VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vocea medicului/ Ce sunt suplimentele alimentare și ce rol au pentru sănătate

Preocuparea pentru sănătate și o viață mai lungă a crescut în ultimele decenii, și oamenii recurg tot mai frecvent la suplimentele alimentare, pe care le-am putea numi un hibrid între nutriție și farmacie.

Suplimentele sunt produse care au efecte benefice asupra sănătății, fiind utilizate în scopuri terapeutice sau preventive. Aceste produse conțin substanțe bioactive, cum ar fi vitamine, minerale, fibre, acizi grași esențiali, enzime sau extracte de plante.

Sursele alimentare utilizate ca suplimente sunt toate naturale și pot fi clasificate în: fibre dietetice, probiotice, prebiotice, acizi grași polinesaturați, vitamine antioxidante, polifenoli, condimente.

Mulți oameni caută produse care țin de medicină complementară sau alternativă, de aceea suplimentele tind să fie tot mai populare. Rolul suplimentelor este de a oferi beneficii pentru sănătate, ajutând la prevenirea sau la tratarea anumitor afecțiuni. Aceste produse sunt utilizate pentru a îmbunătăți starea generală de sănătate, pentru a preveni boli și pentru a susține tratamentul afecțiunilor existente.

Unele suplimente pot ajută la scăderea nivelului de colesterol sau la reglarea nivelului de zahăr din sânge, în timp ce altele pot ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare sau a cancerului. De asemenea, suplimentele pot fi folosite pentru a sprijini sistemul imunitar, a reduce inflamația sau pentru a îmbunătăți performanța fizică și mintală, contribuind astfel și la longevitate.

Unele suplimente, cum ar fi Omega-3, antioxidanții și polifenolii, pot ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare, prin scăderea nivelului de colesterol și trigliceride din sânge, îmbunătățirea tensiunii arteriale și reducerea inflamației.

De asemenea, unele studii sugerează că antioxidanții, cum ar fi vitaminele C și E și beta-carotenul, pot ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare prin neutralizarea radicalilor liberi și reducerea stresului oxidativ. Sterolii și stanolii, compuși prezenți în unele alimente, cum ar fi uleiurile vegetale, nucile și semințele, pot ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge prin inhibarea absorbției acestuia în intestin.

Coenzima Q10, o substanță organică produsă în mod natural în organism și are un rol esențial în crearea energiei celulare și în protejarea sănătății inimii și nu numai. Anumite suplimente, cum ar fi antioxidanții, sulforafanul și indolii, ar putea ajută la prevenirea apariției cancerului sau tratarea acestei boli prin reducerea stresului oxidativ și a inflamației și prin inhibarea creșterii tumorilor.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.