VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Victor Untilă, actor: Poate Lilian Carp merita o șansă, dar Ion Ceban a câștigat cumva obiectiv

BIne v-am găsit, dragi prieteni ai Vocii Basarabiei! Sunt Iulian Ciocan, vă invit din nou la „Radiografia Săptămânii”, o emisiune în care, așa cum știți, iau în dezbatere teme de actualitate cu oameni pe care îi invit din zona artei și culturii. Dacă nu te interesează pe tine politica, s-ar putea politica să vină în ograda ta și uneori chiar să te trezească. În această dimineață o să încercăm să disecăm actualitatea împreună cu actorul Victor Untilă, actor la Teatrul „Alexei Mateevici”.

Vocea Basarabiei: Victor, bine ai venit la Vocea Basarabiei!

Victor Untilă: Bine v-am găsit! Bună dimineața!

Vocea Basarabiei: Hai să te întreb mai întâi cum se descurcă un actor în aceste vremuri complicate? Bănuiesc că nu aveți salarii comparabile cu ale miniștrilor, salarii de 50 de mii de lei.

Victor Untilă: Aproape… (glumesc). Nu, nu avem. Adică pe oricine ai întreba din Republica Moldova în privința salariului oricum o să fie nemulțumit. Dar pentru un actor, salariul aici, în Republica Moldova, este mizer.

Vocea Basarabiei: Asta ar însemna circa 10 mii de lei?

Victor Untilă: Nu, asta-i mult. Asta ar însemna, oficial, 5 mii și ceva, e foarte mic. De asta noi, actorii, cumva suntem obligați să mai avem încă un job sau să mai facem ceva pe lângă teatru. E adevărat că eu fac ceva pe lângă teatru, dar e tot în domeniul meu, sunt profesor la o școală de arte și am un grup de adolescenți cu care lucrez.

Vocea Basarabiei: Și acolo mai obții un salariu?

Victor Untilă: Da, acolo mai obțin un salariu.

Vocea Basarabiei: Dar, în general, fără un job suplimentar nu prea ai cum să fii actor, să te concentrezi pe rolurile pe care trebuie să le joci?

Victor Untilă: Da, e adevărat și asta-i trist. E trist, pentru că e o meserie care te consumă la nivel emoțional, la nivel psihic; e o meserie care necesită mult timp și când zic mult timp, chiar așa și este. Din moment ce lucrăm la o montare sau la un spectacol nou, noi lucrăm și noaptea, adică noi nu avem un program de lucru de la 8 până la 6, nu, noi putem să avem un program de la 10 până la 4 dimineață. Am avut așa cazuri.

Vocea Basarabiei: Da, acesta-i un program extrem de încărcat, aș zice. Eu am remarcat niște actori care, în același timp, erau un fel de influenceri – Vania Băț, Borea Gospodaru’… Deci, oamenii aceștia se ocupau cam exact cu ceea ce facem noi acum în această emisiune, se apropiau de actualitate în felul lor specific, o comentau, folosindu-și măiestria de actori, utilizând causticitatea, ironia. Câștigă și ei ceva bani din această ocupație, prin aceste video-uri?

Victor Untilă: Eu cred că da, însă poate să fie și o plăcere profesională, dar, în primul rând, asta crește vizibilitatea ta ca profesionist, ca actor în Republica Moldova și deja tu ai un câștig. Recunosc, mulți m-au întrebat de ce nu sunt și eu activ în mediul online, probabil că încă nu am – cum să zic? – nu vreau să zic curajul, curajul îl am, nu mă simt încă OK să vin cu așa ceva. Nu că nu aș avea o voce, aș avea o voce, am ce spune, dar deocamdată mă simt bine cu lucrurile acestea din scenă, adică nu mă simt bine să spun asta în fața telefonului mobil.

Vocea Basarabiei: Dar în emisiunea mea ai venit să spui niște lucruri despre ceea ce ni se întâmplă nouă aici în viața de zi cu zi.

Victor Untilă: Da, am venit.

Vocea Basarabiei: Hai să începem discuția noastră iată cu așa o știre. Zilele acestea, deunăzi s-au împlinit 3 ani de când președinta Maia Sandu conduce Republica Moldova, deci, 3 ani de mandat al Maiei Sandu. Și vreau să te întreb – cum ți se par acești 3 ani de activitate a dnei președinte?

