VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Dorin Recean: Nu plec din executiv, voi continua să asigur guvernarea în această perioadă dificilă

Vocea Basarabiei: Să revenim la relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Miza cea mare e că această perioadă de pre-aderare ar însemna ca multe fonduri europene să fie direcționate către Republica Moldova, iar Republica Moldova să încerce cu aceste fonduri de pre-aderare să aducă această bunăstare atât de mult așteptată de cetățenii Republicii Moldova, pentru că, în caz contrar, în fiecare zi se numără oamenii care aleg străinătatea. Haideți să vedem cât de pregătită este Republica Moldova să poată să absoarbă aceste fonduri care vor fi oferite din moment ce începe această perioadă de negocieri cu Uniunea Europeană. 

Dorin Recean: Într-adevăr, ați observat corect, țările care au parcurs deja această etapă, și noi vedem asta, și am văzut în România în mod special, cel mai mare salt în dezvoltare a fost în această perioadă de pre-aderare, când României, dar și altor țări care au avut același parcurs li s-au pus la dispoziție fondurile de pre-aderare și ele au mers în investiții în sate, în orașe, în grădinițe, în apeduct și canalizare, în drumuri, în școli, în universități, chiar și în monumente de cultură aceste fonduri au construit Europa în România, acum o vor construi și în Republica Moldova. Noi tot trebuie să depunem efort, să muncim, să muncim mai mult, să construim această capacitate de asimilare. Noi, în acest exercițiu fiscal, iată am avut discuții, zilele acestea este Misiunea Fondului Monetar Internațional și avem o apreciere pozitivă în ceea ce privește capacitatea crescută a asimilării fondurilor, inclusiv din Fondul rutier, din Fondul de subvenționare a agriculturii, același Fond Național de Dezvoltare Regională, care finanțează Programul „Satul European”, fondurile care merg în domeniul dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii și, da, noi avem nevoie de mai multe resurse și obiectivul nostru este să trecem la această etapă de negocieri, ceea ce înseamnă pre-aderare, corespunzător să accesăm acele fonduri. Guvernul a prezentat viziunea pe termen lung în domeniul infrastructurii, va prezenta și în domeniul energiei regenerabile, eficienței energetice și schimbării de mediu și, corespunzător, acolo vor fi canalizate investițiile în următorii ani.  

Etapa negocierilor de aderare ne va aduce mai multe fonduri UE de dezvoltare

Vocea Basarabiei: Dar cel mai mult ce așteaptă și cetățenii, o dezvoltare rapidă a economiei, pentru că, dacă nu va avea Republica Moldova o economie dezvoltată, nu va putea crea locuri de muncă, nu va putea atrage investiții, nu va putea mări salariile să-i motiveze pe cetățenii Republicii Moldova să pună și ei umărul la dezvoltarea țării lor, atunci va fi mult mai greu.

Dorin Recean: Absolut corect! De asta acest guvern, guvernul pe care îl conduc este foarte focusat anume pe dezvoltarea economică. Programul „373”, care subvenționează dobânzile la investițiile efectuate de întreprinderile mici și mijlocii, acolo mai este și o componentă de grant, acolo mai este și o componentă de asigurare a creditului pentru companiile care nu au suficient gaj. Mai departe, subvențiile care merg în întreprinderile mici și mijlocii, care sunt procesatorii agricoli, subvențiile în agricultură din Fondul AIPA, debirocratizarea, pe care o implementează agresiv, în sensul pozitiv al cuvântului, vicepremierul Alaiba.

Vocea Basarabiei: Încă cu pași înceți, spun experții…

Dorin Recean: Mai departe, procesul de digitalizare, platformele economice, gen Zona Economică Liberă și parcurile IT – toate acestea au obiectivul să stimulăm creșterea economică.

Vocea Basarabiei: Așa sau altfel, dle premier, totuși, bugetul este unul consumist. Asta ce înseamnă?

Dorin Recean: Asta înseamnă că am trecut printr-o criză foarte dificilă atunci când s-a început criza energetică, ea a fost amplificată de războiul Rusiei în Ucraina. Vă reamintesc că prețurile au crescut de 7 ori la gazele naturale, de 4 ori la energia electrică și atunci am avut obligația ca și guvern, ca și guvernare să ajutăm păturile vulnerabile, să ajutăm toți cetățenii Republicii Moldova, să depășim împreună această perioadă de criză dificilă și, respectiv, jumătate din facturile din sezonul 2022-2023 au fost achitate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice al guvernului.

