VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Zberoaia: Politicile distrugătoare ale Rusiei ne-au întărit și mai mult viziunile proeuropene

„Ne așteaptă negocieri importante și reforme continue, dar suntem hotărâți să mergem pe acest  drum, pentru că știm că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă calea noastră către prosperitate, stabilitate și securitate”, se arată convins șeful diplomației, Nicu Popescu, după decizia Consiliului European de a deschide negocierile de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană. „Republica Moldova și Ucraina nu îndeplinesc criteriile de aderare la Uniunea Europeană”, este declarația purtătorului de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, în contextul deciziei Consiliului European. Potrivit Kremlinului, decizia Bruxelles-ului de a începe negocierile de aderare este politizată și reflectă dorința Uniunii Europene de a demonstra sprijin pentru aceste două state – Republica Moldova și Ucraina. Despre calea europeană pe care se îndreaptă țara, vorbim la acest sfârșit de săptămână.

* * * 

Maia Sandu invită, duminică, toți cetățenii la Președinție pentru a sărbători Moldova europeană. Într-o postare pe o rețea de socializare, șefa statului anunță că evenimentul va începe la ora 14.00. „Dragi cetățeni, vă invit să sărbătorim Moldova europeană, să ne bucurăm împreună de un pas istoric pentru destinul țării noastre. Am reușit să obținem încrederea Uniunii Europene, am păstrat unitatea și am muncit cu toții foarte mult ca țara să câștige șansa unui viitor mai bun pentru toți cetățenii. Îndemn toate instituțiile, toți partenerii noștri, toți antreprenorii să vorbească despre integrarea europeană, să promoveze parcursul nostru european și să transformăm întreaga Moldovă într-un stat european”. Vocea Basarabiei a mers în mediul rural și a căutat să afle părerile sătenilor despre viața la țară. Am făcut un popas în comuna Zberoaia din Nisporeni. Localnicii deplâng depopularea satului lor.  

– Mulți copii care acum au 17-18 ani sunt cu gândul plecării în Europa. Ca satul să fie prosper, trebuie să creăm locuri de muncă, ca oamenii să rămână în sat. Cum s-a dezvoltat satul acesta, în ultimii 30 de ani? Datorită diasporei, datorită banilor veniți mai întâi din Portugalia, Spania, Italia și pe urmă plecând la Nord, înspre Olanda încolo. Dacă o să fim în stare să fim mai transparenți cu banii publici, ca să nu se umble cu vorbe de acestea, uneori și prostești, unde s-au dus, cât s-au adus, printre care degete au curs banii aceștia, dacă o să ne îndreptăm înspre industrializarea satelor, fiindcă agricultura a rămas în sat, chiar și în zona noastră aici din Călărași, Nisporeni, noi suntem în Centru, noi suntem cu puțin pământ agricol pentru producerea florii-soarelui, a grăunțoaselor, dar dacă o să mergem la industrializare, adică la procesarea producției agricole, dezvoltarea centrelor de logistică, formarea unor cooperative, atunci eu văd viitorul.

Diaspora ajută enorm la prosperarea satelor, dar e timpul să ne dezvoltăm pe loc

Vocea Basarabiei: Aici, la Zberoaia, iată, ce s-ar putea crea?

– Noi avem șoseaua strategică, care se duce înspre Giurgiulești, pe aici trec sute de mașini, aici s-ar putea crea și o ospătărie mică, și o cafenea cu vreo 10 locuri de muncă, s-ar putea și o stație Peco, de exemplu, unde să se alimenteze cu combustibil, nu la Nisporeni, dar aici, fiindcă aproape nu-i niciuna. Deci, ceva-ceva, ca oamenii să aibă de lucru în satul ista. Și dacă o să aibă de lucru, bineînțeles că au să rămână.

Valeriu Golubov, fost conducator al comunei Zberoaia, Nisporeni

Vocea Basarabiei: Oamenii vor locuri de muncă, dar ei mai vor și remunerare pe potriva așteptărilor lor. Și atunci când se vorbește despre salarii, ei zic că ar vrea salarii ca și în Italia, ca și în Franța?

– E corect, dar și din școală trebuie educație fiscală. Tu ești dator să plătești statului acesta impozitele, fiindcă statul te susține, cum e în Europa, cum e în Italia. Eu sunt poate un exemplu care am plătit și acum câștig, adică am plătit impozite în Italia și acum câștig.

Vocea Basarabiei: Câți ani ați muncit acolo?

– 18 ani.

