VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vlad Filat: Sistemul de justiție reformat de atâția ani a ajuns într-o stare de nefuncționalitate

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează discutăm cu dl Vlad Filat. Dl Vlad Filat a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a fost premierul Republicii Moldova, este fondatorul și liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova. Bine ați revenit la Vocea Basarabiei!

Vlad Filat: Sărut mâna, bine v-am găsit!

Vocea Basarabiei: Suntem în toamnă, până la sfârșitul acestui an urmează să aflăm decizia Bruxelles-ului, dacă Republica Moldova începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. O să vă întrebăm pe dvs., pentru că ați negociat atunci când Republica Moldova a obținut statutul de țară asociată la Uniunea Europeană, cunoașteți foarte bine ce înseamnă să-ți faci tema pentru acasă – ce verdict așteptați din partea Bruxelles-ului dvs.?

Vlad Filat: Eu nu cred că este vorba de un verdict…

Vocea Basarabiei: Ce decizie așteptați?

Vlad Filat: Dar aveți dreptate atunci când spuneți că până a avea statutul de țară candidat, care, de fapt, este un cadou pe care l-a primit Republica Moldova, un cadou extrem de prețios din partea Uniunii Europene, dar la baza acestui statut este Acordul de Asociere și nu mai puțin important este Acordul de liberalizare a regimului de vize, deoarece la baza acestor acorduri a fost un proces foarte complex de negocieri pe capitole pentru ca să întrunim criteriile și să devenim țară asociată la Uniunea Europeană, care de altfel a înglobat în sine reformele.

Vocea Basarabiei: Dar atunci a fost și componenta politică importantă și foarte importantă, ca să ne fie clar ce înseamnă o decizie politică și ce înseamnă reforme?

Vlad Filat: Vedeți, lucrurile s-au schimbat foarte mult. Dacă e să vorbim de trecut sau ce se întâmpla în trecut, era foarte greu având relații bune cu partenerii europeni să faci salturi sau să nu întrunești anumite criterii și să accezi. Eu vă aduc aminte că Republica Moldova a așteptat Ucraina și Georgia un an de zile, pentru ca să fie pregătite Ucraina și Georgia să parafeze și ulterior să semneze Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb. Deci, eu vă spun cu toată responsabilitatea că nu a existat conotație politică sau bazată pe prietenii. Da, noi am avut o deschidere, am avut o atmosferă foarte favorabilă în negocieri, însă acea atmosferă foarte prietenoasă nu a dus la anumite cedări sau la anumite lucruri pe care nu trebuia să le îndeplinim. Mai mult ca atât, noi eram conștienți că trebuie să întrunim condițiile ca să fim autentic pregătiți de acea etapă în care am intrat. Vorbind de prezent, sigur că decizia urmează să fie preponderent politică. Și, dna Ursu, eu ca să fiu înțeles corect, nu trebuie cele spuse de mine să fie catalogate drept critică sterilă, eu vorbesc despre fapte și despre situații care sunt reale și care trebuie să fie luate ca atare. În cazul în care greșesc, nu-i o problemă, eu rectific sau îmi cer scuze că am greșit, însă noi sub aspectul îndeplinirii condiționalităților pentru a deschide negocierile nu suntem pregătiți.

Trebuie să recunoaștem că contextul atât regional, cât și în interiorul Uniunii Europene este de așa natură care poate favoriza Republica Moldova

Vocea Basarabiei: De ce nu e pregătită Republica Moldova să înceapă aceste negocieri?

Vlad Filat: Pentru că nu au fost respectate precondițiile, acele 9 precondiții la general fiind privite, dar dacă ne uităm pe ramificații sunt mult mai multe, nu au fost îndeplinite, însă trebuie să recunoaștem că contextul atât regional, cât și în interiorul Uniunii Europene este de așa natură care poate favoriza Republica Moldova, din punctul meu de vedere, nu în beneficiul Republicii Moldova, că nu este suficient să începi negocierile, este important să fie pregătit, autentic să fii pregătit de această începere de negocieri.

