VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Vladimir Socor: În premieră, Occidentul nu are temeri pentru banii alocați Moldovei

Vocea Basarabiei: Vom discuta cu analistul occidental Vladimir Socor. Republica Moldova se va putea integra în Uniunea Europeană până în 2030, actuala guvernare de la Chișinău insistă și se arată convinsă că în 7 ani statul va putea să îndeplinească condițiile, să-și ajusteze legislația, să-și facă bine tema de acasă, ca să poată, în 2030, să ajungă în blocul comunitar. Despre ce urmează de făcut în acești 7 ani, despre presiunile care mai sunt din partea Kremlinului asupra Chișinăului, despre războiul din Ucraina și posibilitatea soluționării problemei transnistrene, despre relația guvernare-opoziție discutăm în cele ce urmează cu dl Socor. Șefa statului, Maia Sandu, și-a anunțat intenția să candideze și pentru cel de-al doilea mandat, dar a mai făcut o precizare – ar fi bine ca în toamna anului viitor să fie organizat și un referendum și în cadrul referendumului cetățenii Republicii Moldova să spună dacă își doresc aderarea țării lor la Uniunea Europeană. Cum comentați dvs. aceste declarații făcute pe sfârșit de an de șefa statului, Maia Sandu? Mai întâi, ce credeți despre intenția, despre dorința de a candida și a mai obține un mandat pentru a conduce Republica Moldova?

Este important să avem continuitate la vârful guvernării pentru planificări strategice pe termen lung

Vladimir Socor: Eu personal aș fi fericit dacă ar fi posibil prin Constituție ca dna Maia Sandu să mai obțină încă un mandat, nu numai două, dar chiar mai multe, pentru că este nevoie de continuitate la vârful guvernării. Eu nu sugerez în niciun caz schimbarea Constituției, vreau numai să subliniez faptul că este foarte important să avem continuitate la vârful guvernării în vederea planificării strategice pe termen lung. De aceea, dna Maia Sandu are practic obligația să candideze pentru încă un termen, nu e vorba de o alegere a dânsei, e vorba de obligația omului de stat. 

Vocea Basarabiei: Dar dvs. acum ați putea anticipa și să fiți de acord că vor fi mulți care își vor dori acest fotoliu de președinte al Republicii Moldova, deja în spațiul public se vorbește despre anumite candidaturi care vor fi adversarii politici ai dnei Sandu în campania electorală?

Vladimir Socor: Deocamdată, toate sondajele arată faptul că dna Sandu nu are un concurent credibil pe nicio parte a spectrului politic din Republica Moldova. Toate sondajele o clasează pe departe pe primul loc pe dna președintă Sandu și sondajele sunt făcute fără a lua în calcul votul diasporei. Acesta va mări și mai mult decalajul în favoarea dnei Maia Sandu. De aceea, eu sunt convins că dna Sandu va fi realeasă, asigurând în acest mod continuitate planificării strategice și continuarea conducerii la vârful statului.

Dodon a înșelat așteptările Moscovei, așa că a fost aruncat la lada de gunoi a istoriei

Vocea Basarabiei: Am putea vorbi despre imaginea președintei Maiei Sandu pe interior și pe exterior? Și care ar trebui să fie nuanțele, dle Socor?

Vladimir Socor: În interiorul Republicii Moldova, Rusia încearcă să penetreze spațiul informațional și spațiul politic prin propriii săi agenți cu scopul de a destabiliza situația. Eu nu cred că planificatorii din Moscova pot să spere să promoveze alt candidat, ei nu au alt candidat, pur și simplu nu au alt candidat. Pe dl Igor Dodon deja l-au aruncat la ceea ce Leon Troțki numea „lada de gunoi a istoriei”, acolo l-a aruncat Moscova pe dl Igor Dodon, care a pierdut multe alegeri și nu și-a îndeplinit nimic din promisiunile pe care eventual le făcuse Moscovei, a înșelat așteptările Moscovei, de aceea Moscova este în căutarea altui candidat prezidențial. Ilan Șor nu este în niciun caz un candidat credibil, el nu are nicio șansă să fie ales din diferite motive. Întâi, pentru că vorbește pocit limba română. Asta îl descalifică din capul locului, dar mai ales pentru că este un infractor penal, un condamnat și îi lipsit de popularitate. Sondajele arată că dl Ilan Șor nu se bucură de popularitate. Prin urmare, Moscova poate să destabilizeze situația, dar nu are alt candidat viabil.