Vocea Basarabiei: Și totuși, revenim la ideea că trebuie repornite motoarele economiei, economia trebuie să genereze bani, banii să fie investiți?

Dorin Recean: Uitați-vă, toate programele gen „Satul European”, asta înseamnă creștere economică, pentru că asta înseamnă agenții economici să execute lucrări pentru necesitățile la nivel local. Toate proiectele de infrastructură, la fel acești bani se duc în economie, toate proiectele care sunt în eficiență energetică, în energia regenerabilă, fotovoltaică sau eoliană – acești bani contribuie la creșterea economică. 

Vocea Basarabiei: Economia tenebră încă e în proporții mari?

Dorin Recean: Este o problemă pe care, în mod special, Serviciul fiscal o abordează, în ultimele 6 luni avem un progres accentuat în măsura în care noi am colectat în această perioadă peste 2 miliarde de lei suplimentar de la companii care anterior niciodată nu au plătit impozite, acesta este progresul nostru în acest domeniu și vom continua, chiar dacă numărul de controale fiscale a scăzut dramatic, veniturile din fiscalitate au crescut, după cum v-am spus.

Vocea Basarabiei: Ce se crede în societate? Că mai există încă suficiente scheme de contrabandă, de evaziune fiscală, de mișmașuri făcute, fie la vamă, fie…

Dorin Recean: De asta și ne dorim o reformă a justiției și, corespunzător, procurorii să investigheze, judecătorii să pedepsească absolut orice inițiativă de acest gen.

România ne ajută necondiționat și ne oferă resurse financiare și consultații în momente dificile

Vocea Basarabiei: România a ajutat și ajută foarte mult Republica Moldova și se consideră că relațiile acum sunt într-o ascensiune de invidiat și pe un mal, și pe celălalt mal al Prutului, haideți să vorbim despre relația moldo-română. Și probabil iarăși vom insista să aflăm ce-și dorește Republica Moldova de la România, oferindu-i acest statut de avocatul țării pe parcursul integrării europene, că se preia experiența României, pentru că mai vin la Chișinău și foști negociatori-șefi ai României, pe care i-a avut în timpul negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, și împărtășesc din experiență. Ce așteptări mai are Republica Moldova de la România?

Dorin Recean: Cred că nu a existat o relație mai bună decât există acum, există o relație foarte bună între președinta Sandu și președintele Iohannis, eu am o relație prietenească și foarte bună și cu actualul premier Ciolacu, și cu fostul premier Ciucă. Noi ne auzim, ne schimbăm cu mesaje, ne sfătuim la fiecare una-două zile, participăm împreună la diferite evenimente și România joacă un rol determinant, un rol critic în ajutarea Republicii Moldova și în parcursul european al Republicii Moldova, dar și cu lucruri foarte concrete, mă refer la faptul că România ne-a salvat în anul trecut atunci când am avut problema cu energia electrică.

Vocea Basarabiei: Criza cea mai mare cu asigurarea cu energie…

Dorin Recean: România întotdeauna a fost disponibilă să intervină, România a oferit resursele financiare care sunt necesare Chișinăului pentru ca să poată să investească inclusiv în Programul „Satul European”.

Vocea Basarabiei: Apropo, cât la sută acoperă România financiar din proiectele din acest Program „Satul European”?

Dorin Recean: Din aceste 2 miliarde, cam 10 la sută. Eu vreau să mai accentuez un lucru foarte important – noi ne dorim cât mai multe investiții românești aici, pe malul acesta. 

Vocea Basarabiei: Și să vorbim, am auzit despre intenția de a privatiza RED-Nord, am mai auzit de intenția României de a privatiza portul Giurgiulești, care astăzi este stăpânit de BERD, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, a fost o declarație a omologului dvs. de peste Prut.