Vocea Basarabiei: Și ați ieșit la pensie de acolo?

– Am ieșit la o pensie demnă, nu spun cât…

Vocea Basarabiei: Aici nu ați fi avut acea pensie pe care o aveți de acolo?

– Aici, 18 ani lucrând conducător și agronom, și primar am 2.500 de lei, asta-i pensia. Noi toți vrem, dar de produs nu producem…

Beneficiile integrării europene trebuie explicate încă de pe băncile școlilor

Vocea Basarabiei: Pe calea integrării europene credeți că vor fi provocări, se vor consolida cetățenii, se vor uni cetățenii ca să tragă toți în același jug?

– Eu cred că trebuie s-o începem de la școală, de la școală anume începe educarea copiilor înspre asta, să le dăm exemplu. Chiar și noi, acei care am fost peste graniță și am muncit acolo, trebuie poate să avem întâlniri cu copiii, să le lămurim cum e în Europa, pentru că mulți o privesc numai pe Facebook, dar realitatea e cu totul alta.

Vocea Basarabiei: Dar care e realitatea?

– Realitatea e că dacă muncești – ai, dacă nu muncești – nu ai. În primul rând, trebuie să fii responsabil în munca pe care o faci. Eu aș spune că moldovenii noștri, eu am lucrat cu multe naționalități peste graniță, am avut și chinezi, și indieni, și srilankezi, și marocani, și arabi, dar pe noi proprietarii fabricilor, mă rog acolo unde fiecare muncește, în primul rând erau moldovenii, moldovenii erau cei mai apreciați, fiindcă sunt deștepți…

Vocea Basarabiei: Dar de ce la ei acasă nu sunt atât de responsabili? De ce aici, acasă, e alta situația?

– Știți, acasă e libertatea aceea cu care niciun moldovean nu se comportă în Europa așa cum se comportă la dânsul acasă.

Vocea Basarabiei: Și cum se explică lucrul acesta, că e mare diferența de atitudine, de comportament?

– E mare diferența, corect, dar nu pot cunoaște…

Vocea Basarabiei: Acolo se tem de lege, acolo respectă legea și acasă o ignoră, o sfidează?

– Da, o ignoră. Uitați-vă chiar la auto, iată aceștia care prin Chișinău, pe aici, prin Nisporeni care circulă, el aici arată un exemplu negativ, adică…

Vocea Basarabiei: Știe că poate da mită și rezolvă problema?

– Da, și rezolvă problema. Eu odată am dat o mită de 200 de lei cuiva, la niște polițiști din Italia și mi-au făcut un frumos de Doamne ferește. „Tată, dvs. îi învățați ca să le dați!”. Dar eu ce am câștigat? Am câștigat 700 de lei, de exemplu, dar mi-am pierdut demnitatea și am făcut un lucru foarte incorect. Eu am dat un exemplu care nu-i frumos și mi-i rușine pentru ceea ce am făcut.

Andrei Chescu, antreprenor din Zberoaia, Nisporeni

Vocea Basarabiei: Pe calea integrării europene ce provocări are Republica Moldova, de la soluționarea problemei transnistrene până la implementarea reformelor?

– Noi am fost foarte mult șantajați și suntem până în timpul de față și cu gazul, și cu cărbunii, și cu toate resursele acestea de încălzire. Eu am fost martor ocular, eu am lucrat cu Uniunea Sovietică, am lucrat, mare experiență am, dar când ai compara Rusia, când ai compara fosta Uniune Sovietică și cu Europa, cu exemplul pe care îl am eu personal cu Europa, în Rusia niciodată nu m-aș duce. În primul rând, eu am citit foarte mult în limba rusă, eu am o bibliotecă enormă acasă, dar cultura rusă și realitatea oamenilor care trăiesc acolo, că eu am trecut Rusia în lung și în lat, eu am fost de la Oceanul Pacific până la Oceanul Înghețat de Nord și la Königsberg sau Kaliningrad, cum l-au numit rușii. Eu am văzut cum trăiesc rușii, am văzut mentalitatea lor, că Moscova îi frumoasă, metroul e frumos, da, dar la 100 de kilometri de la Moscova încolo sau în Tambov încolo, în partea ceea, în Siberia, Doamne ferește ce este.

Am fost foarte mult șantajați cu gazul din Rusia

Vocea Basarabiei: Dar acum ce-și dorește Vladimir Putin?

