VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Liubomir Chiriac, director IDIS ”Viitorul”: Avem afaceri prospere, dar business-ul așteaptă o deschidere mai mare din partea guvernării

Vocea Basarabiei: Liubomir Chiriac este director executiv la IDIS „Viitorul” (Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale). Se împlinesc 30 de ani de când a fost înființat acest Institut pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale, pe parcursul acestor trei decenii de activitate ați încercat să fiți imparțiali, echidistanți în abordarea temelor de actualitate pentru stat și pentru cetățeni, v-ați focusat mult pe problemele sociale. De ce a fost nevoie de crearea acestui institut?

Liubomir Chiriac: Din start, ne-am fixat drept obiectiv democratizarea și europenizarea societății noastre și ne-am străduit să facem lucrul acesta prin studii, analize, prin proiecte inovatoare și prin promovarea celor mai bune practici internaționale în administrația publică, economie, securitate, energetică ș.a.m.d. Noi credem că am reușit să ne aducem propria contribuție la dezvoltarea țării pe parcursul acestor 30 de ani.

Situația din economie nu e deloc strălucită, se încearcă instalarea anumitor monopoluri

Vocea Basarabiei: Cât de des au aplecat urechea cei care sunt la volanul puterii ca să ia în calcul și sugestiile, și ceea ce ați reușit dvs. să analizați și să propuneți societății?

Liubomir Chiriac: Sunt scoase în evidență legile la care au contribuit experții IDIS „Viitorul” și de care s-a ținut cont atunci când au fost aprobate în cadrul parlamentului. Și asta denotă, de fapt, că pe parcursul anilor, indiferent de culoarea politică, indiferent de guvernare, eram ascultați, nu întotdeauna, nu pe orice întrebare, dar oricum eram ascultați. În afară de aceasta, noi am venit cu foarte multe inițiative, pe care le considerăm frumoase. Dacă e să ne referim, de exemplu, la instruirea lingvistică pe care am început-o în Găgăuzia, în 2005, IDIS „Viitorul”, în cooperare cu ANTEM, Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova, noi am constituit organizația respectivă, pentru ca ulterior să se ocupe în exclusivitate de instruirea lingvistică a alolingvilor. Aproximativ 500 de funcționari publici din Găgăuzia au fost instruiți în domeniul respectiv. În continuare, ANTEM se ocupă în exclusivitate cu instruirea lingvistică a alolingvilor. Pot să punctez și alte inițiative, mă refer la CALM, care este o organizație cunoscută în Republica Moldova. Am hotărât că trebuie să fie o organizație care să poată apăra în exclusivitate drepturile autorităților locale, să le poată promova interesele în raport cu guvernul. Și Congresul Autorităților Locale a fost constituit în anul 2010 tot la inițiativa IDIS „Viitorul”, tot prin experiența noastră și datorită cunoștințelor noastre. Altă inițiativă frumoasă ține de Programul Bunelor Practici pentru Autoritățile Locale, care din 2005 s-a desfășurat practic în fiecare an, unde ne străduiam să identificăm cele mai bune practici în domeniul administrației publice locale din Republica Moldova și ulterior să le promovăm în țară, astfel încât să poată fi preluate de către alte autorități. La fel, vreau să scot în evidență o altă inițiativă, e vorba de Agenda Națională de Business, am reușit să constituim o platformă din 40 de asociații ale oamenilor de afaceri, care acoperă circa 90% din economia țării, iar prin intermediul Agendei Naționale de Business să constituim o platformă de dialog dintre business, pe de o parte, și guvernare, pe de altă parte, și în felul acesta să fie auzită vocea businessului de către autorități. Pe parcurs, evident, s-a venit cu foarte multe inițiative care țin de îmbunătățirea legislației, a regulamentelor ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Ce arată situația din economie?

Liubomir Chiriac: Nu arată chiar bine, nu arată chiar strălucit, evident că este foarte mult de lucru, iarăși, de exemplu, se încearcă ca să fie instalate anumite monopoluri.

Vocea Basarabiei: Unde se încearcă ca să fie instalate aceste monopoluri?

Liubomir Chiriac: Mă refer la monopolul care ține de colectarea metalelor.

Vocea Basarabiei: Și cine vrea?…

Liubomir Chiriac: Eu n-aș vrea să discut foarte mult problema aceasta, este foarte mult de discutat, încă o să venim cu…

Vocea Basarabiei: Dar cine și-ar dori să dețină monopolul?

Liubomir Chiriac: O să venim cu anumite analize din punctul acesta de vedere, plus faptul că…

Vocea Basarabiei: Nu vreți să spuneți cine își dorește să devină monopolist?

