VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Maia Sandu: Cetățeanul care își vinde votul, își vinde și viitorul, și interesul național

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează, avem o invitată specială, șefa statului, Maia Sandu. Dna președintă, bine ați revenit la Vocea Basarabiei!

Maia Sandu: Bine v-am găsit!

Vocea Basarabiei: Mulțumim mult pentru disponibilitate! În martie 2022, la puțin timp după începerea invaziei ruse în Ucraina, Republica Moldova a solicitat oficial aderarea la Uniunea Europeană și i s-a acordat statutul de țară candidată pentru a ajunge, într-un sfârșit, în Uniunea Europeană. De atunci și până astăzi, dvs. ați făcut multe declarații cu diferite ocazii și ați spus: „Ucraina este cea care ține în siguranță Republica Moldova”; „Republica Moldova nu va mai exista ca stat liber, dacă Rusia câștigă războiul în Ucraina”; „Toată lumea trebuie să înțeleagă că, dacă Ucraina nu este ajutată, Rusia nu se va opri la Ucraina sau la Republica Moldova”. Astăzi se împlinesc 610 zile de război în imediata vecinătate a Republicii Moldova și atunci când merg în Moldova profundă și discut cu oameni, mai întâlnesc încă mulți cetățeni care pun o întrebare: De ce e atât de preocupată șefa statului și de ce autoritățile statului sunt atât de mult preocupate de situația din Ucraina? Ce le răspundeți?

Maia Sandu: Noi suntem preocupați, în primul rând, de cetățenii Republicii Moldova și de pacea din Republica Moldova, grija noastră din prima zi de război este menținerea păcii în Republica Moldova. Și spun asta de fiecare dată – astăzi avem pace datorită rezistenței Ucrainei. Dacă Ucraina nu ar rezista, Republica Moldova riscă să fie următoarea țintă. Și eu cred că nu doar pentru mine, nu doar pentru autorități, dar pentru toți cetățenii Republicii Moldova pacea este și trebuie să fie prioritatea principală.

Vocea Basarabiei: În aceste 20 de luni de război, relația Republicii Moldova cu Federația Rusă a avut de suferit, unii spun că chiar a suferit dramatic, au fost perioade când ați spus că există o amenințare serioasă de ocupare a Republicii Moldova de către trupe ruse, dar ulterior acest risc s-a diminuat și astăzi putem să spunem că nu mai e riscul atât de mare ca altădată. În prezent, ce pericole ar exista la adresa securității  Republicii Moldova? Mai există amenințări? Pentru că ați insistat și cu elaborarea acestei noi strategii, să ne spuneți dvs. – de ce a fost nevoie de o nouă strategie?

Maia Sandu: Astăzi nu există un pericol de agresiune din partea Federației Ruse asupra Republicii Moldova, pentru că rezistă Ucraina, dar în continuare Federația Rusă nu respectă Republica Moldova, nu respectă cetățenii Republicii Moldova, nu respectă alegerea cetățenilor Republicii Moldova și vedem asta inclusiv la alegerile care se vor întâmpla în câteva zile, la alegerile locale, vedem imixtiune. Cetățenii trebuie să înțeleagă un lucru: în trecut, Federația Rusă cumpăra conducătorii Republicii Moldova. Astăzi, ei nu pot cumpăra conducerea, pentru că noi suntem oameni onești și noi lucrăm pentru interesul național și atunci, prin intermediul grupărilor corupte, grupărilor criminale, ei încearcă să cumpere alegătorul. Acesta este un risc major la adresa securității noastre și, evident, depinde de responsabilitatea fiecăruia dintre noi ca acest lucru să nu se întâmple. Doi: dacă vorbim despre Federația Rusă și ce planuri are Federația Rusă pentru Republica Moldova, în anul 2020, după alegerile prezidențiale, Federația Rusă a înțeles că nu mai poate câștiga puterea în Republica Moldova doar promovând partidele pro-ruse. Chiar și Federația Rusă a înțeles că în Republica Moldova majoritatea cetățenilor vor în Uniunea Europeană și că votul majoritar este vot proeuropean. Iată ce se întâmplă acum, vedem cum Federația Rusă investește, joacă cu partidele care se declară pro-ruse, dar joacă și cu politicieni, și cu partide care se declară proeuropene doar pentru ca să ajute Kremlinul să obțină control politic majoritar, repet, pentru că și pentru ei este clar că opțiunea majorității cetățenilor este opțiunea proeuropeană. Depinde de noi să înțelegem aceste riscuri, să nu se vândă votul, pentru că dacă se vinde votul, se vinde și viitorul omului care își vinde votul, dar și interesul național și să ne construim reziliență și rezistență. Sigur că Federația Rusă încearcă să exploateze niște vulnerabilități pe care noi le avem, noi trebuie să nu mai avem aceste vulnerabilități, să ne construim instituții puternice, evident, să luptăm împotriva corupției și să avem instituții care să sancționeze odată și odată corupția și trădarea de patrie, să facem totul ca țara noastră să fie puternică și să putem să ne apărăm interesul național.

