VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ion Tighineanu, reales președinte al Academiei de Științe a Moldovei

Adunarea Generală a Academiei de Științe a Moldovei l-a reales astăzi în funcția de președinte al AȘM pe academicianul Ion Tighineanu. Pentru candidatura academicianului Ion Tighineanu au votat 81 de membri din cei 89 care și-au exprimat votul, transmite Moldpres.

Academia de Științe a Moldovei numără 37 de membri titulari, 37 de membri corespondenți și 45 de doctori habilitați cu drept de vot.

Academicianul Ion Tighineanu, savant cu renume mondial în domeniul nanotehnologiilor, doctor habilitat în știinţe fizico-matematice, profesor universitar, s-a născut la 22 martie 1955, în satul Sofia, raionul Drochia. Și-a făcut studiile la Facultatea de Electrofizică a Institutului Politehnic din Chișinău, 1972-1974, apoi la Institutul de Inginerie şi Fizică din Moscova (1975-1978) şi doctorantura la Institutul de Fizică „Lebedev” al Academiei de Ştiinţe a URSS (1978-1981). În 1982, și-a susținut teza doctor, la Moscova, iar în 1990 – cea de doctor habilitat în ştiinţe fizico-matematice, Institutul de Fizică Aplicată al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. În 1998-2004, a fost prorector la Universitatea Tehnică a Moldovei, în 2012-2018 – prim-vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei și din 2019 – președinte al AȘM. Este membru al Consiliului Științific Internațional și al Academiei Europene. A fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”, ”Ordinul de Onoare” și cu alte distincții din țară și de peste hotare.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.