VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Carolina Bugaian: Există investitori care au curajul să vină în R. Moldova fiindcă aici sunt oportunități

Vocea Basarabiei: Astăzi discutăm cu dna Carolina Bugaian, care de aproape doi ani este directoare generală la compania Moldcell. Carolina Bugaian are o bogată experiență în domeniile telecomunicațiilor, managementului financiar, al guvernanței corporative, managementului proiectelor, auditului financiar în Republica Moldova, dar și în alte țări ale lumii, în România și în alte state, deține titlul de doctor în economie de la Academia de Studii Economice, are licență de magistru Global Business de la Universitatea Oxford, licențiată în Finanțe și Relații Economice Internaționale de la Academia de Studii Economice, este membru activ al Consiliului de Administrație al Asociației Investitorilor Străini, Comitetul Fiscal al Camerei de Comerț Americane, Asociația Businessului American. De-a lungul carierei a rămas un agent al schimbării, inspirând și îndemnând nenumărate femei să urmeze o carieră în acest domeniu, domeniul în care activează și d-nei, în domeniul telecomunicațiilor, mai este d-nei și președinta Asociației Femeilor Antreprenoare din Republica Moldova. Probabil am spus multe detalii din CV-ul dvs., mai aveți și altele, dar mă opresc aici. La sfârșitul acestei săptămâni, la Chișinău urmează să aibă loc o conferință cu genericul „Visul prinde aripi. Reziliența feminină. Putere și Prosperitate în era crizelor”. De ce pornim de la acest eveniment care urmează să aibă loc vineri în Republica Moldova? Pentru că veți fi una dintre moderatoarele acestui eveniment. De ce trebuia Republica Moldova să găzduiască acest eveniment?

Carolina Bugaian: Acest eveniment este, de fapt, ediția a doua a Conferinței naționale „Visul prinde aripi”. Prima conferință a avut loc anul trecut, anul acesta o desfășurăm deja sub o egidă mai extinsă, fiindcă ține foarte mult și de aspectul refugiaților din Ucraina, care au decis să-și continue viața aici la noi, în Republica Moldova, prin care noi cu Asociația Femeilor Antreprenoare din Republica Moldova, împreună cu Fondul Global pentru Pace, finanțat de către UN Women Moldova, am efectuat o serie de instruiri, o serie de master class-uri, o serie de vizite la întreprinderile din Republica Moldova pentru a le încuraja să se angajeze în câmpul muncii aici, în Republica Moldova, sau să-și creeze o afacere, cum au făcut deja alte doamne din Ucraina.

Ne propunem ca doamnele să poată să acceadă la finanțe pentru a-și crea întreprinderi și pentru a le crește…

Vocea Basarabiei: Dar câte refugiate sin Ucraina sunt aici pe teritoriul Republicii Moldova?

Carolina Bugaian: Sunt multe, dar nemijlocit care au participat în cadrul proiectului acoperit de către AFAM sunt peste 100 de refugiate. Și pe lângă aspectul refugiatelor sigur că discutăm și despre egalitatea de gen și abilitarea economică a femeilor și considerăm că avem un succes foarte mare. De la prima conferință care a avut loc anul trecut, anul acesta pe 5 iulie am avut marea onoare să avem o ședință cu dna președintă Maia Sandu, în care am solicitat ca dumneaei să prezideze un consiliu național pentru egalitatea de gen și abilitarea economică a femeilor, la care dumneaei a zis că cu mare drag, dar la moment are două obiective mari ca președintă. Unul – securitatea Republicii Moldova, respectiv prezidează Consiliul de Securitate și al doilea este integrarea europeană. Din acest motiv, dna președintă a zis că ne susține cu mare drag să mergem să solicităm crearea acestui consiliu pe lângă prim-ministru. Și atunci, pe 15 septembrie am avut ședința cu dl prim-ministru, care a dat undă verde pentru crearea acestui consiliu și, respectiv, structura conferinței este bazată pe 3 piloni: 1) crearea politicilor pentru schimbarea paradigmei în societate; 2) cultură și educație, și anume ține de educația pe întreg pe întreg parcursul vieții, începând de la copii, despre educația antreprenorială, despre educația financiară, despre educația comportamentală într-o societate, unde fiecare membru al societății are drepturi egale și poate contribui în egală măsură la dezvoltarea acesteia până în etate. Și vorbim despre aceeași îmbătrânire activă, unde iarăși fiecare doamnă să poată să-și continue activitatea și să se simtă cu adevărat că aduce valoare, continuă să aducă valoare în societate. Și al treilea pilon este accesul la piețe și finanțare, prin care ne propunem ca doamnele să poată să acceadă la finanțe pentru a-și crea întreprinderi și pentru a le crește, ca să aibă posibilitatea să aibă acces la piața atât din Republica Moldova, cât și la piața de peste hotare. 

Este necesar să remarc că s-a schimbat foarte mult în ultimii ani față de deschiderea și transparența mediului din Republica Moldova pentru un business.

 

Vocea Basarabiei: Chiar dacă provocările sunt multe și mari, oricum și oportunități acum sunt pe potrivă, pentru că există foarte multe organizații, ne referim inclusiv la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, care încurajează și oferă asistență ca acel care dorește să inițieze o afacere să nu fie unul singur în fața greutăților, să nu rămână de unul singur. Haideți să vorbim despre mediul de afaceri din Republica Moldova. În general, ce părere aveți dvs. despre felul cum se dezvoltă acest antreprenoriat? Pentru că, pe de o parte, îi aud pe unii experți care spun că țara are o economie subdezvoltată și din moment ce nu există o economie pusă pe picioare, atunci despre sărăcie o să vorbim încă mulți ani înainte.