Vocea Basarabiei: Bine, Irina Vlah, cea care a fost guvernatoare a UTA Găgăuzia, și ea a lăsat să se înțeleagă că ar putea să se avânte în această cursă prezidențială?

Vladimir Socor: E de neconceput ca un candidat găgăuz să fie ales președinte în Republica Moldova, este o realitate. Și chiar dacă ar fi reprezentat dna Vlah o comunitate etnică mai mare decât cea găgăuză, care e mică, nici atunci un asemenea candidat pur și simplu nu va avea șanse să fi ales, este o chestiune de  aritmetică pur și simplu, nu e o chestiune de prejudecată împotriva unei comunități etnice, e o chestiune de aritmetică și cred că dna Vlah, ca și mulți alți politicieni, pune în discuție propria candidatură numai cu scopul de a negocia participarea într-o coaliție. Probabil că dna Vlah vrea să-și tranzacționeze sprijinul politic acordat unui candidat sau altui candidat și să obțină niște avantaje în schimbul acestui sprijin politic. Așa sunt politicienii moldoveni, tranzacționiști. 

Vocea Basarabiei: Renato Usatîi, cel care conduce „Partidul Nostru”, și el a zis cu mai multe ocazii că și-ar dori să pretindă la fotoliul de președinte. 

Vladimir Socor: Eu cred că marea majoritate a alegătorilor din Republica Moldova îl asociază pe dl Usatîi cu un personaj de circ, care ar transforma orice fenomen politic din Republica Moldova după chipul și asemănarea dlui Usatîi, într-un circ.

Vocea Basarabiei: Dle Socor, ceea ce se zvonește deocamdată că, dacă a obținut un scor atât de mare în alegerile locale, ar putea să se gândească și la funcția de președinte primarul general, Ion Ceban. Credeți că el se va mulțumi să rămână în fotoliul primarului sau ar putea totuși să insiste pe dimensiunea politicului și să-și dorească mai mult?

Vladimir Socor: Da, eu am văzut foarte multe comentarii, care îi atribuie dlui Ion Ceban ambiții prezidențiale și e foarte posibil, n-avem de unde să știm, nu cunoaștem gândurile particulare ale dlui Ceban, dar mi se pare, într-adevăr, posibil ca dânsul să aibă ambiții prezidențiale și, dacă se aventurează într-un asemenea proiect, atunci el probabil că se va poziționa în tradiția centrismului politic moldovenesc. Ce înseamnă centrismul politic moldovenesc? Îl cunoaștem încă din anii ‘90 – să fim și cu unii, și cu ceilalți, nu avem o viziune strategică, ne descurcăm de pe o zi pe alta, manevrăm, facem mici combinații. Acesta este centrismul politic moldovenesc, lipsit de viziune strategică, lipsit de planificare pe termen lung și, mai ales, lipsit de noțiunea de interes național și interes al statului. Centrismul politic moldovenesc căutând să combine voturi din toate părțile spectrului politic, eu cred că dl Ceban întruchipează acest fenomen pe care îl cunoaștem de atâta timp din Republica Moldova. 

Vocea Basarabiei: Cât de mult, totuși, alegătorul ia în calcul imaginea politicianului pe interior, dar și pe plan extern?

Vladimir Socor: Îl aveți în vedere pe dl Ceban?

Reputația externă și încrederea partenerilor poate fi esențială pentru orice politician

Vocea Basarabiei: Pentru oricine din candidații care se vor înscrie în cursa prezidențială, cât de mult contează imaginea pe care o are pe interior, în Republica Moldova, dar și pe plan extern?