Tot ce facem noi, noi nu facem împotriva cuiva, împotriva Kremlinului sau împotriva rușilor, noi facem pentru cetățenii noștri, pentru interesul țării noastre.

Vocea Basarabiei: Dar de ce, totuși, cei de la Kremlin își doresc să mai exercite acest control asupra Republicii Moldova?

Maia Sandu: Pentru că ei vor să controleze cât mai multe țări din regiune și nu doar în Republica Moldova, în zona asta, peste tot. Vedem ce se întâmplă în Ucraina, dar vedem și în Armenia, și în Georgia, și în multe alte țări din regiune. Așa cred ei că își slujesc țara, dar ei așa își slujesc regimul. E treaba lor, treaba noastră este interesul cetățenilor noștri. Și tot ce facem noi, noi nu facem împotriva cuiva, împotriva Kremlinului sau împotriva rușilor, noi facem pentru cetățenii noștri, pentru interesul țării noastre.

Vocea Basarabiei: Dvs. de la diferite tribune înalte încercați să promovați aceste mesaje, că Rusia ar trebui să lase în pace Republica Moldova, pentru că cetățenii își decid viitorul și că acum dezideratul de integrare europeană ar fi o prioritate. La ONU recent ați spus: „Rusia s-a aliat cu bandiți corupți pentru a destabiliza Republica Moldova”. Mai poate această alianță, dacă putem să-i spunem alianță, să destabilizeze situația din țară și să ajungă până la o eventuală deturnare a acestui parcurs european? Există aceste îngrijorări?

Maia Sandu: Da, am văzut pe parcursul anului încercări de a răsturna guvernarea. Aceste încercări au eșuat, pentru că noi am reușit ca societate, instituții să ne facem lucrul bine, dar asta nu înseamnă că nu mai există riscuri. Spuneam mai devreme, cel mai mare risc acum este această încercare a Kremlinului de a compromite procesul democratic, de a cumpăra votul cetățenilor prin intermediul acestor grupări criminale. Și aici îndemnul meu este să fim foarte atenți, să nu permitem acest lucru, pentru că interesul Federației Ruse nu este pentru binele cetățenilor Republicii Moldova. Binele cetățenilor Republicii Moldova este aici. Pentru noi, bine înseamnă pace, în primul rând, ceea ce contrazice interesul Federației Ruse; pentru noi înseamnă să avem coeziune socială, să avem șansa să ne dezvoltăm, să ne dezvoltăm economia, să ne aducem acasă copiii, părinții care sunt în diasporă și să putem să trăim în pace și liniște acasă.

Vocea Basarabiei: Instituțiile statului astăzi sunt capabile să ne spună foarte clar astăzi dacă pot controla fluxurile de bani, care se presupune că ar veni de peste hotare și ar fi direcționate către anumiți politicieni, care urmăresc alte scopuri decât dezvoltarea și modernizarea țării?

