VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Liubomir Chiriac: Înainte de a înfăptui reforma administrativ-teritorială, trebuie de găsit un consens între autoritățile centrale, cele locale și cetățeni

Înainte de a înfăptui reforma administrativ-teritorială, trebuie de găsit un consens între autoritățile centrale, cele locale și cetățeni. Această opinie a fost exprimată de Liubomir Chiriac în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”.

Potrivit expertului, reformele din ultima perioadă se implementează într-un mod grăbit, fără a lua în considerare toate opiniile expuse atât de societatea civilă, cât și de experți, iar multe dintre aceste suferă eșec.

Cât privește implementarea reformei administrativ-teritorială, director IDIS Viitorul susține că deja trebuiau să fie făcuți primii pași în acest sens, dar este foarte important să fie ascultată și vocea primarilor, dar și a cetățenilor.

Totodată, expertul susține că este binevenită amalgamarea volunatră a localităților și acest lucru trebuia de mult să aibă loc.

„Spre regret, reformele care se implementează, se fac într-un mod grăbit, nu se cântăresc foarte bine lucrurile și „se dă în bară”. Așa a fost cu reforma universitară, cu reforma instituțiilor academice, unde nu s-a găsit un consens a părților implicate, iar în acest fel, guvernarea PAS a dat o palmă propriului electorat”, a spus Liubomir Chiriac.

Invitatul jurnalistei Valentina Ursu în această ediție a fost Liubomir Chiriac, director IDIS Viitorul. Interlocutorii au discutat despre miza scrutinului local din toamnă, despre reforma administrativă publică, despre dialogul dintre autoritățile locale și cele publice, despre lupta politică dintre Stânga și Dreapta, despre faptul că Rusia mai dictează soarta Moldovei, dar și despre realitățile de peste Nistru și aniversarea IDIS Viitorul.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.