– Ce-și dorește? Acesta-i un dictator. Eu personal am avut încredere în primii ani când l-au ales după Elțin, că am lucrat 2 ani de zile în Rusia ceea. Da, eu am tras nădejde într-însul, acum nu-l stimez în niciun caz. Cu ce sunt vinovați ucrainenii ceia? Eu Ucraina o cunosc foarte bine, ca și Rusia, am prieteni acolo; am avut prieteni, unii îs morți de-acum în războiul acesta. Nu, numai în Europa și gata!

Vocea Basarabiei: Dar Vladimir Putin de la Republica Moldova ce și-ar dori?

– Ei și-ar dori ca să fim vasalii lor. Iaca asta, ca să fim vasali, cum am fost și mai înainte, că noi suntem aici un buffer între Europa și Rusia. Nu, nu! Noi ne-am pornit, trebuie să ajungem în Europa. Știm ce dorim și cu greu, dar o să ajungem.

Vocea Basarabiei: Se împlinesc 3 ani de când a preluat mandatul de președinte Maia Sandu. Cum apreciați activitatea ei?

– Dacă nu era Maia Sandu anul trecut, eu am fost martor ocular când mă duceam și plăteam facturile la poștă, nici o mătușă, nici o doamnă, nici un domn de etatea mea nu a spus că nu au cu ce plăti, că nu plătesc. Erau 300, erau 200, erau 150 facturile acelea, aha, dar restul erau compensații. Dacă nu era Maia Sandu, bineînțeles că nu ar fi fost nimic. Eu țin minte anul 2002 sau 2003, când a venit Voronin în Italia. Nu l-a primit președintele statului, atunci era Ciampi, mi se pare că, n-a fost primit de nimeni, a fost primit de un guvernator, unde a fost cuibul comuniștilor în Italia, în centrul Italiei, mi se pare că în Emilia-Romagna. Acolo a fost primit, mă rog, au făcut o beție acolo, dar la nivel guvernamental, de conducere a statului nu a fost primit de nimeni, fiindcă, mă rog… Acum, Maia Sandu a deschis ușile, eu socot că ea o să fie apreciată și-i doamna cea mai stimată din Europa. Viitorul nostru este Maia Sandu, măcar un mandat încă să-l aibă, ea îi stimată pentru politica ei externă chibzuită.

Vocea Basarabiei: Opoziția luptă și ea ca să vină la putere…

– Ei, opoziția… Dumnezeu e sus, noi suntem aici.

Vocea Basarabiei: Ce viitor ar avea Republica Moldova, dacă la guvernare ar veni politicienii care astăzi sunt în opoziție?

– Nu ne dorim asta, n-o să fie niciodată. Toată lumea a mers înainte spre progres și o să mergem și noi.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult?

– Ca satul să fie prosper, ca să creăm locuri de muncă, ca oamenii să rămână în sat, că totuna pe mine mă bucură faptul că aceste case noi care sunt făcute acum sunt făcute cu bani veniți din Europa și înseamnă că acei care fac aceste case sunt cu gândul că au să se întoarcă înapoi, dar ca să se întoarcă înapoi trebuie locuri de muncă și cu timpul, cu timpul, că nici românii nu au pornit-o… Eu cunosc România foarte bine, eu am fost în 1989, când era încă Ceaușescu, am fost în România și am văzut ce era atunci și cum este acum. Da, greu se schimbă mentalitatea la oameni, foarte greu, dar… răbdare și dat din coate.

Să ne păzească bunul Dumnezeu, să ne ajute să mergem spre Europa așa cum am început

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în vizită aici, la Zberoaia, localitate din raionul Nisporeni, și vă întrebăm: cum a fost anul 2023 pentru dvs., pentru localitate?

– Vreau să vă spun că a fost un an bunișor, cu de toate – și cu bune, și cu rele, și cu ajunsuri, și cu neajunsuri. Mulțumim Domnului că trece totul cu bine, cu pace și liniște. Noi la lăcașul sfânt venind, ne rugăm pentru pacea, liniștea, înțelegerea între oameni, între țări…

Vocea Basarabiei: Care sunt problemele, provocările cele mai mari?

– Ale satului?

Vocea Basarabiei: Ale omului.

– Ale omului… Să ne rugăm pentru pace în lume să fie, să ne păzească bunul Dumnezeu, să ne ajute să mergem spre Europa așa cum am început, să muncim cot la cot împreună, să fim și noi în rând cu europenii.

Vocea Basarabiei: Ce înseamnă pentru dvs. integrare europeană și de ce această dorință a dvs. ca țara să ajungă în UE?