Victor Untilă: În primul rând, vreau să zic că Maia Sandu este președintele sau președinta care mă reprezintă în continuare. E adevărat că nu a avut oameni, eu așa cred că nu a avut oameni, cu care să muncească, partidul a fost slab. Acesta-i punctul meu de vedere pe care el îl zic, dar, ținând cont de toate, cumva Republica Moldova a căpătat o vizibilitate foarte bună. Acum am să mă leg de evenimentul care a avut loc pe 21 mai – Marea Adunare Națională în susținerea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Acesta este un eveniment crucial. Eu am fost în Piața Marii Adunări Naționale și pentru prima dată m-am simțit cumva mândru de poporul meu. Și asta o zic foarte sincer, fiindcă am auzit multe…

Vocea Basarabiei: Până atunci, nu prea te simțeai?

Victor Untilă: Nu! Cumva noi vorbim, dar noi vorbim din tufișuri. Iată avem tendința aceasta care ne caracterizează pe noi ca popor. Noi suntem un popor foarte fricos, și îmi dau seama de ce, fiindcă în spatele nostru am avut un sistem, care ne-a modelat așa cum a vrut el. Și noi niciodată, eu nu-mi aduc aminte ca părinții mei – acum ca exemplu îi iau pe ei -, ei n-au avut o poziție clară. Ei nu aveau o poziție, ei cumva încercau să împace pe toată lumea, ceea ce e bine.

Vocea Basarabiei: Ca să supraviețuiască?

Victor Untilă: Da. Încercau să-i înțeleagă pe toți. E OK să-i înțelegi pe toți, dar tu nu-i poți accepta pe toți. Trebuie să vii tu cu o poziție, cu o voce a ta.

Vocea Basarabiei: Dar tu ai încercat să le spui lucrul acesta părinților?

Victor Untilă: Da!

Vocea Basarabiei: Și ce au zis ei?

Victor Untilă: Eu acum nu vreau să zic că sunt mare, dar devenind un pic, în fața lor am crescut, am o poziție și am avut discuții, fiindcă eu permanent n-am înțeles de ce la masă nu trebuie să vorbești, pentru că asta era cumva o problemă pe care eu psihologic nu o înțelegeam. La masă nu trebuie să vorbești cu gura plină, eu asta înțeleg, dar că să stai mut 40 de minute, pentru mine asta nu era OK. Și eu tăceam, eram mut, pentru că așa era o lege.

Vocea Basarabiei: Un soi de tabiet…

Victor Untilă: Da, care nimeni nu-mi explica de ce-i așa.

Vocea Basarabiei: Deci, Maia Sandu este președinta pentru care ai votat, probabil pentru că te reprezintă?

Victor Untilă: Da…

Vocea Basarabiei: Este cel mai bun președinte pe care l-am avut aici, în Republica Moldova?

Victor Untilă: Din punctul meu de vedere, da. Noi am ales din tot ce a fost cel mai bun și, dacă m-aș întoarce în timp, eu tot aș vota-o pe ea.

Vocea Basarabiei: Dar spuneai că ceva cu echipa parcă nu e prea bine?

Victor Untilă: Echipa a fost foarte slabă, în genere, partidul, oamenii pe care i-a avut în Partidul Acțiune și Solidaritate.

Vocea Basarabiei: Ai putea să formulezi un gând de ce ți se pare slabă această echipă? Adică nu se ridică la înălțimea Maiei Sandu? Maia Sandu e un soi de locomotivă, așa cum se spune, care trage partidul după ea?

Victor Untilă: Eu așa văd lucrurile, fiindcă de multe ori argumentele cu care veneau nu se ridicau la nivelul așteptărilor sau era deficiență de a se exprima. Și asta cauza anumite dileme în societatea noastră și apăreau glume făcute corect în baza acestor aserțiuni ale coechipierilor din PAS.Vreau să mai adaug ceva, că mai este o chestie, noi, ca și națiune, avem chestia asta – am votat și noi mâine vrem să ne pomenim pe străzile din Washington, dar, de fapt, schimbarea se face în timp, adică schimbarea nu se face într-o zi.