Maia Sandu: Instituțiile lucrează, unele cu mai mult succes, altele cu succes mai puțin; instituțiile sunt în proces de reformă, ele încă se curăță, sunt în proces de curățare de elemente corupte, care vor revenirea hoților la putere, pentru că așa își umplu buzunarele și, respectiv, în acest proces evident că mai avem încă mult până o să avem un stat puternic. Acesta este scopul nostru, să construim un stat puternic, care să protejeze cetățeanul, care să ajute cetățeanul, să-i asigure oportunități de angajare în câmpul muncii ș.a.m.d. Deci, instituțiile lucrează, dar nu în modul în care ar putea să ne asigure o protecție majoră.

Noi lucrăm, dar lucrurile nu se schimbă peste noapte, de aceea trebuie să fim vigilenți și în societate, sigur și instituțiile trebuie să lucreze mai bine, dar trebuie să fim vigilenți și în societate, pentru că, până la urmă, ne afectează pe noi, pe toți.

Vocea Basarabiei: Dar cei care trimit acești bani în Republica Moldova iau în calcul că ar putea lucrul acesta să-l facă lesne și să nu fie împiedicați de către instituții?

Maia Sandu: Ei contează pe corupția din instituții; ei contează că au să mai găsească judecători corupți, care o să tergiverseze procesele în instanțele de judecată; ei contează că au să mai găsească într-o instituție sau alta pe cineva căruia să-i dea mită ca să nu-și facă lucrul bine. Și, din păcate, așa cum spuneam, noi încă trebuie să transformăm instituțiile. Noi lucrăm, dar lucrurile nu se schimbă peste noapte, de aceea trebuie să fim vigilenți și în societate, sigur și instituțiile trebuie să lucreze mai bine, dar trebuie să fim vigilenți și în societate, pentru că, până la urmă, ne afectează pe noi, pe toți.

Vocea Basarabiei: Pentru că se mai crede că vulnerabilități ar fi și pe celălalt mal al râului Nistru, și iarăși am să citez dintr-o declarație mai veche a dvs., ați spus: „Când Ucraina va câștiga războiul, va exista o oportunitate de a rezolva conflictul transnistrean”, dar aud tot mai multe voci care cer acum o viziune clară a actualei puteri pentru reglementarea transnistreană. Au autoritățile această viziune clară?

Maia Sandu: Viziunea noastră este foarte clară. Noi ne dorim ca moldovenii de pe malul drept și moldovenii de pe malul stâng să trăiască într-o țară reîntregită, în condiții bune, la standarde europene. Asta ne dorim noi. Și guvernarea are viziune, dar nu este momentul potrivit acum ca să începem dezbaterile pe această viziune. Pe cât de realistă este această viziune, sigur că depinde de contextul geopolitic și noi sperăm să avem această deschidere, posibilitate geopolitică, ca să putem să punem în aplicare viziunea. Pentru moment, obiectivul principal este să menținem stabilitatea pe malul stâng, evident că și pe malul drept, ca să nu permitem ca țara să fie atrasă în război. Acesta este obiectivul primordial, dar evident că lucrăm și la soluție în situația în care această posibilitate, acest context geopolitic se va crea, ca să putem să punem viziunea în aplicare.

Vocea Basarabiei: Totuși, această dorință despre care vorbiți dvs., ea se manifestă și în rândul cetățenilor simpli, doar că cei care conduc acea regiune au alte viziuni și am auzit și ultimele declarații pe care le-au făcut și Krasnoselski, și Ignatiev. Dar ce am văzut în aceste zile că se întâmplă la granița administrativă între Varnița și Tighina e că acolo iarăși se împiedică circulația liberă a cetățenilor. Ce reacție trebuie să aibă autoritățile?

Maia Sandu: Eu vreau să vă amintesc că nu este un conflict între oameni, nu este un conflict între oamenii de pe malul drept și oamenii de pe malul stâng. Vedem tot mai mulți oamenii de pe malul stâng care vin să muncească pe malul drept, pentru că nu au oportunități pe malul stâng. Nu există acest conflict. Acest conflict este creat ca rezultat al sprijinului unui regim separatist de către Moscova și sprijinul de-a lungul anilor a menținut acest regim separatist. Deci, ceea ce spune regimul este una și ce face regimul este alta, iar ce se întâmplă între cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului este altceva. Evident că e o mare nedreptate că oamenii sunt împiedicați și de pe malul drept, în primul rând, să meargă încolo și, evident, și cetățenii de pe malul stâng au probleme de tot soiul ca să ajungă pe malul drept, din cauza regimului. Aceste lucruri sunt condamnabile și soluția este clară – să eliminăm acest regim separatist și să putem să ne reintegrăm țara.

