VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Din 2024, asociațiile și fundațiile de colectare a banilor în școli vor fi lichidate

Asociațiile părintești și alte fundații prin care sunt colectați bani pentru școli urmează să fie lichidate anul viitor. În Parlament a fost înregistrat un proiect de lege care prevede un nou mecanism de susținere financiară a instituțiilor educaționale. Astfel, în premieră, moldovenii vor putea vira cele două procente din impozitul anual și școlilor din țară, de asemenea vor fi permise și donații directe către instituții de cel mult 10% din salariul mediu pe economie.

”Oferim posibilitatea ca oamenii să poată transfera cele 2 procente din impozitul anual direct către instituțiile de învățământ, așa cum o fac pentru ONG-uri sau cultele religioase. Lista instituțiilor de învățământ va fi stabilită anual de ASP în coordonare cu Ministerul Educației. Oferim posibilitatea persoanelor fizice și juridice să sprijine prin donații, granturi și sponsorizări, exclusiv pentru dotarea bazei materiale a instituțiilor. Permitem deducerea donațiilor în cuantum de până la 10% din salariul mediu lunar mediu pe economie utilizate exclusiv pentru dezvoltarea instituțiilor”, a declarat deputatul PAS, Larisa Novac.  

Pentru asigurarea unui control riguros a modului de gestionare a finanțelor extrabugetare, deputații propun crearea unei noi structuri de către Ministerul Educației.

”Ne propunem ca legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024, iar în termen de nouă luni, asociațiile de părinți și alte asociații obștești, fundațiile și alte organizații necomerciale urmează să-și înceteze activitatea”, a mai precizat deputata.

Proiectul prevede că toate acumulări vor fi gestionate de instituțiile de învățământ prin intermediul unui cont extrabugetar conform normelor aprobate de Ministerul Finanțelor.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.