– De ce? Pentru că copiii mi-s toți acolo, în primul rând.

Ioan Țuşca , preot în satul Zberoaia, Nisporeni

Vocea Basarabiei: Unde?

– În Italia am 3 copii. Aici n-am putut să-i ajutăm din diferite pricini, lucrând cu un salariu foarte mizer 40 de ani, ieșind la pensie cu 620 de lei…

Vocea Basarabiei: Dar ce ați muncit?

– La școală, învățătoare de educația muzicală. Astăzi am ajuns, mulțumim Domnului, la 3.000 de lei, după stagiul de 41 de ani, mi s-a mai adăugat puțin și am ajuns la 3.000, dar mulțumim Domnului.

Vocea Basarabiei: Și ați mers la copii acolo unde vă sunt ei, în Italia?

– Am mers, am mers în fiecare an. Da, ne cheamă, noi nu avem putere, dar ei: „Vreți-nu vreți, veniți, tăticul și mămica”…

Vocea Basarabiei: Și cum e acolo?

– Acolo se lucrează foarte mult și intens, știți? Iată, băiatul, de exemplu, cel mai mare, Lilian, născut în ’75, se trezește în fiecare zi la ora 4, des-de-dimineață se suie la volan și știe unde trebuie să plece la muncă și dacă se întoarce noaptea pe la 10-11, lucrează foarte multe ore. Ei sunt dedicați muncii. Așa și la noi trebuie, dar toți stau și așteaptă să le dea, să le dea, dar cum, oameni buni, să vă dea? Puneți umăr la umăr și căutați de lucru. De lucrat, de lucrat cât mai mult trebuie omul să lucreze, ca să aibă. 

Vocea Basarabiei: Dar s-a dezvățat moldoveanul a munci la dânsul acasă?

– S-a cam dezvățat, mai ales tineretul așteaptă. Părinții sunt acolo, muncesc. E clar că pentru copii s-au dus, dar și copiii trebuie să se străduie să învețe și pe urmă să muncească. Iată așa vom putea să ajungem să fim și noi în rând cu europenii.

Vocea Basarabiei: Este unire în societate?

– Ei, nu prea. Știți, e cam dezbinată lumea. Iată nici nu vreau să aud. Nu știu ce va mai face Putin. Ce fel de relații să mai avem, dacă ei ne întorc și-și bat joc de toate produsele, nu le plac? La toate țările le plac legumele, fructele, dar la dânșii este o pricină că ceva, nu știu ce acolo, un motiv, nod în papură și nu, așa că ei nu vor să ne elibereze, că noi am fost ocupați și acum nu știu ce va mai face Putin.   

Vocea Basarabiei: Dar ce credeți că vrea el de la Republica Moldova?

– Să ne țină în continuare așa, sub călcâi, sub jugul lor. Ei, mai pe scurt, amenințări cu gazul, cu petrolul, dacă în Moldova acestea nu sunt și toate le cumpărăm. Dar mulțumim Domnului că o avem la conducere pe dna Maia Sandu, avem așa un președinte. Prin toate țările Europei a fost, a adus legături și foarte-foarte multe face pentru țara noastră, pentru acest popor, ca să fie bine, dacă nu se ducea prin Europa și nu ducea contractele acestea, noi nici pensia poate nu o aveam astăzi.

În primul rând să ne rugăm de pace și sănătate

Vocea Basarabiei: Dar compensații primiți?

– Compensații, d-apoi cum? Am făcut, am făcut, mulțumim…

Vocea Basarabiei: Și cine ajută mai mult Republica Moldova?

– Cine ne ajută? Țările din Europa. Chiar și copiii ne trimit bani, noi îi cheltuim aici pe ce ne trebuie.

Vocea Basarabiei: Și de la 2024 ce așteptări aveți?

– Sănătate și pace. În primul rând să ne rugăm de pace și sănătate. Multă sănătate și dnei Maia Sandu. A fost la noi în sat dl Recean și parcă mi se pare că de atunci dl Recean ne-a făcut să mergem mai îndrăzneț spre Europa, să pășim cu pași mai siguri, dar trebuie de muncit, trebuie de muncit. Noi suntem la pensie și tot muncim, că la țară nu se șade, la țară avem tot timpul de lucru.

Vocea Basarabiei: Și credeți că, în 2030, Republica Moldova va ajunge țară membră UE? 

