VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vocea medicului/ Ziua Mondială a Siguranței alimentare

Organizaţia Naţiunilor Unite a desemnat ziua de 7 iunie că fiind Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare. Această zi vine să sensibilizeze populația de a respectă normele sanitare și de a fi conștienți de riscurile nutriționale legate de alegerile alimentare.

Siguranța alimentară este esențială în realizarea mai multor obiective, pentru dezvoltare durabilă și este o responsabilitate comună a guvernelor, producătorilor și a consumatorilor. Toată lumea are un rol important în respectarea lanțului de la producător la consumator sau așa-zisă cale „de la fermă la furculiță” pentru a ne asigura că alimentele pe care le consumăm sunt sigure și sănătoase.

Anual, în jur de 600 de milioane de oameni se îmbolnăvesc de aproximativ 200 tipuri de diferite de boli de origine alimentară. Bolile de origine alimentară sunt responsabile de 420 000 de decese în fiecare an. Fiecare dintre acestea poate fi prevenit.

În regiunea europeană a OMS se estimează că, în fiecare an, mai mult de 23 de milioane de oameni se îmbolnăvesc din cauza consumului de alimente contaminate, iar peste 4600 de persoane decedează din aceeași cauză.

În Republica Moldova, se înregistrează anual cca. 18-20 mii cazuri de BDA, inclusiv cu până la 10 decese printre copiii sub vârsta 5 ani şi adulţi. În structura morbidităţii în 65-76% predomină copiii de 0-17 ani. Anual, se înregistrează cca 22 izbucniri epidemice de la 10 și până la 300 bolnavi.

Situaţia privind bolile diareice acute în ţară se complică şi din cauza contaminării biologice înalte a produselor alimentare, bazinelor acvatice deschise, neajunsurilor în respectarea igienei în locurile de educaţie, învăţământ, odihnă, muncă şi la domiciliu.

  • Pentru prevenirea bolilor diareice acute, îndeosebi la copii, este necesar de a respectă regulile de igienă: spălarea mâinilor cu săpun după folosirea veceului şi înainte de masă, până la pregătirea bucatelor. Este important de învățat copiii metodă corectă de spălare a mâinilor și de verificat cum se aplică;
  • spălarea abundentă sub apă curgătoare a fructelor şi legumelor care se folosesc fără prelucrare termică; excluderea din alimentaţie a produsele alimentare uşor alterabile cu termeni expirat sau de calitate negarantată ; evitarea procurării produselor alimentare și a materiei prime în locurile neautorizate, fără condiţii de păstrare adecvate;
  • curăţarea şi dezinfecţia suprafeţelor de bucătărie şi inventarului (cuţite, platouri etc.) folosit la prepararea bucatelor; plasarea separată a bucatelor, respectând principiul de vecinătate, a produselor gata şi materiei prime în frigider; folosirea ustensilelor de bucătărie separate pentru tranşarea produselor gata şi materiei prime; respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare şi termenii de păstrare; prevenirea pătrunderii în casă, mai ales la bucătărie a muştelor, insectelor de bucătărie, şoarecilor; utilizarea apei potabile doar din surse autorizate sau îmbuteliată; utilizarea pentru scăldat doar a bazinelor acvatice amenajate în acest scop.



Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.