VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ VB la Grimăncăuți: Eu mă rog la Dumnezeu să fie pace, liniște în țară și în lume. Dacă vom fi uniți Moldova va fi prosperă

Anul 2023 va rămâne în istorie drept unul în care au fost deschise negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Președinta Maia Sandu se arăta convinsă, după decizia Consiliului European, că pe 14 decembrie țara a mai făcut un pas important pe calea europeană, dar, a menționat șefa statului, „ușa a fost deschisă datorită eforturilor și muncii tuturor oamenilor de bună-credință din această țară, a celor care au luptat pentru independență, a celor care au luptat în stradă și la vot pentru dreptate și împotriva corupției, a celor din diasporă”. Despre viitorul european al Republicii Moldova discutăm la acest sfârșit de săptămână.

* * *

Vocea Basarabiei încearcă să facă bilanțul anului care se călătorește și să stabilească repere pentru anul care bate la ușă împreună cu săteni din comuna Grimăncăuți, raionul Briceni.

– Anul care se încheie, 2023, a fost sub așteptări, ne-am așteptat la mai mult, dar a fost așa cum a fost.

Vocea Basarabiei: Dar la ce v-ați așteptat la mai mult?

– Să trăim mai bine, fiindcă la noi justiția greu se mișcă, se reformează și corupția tot încă există, dar ne vom mișca înainte.

Vocea Basarabiei: Sunteți proeuropean sau nu?

– Da, eu îs proeuropean, tot timpul am fost proeuropean, fiindcă noi suntem un stat european, nu un stat, vorba aceea, la comunitatea euroasiatică. Noi nu avem ce căuta în comunitatea euroasiatică, am fost în CSI și, iaca, nu ne-a dat nimic acest CSI. Noi n-am luat absolut nimic, n-am câștigat de la CSI, am plătit doar cotizații și acum cu încetișorul am început a ieși din CSI, dar cred că o să mai dureze până vom ieși complet.

Vocea Basarabiei: Dar Moldova, fiind în CSI, de atâtea ori a fost pedepsită de Federația Rusă inclusiv prin respingerea acestor mărfuri, legume, fructe care se exportau acolo, cum vă explicați?

– De aceea că nu era comerț, dar era politică, cum nu le convenea vreo hotărâre luată la Chișinău – embargou. Și tot așa și acum care a fost introdus, că au găsit nu știu ce insecte, și-au adus aminte și zic că au găsit iarăși, dar văd că se duc, chiar și de la noi din sat se duc mere și în Europa, se duc mere și în India și n-au găsit nicio insectă, dar acolo găsesc. Poate ei singuri le pun, așa cum se arată în serialele celea cu narcotice, când poliția însăși le pune și-apoi le arată că, iaca, le-am găsit? Probabil că tot așa procedează și ei cu fructele și legumele noastre.

Vocea Basarabiei: Și ce își dorește Vladimir Putin de la Republica Moldova?

– Ca să fie în sfera de influență a Rusiei, iată ce își dorește. Își dorește s-o întoarcă înapoi, așa cum a fost pe timpul Uniunii Sovietice.

Vocea Basarabiei: Credeți că acest parcurs european poate fi deturnat?

– Absolut nu poate fi deturnat, dar poate fi împiedicat, poate chiar prin alegerile din anul viitor, dacă nu va câștiga un președinte proeuropean, o să se frâneze iarăși pe 4 ani.

Ce a reușit să facă Maia Sandu? A apropiat Moldova de Uniunea Europeană…

Vocea Basarabiei: Dar cine merită să câștige alegerile prezidențiale?

– Nu s-a înaintat încă nimeni, dar eu mă gândesc și la ziua de azi aș vedea-o pe aceeași Maia Sandu sau pe Dorin Recean. Ce a reușit să facă Maia Sandu? A apropiat Moldova de Uniunea Europeană. Europa astă-vară, când a fost summitul acela la Bulboaca, a aflat de Moldova, cine-i Moldova. Iată, toți ceilalți președinți au făcut și ei câte ceva, dar ceea ce a făcut Maia Sandu ca Moldova să fie știută și ea a reușit s-o scoată, nu complet, dar de sub influența Rusiei totuși a fost scoasă, să spunem lucrurilor pe nume.

Vocea Basarabiei: Și acum așteptările cetățenilor care sunt de la această apropiere a țării lor de Uniunea Europeană?

– Ei, nu a tuturor cetățenilor, cetățenii care au și ei vederi proeuropene așteaptă ca să intrăm în Europa, dar partea cealaltă așteaptă ca vină iarăși rușii. Societatea la noi e dezbinată.

Vocea Basarabiei: Când se zice că unii așteaptă să vină rușii, de ce această dorință a lor ca să se reîntoarcă rușii?

– Este o nostalgie, eu aș spune.

Vocea Basarabiei: Ia ziceți și dvs…

– Ce să zic?…

Vocea Basarabiei: Cum se trăiește în sat?

