VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Ion Diviza: Am pierdut un moment prielnic în 1990. Să nu-l ratăm pe cel de acum

Dragi prieteni ai Vocii Basarabiei, sunt Iulian Ciocan și vă invit din nou la „Radiografia Săptămânii”, o emisiune în care iau în dezbatere teme de actualitate cu invitați din zona artei și culturii. Invitatul meu din această dimineață este scriitorul, epigramistul Ion Diviza. Dle Diviza, bine ați venit la Vocea Basarabiei!

Ion Diviza: Bine v-am găsit în această dimineață, care sper să prefațeze o zi frumoasă și reușită pentru toată lumea.

Vocea Basarabiei: Da, eu aveam această convingere că va trebui să zâmbesc de multe ori pe durata acestei emisiuni, pentru că sunteți epigramist, și aș vrea să vă rog să ne spuneți o epigramă pe care ați scris-o recent și poate care are un substrat social-politic.

Ion Diviza: Nu știu dacă are substrat politic, am scris una chiar ieri, am postat-o pe Facebook și cred că-i actuală, numai titlul să-l spun și o să vedeți că-i actuală – „Azi, pe caniculă”. (Iată, eu deja îs puțin transpirat.) Mă întâlnesc în piață c-un gagiu,/ Ce ar vrea să fie, de, un gentilom/ Pe sticla lui de apă scrie OM,/ Pe fața lui eu am citit – rachiu. Dar aș vrea să spun, ca să fie, într-adevăr, un fel de intrare în tematica noastră sau în subiectele pe care am înțeles că ar trebui să le discutăm, două epigrame care-s scrise de mult, dar care mi se par încă actuale. „Europenizare”: Înregistrăm cu noul parlament/ Succese mari pe arii mai extinse/ Moldova a ajuns în Occident/ La depărtarea unei mâini întinse. Și una – „La steaua basarabenilor”, deci după un motiv eminescian, după Mihai Eminescu: Lumina care vine lin/ Din zariștea adâncă,/ Fiind a stelei din Kremlin,/ Ne urmărește încă.

Vocea Basarabiei: Da, acestea, într-adevăr, sunt atemporale, deși a doua s-ar putea să nu le placă actualilor parlamentari.

Ion Diviza: E scrisă de mult, pe timpul lui Dodon.

Vocea Basarabiei: Asta-i o precizare bună.

Ion Diviza: Deci, am vrut să văd dacă și-a pierdut sau nu actualitatea.

Vocea Basarabiei: Vă mulțumim pentru această introducere, să zic, haioasă cumva, veselă, dar vreau să vă întreb, totuși, trăim niște timpuri destul de triste, urâte – și pandemie am avut, și crize multe, și războiul a venit în Ucraina vecină –mai pot fi scrise epigrame pe vremurile acestea neguroase așa, triste?

Ion Diviza: Pot fi scrise și trebuie scrise. Și vă spun de ce. Fiindcă, în primul rând, vreau să vă spun că fluxul de informații, de evenimente este atât de mare, încât pur și simplu omul nu reușește să facă față acestui flux. Și atunci se îngloadă, cum s-ar spune, se înnămolește în atâta informație, dar când spui un aforism, așa, scurt, o frază, un cuvânt de spirit, o poantă epigramatică parcă se face lumină asupra unui subiect. Pe timpuri, părinții noștri foloseau proverbe, ziceau: cum a zis acela sau cum spune vorba ceea, cum spune proverbul, iată așa și iată așa și deodată era totul clar. Deci, e nevoie de un fel de sintetizare, de esențializare a ceea ce se întâmplă.

Vocea Basarabiei: Acesta era și cuvântul care îmi venise și mie pe limbă – epigrama e un fel de sintetizare a unui subiect cumva, a unei probleme.

Ion Diviza: Așa este, da.

