VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Adrian Ermurachi, co-director IPRE: În atragerea fondurilor, un primar trebuie susținut de localnici, în caz contrar proiectul piere

Vocea Basarabiei: Vom vorbi despre situația pe moment din administrația publică locală, dar mai ales despre cum trebuie să fie reformată administrația publică în Republica Moldova. S-a regăsit și printre condiționalitățile impuse de Uniunea Europeană această problemă. În prezent în Republica Moldova sunt 898 de primării și despre acest lucru am amintit cu multe ocazii, pentru că au avut loc și alegerile locale generale în această toamnă. De ce ne-am propus să abordăm acest subiect? Pentru că va rămâne încă mult timp în actualitate. L-am invitat la Vocea Basarabiei pe domnul Adrian Ermurachi:, care a fost secretar general adjunct în executiv, iar actualmente este codirector executiv la IPRE. Bine ați revenit la Vocea Basarabiei!

Adrian Ermurache: Bine v-am regăsit. Vă mulțumesc mult pentru invitație.

Suntem șubrezi la capitolul democrație locală, iar liderii din sate sunt tot mai puțini

Vocea Basarabiei: Vă mulțumim mult pentru amabilitate și disponibilitate. Dacă ar fi în câteva cuvinte să spunem despre lecția acestor alegeri locale generale, ce trebuie să scoatem în prim-planul discuției?

Adrian Ermurachi: Din păcate, aceste alegeri generale locale ne-au demonstrat o altă problemă sau altă vulnerabilitate pe care o avem. În afară de faptul că pe undeva suntem șubrezi la capitolul democrație locală, se atestă lipsa capacității de a înainta lideri sau capacitatea de a avea concurență la nivel local, pentru că noi într-adevăr am atestat și atestăm de la o alegere la alta, sau de la un ciclu electoral la altul, că avem tot mai puține persoane care candidează. Acest fapt este cumva vizibil și scade acest număr, este mai puțină prezență la alegeri, dar acestea sunt fenomene care, cumva erau previzibile, din păcate.

Vocea Basarabiei: Dar interes în aceste alegeri locale generale a fost suficient pentru că, în unele localități au concurat și 9, și 10, și 11 candidați.

Adrian Ermurachi: Da, în unele localități.

Vocea Basarabiei: În altele a fost un singur candidat.

Adrian Ermurachi: Din păcate, aceste alegeri generale locale au fost eclipsate cumva de o altă problemă, cu anumiți primari sau anumiți candidați la primărie, sau la consiliul local, care nu au fost acceptați în cursă și vedem că ecoul acestor decizii încă se resimte.

Vocea Basarabiei: Că a fost exclus un concurent electoral, ne referim la partidul Șansa.

Adrian Ermurachi: Da, ne referim la Partidul Șansa, cel care a fost exclus din cursă și subiectul alegerilor locale cumva s-a dus în zona aceasta, excluderea unui partid din cursa electorală și, de fapt, nu am discutat foarte mult despre altceva. Nu am discutat, nu a fost o dezbatere propriu-zisă despre ceea ce se așteaptă de la primar, ce ar trebui să facă un primar, ce înseamnă dezvoltarea locală, ce înseamnă servicii publice locale. S-a discutat foarte mult despre politică. În același timp, în Chișinău nu-mi amintesc, cel puțin din perioada recentă, să avem primar ales din primul tur, ceea ce a fost iarăși…

Vocea Basarabiei: Pronosticurile cumva anticipau acest rezultat.

Adrian Ermurachi: Pronosticurile anticipau, în același timp, zici că nici nu am avut turul doi, dacă în Chișinău s-a ales din primul tur. Nu am mai simțit acea flacără pentru turul doi, ceea ce demonstrează cumva că accentele se duc în alte zone, de fapt, se duce fie în capitală, fie s-a dus în zona politică, acest conflict, aceste probleme. În orice caz, dacă să vorbim despre rezultate, am văzut că partenerii noștri internaționali, dar și starea la nivel general este că alegerile locale au trecut, chiar dacă au fost anumite elemente care le-au eclipsat și au dat o notă negativă acestor alegeri. Provocarea majoră care rămâne este legată de capacitatea…

Vocea Basarabiei: Situația financiară și capacitatea umană, două lucruri importante.

