VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moldova, pe locul trei la exportul rapiței în UE

Țările din UE au importat 231 mii tone de rapiță din Republica Moldova în sezonul 2023-2024 sau 7,6% (față de 1,6% în anul precedent), ocupând locul trei în topul țărilor exportatoare de rapiță în UE, după Ucraina și Australia, transmite IPN, cu referință la Iurie Rija, director executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

Cea mai mare cantitate de rapiță s-a exportat în România – 195,8 mii tone, o creștere de aproape 3 ori comparativ cu sezonul precedent.

Prețurile la rapiță în regiunea Bazinului Mării Negre rămân constante. Pentru Ucraina nivelul este de de 365-380 $/tonă cu livrare în porturile Mării Negre, iar în condițiile DAP Constanța – 398-400 euro/tonă.

Lipsa concurenței și posibilitatea exportului către UE prin transport rutier permit comercianților să achiziționeze loturi necesare în port. Cu toate acestea, majoritatea traderilor internaționali și naționali își încheie programele de export pentru rapiță, astfel că cererea pentru această cultură scade, iar speranța la o creștere a prețurilor în viitorul apropiat nu se prognozează.

Prețul mediu de export din 2023 a fost la nivelul de 7,74 lei/kg, ce este practic în jumătate mai mic decât prețul mediu din 2022 (14,06 lei/kg). În prima jumătate a lunii ianuarie 2024, prețul mediu de export rapiță s-a mărit la 8,10 lei/kg.

Potrivit lui Iurie Rija, se simte că pe piață mai există cerere, dar oferta se diminuează, ceea ce provoacă și creșterea valorii de tranzacționare. Factorul important care a determinat creșterea recoltei de rapiță în Republica Moldova în sezonul 2023-2024 este majorarea suprafeței însămânțate cu această cultură oleaginoasă.

Iurie Rija consideră că fermierii din Republica Moldova au ales să semene mai multă rapiță din considerentul rentabilității mai ridicate la această cultură oleaginoasă, comparativ cu tradiționalele cerealiere, la un cost de producție de 16 500 – 17 000 lei/ hectar, marja brută procentuală la rapiță în actualul sezon variază în intervalul 10-20%.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.