Liubomir Chiriac: Nu, la moment lăsăm problema asta puțin în umbră, pe urmă revenim la ea, dar vă spun că este așa o tentativă, plus faptul că sunt nemulțumiți micii producători, de exemplu, de cereale, că nu li se întoarce TVA-ul.

Vocea Basarabiei: Deja a început procesul…

Liubomir Chiriac: Păi, da, dar în cea mai mare parte revine, să spunem așa, la cei mai mari producători, producătorii mici mai sunt…

În 30 de ani cred că ar fi putut fi pus la punct un mecanism privind restituirea TVA-ului pentru micii producători

Vocea Basarabiei: Ei consideră că sunt nedreptățiți, dar și atunci când discuți cu ei, mulți spun că fie că din necunoaștere, nu știu cum să aplice dosarul, cum să-l facă acest dosar.

Liubomir Chiriac: Sunt mai multe probleme care, evident, trebuie discutate, mai ales că problema aceasta nu-i nouă, așa cum ați spus dvs., este o problemă veche, dar, bine, de-acum în 30 de ani cred că ar fi putut fi pus la punct un mecanism care să fie foarte clar cum își reîntoarce micul producător TVA-ul, dar există.

Vocea Basarabiei: Această idee că Republica Moldova aproape că nu are economie, de ce e insistent promovată? Pentru că, totuși, există mediul de afaceri, există afaceri, există exporturi, da, sunt mai puține exporturi decât importuri, dar oricum ceva se mișcă, nu?

Liubomir Chiriac: Evident că sunt afaceri foarte frumoase, pe care noi totdeauna le stimulăm, le promovăm. Vineri, la evenimentul pe care îl va desfășura IDIS „Viitorul”, un cunoscut om de afaceri din Republica Moldova va primi Premiul Libertății pentru afacerile pe care le desfășoară, afacerile corecte în Republica Moldova sau inclusiv în 8 țări, care a reușit să se afirme, noi ne străduim întotdeauna să promovăm astfel de afaceri. Sunt afaceri, evident, sunt afaceri frumoase, oameni talentați care reușesc, care pot servi ca modele pentru cei tineri.

Vocea Basarabiei: Dar cum trebuie revigorată această economie, dacă despre ea se spune că e slab dezvoltată?

Liubomir Chiriac: Prin politici foarte bine puse la punct, prin dialog continuu cu asociațiile de business, care au foarte multe probleme în raport cu ceea ce există acum. Din păcate, n-am auzit astfel de discuții, poate și sunt, eu nu neg, dar asociațiile de business în mare parte au foarte multe pretenții în raport cu ceea ce există la nivel guvernamental.

Vocea Basarabiei: Dle Chiriac, dar mai multe voci critice înseamnă o îmbunătățire a situației sau fiecare rămâne pe partea lui de baricadă și cu asta se termină, unul avansează idei, altul se face că nu aude, nu vede ce idei au fost promovate de către cei care au fost în afara guvernării?

Liubomir Chiriac: Nu, dacă vă referiți la oamenii de afaceri, ei sunt foarte insistenți pe problemele care țin să fie rezolvate oficial, care țin să fie rezolvate de către guvernare și eu cred că guvernarea poate un pic trebuie să fie mai deschisă, și încă o dată spun că e necesar un dialog continuu, aici nu este loc de supărare, nici de o parte, nici de alta. Întotdeauna au existat abordări diferite dintre business și guvernare, dar dialogul civilizat, dialogul continuu, inclusiv foile de parcurs pe care trebuie puse la punct, aduc la rezultate bune.

Vocea Basarabiei: Se creează impresia că, totuși, mediul de afaceri nu e chiar atât de vocal ca să-și spună oful. 

Liubomir Chiriac: Într-adevăr, nu este vocal…

Vocea Basarabiei: Ei își găsesc, cum să zic, zona lor de confort și, indiferent de culoarea politică a celor care guvernează, încearcă fie să se dea bine pe lângă putere, fie găsesc alte cărărușe.

Liubomir Chiriac: Există și așa abordări, dar, în mare parte, v-am spus, prin intermediul asociațiilor de business încearcă, de exemplu, producătorii de lactate sau producătorii de procesare a cărnii au propriile probleme, ei încearcă prin intermediul asociației respective să rezolve problema cu…

Vocea Basarabiei: …realizarea producției.

Liubomir Chiriac: Din păcate, din informația pe care o avem noi, până la moment încă nu s-a ajuns la un numitor comun, înseamnă că discuția trebuie continuată până la rezolvare.