– Care poate mai bine, care poate mai rău, că nu-s toți totuna de când e lumea, mulțumim lui Dumnezeu de cât este.

Vocea Basarabiei: Dar vreți mai mult?

– Vrem mai mult, că nu ne ajunge.

Vocea Basarabiei: Cât trebuie mai mult, ca cetățeanul să fie mulțumit?

– Vreo 10.000 dacă ar fi, ar fi mai bine.

Când am fost cu rușii, am trăit foarte bine, cu o rublă te duceai peste tot locul, dar acum trebuie să ai bani diferiți ca să te duci unde îți trebuie…

Vocea Basarabiei: Dvs. vreți țara mai aproape de Est sau mai aproape de Vest?

– E bine și acolo, și dincolo. Când am fost cu rușii, am trăit foarte bine, cu o rublă te duceai peste tot locul, dar acum trebuie să ai bani diferiți ca să te duci unde îți trebuie.

Vocea Basarabiei: Credeți că mai poate fi refăcută Uniunea Sovietică?

– Nu cred, nu cred…

Vocea Basarabiei: Și atunci, care e sensul să se trăiască cu această nostalgie?

– Cred că cu Moldova o să fie mai bine totul.

Vocea Basarabiei: Și peste 10 ani unde ați vrea să ajungă?

– Of, să ajungem la 10 ani, nu știu dacă voi ajunge la 10 ani. Eu mă rog la Dumnezeu să fim bine.

Vocea Basarabiei: De la 2024 ce așteptări aveți?

Ne dorim sănătate și liniște în țară, și toată lumea să fie bucuroasă…

Vocea Basarabiei: Dvs. în cine aveți încredere din cei care sunt politicieni?

– Și socialiștii sunt buni, cu socialiștii poate vom merge mai bine înainte.

– Ați văzut că cu o rublă cumpărai 7 pâini?…

Vocea Basarabiei: Șase și-ți rămâneau 4 copeici.

– Dar acum cu 100 de lei trebuie să cumperi atâta pâine.

Adică la mine copiii nu chiar deodată au plecat peste hotare, cel mijlociu acum e în Irlanda, el a încercat și aici la noi, livadă a sădit și parcă îi mergea. Dar când rodea livada, nu era preț la măr, când era preț la măr, a bătut grindina…

Vocea Basarabiei: Ce părere aveți despre depopularea Republicii Moldova?

– Depopularea a început nu de azi, dar a început încă din anii ’90, de aceea că se trăia rău la noi și încă continuă și în ziua de azi. Adică la mine copiii nu chiar deodată au plecat peste hotare, cel mijlociu acum e în Irlanda, el a încercat și aici la noi, livadă a sădit și parcă îi mergea. Dar când rodea livada, nu era preț la măr, când era preț la măr, a bătut grindina, avea împrumuturi de la bănci, trebuia să le dea înapoi, a plecat peste hotare și într-un an-doi a întors toate datoriile pe care le avea la bănci. A spus că nu va reveni degrabă acasă, de-amu trebuie copiii acolo să-i pună pe picioare, să-i aranjeze și a spus că el poate și va reveni acasă, dar copiii nu se știe dacă vor veni.

Vocea Basarabiei: Toți copiii vă sunt peste hotare?

– Unul e în Irlanda, alt băiat, cel mai mare e în Rusia, dar au case și unul, și altul și aici mai trag iaca așa, dar fiica are afacere în România. Și tot are casă în sat și are casă și în România.

Vocea Basarabiei: Când se întâlnesc toți în familie, despre ce vorbesc?

– Cam de mult nu s-au întâlnit, ultima dată s-au întâlnit nici nu mai țin minte când, fiindcă atunci când vine unul, nu-i acelălalt și nu s-au întâlnit ei de mult, de prin 2000 și ceva, nici nu țin minte când s-au întâlnit ei ultima dată.

Vocea Basarabiei: Ați vrea să-i adunați pe toți la o masă?

– Aș vrea, că am făcut 70 de ani, am sărbătorit când am împlinit 70 de ani și a fost numai fiica, ceilalți doi n-au putut să vină – unul din Rusia și altul din Irlanda.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. ați mers la ei?

– În România am mers, în Rusia nu am fost, mă pregăteam să mă duc și taman pandemia a dat, acum e război și până nu se termină războiul nu mă duc, dar în Irlanda nu pot, eu nu am pașaport românesc.

Vocea Basarabiei: Ce vă zice feciorul din Rusia, ce crede el despre acest război?

– Nu vorbim noi despre război, că el acolo tot are o afacere și nu vorbim despre aceasta, că să nu fie ascultat.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. ce părere aveți despre acest război ruso-ucrainean?

Eu sunt de părere că Rusia e agresoare și trebuie să înceteze războiul…

Vocea Basarabiei: Va fi ușor de ajuns la un armistițiu?