Dorin Recean: Noi întotdeauna avem un schimb de păreri și noi salutăm acest interes, întotdeauna vorbim despre faptul că ne dorim capitalul românesc să vină aici, în stânga Prutului, și este foarte-foarte important să intensificăm aceste relații. Uitați-vă că Vestmoldtransgaz, care este compania-fiică a Transgazului românesc acum gestionează rețeaua de transport de gaze naturale din Republica Moldova. Avem planuri să construim rețele de transport de energie electrică între Republica Moldova și România, integrându-ne în rețeaua europeană de transport de energie electrică. Avem o creștere a investițiilor în domeniul energetic, în domeniul agriculturii, deci, agenda noastră bilaterală este în creștere, asta dincolo de afinitățile și agenda noastră pe domeniul culturii, învățământului ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Dar la modul serios acum se va discuta despre aceste privatizări?

Dorin Recean: Noi întotdeauna avem acest dialog și, cum am spus, dorința și așteptarea mea este mai mult capital românesc aici.

Vocea Basarabiei: Dvs. cunoașteți foarte bine că este un segment al societății care insistă pe ideea că mai bine scoaterea hotarului de la Prut și mai puțin să se chinuie Republica Moldova pe acest drum de integrare europeană. Ce le răspundeți celor care cred că atât de ușor s-ar ajunge la acest ideal, la acest deziderat de unire a Moldovei cu România?

Dorin Recean: Indiferent cum ajungem în Uniunea Europeană, trebuie să muncim, noi trebuie să muncim, asta este foarte important noi să înțelegem, indiferent, repet, indiferent cum ajungem în Uniunea Europeană, tot noi trebuie să muncim.

Vocea Basarabiei: Am vorbit despre relația cu România, să vorbim și despre relația cu un alt vecin, pentru că Republica Moldova are 2 vecini: România și Ucraina. Moldova a arătat acest sprijin mare pe care îl acordă Ucrainei acum, când este ținta agresiunii ruse, dar sunt multe probleme în relația dintre Chișinău și Kiev, de la securitate până la ecologie. Mai reușiți să găsiți timp ca să discutați și alte probleme decât cele care țin de securitate?

Dorin Recean: În primul rând, noi mulțumim Ucrainei, ucrainenilor, pentru curajul de care ei dau dovadă și pentru faptul că astăzi în Republica Moldova, dar și într-o bună parte din Europa, este pace, este securitate. Ucraina este un vecin foarte bun al Republicii Moldova, la fel am discuții destul de frecvente cu premierul Șmîhal la toate subiectele, și la cele care sunt mai dificile, dar și la cele care sunt curente și care apar atunci când este vorba despre infrastructură, atunci când este vorba despre deschiderea unui nou punct de frontieră, dar, evident, discutăm foarte mult și la capitolul securitate. Cred că Republica Moldova și toată lumea are obligația să susțină Ucraina, în același timp găsim întotdeauna modalități de a rezolva și problemele existente, iată recent am agreat și am găsit o modalitate cum să stabilizăm prețurile în regiune la cereale, ori asta era cea mai mare așteptare și în Republica Moldova, dar și în România, și în alte țări europene.

Vocea Basarabiei: Sunt 590 de zile de război, o situație destul de complicată, dar totuși, pentru că atât de mult s-a vorbit despre acest tranzit și faptul că ar afecta inclusiv activitatea unor agricultori din Republica Moldova, să vă întreb în cunoștință de cauză, la Fabrica de uleiuri din Bălți a ajuns cantitatea cea mare de floarea-soarelui?

Dorin Recean: O anumită cantitate, dar încă nesemnificativă în raport cu anul trecut a ajuns. După cum am spus, am convenit împreună cu Ucraina asupra unui mecanism pentru ca să stabilizăm prețurile și să ne asigurăm că fermierii noștri au prioritate în acest sens.

Vocea Basarabiei: Dar Republica Moldova exportă și ea mărfuri pe piața ucraineană?

Dorin Recean: Da, noi exportăm acum tot mai mult și mai mult…

Vocea Basarabiei: Băuturi, am înțeles…

Dorin Recean: Băuturi, dar și producție vegetală, cum ar fi legume și fructe. Și aici avem o creștere, dar și produse agricole procesate, și aici avem o creștere foarte mare și, respectiv, ne așteptăm să avem o creștere foarte mare, este și alt lucru pe care trebuie să-l gândim în termen mai lung – Ucraina, de exemplu, în acest an a semănat cu 30 la sută mai puține suprafețe decât în anul precedent, respectiv trebuie să fim pregătiți și de acest scenariu. Noi observăm că Rusia bombardează în mod intenționat căile maritime pentru exportul ucrainean de cerealiere, bombardează inclusiv infrastructura portuară…

Vocea Basarabiei: De la Odesa?

