VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Liderul Franței și cel al Chinei cer un „armistițiu” în toate conflictele pe durata desfăşurării Jocurilor Olimpice de la Paris

Preşedinţii Franţei şi Chinei au pledat luni pentru un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe durata desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, transmite agenţia EFE.

„Considerăm că un armistiţiu olimpic în toate teatrele de război poate fi o ocazie pentru elaborarea unor soluţii durabile cu respectarea deplină a dreptului internaţional”, a semnalat Macron.

Cei doi lideri au exprimat această poziţie într-o declaraţie comună acordată presei la Paris, după o întrevedere în care au abordat chestiuni internaţionale şi comerciale de interes bilateral.

„Lumea de astăzi nu este prea pașnică. În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și un stat cu importante responsabilități, China este dispusă să colaboreze cu Franța pentru a privi Jocurile Olimpice de la Paris drept o oportunitate de a susține o încetare a focului la nivel mondial și încetarea războiului în timpul Jocurilor Olimpice”.

Macron a încercat, din nou, să-l convingă pe Xi Jinging să se folosească de pârghiile pe care le are asupra Moscovei, ca să contribuie la solutionarea conflictului din Ucraina. În plus, i-a cerut omologului sau chinez să oprească exporturile către Rusia de tehnologii care susțin efortul de război.

„Salutăm angajamentele autorităților chineze de a se abține de la vânzarea de arme sau trimiterea de ajutoare Moscovei și pentru impunerea unui control strict asupra exportului de bunuri cu dublă utilizare”.

La rândul său, preşedintele Xi Jinping a cerut Franţei să nu „murdărească” ţara sa în chestiunea războiului ruso-ucrainean, el apreciind că Beijingul joacă un „rol pozitiv” pentru găsirea unei soluţii menite să încheie acest conflict.

De asemenea, preşedintele chinez a cerut negocieri de pace între Kiev şi Moscova, în cadrul unei conferinţe internaţionale „recunoscute de Rusia şi Ucraina”, el sugerând astfel că dezaprobă formatele de discuţii care exclud Rusia, cum este conferinţa ce va fi găzduită de Elveţia în luna iunie.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.