Dacă regimul de la Tiraspol nu ar fi susținut de Moscova, atunci lucrurile s-ar rezolva mai ușor

Vocea Basarabiei: Eu am fost în Zona de Securitate și am vorbit de-a lungul acestei zone administrative – sau cum să-i zic? – hotar administrativ, cu mulți oameni din diferite localități și ei spun că, dacă nu ar exista aceste posturi de control, atunci, cel mai probabil, nu s-ar mai vorbi despre regiunea secesionistă.

Maia Sandu: Așa este, dar ei încearcă artificial să mențină aceste elemente de delimitare. Repet, este un regim artificial, susținut de către Moscova. Dacă nu ar fi susținut, atunci lucrurile s-ar rezolva mai ușor.

Vocea Basarabiei: La întâlnirea cu șefa Misiunii OSCE în Republica Moldova, liderul de la Tiraspol, Krasnoselski, insista pe ideea că ar trebui să fie revigorat formatul de negocieri „5+2”. Acum tot s-a spus de multe ori că o țară-agresor nu poate să fie și țară-mediator. Acest format de negocieri „5+2” o să mai fie unul funcțional, din moment ce din 2019 și-a întrerupt activitatea?

Maia Sandu: Acest format nu este unul funcțional și nu poate fi funcțional, tocmai din motivul din care spuneți dvs. – o țară-agresor, Federația Rusă, nu poate să medieze un conflict. Mai ales că această țară-agresor este și cea care susține regimul de la Tiraspol. Eu cred că, pornind de la obiectivul de integrare europeană, și nu doar de la obiectiv, dar și de la pașii pe care îi facem, eu cred că Uniunea Europeană va trebui să aibă un rol mult mai mare în formatul pe care o să-l avem pentru rezolvarea acestui conflict. 

Vocea Basarabiei: Și acum miza e că ar putea UE să intervină și propună un nou format sau ar trebui poate totuși autoritățile Republicii Moldova să insiste pe un nou format?

Maia Sandu: Este foarte greu să discutăm despre o soluție acum, pe perioada acestui război, dar trebuie să ne pregătim și asta este parte din viziunea noastră, că Uniunea Europeană trebuie să joace un rol mult mai important, pentru că Republica Moldova va deveni stat membru al Uniunii Europene. Și asta justifică și explică de ce Uniunea Europeană trebuie să aibă un cuvânt mult mai important de spus în rezolvarea acestui conflict.

Vocea Basarabiei: Așa sau altfel, oricum și Tiraspolul trebuie să spună „da” la ceea ce propune Chișinăul?

Maia Sandu: Trebuie să spună cetățenii noștri de pe malul stâng. Între timp, evident, discutăm problemele curente, pentru că sunt probleme care afectează cetățenii noștri de pe malul stâng și noi încercăm să contribuim, chiar dacă sunt limitate puterile noastre ca să putem să ajungem și să contribuim la rezolvarea problemelor de acolo. Mai ales, de exemplu, dacă vorbim despre încălcarea drepturilor omului. Știți că sunt probleme serioase. Și atunci, inclusiv OSCE și alte organizații internaționale nu prea reușesc să ne ajute să rezolvăm aceste probleme. Alte probleme reușim să le rezolvăm mai ușor.

Modul ideal este să aderăm la Uniunea Europeană în întregime, deci și malul drept, și malul stâng…

Vocea Basarabiei: Dar în acești 7 ani, dacă luăm în calcul că 2030 ar putea să fie anul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, până atunci în paralel trebuie de rezolvat și problema transnistreană sau așteptăm, totuși, aderarea și după asta se va soluționa problema?

Maia Sandu: Există două opțiuni. Modul ideal este să aderăm la Uniunea Europeană în întregime, deci și malul drept, și malul stâng. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, nu va fi posibil dintr-un motiv sau altul, există și opțiunea prin care întâi malul drept se integrează în Uniunea Europeană, după care și malul stâng.