Dorin Recean: Nu doar de la Odesa, dar și…

Vocea Basarabiei: De la Reni?

Dorin Recean: Și de la Reni, și din alte porturi de la Dunăre și, respectiv, aceasta complică și mai mult situația, dar guvernul găsește modalități să depășim aceste dificultăți.

Vocea Basarabiei: Dar, apropo, pentru că aveți acest dialog constructiv cu omologul dvs. de la Kiev, să ne spuneți, pentru Ucraina este limpede dacă va mai fi prelungit contractul de tranzit al gazelor rusești prin teritoriul Ucrainei?

Dorin Recean: Ucraina a anunțat că de la 1 ianuarie 2025 nu va mai fi…

Vocea Basarabiei: Până la sfârșitul lui 2024?

Dorin Recean: Până la sfârșitul lui 2024, după nu va prelungi contractul de tranzit al gazelor naturale prin Ucraina.

Vocea Basarabiei: Și atunci, Republica Moldova de 10 ori trebuie să se gândească cum să fie pregătită în cazul când nu mai tranzitează gazele rusești prin teritoriul Ucrainei, pentru că, ce se întâmplă cu regiunea transnistreană, pe acolo ajunge?…

Dorin Recean: Cum am zis, Republica Moldova, guvernul are obligația să aibă grijă de cetățenii Republicii Moldova, și asta vom face.

Vocea Basarabiei: Revenim la domeniul securității. Sub care umbrelă totuși astăzi Republica Moldova își asigură securitatea?

Dorin Recean: Republica Moldova a demonstrat că, indiferent de intensitatea atacurilor hibride pe care le face Rusia aici, noi avem capacitatea să asigurăm ordinea publică, să asigurăm că luptăm împotriva acestor grupări criminale, care încearcă să organizeze proteste, să organizeze proteste cu diferite elemente de destabilizare, să antreneze echipe speciale care să atace poliția, să atace instituțiile, atacurile cu dezinformarea, atacurile cu diferită informație ca să inducă disensiuni inclusiv etnice, coruperea alegătorilor. Noi facem față acestor provocări.

Vocea Basarabiei: Apropo, șefa statului, Maia Sandu, a acordat un interviu pentru presa occidentală și a spus că liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi planificat o lovitură de stat în Republica Moldova pentru a înlătura actuala putere prooccidentală de la guvernare. Mai poate fi destabilizată Republica Moldova?

Dorin Recean: Repet încă o dată și tot insist…

Vocea Basarabiei: De multe ori trebuie de repetat, pentru că asta e situația.

Dorin Recean: Tot insist să spun că noi am demonstrat că avem capacitatea să asigurăm în aceste condiții dificile și ordinea publică, și pacea, și securitatea, în pofida intensității atacurilor Rusiei aici.

NATO ajută Moldova să-și întărească apărarea, sector ignorat foarte mult timp

Vocea Basarabiei: Relația Republica Moldova – NATO, ce putem să spunem despre această cooperare a țării cu Alianța Nord-Atlantică?

Dorin Recean: Noi avem un spectru de colaborare foarte larg, acum avem o intensificare a relațiilor, avem asistență pentru dezvoltarea instituțională, avem asistență pentru dezvoltarea cadrului de interoperabilitate și țările membre NATO ajută Republica Moldova să-și dezvolte capacitatea de apărare, ori noi această capacitate de apărare am ignorat-o foarte mult timp și am ignorat-o foarte mult timp iresponsabil, pentru că noi am încurcat ce înseamnă neutralitatea și ce înseamnă capacitatea de apărare, or neutralitatea este doar un instrument de politică externă, care nu te ajută atunci când ești atacat de către un agresor. Noi trebuie să ne dezvoltăm capacitatea de apărare, trebuie să ne dezvoltăm instituțiile, dar trebuie să dezvoltăm, și asta vom face, să dezvoltăm reziliența socială, noi ca societate să fim închegați, puternici, uniți.