Vocea Basarabiei: Ajungem aproape de finele emisiunii, să vă întreb: după 30 de ani ce-și mai propune să facă IDIS „Viitorul” în Republica Moldova? Este adevărat că e nevoie încă de multă dezvoltare și inițiativă socială. Ce priorități aveți în continuare?

Liubomir Chiriac: Noi ne dorim foarte mult să venim cu noi analize, cu noi studii, cu noi proiecte inovatoare, care să fie pentru binele țării, pentru prosperarea țării, totodată, trebuie să recunoaștem, înainte era cu mult mai ușor să identificăm un expert tânăr, un expert pregătit pentru ca să poată realiza un studiu, să poată realiza o activitate, acum este mai dificil, migrația ne afectează și pe noi din punctul acesta de vedere, inclusiv rămân foarte multe probleme nesoluționate la care noi avem de propus anumite soluții, care țin de mediul de afaceri, care țin de reformarea economiei, care țin de educație și sperăm ca toate ideile, conceptele care vor fi generate de către instituția noastră să fie luate în considerare de către actuala guvernare, de către viitoarea guvernare, cel puțin pe următorii 30 de ani. 

Vocea Basarabiei: Dar până în 2030 Republica Moldova vrea să ajungă în UE, cel puțin e o promisiune pe care o fac autoritățile. Cum vedeți dvs. acest drum de integrare europeană?

Liubomir Chiriac: Evident că nu e simplu, absolut deloc nu este simplu, trebuie unificarea forțelor proeuropene din Republica Moldova, este nevoie de unificarea aripii drepte, partidele de dreapta sunt mai puțin predispuse să coopereze, dar noi ne-am dori acest lucru, fiindcă în felul acesta ar unifica și electoratul.

Vocea Basarabiei: Dar cum vă explicați această dispersare a formațiunilor politice care, pe de o parte, insistă în fața cetățenilor că urmăresc același scop de a duce țara mai repede și mai aproape de Uniunea Europeană, iar pe de altă parte, totuși, ambițiile politice arată că ele sunt răzlețite și dacă nu-i unire măcar atunci când e vorba despre această prioritate – integrarea europeană – atunci de ce să mai crezi că acești politicieni vor să apere acest lucru?

Pentru avansarea în parcursul european avem nevoie de unificarea partidelor, în special a dreptei, așa cum a făcut cândva România

Liubomir Chiriac: Dna Valentina, este foarte-foarte mult de vorbit pe aspectul acesta, nu știu dacă noi reușim pe ultima sută de metri să punem la punct lucrurile date.

Vocea Basarabiei: Dar o părere a dvs. contează.

Liubomir Chiriac: Evident, contează mai multe inițiative din partea actualei guvernări vizavi de unificarea dreptei. Eu cred că, până la urmă, ar trebui să găsească soluții, așa cum s-au găsit în România atunci când a fost pusă problema integrării României în Uniunea Europeană. Din păcate, la noi încă mai este de lucrat pe segmentul respectiv.

Vocea Basarabiei: Dar i-am auzit și pe exponenții guvernării, dacă e atât de mare neîncrederea în guvernare din partea celor care reprezintă partida asta a forțelor proeuropene, de ce cel puțin ei nu se regăsesc pe o platformă, de ce nu se regăsesc ei pe o platformă să arate că, uite, noi avem o voce puternică?

Liubomir Chiriac: Păi ar trebui întrebați liderii partidelor respective, inclusiv cei care nemijlocit…

Vocea Basarabiei: Ei spun că au încercat și nu au reușit să unifice.

Liubomir Chiriac: Nu întotdeauna asta, dvs. știți foarte bine, răspunsul respectiv a fost cu 15 ani în urmă, cu 10 ani în urmă, este acum, cred că ar trebui un pic altfel  de abordat problema.

Vocea Basarabiei: În 7 ani va reuși Republica Moldova să facă față tuturor provocărilor și să își demonstreze sieși, statului și cetățenilor, și Bruxelles-ului că e capabilă să facă parte din acest club paneuropean?

Liubomir Chiriac: Noi ne dorim foarte mult lucrul respectiv și, în primul rând, este vorba de cetățenii care și-ar dori acest lucru, este vorba de cetățenii noștri care lucrează peste hotare și, de fapt, contribuția lor la dezvoltarea țării și acum este foarte mare din punct de vedere economic și din punct de vedere financiar, și din punct de vedere politic, tot ce conduce la realizarea obiectivelor date ar trebui unificat, dirijat și direcționat spre scopul respectiv, cineva trebuie să-și asume această responsabilitate.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.