Vladimir Socor: Desigur că contează, în primul rând, imaginea pe plan intern, fără îndoială. Străinătatea nu votează în alegeri, diaspora moldovenească votează în alegeri, străinătatea nu votează în alegeri și desigur contează, în primul rând, imaginea internă. Însă dna Maia Sandu aduce cu sine un atu pe care niciun politician din Republica Moldova nu l-a adus vreodată, și anume o reputație externă de un asemenea nivel, o încredere din partea partenerilor occidentali de un asemenea nivel, încât dna Maia Sandu este practic locomotiva integrării europene a Republicii Moldova. Se spune despre d-nei, pe bună dreptate, că reprezintă o locomotivă politică internă, la nivel intern, dar la fel de valabil este rolul dânsei de locomotivă în integrarea europeană. Fără încrederea personală și reputația de care se bucură d-nei în Occident, Republica Moldova pur și simplu nu ar fi putut să supraviețuiască.

Vocea Basarabiei: Dar credeți că pentru partenerii externi contează totuși cine conduce Republica Moldova, pentru că declarațiile multor lideri occidentali sunt că vor dialoga cu oricine va fi ales de popor?

Vladimir Socor: Păi, sigur, așa și trebuie să fie, și partenerii occidentali au obligația să declare anume acest lucru, dar asta nu înseamnă că ei nu au preferințe și, mai ales, nu înseamnă că ei nu evaluează corect cine reprezintă civilizat și în mod eficient interesul de stat al Republicii Moldova, aici nu e o singură persoană. 

Vocea Basarabiei: Factorul extern și cum se implică el în alegerile din Republica Moldova, vă este clar totuși cine din jucătorii din afara Republicii Moldova urmărește și are interese să câștige unul sau altul din cei care reprezintă clasa politică?

Vladimir Socor: Partenerii occidentali dialoghează cu actuala putere este evident și au încredere în actuala putere, au încredere că banii care vin în Republica Moldova nu vor fi furați, cum se întâmpla până nu demult, că banii vor fi alocați în mod eficient și că echipa de la guvernare urmărește interesul statului, și nu interesele personale. Noi până acum nu am avut niciodată în Republica Moldova o echipă de conducere care să urmărească strict interesul național și care să nu aibă interese personale, această echipă de la conducere este prima din istoria Republicii Moldova care nu are interese personale.

Căderea Ucrainei înseamnă o subjugare a Moldovei intereselor directe ale Kremlinului

Vocea Basarabiei: Și interesul Moscovei pentru alegerile din Republica Moldova va fi constant sau se va diminua?

Vladimir Socor: Nivelul de interes al Moscovei va depinde de situația din Ucraina. Atâta timp cât Rusia nu are acces pe uscat direct în Republica Moldova, este separată de o Ucraină independentă, atâta timp cât această situație durează, Rusia va avea aceleași interese limitate în Republica Moldova, nu să o subjuge, nu să o re-sovietizeze, nu să o includă în imperiu, nemaivorbind s-o întrețină economic, ci să mențină Republica Moldova într-o zonă gri, iar Rusia să dețină o influență substanțială în sistemul politic prin intermediul unor partide prorusești. Acestea sunt interesele limitate, dar aceste interese limitate vor crește în mod dramatic în cazul în care se prăbușește rezistența Ucrainei și în care Rusia își croiește drum cu forța până în direcția Odesei și devine vecină nemijlocită cu Republica Moldova și chiar cu România și ajunge la Gurile Dunării. În acest caz, interesul Rusiei în Republica Moldova va crește în mod dramatic și interesul va fi pur și simplu să subjuge Republica Moldova, s-o readucă nu într-o zonă gri, ci într-o zonă de interese solide ale Rusiei. 

Vocea Basarabiei: Și cum ar putea să facă acest lucru, cu excepția dacă înaintează în Ucraina?

Vladimir Socor: Va putea să facă acest lucru prin intermediul unor forțe politice din Republica Moldova, deoarece suntem în domeniul ipotezelor, o victorie clară a Rusiei în Ucraina și o situație în care Rusia se învecinează direct cu Republica Moldova va schimba în mod automat situația politică pe malul drept al Nistrului, îi va încuraja pe alegătorii moldoveni și rusofoni, bineînțeles, care au sentimente favorabile față de Rusia, îi va determina pe cei cu sentimente neutre să se miște în direcția sentimentelor favorabile față de Moscova. O asemenea situație va accentua niște sentimente tradiționale în Republica Moldova față de Rusia, și anume sentimente amestecate de respect și de teamă. Aceste sentimente sunt foarte vii în rândul unui mare număr de alegători din Republica Moldova și o victorie categorică a Rusiei în Ucraina ar accentua aceste sentimente, care nu sunt neapărat proruse sau rusofile, dar sunt în mod tradițional de teamă și de respect față de Rusia. Și aceasta va schimba echilibrul politic de pe malul drept al Nistrului. Noi trebuie să fim pregătiți pentru această situație. E o situație ipotetică, dar trebuie să ne pregătim pentru ea încă de pe acum.