Vocea Basarabiei: În 32 de ani, această neutralitate nu a ajutat măcar ca pe teritoriul Republicii Moldova să nu existe armata rusă.

Dorin Recean: Exact! Apropo, acest principiu de neutralitate a fost introdus în Constituție tocmai ca Rusia să-și retragă militarii din Republica Moldova și iată noi am introdus acest criteriu în Constituție, după care ne-am ascuns în spatele acestui criteriu de neutralitate. Iar Rusia așa și nu și-a retras trupele, ba din contra, s-a străduit întotdeauna să șantajeze Republica Moldova și iată că este timpul ei să învețe o lecție că trebuie să respecte Republica Moldova, trebuie să respecte cetățenii Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Dar astăzi cu exactitate ar putea spune cineva din autorități ce cantitate de muniții este stocată în depozitul de la Cobasna?

Dorin Recean: Au fost mai multe informații la acest subiect, ceea ce este important este potențialul impact, și potențialul impact este, după cum s-a remarcat, mai mic decât se încearcă a pretinde.

Vocea Basarabiei: Ați spus ceva mai devreme despre reîntoarcerea Aeroportului Internațional Chișinău în posesia statului, dar ce viitor va avea acest obiectiv strategic pentru țară? Pentru că, pe de o parte, se crede că statul chiar dacă ar avea posibilități, dar sunt limitate ca să întrețină un asemenea obiectiv strategic, iar pe de altă parte, am auzit că nu este exclus ca să se revină la ideea identificării unui potențial investitor care ar putea să ajute la dezvoltarea acestui obiectiv.

Dorin Recean: Cu siguranță Aeroportul Internațional Chișinău trebuie să crească, cu siguranță asta înseamnă investiții de minimum 200-250 de milioane de euro în piste, într-un terminal adițional, în îmbunătățirea infrastructurii de securitate a căilor de acces ș.a.m.d. și guvernul este în căutarea soluției optime pentru ca aeroportul nostru să crească, aeroportul nostru să fie unul cu adevărat internațional, dar nu unul care să fie fraudat de gruparea Șor sau altcineva.

Vocea Basarabiei: Dar astăzi nu există o claritate dacă ar trebui să fie îmbunătățită infrastructura mai departe, căutându-se acest potențial investitor?

Dorin Recean: Ba da, noi am făcut și un studiu de prefezabilitate, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a prezentat și planurile pe termen lung de dezvoltare a infrastructurii, inclusiv a infrastructurii aeroportuare și, în mod special, a Aeroportului Internațional Chișinău și acum suntem în proces să decidem cum este cel mai bine să asigurăm aceste investiții să vină cât de curând, dar, evident, transparent și cu companii cu reputație internațională să execute aceste lucrări.

Vocea Basarabiei: De la Anul Nou taxa aeroportuară nu va mai exista, cea care era inclusă în costul biletului? 

Dorin Recean: Scădem gradual această taxă aeroportuară, acum prioritate este să avem mai multe curse pentru cetățenii Republicii Moldova, dar și pentru turiștii care vin, la fel să acomodăm creșterea de cerere a traficului aerian din partea cetățenilor din Ucraina, care vin și zboară prin Aeroportul Internațional Chișinău. În esență, noi avem o creștere a traficului de pasageri în aeroport chiar și asta produce… 

Vocea Basarabiei: Și totuși, se atestă o situație că mai mulți cetățeni aleg să treacă Prutul, să meargă la Iași și de acolo să ajungă la destinația unde doresc?

Dorin Recean: Da, o parte din cetățeni trec Prutul și, într-adevăr, zboară din Iași, în principal, dar după cum am spus, în esență, numărul de pasageri pe care îi deservește Aeroportul Internațional Chișinău este mai mare decât a fost anterior.

Vocea Basarabiei: Fluxul e mare, pentru că Republica Moldova are acest milion de cetățeni care muncesc peste hotare, mulți dintre ei s-au stabilit acolo. Haideți să vorbim un pic și despre diasporă.

Dorin Recean: Exact, dar și mai mulți ucraineni.

Vocea Basarabiei: Vreau să vorbim un pic și despre cei care sunt departe de casă, diaspora a fost îndemnată cu regularitate: „Veniți acasă, măi copii! Aduceți banii pe care ați reușit să-i economisiți, investiți-i aici în afaceri, că e mare nevoie de acest capital al vostru”. Și ce se atestă, puțini se întorc, se reîntorc?