– Numaidecât, numaidecât! Sunt optimistă, bunul Dumnezeu să mă țină sănătoasă să ajung până în ’30 și o să vedem. Cu speranța o să ajungem, o să ajungem neapărat! Unire și înțelepciune, cot la cot…

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Zberoaia, localitate din raionul Nisporeni, și încercăm să aflăm de la dvs.: cum se trăiește în Republica Moldova, care sunt provocările, care sunt problemele, care sunt speranțele?

– Speranțe avem ca orice om la un trai mai bun, mai decent. Vrem ca părinții să aibă un trai decent, să aibă acces la servicii, la spitale, corupția să fie lichidată, vrem copiii noștri să primească o educație bună, vreau ca eu, ca antreprenor, să fiu protejat de lege, să am condiții bune pentru lucrul economic, fiindcă dacă o să lucrăm bine, înseamnă că noi o să contribuim prin impozite la bugetul țării.

Vocea Basarabiei: Ziceți că „vrem condiții decente, vrem îmbunătățirea infrastructurii, vrem dreptate, vrem multe”, în 30 de ani nu s-au putut obține toate acestea, în mai mult de 30 de ani de independență?

– Ei, ce pot să zic eu? Până acum, toți aveam dorință mare, dar guvernările care au fost nu făceau nimic, iar guvernarea care a fost până acum, asta este oglinda cum au votat oamenii, doar noi, acei care am fost în anii aceia, noi, oamenii, am votat. Ce am votat, aceia am avut. Corupții i-am votat, corupții au condus țara; oameni cinstiți am votat, oameni cinstiți au condus țara, dar lasă de dorit mai multe. Tot timpul oamenii spuneau: „Ei, voi veniți și tot timpul promiteți că o să fie totul bine și după aceea nu mai veniți”. Dar eu le spuneam: „Mătușă, dacă ai votat partidul X și dacă n-a îndeplinit nici jumătate din promisiuni, nu-l mai vota. Numai așa noi o să educăm o clasă politică decentă, care o să se gândească că dacă n-o să facă interesul public și pentru oameni, înseamnă că n-au să mai ajungă la conducere și au să rămână în istorie ca niște ratați”. Și de aceea noi suntem direct responsabili pentru aceasta. 

Vocea Basarabiei: În aceste peste 3 decenii de independență, Moldova a pendulat între Est și Vest. Lucrul acesta a influențat asupra viitorului? 

– Cum se gândeau la Vest, mergeau treburile mai bine, cum se schimbau nourii la Est, cum treburile nu mergeau bine, dar asta este situația, că lumea nu conștientiza. E OK să trăim cu toții bine, dar dacă cineva te vorbește nu de bine și îți face lucruri nu bune, asta înseamnă că noi trebuie s-o rărim pe acolo. Dna Valentina, Ucraina 20 și ceva de ani a primit gaze ieftine, ca într-un final să obțină ceea ce este în ziua de azi – război, genocid, sute de mii de oameni morți, orașe distruse. Nouă asta ne trebuie? Noi mai degrabă o să mâncăm mai puțin, o să ne încălzim mai puțin, dar noi o să fim mai liberi, fiindcă ei, dacă au să vină, ei n-au să stea de vorbă cu noi, ei au să-și facă ale lor planuri, că rușii le au pe ale lor planuri. 

Vocea Basarabiei: Dar moldovenii s-au obișnuit să trăiască în libertate, în democrație, pentru că mulți dintre ei ce mai spun? Că ei vor un președinte autoritar, care ar bate cu pumnul în masă și ar rezolva toate problemele?…

– Da, dar unde este legea în capul mesei, atunci trebuie să fie lege, dar dacă legea a fost schimbată după placul guvernării care a fost, ea trebuie să fie schimbată, dar CSM-ul, CSP-ul ce fac? Dacă ei, 90% de judecători au participat la „Laundromat”, cum pot ei acum să-i judece pe aceiași care pică pe acte de corupție? E normal că opun rezistență, fiindcă ei ca să declare de unde au acele venituri, ce au să te apere pe matale sau pe mine? Ei se apără pe dânșii, pe un omulean care a furat o găină au să-l judece, dar cei care au furat milioane, au participat la acte de corupție, la aceia termenul de prescripție le-a trecut și tot așa.

Reformele începute trebuie duse până la capăt

Vocea Basarabiei: Și acum se insistă foarte mult că trebuie făcută, dusă la capăt această reformă în justiție, unii spun că ea, parțial, a eșuat…

– Când se face o reformă, când se fac anumite schimbări, e normal că ea nu poate să fie 100% ideal, dar reforma care este pornită acum trebuie dusă până la capăt, altă variantă mai viabilă pentru noi nu există acum, normal că este greu, dar pas cu pas o să se facă și schimbarea aceasta.