Vocea Basarabiei: Haideți să trecem la… Am adunat, am pentru dvs. aici mai multe subiecte care s-au întâmplat în ultima vreme și am să încep cu o declarație a lui Dmitri Medvedev, fost președinte al Federației Ruse, actualmente este unul dintre liderii, șefii Comitetului de Securitate al Federației Ruse. A zis așa: Vom folosi bomba nucleară, dacă ofensiva Kievului are succes”. Deci, o declarație care pe mine m-a lăsat mut și stau și mă întreb: adică cum, s-o luăm pe bune sau e un soi de epigramă?

Ion Diviza: Eu ascult multe comentarii de pe YouTube, comentarii referitoare la evenimentele din Ucraina și referitoare la ceea ce se întâmplă în Kremlin. Și, evident, Medvedev este deseori luat peste picior, în primul rând, știu toți că el puțin s-a alcoolizat, e prieten bun cu vodca. Chiar alaltăieri am postat pe Facebook un post, am scris că Medvedev ia… Iau și eu câte un păhărel, dar nu ameninț pe nimeni cu bomba atomică, el a început să ne amenințe cu bomba atomică, de fapt, mai demult. Este un cinism tipic rusesc și o fățărnicie a lor, ei au ocupat teritoriul ucrainean, l-au declarat rusesc și acum amenință Ucraina și întreaga omenire că, chipurile, au să-i ia pământul. Nu, doar Ucraina nu intenționează să treacă hotarele în Rusia, ei vor ceva foarte legitim, vor să-și elibereze pământul lor până acolo, acela recunoscut de toată lumea.

Vocea Basarabiei: Asta-i clar, dar amenințarea asta vi se pare cumva?…

Ion Diviza: Amenințarea asta este mai demult, Putin la fel a amenințat omenirea cu bomba atomică. Și Putin în câte cuvântări a spus-o? Acum, Medvedev este portavoce a lui Putin. Așa, Putin nu-și permite să iasă el, dar Medvedev scrie și pe Instagram, și pe altele fel de fel de posturi și la microfon iese și amenință. Evident că amenințarea asta nu e deloc, nu ar trebui să ni se pară floare la ureche…

Vocea Basarabiei: Asta nu-i epigramă…

Ion Diviza: E serios, fiindcă este vorba ceea că dă-i grenada sau bomba în mâna maimuței, nici nu știi ce o să facă ea cu dânsa, dar aici e mai mult decât o maimuță, e vorba de un specimen cinic. Și Putin e cinic, de fapt, întreg Kremlinul e cinic, așa cum a fost dintotdeauna, dar Medvedev, mă rog, el exprimă ceea ce zice Putin. Sunt periculoși, dar eu știu, am citit multe comentarii ale unor oameni deștepți, care spun că totuși până să ajungă el la centrul acela de comandă ca să apese pe butoane sunt vreo 5 niveluri și acolo stau și oameni cu scaun la cap, care au copii și ei, au copii și în Rusia, au și în Occident. Și de ce ar trebui să tragă și să-și ucidă propriii copii? Deci, aici, dintr-un punct de vedere, da, amenințarea este gravă, dar sub alt aspect am putea să spunem că e pur și simplu un bluf.

Vocea Basarabiei: Și șantaj…

Ion Diviza: Da, în primul rând, șantaj.

Vocea Basarabiei: Dle Diviza, dar noi, moldovenii, ne gândim la gravitatea unor asemenea amenințări, ne gândim, în general, la gravitatea acestui război, ne gândim așa cum ar trebui să se gândească un vecin care vede că peste gard e o problemă?