Carolina Bugaian: La noi de fapt este un cerc vicios. Atâta timp cât nu există această încredere în sine, dorință de a încerca, de a-ți crea o afacere, noi în permanență vom spune că este o economie subdezvoltată. Pe de altă parte, fiind membră a mai multor asociații de business, totuși este necesar să remarc că s-a schimbat foarte mult în ultimii ani față de deschiderea și transparența mediului din Republica Moldova pentru un business.

Vocea Basarabiei: Se crede că s-a mai simplificat din birocrație, dar că mai este corupție, că mai trebuie pile, că încă nu e scoasă la lumină economia tenebră, sunt încă multe aspecte care fac ca dezvoltarea economică să bată pasul pe loc.

Carolina Bugaian: Sunt, dar nu pot să nu remarc că sunt schimbări, că mediul a devenit totuși mult mai transparent, că există un dialog între business și stat, că este o deschidere și dorință de a simplifica lucrurile. Acea reformă de debirocratizare, de digitalizare a adus foarte multe beneficii, chiar săptămâna trecută discutam cu o colegă de-a mea, care a născut la patrulea copil recent, și ea a zis că în comparație cu primul copil, care a fost născut 19 ani în urmă, față de acesta este mult mai ușor să aplici la aceleași indemnizații, să te înregistrezi și totul doar printr-un singur click de acasă. Nu putem spune că nu s-a făcut nimic, s-a făcut foarte mult, dar totuși mai avem unele lacune la comunicarea progreselor pe care le înregistrăm, și anume prin intermediul emisiunilor dvs. e o posibilitate de a comunica pentru ca toți să cunoască ce s-a dezvoltat și de ce putem beneficia.

Există investitori care au curajul să vină în Republica Moldova, fiindcă sunt oportunități.

Vocea Basarabiei: Este adevărat ce ziceți dvs. și am avut și aici invitați care au zis că computerul nu minte și digitalizarea aceasta este în favoarea societății, iar pe de altă parte, revenim la bugetul Republicii Moldova și cât de sărac este el, pentru că de la proclamarea independenței și până astăzi se crede că bugetul niciodată nu a avut bani pentru investiții, permanent s-a vorbit despre un buget consumist.

Carolina Bugaian: Da, este ceea ce spuneți dvs., dar dacă să ne uităm și la volumul investițiilor străine directe, de fapt, a fost remarcată și o creștere. Să ne uităm și pe partea de industrii noi care au fost dezvoltate, aceeași industrie a IT-ului, care a fost favorizată dezvoltarea acestui sector de către Legea parcurilor IT, respectiv sectorul automotive, iarăși care a fost și este în dezvoltare în Republica Moldova. Totuși există investitori care au curajul să vină în Republica Moldova, fiindcă sunt oportunități.

Vocea Basarabiei: Este Republica Moldova o țară sigură pentru investitori, pentru atragerea investițiilor?

Carolina Bugaian: Eu cred că aici aș putea să-l citez pe noul proprietar Moldcell, dl Binod Chaudhary, care a achiziționat Moldcell de la compania Telia în luna martie a anului 2020, când tocmai era pandemia, și a procurat compania fără a o vizita, doar având încredere în conducerea companiei, dar și în conducerea țării. Și având investiții în multe alte țări, fiindcă are peste 160 de companii în diverse țări, totuși are această intuiție să estimeze unde riscul poate fi acoperit de către situația care există. Totuși, d-lui nu regretă niciodată faptul că a investit în Republica Moldova, deși după ce a investit am avut o serie de controale fiscale atunci, care au durat peste 3 ani, dar până la urmă totuși dreptatea a triumfat și acest fapt inspiră încredere că totuși buchea legii este respectată.

Moldcell are peste 400 milioane de euro investite de când s-a fondat și impozite s-au achitat mult mai mult decât investiții de fapt.

Vocea Basarabiei: O să vorbim ceva mai târziu despre activitatea întreprinderii pe care o conduceți, dar cât vărsați în bugetul statului impozite?

Carolina Bugaian: Acum nu pot să-mi aduc aminte exact, dar ca și investiții Moldcell are peste 400 milioane de euro investite de când s-a fondat și impozite s-au achitat mult mai mult decât investiții de fapt.

Vocea Basarabiei: Și astăzi credeți că riscuri pentru alți potențiali investitori nu ar exista, dacă dvs. sunteți o companie-model, una după care s-ar orienta și alți investitori din străinătate?

Carolina Bugaian: Atâta timp cât ai o activitate transparentă, ai toate procesele de control intern puse la punct, ai o guvernanță corporativă stabilită, eu totuși cred că riscuri nu există, dar oportunități sunt foarte multe de a investi în Republica Moldova, fiindcă avem multe domenii unde ramurile economiei sunt subdezvoltate, există acei monopoliști temporari care pot fi…

Vocea Basarabiei: …să li se creeze alternativă, ca să poată să fie o competiție normală?

Carolina Bugaian: Exact. Competiția este mereu sănătoasă. În domeniul telecomunicațiilor avem o competiție foarte acerbă, și anume această competiție ne ține în tonus, permanent să venim cu oferte noi, cu servicii noi, cu tehnologii noi. Eu cred că nu trebuie să se teamă cei care sunt nou-intrați pe piață de o competiție.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.