VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Nicolae Negru, editorialist: Există încredere mare din exterior în Maia Sandu, care, pe timp de criză, a reușit proiecte mari în drumul european

Vocea Basarabiei: Se consumă ziua istorică și după care e de lucru, și e de lucru mult. Ce urmează după această veste minunată venită de la Bruxelles, că Republica Moldova și Ucraina au această undă verde de a începe negocierile? Vă este clar, mai întâi, când încep negocierile?

Pe lângă diplomație, de acum încolo vom avea nevoie de competențe profesionale și mai mari pentru reforme

Nicolae Negru: Am înțeles că de azi, de mâine, de poimâine, adică de acum încep negocierile și se începe rutina, începe lucrul cel mai greu de fapt. Va fi nevoie de competență acum, nu numai diplomatică, dar competență profesională în toate domeniile pe care le avem. Noi, comparativ cu Ucraina, desigur că mai puține avem, dar avem și noi, și avem domenii care au să provoace anumite conflicte. Noi suntem un producător de fructe, de legume, în Uniunea Europeană sunt producători de fructe, de exemplu, Polonia are acum probleme cu Ucraina. De ce? Fiindcă Ucraina este un producător important, adică e unul din cei mai mari producători de grâne, să intre tot volumul acesta de grâne pe piața Uniunii Europene e o problemă. Și noi, dacă ducem toate merele noastre, creăm anumite probleme unor producători care deja sunt stabiliți acolo.

Vocea Basarabiei: Se zice că sub soare toți au loc?

Nicolae Negru: Da, toți au loc, dar lucrurile acestea se negociază până la urmă. Dacă nu în Uniunea Europeană, mai sunt și alte piețe, dar asta e, trebuie cineva să se ocupe și să se ocupe la modul profesionist de asta.

Vocea Basarabiei: Ceea ce nu ne ucide, ne face mai puternici. Haideți să vorbim, s-a spus că primele capitole țin iarăși de reforma în domeniul justiției. 

Nicolae Negru: Păi, asta e temelia. Dacă nu-i justiție, nu-i absolut nimic, adică nu-i stat de drept, nu-i respectarea drepturilor omului. Și da, noi aici avem anumite restanțe, s-a spus că 94 la sută am îndeplinit, eu cred că e o privire optimistă, cred că e mai mult, poate chiar jumătate sau poate chiar… 

Vocea Basarabiei: Decizia e politică și s-a luat în calcul că restanțele sunt mici.

Nicolae Negru: Decizia e geopolitică și s-a luat în calcul faptul că există voință politică pentru a face aceste reforme, s-a văzut că totuși există o guvernare acum care a făcut lucruri nefăcute până acum, nicio guvernare n-a îndrăznit să le facă, toate se acomodau la sistem sau sistemul rezista, era atât de tare, încât frângea voința tuturor politicienilor.

Decizia de la Bruxelles a fost ghidată de voința politică a Chișinăului pentru a realiza reforme

Vocea Basarabiei: Dar vor crește și mai mult așteptările din partea cetățenilor, pentru că ei asociază integrarea europeană cu o viață decentă?

Nicolae Negru: Cetățenii au și ei acces la fondurile europene, satele, localitățile noastre, de exemplu, prin diferite proiecte și ei ar putea să se implice în acest proces de reforme, să vadă pe cine aleg, că au și ei o anumită responsabilitate aici. Au fost alegerile locale, o să avem alegeri prezidențiale, o să avem alegeri parlamentare, dacă cetățenii noștri se vor lăsa seduși de vorbe, de demagogie sau se vor lăsa mituiți de anumite forțe, să zicem așa, legate cu criminalitatea, atunci…

Vocea Basarabiei: Dar se vor susține aceste intenții ale unor politicieni să-i mai țină în prizonieratul lor politic pe acești alegători, pe acești cetățeni?

Nicolae Negru: Unii spuneau că, prin această decizie, Republica Moldova a ieșit din sfera de influență a Rusiei. Să nu ne grăbim cu concluziile, nu va ceda Rusia așa de ușor Republica Moldova. 