Adrian Ermurachi: Capacitatea umană și capacitatea financiară a acestor autorități publice locale și a acestor noi edili, sau noi-vechi, care au fost realiști, să poată să genereze ceva mai bun la nivel local, decât ceea ce au astăzi și aceasta este provocarea cea mai mare pe care o vedem.

Vocea Basarabiei: Și promisiunea care a apărut recent că vor fi majorate salariile pentru primele persoane din cadrul administrației publice: primarul, viceprimarul și secretarul. Această veste o să-i motiveze pe cei care au câștigat mandatul de primar, să se implice și mai mult în soluționarea problemelor locale?

Adrian Ermurachi: Presupun că pe acești oameni, care au candidat la funcția de primar, îi motivează altceva decât salariu. Eu în continuare tind să cred acest lucru, că oamenii o fac mai mult din dorință patriotică sau voluntariat, decât pentru salariu, pentru că acea promisiune sau angajament, care a fost luat recent la Forumul Primarilor de către conducerea țării a fost de a oferi un spor salarial, vorbim despre 50 %, și aici tot vorbim doar de primar, viceprimar și secretarul consiliului, din câte am văzut. Nu am văzut încă un proiect de lege final. Aș vrea să văd ce se întâmplă și cu restul angajaților din primărie, pentru că ei tot au salarii foarte mici. Dar această mărire e bună, evident că este binevenită, cu siguranță este insuficientă pentru provocările cu care se confruntă acești reprezentanți în administrația publică locală, dar poate fi un pas înainte, însă nu aș lega-o neapărat că ei vor fi foarte motivați datorită acestor 50 %, pentru că oamenii chiar își fac meseria acolo unde sunt și încearcă să facă cât le stă lor în putere, cu ceea ce au, pentru binele localității.

Majorările salariale pentru primari sunt binevenite, pentru că provocările sunt mari

Vocea Basarabiei: În Republica Moldova avem primari care conduc comunități de peste 30 de ani, de la proclamarea independenței și până azi și primari care au venit la primul mandat. Credeți că vor fi mari deosebirile la capitolul livrarea rezultatelor în comunitate?

Adrian Ermurachi: Rezultatele în comunitate înțelegem că sunt legate de capacitatea financiară și umană, dar în primul rând financiară. Din păcate nu am văzut deocamdată instrumente care le-ar oferi mai multe oportunități financiare autorităților publice locale de a dezvolta localitățile. Probabil primarii care sunt de 30 de ani primari știu cam la ce să se aștepte și cu ce urmează să se confrunte, pe când cei care sunt noi, probabil se vor confrunta cu o anumită realitate, nu foarte pozitivă, în momentul în care vor întra în aceste funcții pe deplin, vor avea primele prezentări ale cifrelor. Acum sunt în faza în care își aprobă bugetele locale, văd cam cu ce urmează să opereze. Sigur că noi foarte mult mizăm pe deschiderea altor oportunități de finanțare, altele decât cele care țin de bugetul de stat. Evident că se mizează foarte mult pe aceste fonduri din dinafară, în mod special eventualele fonduri din partea Uniunii Europene, care ar putea să creeze instrumente pentru dezvoltare locală și care să poată să fie accesate. Însă acestea deocamdată sunt doar la nivel de planificare. Trebuie să vedem cum decurg relațiile noastre cu Uniunea Europeană și ce instrumente financiare suplimentare vom putea avea din partea Uniunii Europene pentru a realiza unele proiecte.

Vocea Basarabiei: Deseori îi am drept interlocutori pe primarii din Republica Moldova. Recent am discutat cu cel din municipiul Cahul, domnul Nicolae Dandiș și îmi spunea că, pe lângă bugetul pe care l-a avut pentru 2023, a reușit să mai atragă bani în valoarea bugetului pe care îl au ei.

Adrian Ermurachi: Este foarte bine că reușit Cahul, trebuie să recunoaștem, Cahul este o municipalitate care se dezvoltă și reușește să atragă fonduri, știm că au atras și proiecte din afară. Probabil, domnul Dandiș se referă la aceste instrumente. O situație similară o să găsiți la Ungheni, o altă localitate care beneficiază cumva paralel cu Cahulul de niște instrumente, de niște oportunități financiare destul de mari.

Vocea Basarabiei: Ambele, municipii și Cahul și Ungheni sunt în programul Europa…

Adrian Ermurachi: Europa for Economic Growth, dacă nu mă înșel, un program mai mare, oferit de Uniunea Europeană, care am văzut recent că le permite să modernizeze și transportul public. Este foarte bine acest lucru, este foarte important. În același timp sunt și localități mai mici, chiar sate cu 3-4-5 000 de locuitori.

