VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Statele Unite sunt hotărâte ca Israelul și gruparea Hamas să încheie acum un armistițiu, anunță Antony Blinken

Statele Unite sunt „hotărâte” ca Israelul şi Hamas să încheie „acum” un acord de armistițiu, asociat cu eliberarea ostaticilor, după aproape şapte luni de lupte în Fâşia Gaza, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Chiar și în aceste vremuri dificile, suntem determinați să asigurăm o încetare a focului care să aducă ostaticii acasă și să o obținem chiar acum. Şi singurul motiv pentru care nu s-ar realiza este Hamas’, a spus Blinken la Tel Aviv, întâlnindu-se cu preşedintele israelian Isaac Herzog.

Mediatorii – Egipt, Qatar, Statele Unite – încă aşteaptă răspunsul Hamas la cea mai recentă versiune a unei oferte de armistițiu, ce include o oprire a ofensivei israeliene asupra Fâşiei Gaza şi eliberarea deţinuţilor palestinieni la schimb cu eliberarea ostaticilor răpiți de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie.

Blinken a cerut marți Hamas să accepte „fără întârziere” această propunere ”extraordinar de generoasă din partea Israelului”.

Hamas cere o încetare ”permanentă” a focului înaintea oricărui acord privind eliberarea ostaticilor, pe care Israelul l-a refuzat constant, continuând să se arate decis să declanşeze o ofensivă terestră în Rafah, un oraş din sudul Fâşiei Gaza, considerat ultimul bastion local al Hamas şi unde se află în prezent 1,5 milioane de palestinieni, majoritatea refugiați de război.

În timpul vizitei sale în Israel, Blinken urmează să facă de asemenea presiuni asupra guvernului israelian pentru a permite intrarea mai multor ajutoare umanitare în Fâşia Gaza, unde Națiunile Unite avertizează asupra foametei iminente din cauza penuriei de alimente.

Secretarul de stat american urmează să se întâlnească miercuri cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi să se deplaseze la Ashdod, un port israelian de lângă Gaza, recent redeschis pentru a permite livrarea ajutoarelor.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.