Vocea Basarabiei: Ideea că dacă s-ar crea un fond și acești bani ar ajuta mai repede și mai mult să se rezolve problemele cetățenilor ar putea să aducă ziua aceasta mai aproape de soluționarea problemei transnistrene?

Maia Sandu: Acest fond este realist și noi discutăm, avem și calcule făcute despre ce ar însemna procesul de reintegrare.

Vocea Basarabiei: Dar ce ar însemna în expresie financiară?

Maia Sandu: Nu cred că e cazul să anunțăm acum…

Vocea Basarabiei: Probabil suma e mare?

Maia Sandu: Da, este o sumă mare, dar nu este exagerat de mare, e clar că o sumă pe care o putem acoperi doar cu sprijinul partenerilor noștri de dezvoltare, ca de fiecare dată, pentru că economia noastră este încă slabă ca să poată face față unor asemenea costuri, dar e cumva acceptată ideea că vom avea sprijin internațional pentru acest proces. Acum mai complicată e partea geopolitică, această fereastră de oportunitate de care avem nevoie și care poate să apară. Poate să apară și într-un an, și în doi, și peste jumătate de an. E foarte greu să prognozăm lucrurile, pentru că situația este foarte volatilă în regiune și în lume, în general, dar mai ales în regiunea noastră.

Nicio guvernare a Republicii Moldova nu a legalizat șederea armatei ruse pe teritoriul țării noastre, ei se află ilegal aici și încalcă neutralitatea Republicii Moldova…

Vocea Basarabiei: De peste 30 de ani i se cere Rusiei să-și retragă armata, munițiile din stânga Nistrului. A fost o perioadă foarte scurtă de timp când a început acea evacuare a munițiilor, dar s-a stopat. Astăzi s-a făcut o declarație repetată și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Rusia trebuie să-și retragă armata și munițiile de pe teritoriul Republicii Moldova, dar se pare că acest lucru ar putea să înfurie și mai mult Rusia acum când e în război cu Ucraina.

Maia Sandu: Vedem încă un exemplu că NATO respectă neutralitatea Republicii Moldova, iar Federația Rusă nu respectă neutralitatea Republicii Moldova deja de decenii. Și iată aici vedem discrepanța dintre ceea ce spune Federația Rusă și ceea ce face Federația Rusă. Noi, Republica Moldova, cetățenii Republicii Moldova, nu ne-am dat acordul pentru ca Rusia să-și mențină aici armata. Și ca să nu fie confuzie, există un acord pe așa-zisa „forță de menținere a păcii”, dar nu există niciun acord de staționare a acestui contingent, care este un contingent diferit. Putem să discutăm și celălalt aspect, dar pe acest aspect nu este niciun acord. Deci, de nicio guvernare a Republicii Moldova nu a fost legalizată șederea acestei armate, ei se află ilegal aici și încalcă neutralitatea Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Doar că am înțeles că deja cetățenii din stânga Nistrului sunt cei care au înlocuit în mare parte forțele militare ruse?

Maia Sandu: Pentru că e imposibil în ultimii ani ca să se întâmple această rotație. Cei care veneau din Federația Rusă pentru ca „să-și facă serviciul” în regiunea transnistreană, acum dacă pleacă acasă, alții nu pot să vină. Încă trebuie să discutăm de ce a fost posibilă această rotație până acum câțiva ani, dar, cel puțin acum, într-adevăr, această rotație se întâmplă din contul oamenilor care locuiesc în regiunea transnistreană.

Vocea Basarabiei: Dar acum este și o dispută în societate. Totuși, cine menține acest regim secesionist din stânga Nistrului – Federația Rusă sau și autoritățile Republicii Moldova din moment ce au acest acord cu privire la cumpărarea energiei electrice din stânga Nistrului?

