VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

FOTO/ Maternitatea din Edineț a fost dotată cu echipamente noi. Gavrilița: „Vom oferi cetățenilor noștri servicii medicale moderne, de cea mai înaltă calitate”

Centrul perinatal din orașul Edineț, care deservește peste 280 mii de cetățeni, inclusiv din raioanele Briceni, Dondușeni și Ocnița, a fost dotat cu echipamente moderne, oferite de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), cu suportul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii. Ceremonia de inaugurare a maternității renovate, a avut loc, miercuri, 23 noiembrie, în prezența prim-ministrei Natalia Gavrilița, ambasadorului SUA, Kent D. Logsdon, și reprezentantei rezidente UNFPA Moldova, Nigina Abaszada.

Sala de operații a maternității a fost renovată capital și dotată cu echipament în valoare de 135 mii de  dolari. Această donație va contribui la reducerea indicatorilor de mortalitate maternă și infantilă din Republica Moldova și va spori accesul femeilor din țara noastră și a celor refugiate din Ucraina la servicii de sănătate reproductivă de calitate.

„Anual, în incinta spitalului din orașul Edineț, se nasc peste 1200 de copii. Vrem să creăm condiții ca acest număr să fie în constantă creștere. Țara noastră trebuie să ofere cetățenilor săi servicii medicale moderne, de cea mai înaltă calitate și vom continua să muncim pentru realizarea acestui obiectiv”, a spus Natalia Gavrilița.

Spitalul din raionul Edineț este unul din cele 9 instituții medicale, dotate cu echipament în domeniul sănătății sexuale și reproductive. Astfel, pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie, spitalele din țară sunt utilate cu echipament de salvare performant - mese de operație și mese de naștere, lămpi de operație, echipament de anestezie, mese de resuscitare pentru secțiile de terapie intensivă a nou-născutului și secțiile de ginecologie.

Vor fi complet utilate 22 de săli de naștere, ceea ce va face ca, anual, peste 15 mii de nașteri să aibă loc în condiții mai sigure, iar nou-născuții în situații grave să fie salvați datorită celor 8 unități dotate cu aparate moderne de reanimare și terapie intensivă. La fel, instituțiile medicale sunt înzestrate cu mobilier medical și mobilier pentru saloanele pacienților. Valoarea totală a echipamentului livrat de către UNFPA este de 3,6 milioane dolari SUA.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.