Vocea Basarabiei: Și doamna Tatiana Badan, la Selemet, a atras foarte multe proiecte, a schimbat localitatea, exteriorul.

Adrian Ermurachi: La ea m-am gândit și eu când am spus despre localități care reușesc să atragă fonduri. În același timp, trebuie să ne dăm seama că acest fapt este direct determinat de nivelul de oportunități care se oferă, dar și de capacitatea de a atrage aceste fonduri, pentru că și localitățile care reușesc să atragă și să obțină aceste proiecte, dispun de o anumită capacitate. Aceasta este o provocare.

Vocea Basarabiei: Mă gândesc acum și la Sireți, o localitate cu domnul Boaghe în fruntea primăriei, unde s-au atras foarte multe fonduri din afara bugetului. Valentina Casian acum, de la Strășeni, a reușit să schimbe mult situația din Strășeni.

Adrian Ermurachi: Într-adevăr reușesc. Ați vorbit despre domnul Boaghe, care reprezintă o localitate micuță, în comparație cu Cahul, Ungheni, Edineț, Strășeni a reușit. În această autoritate sau această primărie, cred că sunt de două ori mai multe fonduri sau de trei ori mai multe fonduri decât propriu-zis, bugetul local, buget pe care reușește să-l atragă prin alte instrumente.

Vocea Basarabiei: De ce în unele localități se poate, iar în altele mai puțin se poate?

Adrian Ermurachi: Foarte mult contează capacitatea primarului și a echipei pe care o are primarul. Trebuie să recunoaștem că această capacitate este determinată și de măsura în care poți avea angajați. Doamna Badan, într-adevăr, este un exemplu bun, probabil alți primari ar putea să încerce să vadă cum este posibil acest lucru. Evident că vor fi diferite păreri, că e legat de capacitatea dumnealor de a atrage fonduri, de exemplu. Dacă mergem în alte localități, ați vorbit despre Sireți, trebuie să recunoaștem că ei au niște resurse umane angajate în primărie, au un primar care reușește să atragă fonduri, însă aceste instrumente sunt destul de limitate și ele nu neapărat că sunt atât de ușor a fi atrase. Trebuie să participi în foarte multe competiții, trebuie să participi în foarte multe proiecte, dar în spate stau oameni, resurse, cofinanțare. Dacă o să întrebați pe oricare din primăriile astea mici cât efort depun ei, ca să acopere această cofinanțare, e vorba de contribuția locuitorilor. De foarte multe ori o să vedeți că primăria reușește să atragă un anumit proiect, dar la rândul lor, locuitorii sunt puși în fața faptului să identifice 20 %, iar 20 % într-un proiect de 2-3-4 milioane de lei e foarte mult. Merge în lanț: în ce măsură locuitorii au capacitate să vină cu 5.000 de lei, uneori pare puțin, dar alteori 5 000 de lei s-ar putea să fie foarte mult, ca să contribuie locuitorii la un proiect dezvoltare locală, fie apă, canalizare, drum, iluminat stradal, etc. Sunt foarte multe provocări pe care trebuie să le să le pui cap la cap și să vezi cum le gestionezi.

Vocea Basarabiei: Dumneavoastră cunoașteți foarte bine situația din acest domeniu. Vreau să vă întreb, acum, la aceste alegeri, cetățeanul a luat în calcul că îl cunoaște foarte bine pe cel care candidează și că merită să obțină mandatul sau s-a mai gândit și la promisiunile pe care le face și posibilitățile, inclusiv umane, dar și capacitățile umane, dar și cele financiare?

Adrian Ermurachi: Cred că în localitățile mici, probabil la toate alegerile se votează omul, numele, reputația, neamul din care se trage, ce a mai făcut în trecut, cu ce s-a mai ocupat, toți acești factori, relația interpersonală contează cel mai mult. Noi am văzut foarte mulți lideri se grăbesc să tragă concluzia că a câștigat liderul lor, tot respectul pentru ceea ce fac ei. În același timp, lupta nu este atât lupta acestor partide, cât este pentru acești oameni de calitate, care sunt la nivel local și care pot să le aducă voturile și pentru viitor. Sunt sigur că în spate stă omul, reputația omului, nivelul lui de integritate, în jurul omului sunt și promisiunile, dar sunt și faptele. Deja am văzut primari care sunt aleși în foarte multe mandate, 3-4-5 mandate consecutiv, pentru acești primari faptele vorbesc de la sine. Oamenilor nu mai trebuie să le promită, dacă omul a stat 20 de ani în funcție de primar și localitatea arată altfel, nu mai are nevoie de campanie și de promisiuni, pentru că oamenii știu că depune toate eforturile pentru a face localitatea mai bună, mai frumoasă și mai dezvoltată.