Maia Sandu: Este absolut fals să faci asemenea acuzații la adresa autorităților, că ar menține regimul. Federația Rusă menține acest regim. Noi, autoritățile, ne îngrijim de securitatea energetică a Republicii Moldova. Noi am făcut posibilul și imposibilul și am diversificat sursele de aprovizionare cu gaze naturale, nu mai avem această dependență, Rusia nu mai poate să ne șantajeze. Pe curentul electric nu avem alte surse și nu putem să lăsăm cetățenii Republicii Moldova fără curent electric. Sursa de alternativă, Ucraina, nu ne mai poate vinde, pentru că este într-o situație dificilă, din cauză că Rusia continuă să bombardeze sistemul energetic al Ucrainei. Avem conexiune cu piața europeană, dar această conexiune este pe teritoriul Ucrainei și, de fiecare dată când sistemul ucrainean este bombardat, noi nu putem să cumpărăm energie electrică. Noi construim linie directă cu România și, respectiv, cu piața europeană, dar această linie directă va fi gata în doi ani de zile, în acești doi ani de zile nu putem să ținem țara fără curent electric. Deci, haideți să discutăm lucrurile așa cum sunt. De asta avem acest contract cu această întreprindere de generare a energiei electrice până când o să avem soluția tehnică și, repet, noi lucrăm la soluția tehnică din 2021. Vreau să amintesc cetățenilor, bani pentru acest proiect ca să conecteze liniile de tensiune înaltă Republica Moldova cu România direct, nu prin Ucraina, au fost oferiți în anul 2017. Nicio guvernare, până n-am venit noi, în 2019 am aprobat acest proiect, după care a trebuit să revenim în 2021 ca să înceapă implementarea acestui proiect. E un proiect mare, se implementează cu supravegherea Băncii Mondiale, deci nu sunt lucruri pe care noi vrem să le facem mai repede sau vrem să le facem mai puțin repede. E un proiect de infrastructură, va fi gata în doi ani de zile și atunci vom avea posibilitate de a ne rupe total de dependența energetică de Rusia.

De unde putem cumpăra astăzi? Din Ucraina nu putem cumpăra, pentru că nu este și cu piața Uniunii Europene nu ne putem conecta fizic…

Vocea Basarabiei: Nedumerirea unora e că, totuși, energia care se produce în stânga Nistrului e în baza gazului rusesc, care vine de la Gazprom…

Maia Sandu: Dar care este alternativa lor, așa, fără discuții artificiale? De unde putem cumpăra astăzi? Din Ucraina nu putem cumpăra, pentru că nu este și cu piața Uniunii Europene nu ne putem conecta fizic. Deci, ceea ce avem noi, avem o capacitate care este mult prea mică. Nu putem ține țara doi ani de zile fără energie electrică, mi se pare foarte evident acest lucru.

Vocea Basarabiei: Și pare tot atât de evident că astăzi Republica Moldova încă nu poate spune clar că a renunțat la gazul rusesc?

Maia Sandu: De ce? Noi nu cumpărăm gazul rusesc pe malul drept. Malul stâng este o situație aparte, pe malul drept noi nu cumpărăm de la Federația Rusă acest gaz.

Vocea Basarabiei: Bine, dar tot cetățenii Republicii Moldova sunt asigurați cu energie electrică produsă în baza gazului rusesc?

Maia Sandu: Asta este energia electrică. Pe gaze, noi astăzi nu putem fi șantajați de către Federația Rusă. Deci, noi am reușit să ne diversificăm sursele. Pe curentul electric este această situație, și nu este vina noastră, este vina guvernărilor care s-au perindat 30 de ani la putere și între care nu s-a găsit o guvernare să înceapă să construiască o linie de tensiune înaltă cu România. Care a fost motivul să ții Republica Moldova în această dependență strânsă – și pe gaze, și pe curent electric – de Federația Rusă? Iată asta ar trebui să discutăm, pentru că asta este iresponsabil. După care vine Federația Rusă și spune: „A, trebuie să-ți asumi o datorie de 800 milioane de dolari, dacă nu ți-o asumi, nu mai ai gaze naturale”. Iată, noi am eliberat Republica Moldova de acest șantaj, dar mai avem această situație cu energia electrică, care, în mod obiectiv, se va rezolva peste doi ani.