Vocea Basarabiei: Eu sunt mai înaintat în vârstă și am urmărit destul de atent evoluția faunei politice din Republica Moldova în ultimii 30 de ani de zile. Și eu cam tot timpul am trăit cu senzația astași politicienii, de fapt, ne-o alimentau, dlor, noi vom face, noi vom face…, și au trecut așa 30 de ani și n-au mai făcut mare lucru și atunci cumva dorința asta de a obține mai repede ceea ce n-am putut să obțin în 30 de ani mi se pare firească, cel puțin pentru generația mea. Voi, cei tineri, probabil mai puteți aștepta, dar noi deja nu mai putem aștepta.

Victor Untilă: Noi trebuie să schimbăm lucrurile, nu să le așteptăm, deja e momentul acțiunii, adică trebuie să facem ceva. Și acum, dacă m-ai întrebat de mandatul Maiei Sandu, eu acum încerc să mă gândesc cu groază, dacă nu era Maia Sandu la putere, dacă eu eram aici, în scaunul acesta. Și nu eram. Punctum. Asta-i pur părerea mea.

Vocea Basarabiei: Ai fi plecat în străinătate undeva?

Victor Untilă: Nu plecat în străinătate și nu eram, de exemplu, pe front în Ucraina. Iată, eu mă gândesc la asta, dacă era Igor Dodon, spre exemplu, la putere…

Vocea Basarabiei: Păi, ce ar fi însemnat asta? Dacă Igor Dodon ar fi fost la putere, ne-ar fi trimis pe front acum sau…

Victor Untilă: Eu așa cred. E pro-rus, s-ar fi unit.

Vocea Basarabiei: Ar fi atacat Ucraina?

Victor Untilă: N-ar fi atacat Ucraina, ar fi creat anumite legături în care nu numaidecât să atace Ucraina. Nu vreau să zic că eram deportați, dar, într-un fel, așa văd eu lucrurile.

Vocea Basarabiei: Maia Sandu, de altfel, pentru vorbim despre ea, care ți se pare realizarea ei cea mai mare în acești 3 ani? Este ceea ce a obținut în plan extern, în primul rând?

Victor Untilă: În primul rând, asta. Nu știu dacă aș putea să mai adaug acum ceva, dar, în primul rând, mi se pare asta, dacă stau bine și mă gândesc.

Vocea Basarabiei: De altminteri, dinspre Federația Rusă vin mereu spre noi și spre președinta Maia Sandu tot felul de probozeli și avertismente, că discut în fiecare emisiune despre asta, nu-i săptămână în care vreun oficial rus să nu ne probozească. Bunăoară, dl Peskov i-a reproșat Maiei Sandu faptul că ea nu ține cont de rezultatul alegerilor locale din Republica Moldova. El consideră că aceste alegeri arată că poporul din Republica Moldova vrea să fie mai aproape de Federația Rusă. Tu cum vezi acest reproș și alegerile acestea? Apropo, ai fost la alegeri pe 5 noiembrie?

Victor Untilă: Nu!

Vocea Basarabiei: N-ai fost?

Victor Untilă: Nu…

Vocea Basarabiei: De ce?

Victor Untilă: O spun cu mare rușine, am avut turneu la Sibiu și toată trupa…

Vocea Basarabiei: Ai o scuză?

Victor Untilă: Da, dar ceea ce afirmă d-lui mie mi se pare o prostie. Și explic de ce. Eu am fost consilier, fiindcă unul din prietenii mei cei mai buni și un băiat foarte deștept, care a terminat USM-ul, are trei masterate, a vrut să candideze la funcția de primar în comuna unde eu locuiesc. Evident că eu l-am susținut și am fost drept consilier. Recunosc, din cauza jobului pe care îl am, eu nu am fost activ în campania electorală, dar la un moment dat am vrut să ies din acest consiliu, nu că nu-l mai susțin, să-l susțin, dar să nu particip, deoarece am aflat că vrea să candideze la această funcție din partea primarului Ion Ceban. După care, el mi-a zis: „Ion Ceban nu mai este în Partidul Socialiștilor, el deja are Mișcarea Alternativa Noastră”. Și aici, eu iarăși am stat la dubii. Adică, eu nu vreau să zic că-s apolitic, nu-s apolitic, dar nici nu-s cumva un analist politic, care face o analiză în fiecare săptămână sau în fiecare zi – ce se întâmplă, care sunt schimbările, care sunt concluziile, unde merge țara noastră, cum se dezvoltă țara noastră ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Dar, uite, președintele parlamentului, Igor Grosu, a fost aici, la Vocea Basarabiei, într-o emisiune deunăzi și el spunea că rezultatele alegerilor de la Chișinău trădează faptul că Ion Ceban este exponentul Kremlinului „…și noi asta am spus-o cu vârf și îndesat. Este un pion, o „conservă”, hai să zic așa, a Federației Ruse, care a primit blagoslovirea să devină român și proeuropean, așa a spus președintele parlamentului. E un gând care vine firesc după ce ai spus tu ideea asta. Deci, cum ți se pare acest lucru?