Ion Diviza: Ai zis că să te distrez puțin și mi-am amintit ceva din perioada sovietică, când, chipurile, propaganda sovietică spunea că americanii ne amenință cu bomba atomică. Și atunci, eu sunt din raionul Hâncești, iar peste deal de satul meu, într-o pădure este un sat unde sunt mulți țigani, mulți romi și era de acolo venită o reprezentantă a acestei etnii și ea glumea, și gluma ei a fost preluată de toți, fiindcă, după cum știm, țiganii nu mor, după evrei și armeni sunt pe locul trei, mi se pare că, și vorbeau de bomba atomică: „iată, au să dea americanii bomba atomică”, dar ea spunea: „n-au s-o dea pe Horodca mea (satul ei), au s-o dea pe Moscova”. Așa și moldovenii azi, ei zic că n-au s-o dea pe Chișinău, au s-o dea pe Washington, pe Paris, pe Berlin…

Vocea Basarabiei: Asta-i bună comparație…

Ion Diviza: Noi suntem parcă așa, dar noi știm că norul cela atomic poate să ne afecteze mai mult decât asta, depinde de unde bate vântul.

Vocea Basarabiei: Și chiar pe ruși s-ar putea să-i afecteze…

Ion Diviza: Evident. De asta e vorba deocamdată de arma atomică tactică, nu de strategică, cea strategică merge pe Washington, pe Paris, pe Londra etc., toate capitalele mari sunt luate acolo în vizor, capitalele puternice, pe când bomba atomică tactică este acolo, într-un câmp, dar oricum poate să vină un vânt și să ducă norul și deasupra Moscovei, și peste orice oraș de-al lor. De aceea e o amenințare așa, tot ca șantaj mai mult. Apropo, câtă zarvă au făcut rușii când englezii au hotărât să le dea ucrainenilor proiectile cu uraniu sărăcit sau cum îi spune, în orice caz, cu uraniu, care nu-i atât de periculos. El poate e periculos pentru solul acela unde o să cadă proiectilul, dar ei au făcut mare caz din asta, ca și din bombele cu deflagrație multiplă sau… kasetnîie. Ca și cu acestea au făcut foarte multă zarvă, deși ei le foloseau de multă vreme. Ei sunt cinici. De când îi știm noi pe ruși, ei sunt fățarnici, sunt cinici și sunt mincinoși. Am în vedere Kremlinul, politicienii, noi nu vorbim de toată populația, că avem prieteni toți, deci e vorba de vârfurile politice, când ajung acolo au un anumit comportament.

Vocea Basarabiei: Uitați-vă, de când a început acest război, relațiile dintre Chișinău și Moscova se înrăutățesc constant, tot apar diferite probleme, ultima problemă este expulzarea mai multor diplomați ruși. Deci, Republica Moldova limitează numărul diplomaților ruși, ambasadorul rus Oleg Vasnețov a spus că această decizie va avea consecințe proaste, rele, iar Igor Dodon, liderul socialist, de exemplu, a criticat această decizie și spune că e pusă la cale de occidentali. A reacționat și Maria Zaharova, care este purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, și a spus că este încă un pas al Moldovei în distrugerea relațiilor noastre, pentru a-și arăta devotamentul față de partenerii europeni, conducerea de la Chișinău preia experiența balticilor și a ucrainenilor. Și pe mine m-a îngrijorat foarte tare faptul că Zaharova a folosit o sintagmă pe care n-o mai folosise anterior – kișiniovskii regim. Ei de obicei foloseau cu referire la Kiev această sintagmă – kievskii regim, acum a folosit kișiniovskii regim. Deci, la ce să ne așteptăm? Cum vedeți relațiile noastre?