Vocea Basarabiei: Iarăși, ceea ce afirmă experții, cei care cunosc bine această problemă zic că banii pe care îi achită malul drept se duc în bugetul local de acolo din regiune…

Maia Sandu: Care este soluția de alternativă? Să-mi spună experții, de unde cumpărăm astăzi energie electrică sau experții zic că trebuie să rămânem fără curent electric timp de doi ani de zile și să așteptăm până finalizăm proiectul care ne conectează cu România? Vreau soluții concrete, vorbe în vânt am auzit de la mulți.

Vocea Basarabiei: Încă un an, cel puțin, există această certitudine că energie electrică va fi și rămâne la același preț de 66 de dolari, asta arată contractul care a fost semnat?

Maia Sandu: Așa este și se respectă contractul.

Moldovagaz poate să achite Gazprom-ului 9 milioane de dolari, dar nu 7 sute și ceva de milioane…

Vocea Basarabiei: Gazprom-ul nu a recunoscut rezultatele auditului. Ce va face Republica Moldova în continuare?

Maia Sandu: Asta-i problema Gazprom-ului că nu a recunoscut. Noi avem dovezi, auditul a fost făcut de către companii internaționale recunoscute în domeniu. Deci, Moldovagaz poate să achite Gazprom-ului 9 milioane de dolari, dar nu 7 sute și ceva de milioane.

Vocea Basarabiei: Cetățeanul simplu deseori mă întreabă: oare președinta Maia Sandu n-ar putea face mai mult ca tariful să coboare? Eu le spun care sunt competențele președintei…

Maia Sandu: Noi cumpărăm gaz la prețul la care se vinde, și așa cum războiul continuă și, din păcate, a apărut încă un conflict major, care riscă să se transforme într-un război și toate aceste lucruri, evident, au efecte asupra prețului la resursele energetice. Noi depindem de piață. Când piața merge în sus, și noi cumpărăm la un preț mai mare, când piața merge în jos, și noi cumpărăm la un preț mai mic. Resurse energetice nu avem, abia acum investim în energie regenerabilă, care o să ne ofere o anumită independență și o să ne ofere și o anumită independență de prețuri. În rest, trebuie să investim în eficiența energetică, pentru că noi plătim foarte mult pentru consumul de resurse energetice, pentru că nu ne-am îngrijit de-a lungul timpului cum ne încălzim, și energia regenerabilă – acestea sunt două soluții.

Vocea Basarabiei: Șeful de la Moldovagaz a spus că până la Anul Nou nu există nicio posibilitate ca acest tarif să fie unul mai mic, doar poate din anul viitor ar putea totuși cei de la ANRE să spună că există această posibilitate.

Maia Sandu: ANRE trebuie să analizeze costurile și tariful și să ne spună dacă se poate face o reducere. Sigur că noi cu toții ne dorim, inclusiv eu, pentru că așa cum vă întreabă pe dvs., cu atât mai mult mă întreabă pe mine oamenii, când merg în vizită. Și eu aș fi foarte fericită să pot să le spun că tariful va fi mult mai mic, dar trebuie să fim corecți. Și ANRE ne va spune care va fi tariful, ANRE face calculele, nu președintele.

Sigur că întotdeauna poți să dai vina pe cineva, dar trebuie totuși să încercăm să ne informăm un pic și să nu ne lăsăm manipulați. Noi tare ne dorim să putem să obținem cele mai mici prețuri pentru toate aceste bunuri, pentru că înțelegem cât de greu este pentru cetățeni.

Vocea Basarabiei: Unii au încercat să arunce pietre în grădina guvernanților, spunând că în sezonul rece trecut s-au cumpărat mai multe volume de gaze decât ar fi avut nevoie Republica Moldova, acelea s-au procurat la un preț foarte mare și acum, chiar dacă prețul a coborât, oricum se face media și de asta acest tarif încă mai rămâne mare.