Vocea Basarabiei: Dar care alte reforme pentru dvs. sunt prioritare?

– În sănătate asta înseamnă eliminarea corupției, fiindcă la spitalele de stat scârțâie tot timpul, dacă nu se unge; în educație trebuie de optimizat școlile, trebuie de uitat real, că sunt greutăți și la pedagogi.

Vocea Basarabiei: Sunt incluse majorări de salarii pentru profesori cu 15 la sută.

– Da, dar totodată, știți cum, dacă le-ai mărit salariul, trebuie și cerințele să fie mai severe oleacă, ca și ei să dea rezultate reale. Și asta-i una cu educația, iar cu agricultura trebuie să conștientizeze agricultorii că numai asociindu-se, ei vor putea să se dezvolte, fiindcă, de exemplu, lanțurile comerciale mari au nevoie de zeci de mii de tone de struguri, câte o mie de tone, să zicem, pe săptămână și ei cum pot să vorbească cu mine, dacă eu am 3 hectare de vie? Și înseamnă că noi o să producem atâta cât trebuie, ca să nu fie un preț mic și să spunem că nu ne acoperim nici cheltuielile, pe urmă să zică, ei vând cu 30 de lei și că, iată, anul trecut am pierdut. Asta este realitatea și lumea trebuie să se mulțumească.

Vocea Basarabiei: Contează și sprijinul care vine de la partenerii externi. Cum s-ar descurca satul și statul, dacă nu ar fi acest ajutor din partea partenerilor de dezvoltare?

– Dar cum?… Ar fi foarte greu, foarte și foarte greu. Noi suntem, direct nu, dar indirect noi suntem afectați de război. Acesta a influențat asupra dezvoltării economice, noi suntem în stagnare, dar lumea vrea salarii mari, vrea compensații la gaz, la lumină, și toți vor salarii mai mari.

Vocea Basarabiei: Dar pentru că e iarnă, cum sunteți pregătit de acest sezon rece?

– Noi suntem la sat, cu gazul nu prea ai să te încălzești, că de cheltui 1.000 de metri cubi pentru o casă într-o lună, apoi… închipuiți-vă.

Vocea Basarabiei: Și folosiți lemne?

– Da, lemne, folosim lemne, le procurăm…

Vocea Basarabiei: E mai econom?

– Da, cu lemne e mai econom cu mult. Le procurăm cu un an-doi înainte, ca să fie uscate…

Vocea Basarabiei: Dar beneficiați de compensații?

– Nu! Eu muncesc, pot să-mi îndestulez familia și de aceea am zis că las statul să-i ajute pe alții care poate-s mai neajutorați, mai necăjiți, de aceea eu cu familia nu beneficiem de compensații.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Pace! Și noi toți trebuie să obținem un oarecare succes în viață, dar cheia, formula succesului este munca, odihna și limba după dinți.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem aici, la Zberoaia, localitate din raionul Nisporeni, și vă întrebăm: cum intră în istorie 2023?

– Cum intră în istorie? Cu evenimentele acestea care au fost, cu alegerile suntem oleacă disperați. Mai pe scurt, eu când umblam cu alegerile prin sat, mă întreba lumea: „Dna Valeria, aveți vârsta de 72 de ani, ce mai căutați prin sat?”, dar eu le spuneam că fug de moarte, să nu mă găsească moartea acasă. Și m-am dus la o familie de tineri, soțul se ducea în grădină, nu voia să stea de vorbă cu noi, dar eu îi zic: „Ian stai, măi băiete, tu te gândești că eu acum n-aș sta la dos în casă, ce, eu am venit pentru mine? Eu am venit pentru voi, acesta-i viitorul vostru, pentru voi am venit, nu am venit ca să-mi fac pentru mine ceva, eu am de toate, mie nu-mi lipsește nimic, vouă vă lipsește. De exemplu, să luăm satul nostru, dacă în satul nostru s-ar investi într-o fabrică, într-un țeh (întreprindere) de ceva, să facă biscuiți, să coase sau să facă altceva, s-ar mai duce lumea peste hotare? Nu s-ar mai duce nimeni peste hotare”…

Vocea Basarabiei: Dar cum descrieți viața la țară totuși?