Ion Diviza: Dar la ei în Kremlin ce-i? E „putinskii regim”. La noi măcar e „kișiniovskii”, dar la dânșii e „putinskii”, în genere, e dictatură totală. Da, am observat că în ultimul timp e cam obsedată de Moldova Maria Zaharova, dar nu numai ea, chiar și ceilalți. Ei pur și simplu pierd terenul de aici, cum se spune, dacă ursul cu laba stă în mijlocul Europei. Noi suntem aproape de centrul Europei și dacă ia laba de aici, atunci rămâne de-acum hotarul cu Ucraina, acolo-i și hotarul lor, dar așa ei mai simt că încă îs în Europa. Evident, cu greu o să scăpăm din această îmbrățișare a ursului, dar acțiunile acestea trebuiau demult făcute și e bine că acum este un moment propice ca încet-încet să ne debarasăm de asta. În primul rând, cu CSI, fiindcă erau criticate toate guvernările, inclusiv guvernarea actuală, că noi ce mai căutăm în CSI, acolo-i război, acolo toate relațiile acestea nu au pentru noi niciun avantaj, nici economic practic nu au. Ei, să zicem, ceva este, dar sunt foarte mici avantajele comparativ cu ceea ce plătim noi, cu cheltuielile noastre am în vedere, și ca prestigiu politic așa, noi vrem să intrăm în Uniunea Europeană, cum să intrăm dacă noi încă ne ținem de Kremlin, ne ținem de CSI și de nu știu ce? Deci, toate acestea eu consider că sunt niște acțiuni foarte legitime. De ce trebuie Ambasada Rusiei să aibă aici 1.000 de oameni, dar Ambasada Moldovei acolo să aibă 5 oameni?

Vocea Basarabiei: Dle Diviza, dar unii spun că astfel, rupând toate relațiile, noi ca și cum separăm și mai tare Moscova, o provocăm cumva și ea ar putea, într-adevăr, să facă ceva necugetat?

Ion Diviza: Dar noi acum ce, supărăm un agresor? Ea este agresor în Ucraina, noi ce, trebuie să fim cu agresorul? Noi nu rupem de tot relațiile, când o să vină alt regim, o să fie înlocuit Putin, o să vină alt împărat, țar la dânșii, care o să aibă interes și o să avem și noi, să zicem, interes să îmbunătățim relațiile. O să vină un regim democratic poate, deși e foarte mică speranța ca la Moscova să se ajungă la democrație.

Vocea Basarabiei: Credeți că atâta timp cât Rusia e ocupată cu Ucraina, cât e prinsă acolo, nu va ataca Republica Moldova?

Ion Diviza: Acum, Moscovei nu i-i de Republica Moldova. Deși comentariile rușilor, ale Kremlinului sunt parcă optimiste, dar nu este… și deja noi suntem altfel priviți și în Europa, și peste tot. Ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani este ceva, într-adevăr, minunat, am în vedere sub aspectul relațiilor internaționale și al relațiilor cu Uniunea Europeană, cu Occidentul, în general, cu Statele Unite ale Americii, noi deja suntem sub aripa Occidentului.

Vocea Basarabiei: OK! Dar nu vi se pare că-i cam târziu? Ce am făcut noi 30 de ani?

Ion Diviza: Sigur că e târziu, noi am pierdut timpul, noi trebuie să folosim acest moment prielnic, foarte prielnic pentru a ne afirma și a ne apropia de Occident și a fi mai aproape de Uniunea Europeană, de eventuala accedere în Uniunea Europeană, deși, să zicem, unii politicieni, mai ales cei din opoziție e clar că zic că nu-i posibil, eu cred că totul e posibil. Noi am pierdut un moment prielnic în ’90 și 30 de ani noi vorbim numai despre asta, că a fost posibil atunci să facem Unirea și n-am fi avut aceste probleme, eram în Uniunea Europeană și era altceva. Am ratat acel moment, noi nu trebuie să ratăm și acest moment care, deși e război, e grozav, dar noi trebuie să folosim aceste avantaje.

Vocea Basarabiei: Din ce am înțeles eu, dvs. priviți cu ochi buni eforturile actualei guvernări de a se integra cumva în Uniunea Europeană?

Ion Diviza: Da, absolut!