Maia Sandu: Prețurile foarte mari au fost în august și în septembrie, când erau la 3.000 de dolari la 1.000 de metri cubi de gaze și atunci multe țări au cumpărat, noi n-am cumpărat, pentru că nu ne-am imaginat cum putem să consumăm gaze atât de scumpe. Guvernul și-a asumat un risc atunci, n-a cumpărat, chiar dacă nu se știa dacă va putea cumpăra mai târziu cu alt preț. Prețul a scăzut la 1.000 și ceva, oricum foarte mult, guvernul a cumpărat un volum bun, dar cetățenii, evident, au economisit mult, pentru că tariful a fost mare, în pofida compensațiilor pe care le-au primit. Și eu vreau să amintesc că guvernul a acordat în jur de 4 miliarde de lei compensații, deci, sume-record. De asemenea, iarna a fost mai caldă și din aceste două motive, evident, volumele consumate au fost mai mici decât cele cumpărate. Nicio țară nu poate să facă această evaluare înainte, țările care au cumpărat la 3.000 de dolari, evident că au regretat, că au cumpărat în august la 3.000 de dolari și n-au așteptat până în octombrie-noiembrie, când deja era la 500-1.200 de dolari. Toată lumea a cumpărat mai mult sau mai puțin, asta-i condiția pieței, niciodată nu știi care va fi prețul. Noi ne-am obișnuit în trecut cu prețuri stabile, puteai să planifici, știai că întotdeauna prețurile sunt mai mici decât iarna, iată avem exemplu din anul trecut, când în august a fost de două ori mai scump decât în februarie. Nu se înscrie în nicio logică. Sigur că întotdeauna poți să dai vina pe cineva, dar trebuie totuși să încercăm să ne informăm un pic și să nu ne lăsăm manipulați. Noi tare ne dorim să putem să obținem cele mai mici prețuri pentru toate aceste bunuri, pentru că înțelegem cât de greu este pentru cetățeni.

Vocea Basarabiei: Acum încercați să ne dați această veste bună că, cel puțin, Republica Moldova este asigurată cu întreaga cantitate de care are nevoie până la sfârșitul acestui sezon rece.

Maia Sandu: Anul trecut eram în situația în care nu știam dacă o să avem gaze naturale iarna, anul acesta știm că avem, pentru că am făcut rezerve și, respectiv, putem să asigurăm țara cu gaze naturale. 

Vocea Basarabiei: Anul trecut au fost oferite compensații, astăzi ministrul muncii a anunțat că vor fi oferite compensații și pentru acest sezon rece al anului, doar că s-a mai făcut un fel de „curățenie” în lista acestor categorii care beneficiază de aceste compensații și unii au zis că prea puțin a crescut acest „ajutor la contor”, de la 700 la 800 de lei pentru o gospodărie.

Maia Sandu: Este ajutorul pentru perioada rece a anului și a crescut de la 500 acum doi ani la 800 în acest an. A crescut și numărul de beneficiari, numărul beneficiarilor va fi de peste 250.000 de familii. Deci, asta este important. Și da, în continuare statul va oferi aceste compensații, ca să ajute cetățenii să facă față mai ușor tarifelor care sunt foarte mari.

Vocea Basarabiei: De unde sunt acești bani, din bugetul statului?

Maia Sandu: Din bugetul statului și din ajutoarele pe care le primim de la prietenii noștri, de la țările care ne sprijină.

Vocea Basarabiei: Să amintim, totuși, cine sunt aceste țări care oferă ajutoare anume pentru această dimensiune.

Maia Sandu: Deci, anul trecut au fost: Guvernul Statelor Unite, Uniunea Europeană, Germania, Norvegia, au fost și sume un pic mai mici, dar la fel de importante. Adică mi-e mai greu acum să-mi amintesc exact. Anul acesta încă urmează să vedem. Am avut o ședință a „Platformei de sprijin pentru Moldova” acum câteva zile și urmează să vedem cifrele concrete, dar sunt aceleași state prietene care ne ajută. Franța ne ajută pe o dimensiune, Germania ne ajută pe altă dimensiune, Statele Unite ne ajută la energie… Suntem norocoși că avem prieteni și eu sper că cetățenii noștri totuși înțeleg cât de important este într-o perioadă atât de complicată și din punctul de vedere al securității, al păcii, dar și din punct de vedere economic, ca să avem prieteni mari, puternici și foarte generoși.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.