Dorin Recean: Obiectivul nostru, și asta facem, este să atragem cât mai mult diaspora acasă, ați văzut că există diferite facilități, inclusiv pentru aducerea mașinilor și averii înapoi acasă, există programele care stimulează investițiile, „PARE 1+2” ș.a.m.d. Și noi vrem să aducem diaspora acasă, în același timp vrem să debirocratizăm interacțiunea diasporei cu statul, în mod special în ceea ce privește documentele, în mod special în ceea ce privește interacțiunea cu statul, corespunzător aici efortul de digitalizare ne ajută. Vrem să facem acum, avem un proiect prin care să implicăm diaspora în piața muncii din Republica Moldova, să începem cu asta.

Vocea Basarabiei: Chiar și de la distanță?

Dorin Recean: Chiar și la distanță, dacă ai o companie pe care o înregistrezi în Parcul IT din Republica Moldova, poți să lucrezi de acolo unde ești. Acum lucrăm pentru ca să ne asigurăm că avem o claritate în ceea ce privește plata taxelor, pentru că o parte din cetățenii noștri sunt rezidenți înregistrați în Italia, Germania, Franța ș.a.m.d. și ei pot să lucreze de la distanță în Parcul IT. În același timp, eu sper foarte mult și observ deja rezultatul când oamenii din diasporă revin, cetățenii noștri revin acasă, își înființează afaceri, chiar și acum câteva săptămâni am avut ocazia și onoarea să vizitez o familie de la Hâncești, tinerii au venit din Statele Unite, sunt din domeniul IT și au pus pe roate o afacere excepțională de ambalare a strugurilor pentru piața europeană, dar și pentru piața Statelor Unite. Și ei au împărtășit care sunt și problemele pe care să le depășim împreună, dar și cum au beneficiat de diferite surse de finanțare oferite de stat pentru ca să facă aceste investiții.

Vocea Basarabiei: Timpul trece foarte repede, dar trebuie să vă mai întreb, pentru că a început campania electorală și această temere a unora că acei de la guvernare vor folosi resursa administrativă, putem spune clar că această resursă administrativă nu va fi folosită în campania electorală?

Dorin Recean: Nu este și nu va fi folosită. Și eu la fel voi utiliza resursele personale ca să merg să vizitez cetățenii și să fiu alături de echipa PAS în campania electorală la locale.

Vocea Basarabiei: Dar ce înseamnă că veți utiliza resursele personale, adică în afara orelor de lucru?

Dorin Recean: Păi, asta înseamnă că în afara orelor de lucru merg cu mașina personală și mă întâlnesc cu cetățenii împreună cu echipa PAS.

Vocea Basarabiei: Echipa guvernamentală cât de consolidată este sau ar mai trebui făcute anumite remanieri, pentru că, iarăși, dacă întrebăm cetățeanul dacă e mulțumit de activitatea tuturor miniștrilor, sigur că sunt și critici la adresa unora?

Dorin Recean: Dvs., eu am observat că atunci când mergeți la firul ierbii, rog să-i întrebați, iată eu am observat ce v-au declarat oamenii la 1 octombrie în aceste sincrone pe care le luați și eu sunt de acord, îmi place să fiu de acord cu ce au declarat la 1 octombrie în sincronele dvs. la firul ierbii.

Vocea Basarabiei: La ce să ne așteptăm în următoarele luni, ani de la guvernare?

Dorin Recean: Eu zic să nu așteptăm, eu zic să muncim toți împreună, guvernul trebuie să livreze, guvernul trebuie să asigure mai multe locuri de muncă, guvernul trebuie să asigure condiții pentru ca mediul de afaceri să se dezvolte, guvernul și guvernarea vor asigura absolut toate instrumentele ca reforma justiției să meargă înainte, iar noi ca o societate, uniți, împreună trebuie să muncim, iar cetățenilor care au nevoie de ajutor, guvernul va acorda ajutor în măsura în care identifică tot mai multe și mai multe resurse pentru a acomoda necesităților diferitelor categorii sociale: profesori, învățători, medici, polițiști, carabinieri, alți angajați din sectorul public.