Vocea Basarabiei: Vladimir Putin la conferința de presă a amintit de câteva ori despre Republica Moldova, despre gaz, despre piața de desfacere, despre CSI…

Nicolae Negru: Păi însuși faptul că a amintit, că nu e zi aproape să nu amintească, cineva la Moscova zicea că nu i-ar păsa de Republica Moldova, că poate să facă ce vrea. Dacă nu le pasă, de ce tot timpul sunt cu privirea ațintită asupra a ceea ce face Republica Moldova și tot timpul vin cu reproșuri, învinuiri că actuala guvernare nu ar reprezenta populația Republicii Moldova, că nu ar reprezenta majoritatea populației, că majoritatea populației de fapt se uită geopolitic în altă parte, ceea ce nu este adevărat? Dar iarăși, după alegerile locale au zis că alegerile locale ar fi demonstrat că cetățenii Republicii Moldova vor altceva decât…

Să nu ne grăbim cu concluziile, nu scăpăm atât de ușor de influența Rusiei

Vocea Basarabiei: …vor relații bune cu Federația Rusă. Probabil că au luat în calcul și rezultatele alegerilor din Chișinău, și rezultatele alegerilor din alte localități?

Nicolae Negru: Rezultatele alegerilor și din Chișinău, și de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, mă refer la votul politic, sunt în favoarea partidelor orientate spre Europa, 66-67 la sută, două treimi din alegători au votat partidele care au în programele lor sau care declară integrarea europeană ca obiectiv strategic sau ca scop strategic principal. Deci, asta au ales, majoritatea cetățenilor au votat pentru integrarea europeană, nu pentru integrarea euroasiatică. Mai mult decât atât, partide care mai înainte aveau în programele lor sau promiteau alegătorilor integrarea euroasiatică, iată acum socialiștii, cel puțin, au anunțat pe 17 sau nu știu când congres, că schimbă ceva, introduc schimbări în programele partidului. L-am auzit pe liderul Partidului Socialiștilor spunând că acum nu trebuie să ne unim nici cu Estul, nici cu Vestul, adică să stăm undeva la mijloc, cu un picior acolo, cu un picior dincolo. Deci, o istorie mai veche, dar putem să-i înțelegem pe reprezentanții acestor partide, fiindcă această integrare euroasiatică pune o problemă foarte mare – există ea, această integrare, există Uniunea Euroasiatică? În aparență, ea de-acum se descompune, vedem state care fac parte din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă vor să se retragă de acolo.  

Vocea Basarabiei: Dar revenirea lui Igor Dodon în fruntea Partidului Socialiștilor ce ar însemna?

Nicolae Negru: Bine, asta ar însemna că ei nu au alte cadre, nu au alți lideri, că ei duc penurie. Și, într-adevăr, a existat o hemoragie, din Partidul Socialiștilor au plecat anumite persoane și Dodon are o problemă de imagine. El a pierdut alegerile, a recunoscut el însuși că la Kremlin l-au lăsat din brațe, nu a mai vorbit cu Putin de atunci de când a pierdut alegerile. Pe urmă, el are anumite probleme cu justiția, deci, el poate că o fi fiind răul cel mai mic, dar acest rău mai mic pune o limită, adică mai mult de un anumit număr de alegători n-o să poată lua.

Vocea Basarabiei: Dar acum se vorbește mult despre intenția creării unui pol european de stânga și se face trimitere la Partidul MAN, partidul condus de primarul general Ion Ceban, Partidul Social Democrat European din Republica Moldova și se crede că cei de la București ar favoriza crearea unui partid de centru-stânga sau chiar de stânga cu viziuni proeuropene în Republica Moldova?

Nicolae Negru: Pare o idee plauzibilă. Partidele de la București, partidele din partea cealaltă a Prutului se implică tot mai mult în politica din Republica Moldova. De ce? Fiindcă există mulți cetățeni cu cetățenie română, votează și uneori acest vot contează, uneori înclină balanța în folosul unuia sau altuia. De aceea, ei și-au dat seama că ar fi cazul să aibă reprezentanții lor și mai multe partide au reprezentanțe, filiale sau cum se mai numesc ele, în Republica Moldova. 

Vocea Basarabiei: Și atunci, relația dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova cum va fi în continuare, ținând cont că aici PAS-ul e un partid cu alte viziuni și face parte dintr-o altă familie europeană, iar cei de la putere de acolo de la București au interes ca să consolideze acest pol european?