Vocea Basarabiei: Dl Filat, dar unii mai fac comparație și cu România, și Bulgaria și ei exact despre aceasta vorbesc, că nici Bulgaria și nici România nu erau sută la sută pregătite ca să adere la Uniunea Europeană.

Vlad Filat: Sunt lucruri extrem de diferite. Poate România nu era pregătită sută la sută, dar în proporție de 90 și ceva la sută era pregătită. România este o țară cu economie, cu instituții care erau funcționale și cu un sistem reformat întrunind întru totul acquis-ul comunitar. Deci, nu poate fi comparată situația României cu a Republicii Moldova, noi avem deficiențe grave la nivel de activitate a statului, având sisteme nefuncționale, dar dincolo de asta…

Vocea Basarabiei: Dar haideți să nuanțăm ce înseamnă sisteme nefuncționale, pentru că se vorbește despre instituții ale statului care încă nu își fac în deplină responsabilitate funcțiile?

Vlad Filat: Până la instituții, noi avem o economie nefuncțională, care este în cădere liberă și oricât de tare s-ar strădui guvernarea să nu recunoască acest lucru este cu certitudine.

Ceea ce se întâmplă la ora actuală în agricultură este catastrofă, vreau să vă spun că dacă se și impunea de introdus starea de urgență, atunci în agricultură, nu la general, noi la ora actuală am ajuns să avem în agricultură cei care sunt implicați fiind împărțiți în 3 categorii: prima categorie sunt cei care au intrat deja în faliment.

Vocea Basarabiei: De ce este în cădere această economie?

Vlad Filat: Din mai multe motive, ele sunt și obiective, dar sunt la baza lor majoritatea subiective, pentru că n-au existat acțiuni care să tempereze anumite tendințe inflaționiste sau n-au fost întreprinse acțiuni care să stimuleze anumite domenii ale economiei sau să întreprindă anumite măsuri ce țin de protecția anumitor categorii de producători, dacă vorbim de producători și – de ce nu? – și de comercianți. Aici ca să nu intru pe toate domeniile e suficient să pomenesc situația din agricultură. Ceea ce se întâmplă la ora actuală în agricultură este catastrofă, vreau să vă spun că dacă se și impunea de introdus starea de urgență, atunci în agricultură, nu la general, noi la ora actuală am ajuns să avem în agricultură cei care sunt implicați fiind împărțiți în 3 categorii: prima categorie sunt cei care au intrat deja în faliment.

Vocea Basarabiei: Cine a intrat în faliment?

Vlad Filat: Foarte mulți producători agricoli.

Vocea Basarabiei: Cine sunt ei?

Vlad Filat: Eu nu pot să vă dau numele de familie.

Vocea Basarabiei: Nu numele de familie, portretul-robot sau domeniile, care produc cereale, care produc fructe, care produc legume.

Vlad Filat: Producători agricoli, în majoritate care produc cereale, dar în situație gravă sunt și restul, pentru că piața este inundată cu produse de import, nu au niciun fel de protecție, dacă vorbim de legume și alte produse, dar ce ține de cei care sunt pe dimensiunea cerealelor este o dramă, grâul la ora actuală este comercializat la 2,5-3 lei, floarea-soarelui ca preț se duce în jos, deci cum să acopere cheltuielile? Este o gaură imensă.

Vocea Basarabiei: Ce trebuie să facă și nu fac autoritățile ca să nu se pomenească agricultorii în această stare de disperare?

Vlad Filat: Ceea ce s-a făcut în perioadele similare în trecut. Chiar dacă se spune că nu s-a făcut 30 de ani nimic, eu vreau să vă spun că au fost perioade grele și în trecut, doar că în urma unui dialog civilizat, fără injurii ș.a.m.d. cu producătorii s-a ajuns la un set de acțiuni care au venit, pe de o parte, să acopere anumite pierderi, prin subvenționări, prin acțiuni de stimulare, inclusiv de protecție pe piață și printr-un dialog care a dus la rezultate cu sistemul bancar ca să nu-i preseze pe creditele pe care le aveau.