Vocea Basarabiei: Dle Recean, dar atunci când se vorbește despre actul guvernării trebuie să fie manifestată generozitate sau egoism, pentru că dacă discutăm cu exponenții altor partide cu viziuni prooccidentale, ei spun că ar fi marginalizați de către guvernare și nu acceptă pe nimeni să ia, să facă parte din echipa guvernamentală, să ajungă în anumite funcții în alte instituții de stat?

Dorin Recean: Uitați-vă, noi oferim aceste oportunități tuturor, iată avem membri ai unor partide și ai unor societăți civile, membri activi în politicul din Republica Moldova în diferite consilii ale societăților de stat din Republica Moldova și eu cred că asta este cea mai bună participare.

Vocea Basarabiei: Acum gândul ne duce imediat la dl Slusari.

Dorin Recean: Iată este acolo, monitorizează ce se întâmplă la o societate foarte importantă.

Vocea Basarabiei: Da, și dl Tofilat de la Partidul Schimbării este în Consiliul de Observatori la Moldovagaz.

Dorin Recean: Deci, prin urmare, guvernul și guvernarea sunt foarte deschise.

Vocea Basarabiei: Dar ei parcă și-ar dori o platformă unde s-ar aduna mai multe forțe politice și ar ajunge la crearea unui consens larg în societate pe câteva probleme importante?

Dorin Recean: Eu cred că în acest sens guvernarea este foarte deschisă, guvernul este foarte deschis și transparent și întotdeauna se discută pe toate platformele posibile pentru ca noi să fim o societate unită.

Vocea Basarabiei: La anumite etape se mai zvonea în spațiul public că Dorin Recean ar intenționa să se retragă din fruntea guvernului?

Dorin Recean: Deja de atâtea ori am răspuns la întrebarea asta… Eu am un mandat, sarcina primului ministru și a mea personală acum este să traversăm această perioadă foarte dificilă, cu foarte multe provocări de securitate, în același timp să asigurăm o creștere economică, dar și o avansare rapidă pe agenda de integrare europeană, așa că Dorin Recean va continua să asigure guvernarea în această perioadă dificilă.

Vocea Basarabiei: Și până în 2030 guvernarea va putea să ducă Republica Moldova în UE?

Dorin Recean: Obiectivul nostru este foarte clar, l-a anunțat președinta Sandu, Republica Moldova trebuie să devină membru al Uniunii Europene până în 2030.

Vocea Basarabiei: Și despărțirea de CSI e grea?

Dorin Recean: Ea este graduală și, după cum o observăm, tot mai accelerată.

Vocea Basarabiei: Pe final, un mesaj pentru cetățeni, pentru toți cei care au urmărit această emisiune.

Dorin Recean: Vreau să vă mulțumesc că suntem împreună în acest efort de a construi o democrație adevărată și de a construi Uniunea Europeană aici, la noi acasă. Mulțumesc!

Vocea Basarabiei: Mulțumim foarte mult! Vă mai așteptăm și cu alte ocazii, sperăm să nu treacă chiar 8 luni de zile, vă așteptăm, avem încă multe întrebări. Celor care au urmărit această ediție a emisiunii „Puncte de reflecție” le reamintim, astăzi la Vocea Basarabiei l-am avut prezent pe șeful Cabinetului de miniștri, Dorin Recean, care mai are o precizare.

Dorin Recean: La 5 noiembrie, toată lumea iese la vot și votează primari proeuropeni, votează consilieri proeuropeni!

Vocea Basarabiei: Dar de ce insistați cu acest mesaj, pentru că și șefa statului, dna Maia Sandu, a spus că acele localități unde nu vor ajunge primari care…

Dorin Recean: Procesul democratic, este foarte important să avem primari europeni care pot să livreze agenda europeană și asta înseamnă că trebuie să avem primari europeni care pot să beneficieze de proiectele europene.

Vocea Basarabiei: Și dacă vor fi localități unde nu vor fi primari europeni, pentru că și acolo sunt cetățenii Republicii Moldova?

Dorin Recean: Este important… Da, acolo sunt cetățenii Republicii Moldova și toți primarii care vor asigura integritatea proceselor în ceea ce privește planificarea și desfășurarea proiectelor europene, corespunzător cetățenii vor beneficia. Miza noastră este pe primari europeni.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.