Vocea Basarabiei: Și ați pomenit și despre niște reprezentanți ai opoziției care cumva critică, iată la asta aș vrea să ne referim puțin mai mult, pentru că în ultima vreme a ieșit la rampă Vlad Filat, fostul premier, care a revenit la cârma Partidului Liberal Democrat din Moldova, și constant critică guvernarea. Și iată Vlad Filat a făcut în ultima vreme câteva declarații tari, în primul rând, a zis așa: suntem țară candidată doar declarativ, e un cadou din partea Uniunii Europene primit datorită acestui nenorocit război din Ucraina. Moldova va deveni țară candidată de facto atunci când vor demara negocierile privind aderarea la UE, negocierile nu vor începe la sfârșit de an, cum zic unii guvernanți, nu suntem pregătiți”, a spus Vlad Filat. Și iată încă o declarație recentă și mai tare…

Ion Diviza: Am vrut să zic – și ce a spus nou prin asta? Evident că n-o să fie într-un an, doi, trei, cinci, dar noi nu știm cum o să decurgă evenimentele istorice. S-ar putea întâmpla și într-un an să intrăm, depinde totul de ce o să fie în Ucraina, ce o să fie în Rusia. Acum, aici noi depindem întru totul de măsura în care Occidentul pierde sau câștigă în Ucraina și, respectiv, ce se întâmplă cu Rusia după asta.

Vocea Basarabiei: Dar încă așa o declarație a lui Vlad Filat, care-i foarte activ de la o vreme: „PAS nu este un partid politic, PAS e un fenomen social periculos și extrem de toxic” și – atenție! – „PAS abordează societatea sub o formă extremistă: fie mergi cu PAS, fie nu mergi deloc”. Iată un așa reproș îi aduce Filat.

Ion Diviza: Toate partidele care au fost la guvernare, toate au lansat aceste idei. Ș-apoi ce dacă?… Evident că PAS are multe greșeli și-i foarte bine să apară noi curente politice, noi partide, numai nu să meargă cei vechi, care deja s-au compromis. Dacă va fi un așa reviriment al acestui partid, PLDM, dar eu nu prea cred…

Vocea Basarabiei: Credeți că are șanse?

Ion Diviza: Nu prea cred că are șanse să ajungă din nou la guvernare și nu că să ajungă, dar să fie chiar un partid principal care să guverneze. Puțin probabil și trebuie să vii cu idei noi, nu de acestea, aici încă nu spune nimic și noi criticăm, în primul rând, PAS-ul, dar totuși nu depinde atât de mult de guvernările noastre în ceea ce privește politica la nivel mondial sau politica de asociere la Uniunea Europeană depinde, totuși, de evenimentele care decurg în această zonă. Iată, până acum doi ani Rusia zicea că România și Bulgaria să iasă din NATO, să nu mai fie membre ale NATO, NATO să se retragă, acum NATO îi în Finlanda, la 400 kilometri de Moscova deja stau rachetele și forțele NATO. Ucraina poate să intre în NATO și atunci în genere va fi cu totul altă situație pe continentul european.

Vocea Basarabiei: Dar credeți că Ucraina ar putea fi primită în NATO? Văd că occidentalii sunt destul de…

Ion Diviza: Nu chiar în curând, degrabă nu, dar eu tot mă uit la evenimente cum se precipită și acum totul depinde de asta. Și istoria acum este imprevizibilă, dacă mai înainte era ceva previzibil, acum nu mai e.

Vocea Basarabiei: Deci, nu aduce anul cât aduce ceasul?

Ion Diviza: Așa este! Ați văzut că și Henry Kissinger, care-i expert în geopolitică, și el a greșit. La 100 de ani ai săi și el a zis că uite așa trebuie, pe urmă și-a retras ideile. Sub presiunea evenimentelor, se schimbă doctrinele partidelor, își schimbă marii politicieni ideile. Ce înseamnă politică și ce înseamnă politician? Acesta este în dependență de evenimente, el reacționează, el nu-i un filosof care să stea să facă filosofie, el trebuie la zi ce se întâmplă imediat să ia decizii și să-și schimbe opiniile. De ce considerăm noi că dacă ai zis așa, ai opinii, ești un politician puternic? Da, trebuie să ai opinii, dar trebuie să fii și maleabil, să știi să schimbi repede, să iei cea mai bună decizie într-o situație concretă la zi. (…)

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.