Vocea Basarabiei: Dar și aici părerile se împart…

Vlad Filat: Spuneam de categorii: prima categorie care deja au intrat în faliment, a doua categorie care încă nu știu ce urmează să fie și a treia categorie – cei care au început deja să-și vândă tehnica agricolă, să lase pământul și sunt cu gândul la plecare. Deci, situația este încordată, eu nu vreau s-o dramatizez, este așa cum este și din ea trebuie să se iasă și să se acționeze.

Vocea Basarabiei: Dacă dvs. ziceți că cineva vinde tehnica agricolă, înseamnă că sunt potențiali cumpărători ca să o cumpere?

Vlad Filat: Posibil că sunt, dar faptul că este scoasă la vânzare nu înseamnă că deja este și vândută. Eu vă spun despre starea în care au ajuns acești producători.

Sistemul de justiție care este reformat deja atâția ani la rând a ajuns într-o stare de nefuncționalitate.

Vocea Basarabiei: Despre subvenționare vreau poate totuși să le explicați și celor care urmăresc emisiunea, cer producătorii de cereale subvenții și sprijin mare din partea statului, dar am vorbit și cu cei care, de exemplu, produc struguri și ei spuneau: dar de ce ar trebui să fim nedreptățiți și noi, pentru că altă dată am vândut strugurii la 6,5 lei și astăzi îi vindem tot la 2,5 lei și nu se recuperează cheltuielile?

Vlad Filat: Eu nu am spus că doar cei care produc cereale au nevoie de sprijin, eu am vorbit, în general, de agricultură, dar am dat un exemplu, fiindcă mi-ați cerut un exemplu concret care din producători. Nu doar cei care vând struguri de masă sau este vorba de cei care au struguri tehnici pe care să-i vândă pentru vin, eu știu producători care produc vin vrac, aveau mii de tone în stoc și nu pot să le exporte. Problema este foarte complicată și nu o să reușim în această emisiune să vorbim despre toate, or noi doi putem să discutăm despre problemă și să venim cu anumite soluții, însă sarcina directă a rezolvării problemei nu este a dvs. ca jurnalist și a mea ca lider de partid din opoziție, este a guvernării, care are toată puterea în mâini. Acum am vorbit de economie, noi avem o gravă problemă dacă vorbim de sisteme, noi avem o justiție nefuncțională, sistemul de justiție care este reformat deja atâția ani la rând a ajuns într-o stare de nefuncționalitate. Avem interimate de sus în jos, avem lipsă de judecători, avem reforme inițiate care, de fapt, nu sunt reforme. De ce spun lucrul acesta? Pentru că o reformă urmează să rezolve problemele din sistem prin modificarea de legislație, instituirea de mecanisme care să facă judecătorii să activeze legal, să existe o monitorizare eficientă a activității lor, dar la noi această reformă, din păcate, s-a transformat într-o răfuială cu anumiți oameni cu scopul de epurare a unor judecători care sunt, haideți să spunem, nesubordonați și încercarea de a plasa în sistemul judecătoresc anumite persoane subordonate politic. Și asta nu poate nimeni s-o conteste deja. Pentru unii vettingul funcționează într-un anumit sens, pentru alții vettingul funcționează într-un anumit sens.

Vocea Basarabiei: Și aici iarăși părerile sunt împărțite, unii își pun întrebarea: când a început reforma în sectorul judiciar și cum s-a făcut până acum?

Vlad Filat: Reforma are etape și etapele trebuie să fie parcurse cu rezultate foarte concrete. Fiecare etapă a avut un anumit scop, noi când am implementat reforma în perioada în care eram la guvernare am avut un anumit obiectiv, apropo, corelat și cu angajamentele în raport cu partenerii europeni. A fost și o strategie de reformare a justiției, apropo de componența justiției nu vreau să vorbesc, care a avut și o finanțare din partea europenilor în valoare de 60 de milioane.