– Vreau să spun că viața la țară, iaca, eu am o soră de 80 de ani, ea niciodată nu se jeluiește. Ea zice că-i ajunge pensia asta pe care o are. A fost soră medicală mulți ani, dar ea zice că ei îi ajunge și-i mulțumită că, iaca, le mai dă și ajutor, le mai dă și lemne, și cărbune acum le-a dat, câte 300 de kilograme de cărbuni. Și ea zice că-i mulțumită.

Vocea Basarabiei: Dar deseori se insistă pe ideea asta că e sărăcie, că e puțin ajutor? 

– Dna Valentina, de unde sărăcie? Noi când ne ducem la Nisporeni, nu avem unde parca mașina, nu avem unde s-o punem la parcare, șed niște mașini că tocmai ți se fac ochii mari. Te duci în „Linella”, te duci în „Ot i do”, ies cu cărucioarele pline cu cumpărături. Asta-i sărăcie?! Asta nu-i sărăcie, asta-i pur și simplu bătaie de joc de oamenii aceștia care-s la conducere. Da, nu pot să spun că îs toți 100%, nu putem spune, pentru că poate încă-s tineri, poate n-au lucrat în ramura aceasta, dar ca să ai un specialist bun trebuie să-l cumperi, cum cumpărau alții, dar PAS-ul nu are bani să cumpere specialiști, are bani să ajute bătrânii, să ajute oamenii care-s bolnavi. Zic că „de ce a venit Maia Sandu să deschidă spitalul, ce ea l-a făcut”? Dar cine l-a făcut? „De ce participă Maia Sandu și taie lenta la spital”? Dar cine l-a făcut? Nu Maia Sandu se duce și cere? Cine ne dă nouă toate acestea? Nouă nu ne lipsește nimic la țară.

Vocea Basarabiei: Totuși, lipsesc un milion de cetățeni care au plecat peste hotare?

– Cetățenii nu au plecat acum, cetățenii au plecat de atunci când a fost privatizat Hotelul „Cosmos” și de acolo s-au dus 3.000 de oameni. Unde s-au dus oamenii aceia care au rămas fără un loc de lucru? Un alt centru turistic tot l-au privatizat și acum stă și se risipește și se distruge, atunci s-au dus oamenii. La noi în sat atâtea au fost făcute și le-au stricat și le-au vândut unde avea să se ducă tineretul cela? Lucrau la fabrică, ei nu-s duși acum, dimpotrivă, unii dintre ei acum se întorc. Iaca, mulți avem în sat care s-au întors din Italia, au revenit acasă.

Vocea Basarabiei: Dar, pe de altă parte, unii zic că s-a transformat și într-un fel de modă – „Ei, dacă a plecat vecinul, a plecat verișorul, de ce să nu plec și eu”?

– Poate la tineretul ista care nu vrea să muncească, care nu vor să muncească aceștia se gândesc așa, dar care au muncit toată viața și care știu că prin muncă se poate de câștigat, aceia nu se vor duce niciodată. Că nu-i de muncă în Moldova. Cum nu-i de muncă? Toate dealurile îs în pârloagă, cum nu-i de muncă? Puneți mâna și lucrați, și faceți! Că nu au unde să realizeze producția. Dar voi nu v-ați zbătut ca să realizați, voi n-ați prezentat producția voastră, voi n-ați fost să încheiați contracte. Primul lucru, înainte de a pune morcovul cela în pământ, a trebuit să faceți mai întâi contract, unde o să-l duceți și-apoi să-l puneți în pământ, ori sfecla ceea roșie… Mă duc întâi și fac contract cu o fabrică, care cumpără și pe urmă îmi pun căpșuni, îmi pun ceea ce se cumpără, nu pun ceea ce nu se cumpără. 

Vocea Basarabiei: Care reforme sunt cele mai necesare pentru societate, ca să se dezvolte țara?

– Cel mai mare eu socot că acestea-s investițiile în producere, în făcut secțiile de acestea de producere…

Vocea Basarabiei: Dar fără infrastructură credeți că investește cineva într-o întreprindere de prelucrare, de procesare?

– Eu numai la asta mă gândesc. Oamenii cultivă legume, cultivă ceva, dacă ar fi aici, pe loc, o secție de prelucrare, să facă conserve, oamenii aceia ar avea unde și conservele celea s-ar găsi unde să se vândă, că-i mult mai ușor decât o pătlăgică, care se strică, trebuie s-o duci la mii de kilometri, ea se strică și n-o poți duce, dar să facă o secție, ar investi, ar face… 

Putin numai bețe-n roate ne-a pus

Vocea Basarabiei: Dar aici, în mediul rural, se discută – Moldova mai aproape de Rusia sau de Uniunea Europeană?