Vocea Basarabiei: Dar când ați spus „o eventuală victorie a Rusiei” în acest război pe care îl duce împotriva Ucrainei, la ce victorie ipotetică a Rusiei v-ați referit – să se înghețe actuala situație, să mai dea înapoi Rusia, să mai recucerească teritorii Ucraina, să se împace Ucraina cu ceea la ce s-a ajuns?

Vladimir Socor: În situația actuală, Rusia deja a obținut o victorie limitată împotriva Ucrainei, dar și împotriva Occidentului. Ucraina și Occidentul vor câștiga acest război împreună sau îl vor pierde împreună. În acest deznodământ, Occidentul va ieși câștigător sau perdant împreună cu Ucraina. Deocamdată, Rusia câștigă acest război, după toate criteriile clasice ale războiului – Ucraina a pierdut teritorii, Rusia a câștigat teritorii pe socoteala Ucrainei. Acesta este criteriul clasic după care se definește cine câștigă și cine pierde un război. Criteriul este – cine câștigă teritorii, cine pierde teritorii. Acum, Rusia este în mod clar în câștig, în al doilea rând, Rusia distruge economia Ucrainei și va continua probabil s-o distrugă și în lunile următoare, deocamdată, Rusia obține victorie, dar o victorie limitată, atâta timp cât statul ucrainean rămâne în picioare pe un teritoriu, ce-i drept, pe un teritoriu redus, dar statul ucrainean rămâne în picioare, rămâne valabil, instituțiile funcționează, opinia publică din Ucraina rămâne a fi antirusă și prooccidentală. Deci, Ucraina obține, totuși, niște câștiguri limitate din acest război. Dacă, însă, se prăbușește Frontul ucrainean și dacă armata rusă continuă să înainteze în interiorul Ucrainei, atunci victoria Rusiei se va transforma din una limitată în una deplină. 

Vocea Basarabiei: Vreau să vă cer opinia dvs. pe marginea declarației pe care o făcea liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, el cam așa spunea: „războiul va dura 5 ani, până când Rusia va câștiga acest război”, cum comentați această declarație? 

Vladimir Socor: Depinde cum definim sintagma „va câștiga acest război”, definiția de bază am denumit-o adineaori – teritoriile și economia. Cine câștigă teritorii și cine distruge economia adversarului, acela câștigă războiul. Aceasta este definiția de bază, dar Kremlinul are ambiții mai mari decât o victorie de bază, Kremlinul are ambiția să schimbe regimul din Ucraina. Denazificare înseamnă schimbarea regimului dintr-un regim patriotic ucrainean într-un regim de subordonare față de Rusia, Kremlinul dorește să-i interzică Ucrainei să intre în orice tip de alianță cu țări occidentale, și nu se are în vedere numai Alianța NATO, se are în vedere orice tip de alianță între Ucraina și state occidentale, Rusia vrea să interzică acest lucru. Deci, ambițiile Kremlinului merg dincolo de o victorie clasică în război. Repet, noi trebuie să ne pregătim de pe acum pentru această situație. Ce înseamnă să ne pregătim? În primul rând, să asigurăm securitatea militară a Republicii Moldova pentru eventualitatea în care Rusia devine din nou vecină cu Republica Moldova. Dacă se întâmplă acest lucru, el s-ar putea întâmpla peste un an-doi, cel mult trei, deci avem o fereastră în care trebuie să ne pregătim pentru această eventualitate. Republica Moldova nu va putea să-și asigure ea însăși, prin propriile sale mijloace, securitatea militară.

Moldova este practic un vacuum militar, e prea mică pentru a asigura securitatea militară a acestui spațiu

Vocea Basarabiei: Dar ce înseamnă o asigurare a securității militare a Republicii Moldova, pentru că în Constituție e scris că Republica Moldova este un stat neutru și acum, bănuiți și dvs., politicienii vor insista cu fiece ocazie să taxeze guvernarea atunci când vor spune că modernizează Armata Națională? 

