VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Candidații Partidului „Șansă” la șefia primăriilor din Orhei și Bălți riscă să fie excluși din alegeri. Argumentele SIS

Candidații pentru funcțiile de primari ai municipiilor Bălți și Orhei, Victoria Șapa și Alexei Lungu, ar putea fi excluși din cursa pentru alegerilor locale din 5 noiembrie curent. Cu o solicitare în acest sens a venit Serviciul de Informații și Securitate (SIS), care a prezentat Comisiei Electorale Centrale (CEC), prin intermediul unei sesizări expediate pe 27 octombrie, mai multe dovezi privind finanțare ilegală a acestor candidați de către „grupul criminal Șor”, scrie Ziarul Național.

Potrivit unei scrisori semnate de către directorul SIS, Alexandru Musteața, cei doi pretendenți la funcția de primar au anunțat, în cadrul lansării programelor electorale, despre intenția de a „implementa proiecte de infrastructură și programe social-economice, care au la bază fapte de corupere a alegătorilor cu mijloace materiale și financiare provenite din spălarea de bani inițiate de către liderul grupării criminale „Șor”, cetățeanul R. Moldova și Israel, Ilan Șor”.

„Candidații Victoria Șapa și Alexei Lungu au intenția de a influența procesele electorale apelând la pârghii de corupere și finanțare ilegală dirijată de grupul criminal „Șor”, prin intermediul așa-numitor „proiecte de infrastructură” și „proiecte sociale” (cazul Orhei și UTA Găgăuzia) finanțate din exterior de către cetățeanul Federației Ruse și Israelului, Igal Shved, de pe conturile băncii comerciale „Euroasian Bank” din Kazahstan. Banii au provenință din Federația Rusă și sunt transferați de către Victor Guțuleac, persoana de încredere a lui Ilan Șor”, menționează directorul SIS.

Sursa citată subliniază că cetățeanul Victor Guțuleac deține un cont în banca din Kazahstan de pe care efectuează transferuri către Shved.

„Este vorba de sume estimate la 65 de milioane de ruble rusești, echivalentul a 654 000 de euro. Gestionarea contului/operațiunilor are loc de la distanță, din Moscova. Victor Guțuleac a fost vizat în investigații privind spălarea banilor în interesul grupării criminale condusă de Ilan Șor. Acesta figurează în calitate de beneficiar al mijloacelor financiare transferate de cetățeanca Federației Ruse, Anastasia Dronova, o persoannă din anturajul lui Andrei Goncharenko (pretinsul beneficiar al „Avia Invest”, care a deținut Aeroportul Internațional Chișinău).

În contextul celor expuse, în cazul accederii la funcția publică de nivel local, prin utilizarea fondurilor externe cu proveniență criminală, există riscuri iminente ca grupul criminal „Șor” va apela la aceleași procedee subversive și la alegerile prezidențiale din 2024 și cele parlamentare din anul 2025. Astfel, în scopul înlăturării cauzelor și condițiilor specificate în sesizare și curmării intențiilor ostile a exponenților grupării criminale „Șor”, ce ar putea pune în pericol securitatea statului, solicităm aplicarea art. 102 din Codul Electoral (articolul respectiv prevede excluderea candidaților din cursa electorală n.r.), se mai arată în sesizarea semnată de directorul SIS, Alexandru Musteața.

Comisia Electorală Centrală a anunțat că urmează să se întrunească la 30 octombrie, ora 14.00, într-o ședință extraordinară, pentru a examina sesizarea SIS, Inspectoratului General al Poliției și subdiviziunilor teritoriale ale acestora.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.