Nicolae Negru: Nu, la București există Partidul Național Liberal…

Vocea Basarabiei: Noi vorbim despre guvernare, guvernarea de aici și guvernarea de acolo și interesul… 

Nicolae Negru: Eu cred că aici nu există nicio problemă, fiindcă reprezentanții tuturor partidelor au o viziune aproape identică privind la relațiile cu Republica Moldova, adică n-am auzit că aceste viziuni ar fi diferite în funcție de orientarea partidului sau de ideologia partidului. Și PSD-ul, și PNL-ul sunt partide totuși europene, fac parte din familiile corespunzătoare. Apropo, PNL-ul face parte din aceeași familie ca și PAS-ul, de altfel, Partidul Popular European, da.

Vocea Basarabiei: Dar să revenim la așteptările cetățenilor după ce a venit acest anunț de la Bruxelles că și Republica Moldova începe negocierile pentru aderare la Uniunea Europeană. Ei ce vor vrea? Vor vrea pensii mai mari, vor dori salarii mai mari, vor spune că trebuie locuri de muncă și că locurile de muncă să fie bine plătite. Acestea sunt prioritățile cetățeanului.

Nicolae Negru: Evident, lucrurile firești, naturale. Ce poate să vrea un cetățean? Desigur, aici noi avem o problemă, fiindcă până la urmă depinde de funcționarea economiei. Economia noastră, trebuie să recunoaștem, deocamdată nu-și vine în fire după acest COVID, care a afectat-o foarte puternic, dar iată „Expert-Grup”, de exemplu, spune că anul acesta s-ar putea să avem o creștere de 3,3, dar în prima jumătate nu avem nicio creștere, deci poate în ultimele două luni.

Vocea Basarabiei: Se crede că se importă mai mult acum…

Nicolae Negru: Da, bine, avem și un an bun din punct de vedere agricol, dar e puțin, fiindcă scăderea a fost atât de mare, încât greu se recuperează, ar trebui eforturi mai mari. Deci, iată aici eu cred că trebuie să-și îndrepte eforturile guvernarea.

Vocea Basarabiei: Ce așteptări aveți de la anul 2024?

Nicolae Negru: De la 2024 aș avea o singură așteptare, ca reformele desigur să se termine și tot ceea ce se vorbește să se termine, dar să înceapă și creșterea economică sănătoasă, cum se mai spune, a Republicii Moldova. Dacă se va reuși, atunci guvernarea o să aibă o notă pozitivă, dar avem și alegeri prezidențiale foarte importante și desigur eu aș dori ca Maia Sandu să rămână în continuare președintă a Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Și cum vă argumentați această dorință?

Nicolae Negru: Mie mi se pare că e foarte firească, niciun președinte al Republicii Moldova nu a obținut asemenea rezultate pe care le-a obținut Maia Sandu, statutul de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, acum, iată, începutul negocierilor. Desigur că putem vorbi de anumite probleme economice, de anumite probleme sociale, probleme legate și de relațiile cu alte partide, putem spune multe, dar Maia Sandu nu răspunde de economie, nu e funcția ei, există guvernul, există miniștrii, există și anumite situații, trebuie să spunem, ieșite din comun, niște crize prin care nu a trecut absolut niciun guvern și cu toate acestea, aici e un merit al Maiei Sandu, că a menținut Republica Moldova pe linia de plutire și există o încredere mare din exterior pentru persoana Maiei Sandu, și această încredere este în beneficiul Republicii Moldova. Iată doar anul acesta finanțele publice s-au mărit acolo cu aproape 8 miliarde de lei și lucrul acesta desigur că s-a răsfrânt și asupra bunăstării, s-au plătit pensiile, salariile bugetarilor ș.a.m.d. 

Vocea Basarabiei: Au fost și majorări de salarii…

Nicolae Negru: Da, majorări, indemnizații, ajutați studenții, ajutați oamenii cu anumite vulnerabilități din punct de vedere social. Deci, nu știu dacă suntem obiectivi, nu știu dacă noi nu ar trebui să apreciem tot ceea ce s-a făcut, doar dacă nu suntem obiectivi atunci putem să găsim și pete în soare, desigur lucrul acesta nu ne împiedică, dar totuși trebuie cumva și lucrurile uneori se cunosc în comparație și dacă vedem cum acționează Maia Sandu, ce rezultate a obținut ea, cred că niciun președinte de până acum nu se poate compara cu ea. Autoritatea ei, într-un fel, a făcut ca noi să avem un loc special în Europa, faptul că noi am fost admiși, că s-a început această negociere se datorează și autorității, reputației foarte bune pe care o are Maia Sandu, Republica Moldova în spatele ei și lucrurile acestea desigur că valorează, alții cheltuie miliarde de dolari sau euro ca să obțină așa ceva.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.