Vocea Basarabiei: Dacă luăm în calcul și aspectul politic, acum partidele ce vor să ne spună că cei de la putere, PAS-ul a câștigat mult, cei din opoziție, de la PSD, vor spune că nu sunt la putere, dar au câștigat destul de multe mandate și cei din PSDEM vor spune că… Cât de mult contează culoarea politică a primarului?

Adrian Ermurachi: Revin la întrebarea anterioară, dar din punctul meu de vedere, la alegerile locale, foarte puțin contează culoarea politică.

În sate lupta nu e între partide, ci între oameni de calitate

Vocea Basarabiei: Atunci de ce unii primari au trecut dintr-un partid în altul?

Adrian Ermurachi: Aici putem să speculăm, pentru că probabil este legat și de unde se regăsesc ei pentru viitor, poate merg pe prezumția că un partid poate să-i favorizeze mai mult decât altul. Din păcate, atestăm acest fenomen care nu este cel mai bun, adică, oamenii, nu neapărat că se regăsesc ideologic într-un partid, dar se regăsesc cumva din punct de vedere al oportunității. În același timp, oamenii nu votează partidul, dar votează omul, noi o să vedem primari care au fost membri în 3-4-5 partide în ultimii 10-15 ani și de fiecare dată au câștigat alegerile ei, indiferent de partidul pe care l-au reprezentat. Lupta aici nu se dă că primarul vine și roagă pe cineva să fie în partid, dar de fapt, se dă pentru acel om.

Vocea Basarabiei: Experții, colegii Dumneavoastră, ce spun, că aceste alegeri locale au fost un test pentru următoarele alegeri, inclusiv?

Adrian Ermurachi: Sigur că au fost, dar eu rămân de părere că ele nu reflectă imaginea pe care o vom avea la alegerile parlamentare. Putem să analizăm toate alegerile din trecut și să vedem legătura directă dintre alegerile locale și rezultatele la parlamentare. În același timp, ne dăm seama că aceasta contează, pentru că având un lider foarte puternic, identificându-se cu partidul, făcând campanie electorală pentru în alegerile parlamentare sau prezidențiale, evident că poate să te propulseze. Adică, nu este o miză goală, doar că, nu neapărat exact acest electorat care acum a votat un candidat de la un partid sau altul, la alegerile parlamentare exact în ponderea respectivă, aceiași oameni vor vota partidul din care este acel candidat. Pot să vă dau exemplu unei suburbii din Chișinău, unde putem să vedem coraportul ce partid a reprezentat acel candidat la alegeri locale, a luat 70 % ca și candidat de la un partid, în schimb, în Consiliu sau nu neapărat Consiliu, la alegerea Primarului General al Municipiului Chișinău, este candidat de la alt partid. Dacă un candidat aici ia 70, dar la primarul general, din același partid, tot candidatul ia doar 20 % sau 30 %, apare întrebarea, unde s-au pierdut cele 50 % pe drum, este altceva de fapt.

Vocea Basarabiei: Unde credeți că s-ar fi pierdut?

Adrian Ermurachi: S-a pierdut pentru că oamenii, nu neapărat merg orbește, că votează acest candidat, pentru că este de la acest partid. Votează acest candidat, pentru că le este simpatic, cred în el, în ceea ce poate să facă, în integritatea lui și îl votează pe el ca persoană, indiferent de la care partid. În același timp, dacă vine vorba despre partid, atunci votează partidul care cred că este mai integru. Dacă vine vorba despre primarul general al Chișinăului, vorbeam despre suburbii și primar, noi cunoaștem că cetățenii din suburbii votează și primarul și consiliul local din suburbii, și primarul general, și Consiliul municipal. Acești oameni, dacă vă uitați, au pus pe stampila pe diferite culori, în acel buletin de vot. Atunci e o analiză pentru partide, să vadă cum reușesc să rezolve această problemă.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.