Vocea Basarabiei: Și unii se întrebau: bani au fost mulți, dar justiția nu a mai fost reformată.

Vlad Filat: Ar fi bine să vedem că mulți din banii ceia au fost cheltuiți de acei care au asigurat reforma cu așa-numita asistență, care și acum reformează justiția din Republica Moldova.

Justiția trebuie să fie reformată de către stat, în cazul dat prin modificarea legislației, care se face în parlament, nu în altă parte

Vocea Basarabiei: Cine trebuie să reformeze justiția?

Vlad Filat: Justiția trebuie să fie reformată de către stat, în cazul dat prin modificarea legislației, care se face în parlament, nu în altă parte, iar justiția trebuie să fie înfăptuită în sistemul judecătoresc, dar nu în parlament și în guvern sau la președinție, lucrurile acestea sunt ca certitudine. Dar, încă o dată, reforma trebuie să aibă ca obiectiv rezolvarea problemelor, dar nu răfuiala cu oamenii.

Vocea Basarabiei: Hai să nuanțăm, unii zic că există și suficientă rezistență pe interior, există această rezistență pe interior și de ce ar exista? Se teme cineva ca nu cumva să se afle…

Vlad Filat: Dna Ursu, noi avem o guvernare acum care nu este una de coaliție, nu este o guvernare formată din 4 partide sau din 3 partide, noi avem o guvernare formată dintr-un singur partid, care are 63 de mandate din 101.

Vocea Basarabiei: Da…

Vlad Filat: Încercarea de a vorbi în permanență despre rezistență din interior, rezistență din exterior ș.a.m.d. este deja banală. Sunt peste doi ani de zile de când PAS-ul are întreaga putere în statul Republica Moldova. Întrebarea mea este – ce se va întâmpla peste 4 ani, care vor fi justificările? Asta înseamnă că există incoerență sau neînțelegere și, în mod normal, sfatul meu către ei este să tragă o linie și să recunoască că au eșuat.

Vocea Basarabiei: Da, unii dintre ei au recunoscut că este un eșec.

Vlad Filat: Nu trebuie unii din ei, guvernarea trebuie să recunoască că au eșuat, să regândească totul, dar repede și să se miște rapid pentru ca să fie deja rezultate. Un stat fără justiție nu poate funcționa și nu vorbesc doar de latura asta, drepturile omului, libertățile omului, care este esențială, sunt și raporturile economice, noi nu putem să atragem investitori, să rezolvăm probleme economice atâta timp cât ei nu văd o justiție care în caz că apar probleme să le apere drepturile. Deci, problema e mult mai sofisticată.

Vocea Basarabiei: Dl Filat, dar și noi vedem ce se întâmplă în cadrul ședințelor în care trebuie să se ia decizii importante și foarte importante, de la ședințele adunării judecătorilor până la ședințele adunării procurorilor și lumea-i împărțită, sunt tabere, sunt bisericuțe, unii apără interesele unora, alții apără interesele altora?

Vlad Filat: Tot timpul așa a fost, au fost interese, au fost înțelegeri diferite, doar că guvernarea prin puterea pe care i-o oferă cetățeanul în urma votului exercitat în cadrul unor alegeri libere de dorit, sigur, creează regulile de joc. Ca să fiu mai simplu, aprobă legi, legi care sunt funcționale și instituie mecanisme care duc la rezolvarea problemelor. Tot ce am văzut noi la adunarea judecătorilor, la alte forumuri ș.a.m.d. nu este rezultatul abstract al unor acțiuni ale nu știu cui.

Vocea Basarabiei: Dar cu acești oameni trebuie să reformezi sistemul?

Vlad Filat: Eu nu știu cine a spus vreodată că cu acești oameni trebuie să reformezi sistemul, eu știu că noi avem la Ministerul Justiției oameni noi, buni, ni se spunea, noi avem o asistență așa, de jur-împrejur finanțată foarte bine pentru a realiza reforma și noi în rezultat nu avem legi funcționale.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.