Victor Untilă: Eu nu știu. Probabil, d-lui cunoaște anumite dedesubturi pe care eu nu le cunosc, ca să nu acuz acum pe nimeni sau să zic că d-lui n-a avut dreptate. Dar e foarte greu să ștergi prima imagine cu care te-ai afișat în fața unei lumi întregi. Ion Ceban s-a afișat ca socialist…

Vocea Basarabiei: Dar acum este proeuropean.

Victor Untilă: Acum este proeuropean, care aduce niște argumente foarte juste, după părerea mea.

Vocea Basarabiei: Dar cum îți explici faptul că, totuși, el a reușit să câștige din nou și să obțină al doilea mandat în Chișinău? Prin ce a reușit să-i fascineze pe chișinăuieni?

Victor Untilă: Din punctul meu de vedere, și acum eu sunt foarte obiectiv, Chișinăul s-a schimbat vizibil, vizibil s-a schimbat.

Vocea Basarabiei: Un exemplu, la ce te referi când spui că vizibil s-a schimbat? Trotuarele, că mai mult despre asta se vorbește?

Victor Untilă: OK, trotuarele. Din momentul în care a venit Ion Ceban la conducere, eu, care merg cu transportul public, și mă refer aici la transportul suburban, eu nu am mai mers în niciun autobuz care când mergeam în el mă uitam și vedeam șoseaua. Eu nu am mai mers în așa ceva. Acum, pur, banal, un exemplu. Aceeași stație, iarăși aceleași trotuare, despre trotuare tot se vorbește, parcurile, mie natura îmi place foarte mult, ca artist, și în momentul în care merg în parcuri, eu văd o anumită curățenie. Și înainte parcurile erau curate, anume parcurile erau curate, dar curățenie la nivel de… Eu nu mi-o pot explica, dar parcă natura a căpătat o altă culoare.

Vocea Basarabiei: Deci, așa a învins Ion Ceban în alegeri?

Victor Untilă: Da, eu cred că așa a învins, acum pur vizibil.

Vocea Basarabiei: Și n-a mai contat faptul că a fost cândva în Partidul Socialiștilor?

Victor Untilă: Eu cred că da.

Vocea Basarabiei: Și de ce n-a putut Lilian Carp, reprezentantul PAS-ului, să-l eclipseze? Pentru că nu avea această istorie?

Victor Untilă: Eu mă gândesc, pentru că oamenii au trăit o anumită dezamăgire față de partid, cum am zis și anterior. Până la urmă, eu tot eram într-o dilemă enormă, adică eu mă gândeam foarte mult la pe cine aș alege primarul Chișinăului, foarte mult m-am gândit la asta.

Vocea Basarabiei: Erau 28 de candidați, cred că era foarte greu să alegi, nu?

Victor Untilă: Dar iarăși până la urmă tot mă gândesc, poate Lilian Carp merita o șansă? Orice om merită o șansă, dar mi se pare că Ion Ceban a câștigat cumva obiectiv.

Vocea Basarabiei: Da, interesantă idee. Apropo, Ion Ceban, după ce a învins, a făcut o declarație, de fapt, aș zice o propunere adresată guvernului, guvernanților, autorităților centrale. El a zis așa: „Haideți să pregătim sărbătorile de iarnă împreună”, iar dl președinte al parlamentului, Igor Grosu, care a fost aici într-o emisiune, a spus că: „Mai bine repară podul de pe strada Mihai Viteazul și nu te ascunde, și nu umbla cu bradul. Cum ți se pare această propunere?