Vladimir Socor: Procesul modernizării Armatei Naționale a început. De exemplu, chiar acum câteva zile, Armata a primit un radar și radarul nu poate să împuște, dar în curând va primi și o instalație care să poată să împuște, în primul rând, pentru protecția Aeroportului Chișinău și pentru protecția altor instituții-cheie. Deci, un început se face, dar el se face lent și Armata Națională nu va putea de una singură să asigure securitatea militară a Republicii Moldova. În momentul de față, Republica Moldova este practic un vacuum militar, este complet neasigurată din punct de vedere militar și oricât de pregătită ar fi Armata Națională peste câțiva ani, e însă prea mică pentru a asigura securitatea militară a acestui spațiu, nemaivorbind de faptul că Republica Moldova în niciun caz nu dispune de mijloace financiare pentru a înzestra armata.

Vocea Basarabiei: Și atunci, ce trebuie să facă Republica Moldova, ce trebuie să facă autoritățile statului?

Vladimir Socor: Soluția nu poate veni decât din afara Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: De la cine și sub ce formă?

Vladimir Socor: Nu poate veni decât de la partenerii occidentali ai Republicii Moldova, țări membre ale NATO, inclusiv România, care să asigure protecția militară a Republicii Moldova, și anume prin planificare, care să prevadă dinainte că în cazul unei agresiuni sau unei amenințări de atac din partea Rusiei, care ar deveni vecină cu Republica Moldova, să existe un mecanism care să fie activat și să asigure protecția a Republicii Moldova. Înzestrarea Armatei Naționale, chiar așa mică cum este, nu poate veni decât prin donații, nu prin vânzări, prin donații de armament din partea statelor partenere occidentale și prin instruirea de către aceste state a soldaților Armatei Naționale. E vorba de a activa un sistem care în cadrul Alianței NATO se numește o „coaliție a celor doritori”.

Vocea Basarabiei: Dar credeți că acest lucru nu ar înfuria Kremlinul, nu ar trezi reacții la Tiraspol, nu vă așteptați la anumite reacții și din partea opoziției din Republica Moldova?

Vladimir Socor: Rolul Kremlinului este să se înfurie, pentru orice se întâmplă în lume Kremlinul se înfurie, acesta e rolul Kremlinului, noi trebuie să ne obișnuim cu acest lucru. E nevoie de un grup de state membre NATO, care să acționeze, subliniez acest lucru, nu în numele NATO, în niciun caz în numele NATO, ci în numele lor propriu. Ele ar fi țări membre NATO, dar ar acționa în numele lor propriu, constituind un grup de țări pentru a asigura asistența militară pentru Republica Moldova. Așa acționează Alianța NATO, mai bine spus membrii Alianței NATO, în cazul Ucrainei. NATO, ca alianță, nu acordă asistență militară Ucrainei.

Vocea Basarabiei: Dar vă întrebam – nu credeți că va fi și o reacție din partea Tiraspolului, pentru că și autoritățile de la Tiraspol amintesc cu multe ocazii că e nevoie să fie respectat acest statut de neutralitate pe care îl are Republica Moldova consfințit în Constituție?

Vladimir Socor: Să ne înțelegem, neutralitatea Republicii Moldova este unilateral programată, nerecunoscută de nimeni, neprotejată.

Vocea Basarabiei: Cum nu, parcă toți partenerii spun că-i recunosc neutralitatea?

Vladimir Socor: Nu, aceasta nu implică în niciun caz o recunoaștere, acestea sunt declarații politice – „da, noi știm, recunoaștem, ne dăm seama că Republica Moldova este un stat neutru”. Aceasta nu implică în niciun caz o recunoaștere a neutralității, nemaivorbind de protejarea neutralității. Sunt pure declarații politice, eu le-aș spune chiar declarații de politețe diplomatică. Și eu nu sunt contra acestor declarații, aceste declarații trebuie făcute din când în când, nu prea des, dar trebuie făcute din când în când. Însă în realitate numai Republica Moldova are dreptul să definească ce înseamnă anume neutralitatea ei proprie și cum se aplică.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.