– Nu, la noi în sat ruși sunt mulți, dar nu prea vor în Rusia, pentru că poate să nu fi fost războiul acesta, poate ei voiau, dar de când e războiul, nu. Toți îl socot pe Putin că a călcat acolo unde nu trebuie și din cauza asta mulți sunt împotrivă.

Vocea Basarabiei: Ce vrea Vladimir Putin de la Republica Moldova?

– Numai ca să pună bețe în roate, altceva… Nu, nu au venit niciodată rușii să investească aici, să facă o secție ceva… 

Vocea Basarabiei: Acum mai este și o dispută între două biserici, Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei. Vă este clar ce viitor va avea biserica în Republica Moldova?

– Dar mie mi se pare că s-a vârât diavolul aici, altceva nu-mi pare, nu socot eu că este ceva mai interesant. Aici numai diavolul și-a vârât coada, dar să mergem înainte cum am fost și să terminăm odată cu toate…

Vocea Basarabiei: Dar biserica să aparțină în continuare de Patriarhia Rusă?

– Eu, după cum văd urmările, nu au șanse ca să treacă la cea a Basarabiei, mai depinde încă și cum au să se comporte acei de sus. Dacă acei de sus tot au să-i umilească și au să-i apese, o să vrea să se rupă toți și să plece acolo unde au să poată, cum se zice, să dea mai ușor din aripi și să meargă. Dacă dau toate impozitele la Vladimir și la Kiril și înapoi nu vine nimic, apoi din ce să facă, cum să facă? Ce, de la babele și moșnegii aceștia care se duc și cumpără niște lumânări și cu un botez sau un mort? Nu, nu faci așa biserică, nu faci și nu construiești, trebuie să fie un interes. Ei, ce să vă mai spun? Nu mai pot spune nimic, de exemplu, nouă nu ne lipsește nimic, dar totuși nu suntem indiferenți, nu suntem indiferenți… 

Vocea Basarabiei: Dar doza asta de optimism o păstrați și credeți că, până în 2030, Moldova va putea să ajungă un UE?

– O să fie! O să fie, pentru că sunt mai mulți care vor și mai puțini de cei care nu vor, că eu când îi văd că ies în stradă și strigă că mor de foame, dar de aici nu încap în cămașă și plesnesc de bine ce li-i, oleacă au să se moaie. Și nu aș spune că-s răi rușii ceia din Rusia, dar aceștia care-s în Moldova de-amu nu mai pot de bine, de atâta ei și strigă că de-amu cele mai bune posturi au fost ale lor, cele mai bune locuri de muncă au fost ale lor și nu prea le place că Maia Sandu nu-i lasă să facă ceea ce vor ei și asta lor nu prea le place, iată ce-i.

Vocea Basarabiei: Dar dacă ar veni o guvernare de altă culoare politică, ce viitor ar avea Republica Moldova?

– Dar ce? Am ajunge la ceea ce am fost, că eu tot îi întreb, cât am fost chiar și cu alegerile tot îi întrebam: „Cam cine ați vrea voi să fie, cam cine?…” – „Nu știu”… – „Păi, dacă tu nu-l vrei pe acesta, trebuie să ai o propunere concretă? Iaca, noi îl vrem pe acesta… Și atunci, eu aș putea sta de vorbă cu tine, de ce tu îl vrei, cum îl vrei…” Îi greu, de greu îi greu, dar nu aș spune că lumea îi așa de împotriva unirii, să trecem cu Europa, nu-i împotrivă. La noi în sat, de exemplu, sunt puțini care nu vor, vor mulți și dacă aproape majoritate sunt peste hotare, copiii îs peste hotare. Dacă tu vezi că copiii îs peste hotare, și tu îl votezi pe Dodon, mai gândește-te măcar oleacă – cum, măi, toți copiii îs acolo, și tu îl votezi pe Dodon?!

* * *

Voci adunate la Zberoaia, comună din raionul Nisporeni. „Decizia Consiliului European din această săptămână deschide ireversibil calea către marea familie a Uniunii Europene, un spațiu al păcii, securității și democrației”, a declarat pentru Vocea Basarabiei analistul și editorialistul Nicolae Negru, pe care l-am întrebat pentru început, ce urmează după anunțarea acestei zile istorice, când Republicii Moldova i s-a oferit această undă verde pentru a se apropia și mai mult de Uniunea Europeană.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.