Victor Untilă: Aici e o chestie, eu simt un soi de acuzații. Adică de ce nu poți să repari și podul, și în același timp să inaugurezi și bradul? Sărbătorile de iarnă, ele cumva pentru mine, ca om, eu doar în perioada aceasta am făcut o analiză cumva de când sunt eu pe acest pământ și iată în perioada aceasta am observat că noi, moldovenii, nu știu cum ne schimbăm când sunt sărbătorile de iarnă. Și nu înțeleg de ce ar trebui să vină sărbătorile de iarnă ca noi să fim mai buni sau să fim mai generoși, sau să fim mai înțelegători, sau să nu tragem atenție și să ne supărăm atât de des, și să creăm conflicte. Și iată atunci cumva privim lumea altfel.

Vocea Basarabiei: Deci, sunt la fel de importante sărbătorile de iarnă ca și reparația podului de pe strada Mihai Viteazul?

Victor Untilă: Da!

Vocea Basarabiei: Dar nu e o contradicție aici?

Victor Untilă: Nu.

Vocea Basarabiei: Și atunci, reproșul dlui președinte al parlamentului Grosu e exagerat cumva?

Victor Untilă: Eu îl iau drept un reproș, atât, o acuzație, o acuzație care vine dintr-o problemă sau dintr-o poziție pe care o are d-lui față de Ion Ceban.

Vocea Basarabiei: Ziceai că noi la sărbătorile de iarnă, în special, devenim mai buni, eu vreau să-ți spun că trăiesc de fiecare dată un soi de decepție ori de câte ori ajung în aceste zile, în sărbătorile de iarnă. Și această decepție e despre focurile de artificii, care pur și simplu mă fac uneori să țâșnesc din casă, e un zgomot infernal lângă blocurile alea unde stăm noi. La 30-31 decembrie și mai târziu, în ianuarie, pentru că sunt două sărbători, pe stil vechi și pe stil nou, și aceste focuri de artificii revin și în ianuarie, și atunci eu nu știu câtă bunătate e acolo, pentru că ălora nu prea le pasă de liniștea ta și de ce se întâmplă cu tine, și de emoțiile tale, vin, parcă au niște tunuri, d-le, zguduie efectiv ferestrele.

Victor Untilă: Eu privesc lucrurile un pic altfel. Adică, eu cred că oamenii așa își manifestă acum bucuria de a sărbători astfel prin aceste focuri, deși mi se pare deja prea exagerat, adică prea multe.

Vocea Basarabiei: S-ar putea să fie o diferență de vârstă, adică voi, tinerii, vedeți cumva focurile acestea de artificii altfel și eu le văd cumva din perspectiva mea de om deja mai în etate.

Victor Untilă: Cumva vecinii mei, eu savurez focurile de artificii ale vecinilor și eu trăiesc așa o bucurie, eu personal.

Vocea Basarabiei: Am înțeles. Da, lăsăm focurile de artificii, iată așa un subiect, s-a vorbit destul de mult despre el zilele astea, o declarație a președintei Maia Sandu, revenim din nou la președintă: Localitățile care demonstrează că sunt susținătoare ale integrării europene a Republicii Moldova trebuie să primească bani europeni, pe când cele care nu cred în valorile europene o să primească bani numai de la bugetul de stat, așa cum primesc și toți ceilalți, trebuie să facem o diferență, spune Maia Sandu, „Nu mă refer la un singur partid, sunt mai multe partide proeuropene, cetățenii europeni nu vor să irosească, să plătească impozite pentru cei care vor să fie cu Rusia. Ce înseamnă asta? Deci, localitatea care probabil a ales un primar sau consilieri proeuropeni, aia ar fi localitate proeuropeană, aia ar trebui, în primul rând, să primească fondurile europene, aia care a ales un primar, să zicem, pro-rus și niște consilieri pro-ruși – n-ar trebui să primească. Cum ți se pare ideea asta? În general, te interesează această propunere, această idee?

Victor Untilă: Eu nu pot să zic că mă interesează, dar nici nu pot să mă fac că nu am auzit-o. Eu nu analizez acum din punct de vedere politic, poate din punct de vedere politic e o strategie pe care trebuie să mergi, că e o strategie. Din punct de vedere uman, mie mi se pare asta o discriminare, adică o comunitate care cumva a câștigat sau în care a învins partidul pro-rus, asta nu înseamnă că toți oamenii din comunitate sunt pro-ruși.

Vocea Basarabiei: Deci, pot fi și în acea comunitate niște…

Victor Untilă: Și atunci cum noi împăcăm toate părțile? Noi ce facem? Îi anihilăm, îi alungăm, îi dăm afară, le mutăm locuința? (…)

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.