slovac al Educației și mulți dintre studenții dumneavoastră studiază în Slovacia în universități tehnice, medicină și alte domenii. Prin urmare, sunt încântat că între cele două țări din ce în ce mai mulți oameni, tineri, studenți și oameni de afaceri călătoresc și se vizitează reciproc și extindem cooperarea comercială și de afaceri între cele două țări. Apropo, anul trecut, în 2022, schimburile comerciale dintre Moldova și Slovacia au fost de aproape 100 de milioane de euro, exportul slovac este puțin mai mare decât exportul Moldovei, dar suntem bucuroși să exportăm produse industriale slovace, contoare de gaz, electrometre și suntem bucuroși să importăm produse textile sau vin bun din Moldova pentru consumatorii slovaci.

Aspirațiile europene trebuie să fie zilnice, săptămânale și trebuie să uniți toate forțele politice, sociale care sunt pentru Europa și pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, să lucrați și să sprijini guvernul, parlamentul și să discutați pe această temă, să fiți sinceri, pentru că voi sunteți cei care doriți să faceți parte din Uniunea Europeană, care va aduce beneficii și o viață mai bună și mai multă prosperitate, securitate și stabilitate pentru țara dumneavoastră, pentru viitorul dumneavoastră și, în special, pentru generația tânără.

Vocea Basarabiei: Și pe final, ce mesaj aveți pentru cetățenii Republicii Moldova, acum când se zice că această țară s-ar afla la intersecția tuturor deciziilor importante?

Pavol Ivan: Da, cred că noi, în calitate de ambasadori ai țărilor membre ale Uniunii Europene, am transmis mesajul deja cu ocazia Zilelor Europei. Pe 9 mai, am sărbătorit Ziua Europei, care este oficială în țările europene. Sărbătorim această zi, sărbătorim acest eveniment din 1985 și mi-am prezentat mesajul video prin intermediul delegației Uniunii Europene. Dar aș dori să asigur poporul moldovean că suntem cu dumneavoastră și vă susținem suveranitatea, integritatea teritorială și libertatea și, în același timp, aș dori să vă încurajez să vă continuați drumul european. Aspirațiile europene trebuie să fie zilnice, săptămânale și trebuie să uniți toate forțele politice, sociale care sunt pentru Europa și pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, să lucrați și să sprijini guvernul, parlamentul și să discutați pe această temă, să fiți sinceri, pentru că voi sunteți cei care doriți să faceți parte din Uniunea Europeană, care va aduce beneficii și o viață mai bună și mai multă prosperitate, securitate și stabilitate pentru țara dumneavoastră, pentru viitorul dumneavoastră și, în special, pentru generația tânără. Dar cred că această idee ar trebui susținută nu numai de generația tânără, ci și de generațiile în vârstă.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.