VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Procedura de înregistrare cu statut de șomer, simplificată

Procedura de înregistrare cu statut de șomer a fost simplificată. Guvernul a aprobat la 24 ianuarie modificări privind accesul la măsurile de ocupare a forței de muncă.

Conform modificărilor, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă se vor putea înregistra și scoate de la evidența structurilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și prin intermediul echipelor mobile, care se vor deplasa în localitățile rurale din raioanele țării.

Totodată, perioada în care șomerul poate să nu se prezinte la subdiviziunea teritorială unde este înregistrat a fost redusă de la 60 la 30 de zile calendaristice de la ultima vizită. Șomerii care nu vor respecta acest termen, cu excepția celor antrenați în măsurile de formare profesională, vor fi excluși de la evidența structurii teritoriale de ocupare a forței de muncă. Adițional, a fost revizuit termenul de înregistrare repetată cu statut de șomer, acesta fiind mărit de la 3 la 6 luni.

De asemenea, cererea de înregistrare cu statut de șomer va putea fi depusă online, sau cu suportul specialiștilor din cadrul centrelor unificate de prestare a serviciilor publice.

Potrivit noilor modificări, șomerul poate să lipsească nemotivat de la cel mult 15% din numărul total de ore prevăzute în cadrul cursurilor de formare profesională sau de instruire la locul de muncă, iar dacă depășește acest procentaj, va fi nevoit să restituie cheltuielile pentru organizarea și desfășurarea acestora.

Modificări au fost efectuate și la alte proceduri privind măsurile de ocupare a forței de muncă, cum ar fi subvenționarea locurilor de muncă, adaptarea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități, inițierea unei afaceri, proiectele de inițiative locale ș.a.

Ajustările aprobate au drept scop reducerea numărului persoanelor cu statut de șomer și sporirea interesului acestora de a se încadra în câmpul muncii, precum și țintirea mai bună a serviciilor și măsurilor active destinate șomerilor și persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Hotărârea de Guvern va intra in vigoare pe 31 ianuarie.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.