– Dar nici nu trebuie armistițiu, armistițiul nu dă nimic, armistițiul acesta este că se pregătește fiecare și e clar că Rusia are resurse mai mari decât Ucraina.

Vocea Basarabiei: Dar dacă s-ar îngheța acest război, ce consecințe ar avea pentru Moldova?

– Nu, dacă s-ar îngheța, apoi o să fie așa cum e la noi cu Transnistria și Transnistria noastră va continua și mai departe să fie așa, dacă nu chiar se vor proclama și ei independenți. Armistițiul nu-i o soluție.

Vocea Basarabiei: Dar credeți în soluționarea problemei transnistrene? Va fi ușor de identificat o soluție?

– Da, dacă Rusia pierde războiul, ea o să fie foarte simplu rezolvată la negocierile care vor urma după înfrângerea Rusiei.

Vocea Basarabiei: Și Moldova în UE cu sau fără Transnistria?

– Eu mă gândesc că până în ’30 toate acestea au să se termine. Sunt optimist, atunci o să ajungem și cu Transnistria, dar dacă asta o să fie mâine-poimâine, fără Transnistria.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem cu microfonul aici, în nordul Republicii Moldova, la Grimăncăuți, localitate din raionul Briceni, și vă întrebăm pe dvs., localnicii: cum ați descrie viața la țară și în țară?

E greu la țară, mă rog, că-s neajunsuri și prețurile sunt mari, dar cu ajutorul lui Dumnezeu și al guvernului, care are totuși grijă de pensionari și ne-a mărit și pensia, și atâtea ajutoare ne dau, ne descurcăm deocamdată.

Vocea Basarabiei: Dvs., sătenii, discutați încotro merge Moldova – mai aproape de Est, mai aproape de Vest? Și cât de des apar aceste probleme în discuție?

– Ca în orice localitate, sunt cu dorința de Vest și de Est, depinde unde ne locuiesc copiii, dar ne convingem unul pe altul.

Vocea Basarabiei: Și sunteți proeuropeană sau proestică?

– Da, sunt proeuropeană.

Vocea Basarabiei: Asta înseamnă că vă sunt copiii în Europa?

– Copiii mei îs plecați.

Vocea Basarabiei: Și ei v-au convins sau ați avut convingerile dvs.?

– Nu, noi am avut convingerile acestea tot timpul.

Vocea Basarabiei: Ați mers la ei, ați văzut cum se trăiește acolo, acele condiții pot fi ușor aduse aici, în Moldova?

– Da!

Vocea Basarabiei: De cine depinde?

– Mult depinde și de populație, dar mult depinde și de guvern. Cum o să ne ajute, cum o să administreze treburile, o să vedem.

Vocea Basarabiei: Ca situația să se schimbe în bine, e nevoie de reforme. Iată, cei de la putere spun că, dacă va fi dusă la capăt reforma în domeniul justiției, atunci se va îmbunătăți viața cetățenilor, pentru că mai există corupție, nedreptate.

– Eu cred că e așa, da, reforme trebuie, pentru că corupția a intrat în sânge de mult și-i greu, acel care are încă mai vrea. El are un loc de muncă, e salariat, primește și totuna așteaptă mită. Pur și simplu trebuie și un control din când în când așa, mai riguros, că totuși s-ar mai liniști, ar mai avea o frică, vrem și noi ca să fie făcută reforma în justiție.

Vocea Basarabiei: Alte reforme pe care încă le-ați mai dori a fi făcute?

– În educație, în primul rând, în sănătate la fel. Și vedeți cum spitalele au rămas acum, medicii au plecat, de-amu nu mai merge vorba că iau mită, că nu iau, că mai n-au rămas medici, nici cu mită nu-l găsești.

Vocea Basarabiei: Aici, în sat, aveți medic?

– Da, avem! Avem un medic foarte bun, lucrează de mulți ani, să-i dea Dumnezeu sănătate, foarte bun medic avem. Noi avem aici centru de sănătate, cu condiții foarte bune, e o plăcere și medicii sunt buni, și asistentele medicale la fel, se comportă frumos cu lumea, ajută.

Primarul e tânăr, el a muncit mulți ani aici la Casa de cultură pentru sat, într-adevăr. E o persoană foarte bună, o să vedem cum o să hotărască…

Vocea Basarabiei: Ce vreți să se mai schimbe în sat, aici, ce probleme să mai fie rezolvate de către primar? Apropo, primarul am înțeles că a obținut mandatul pe lista socialiștilor?

– Fiindcă foarte mulți îs plecați în Rusia și, mă rog, copiii la părinți ce le spun? Hai să alegem, cred că dacă au să aleagă socialiștii, o să se schimbe ceva, dar Rusia nu poate să ne ajute pe noi, nu ne poate ajuta, dar lumea nu prea înțelege. Toate ajutoarele care vin, vin de la europeni, dar la noi încă așa-s cu gândul că ajutoarele de la europeni, dar mai vor pasărea măiastră de la ruși, cum s-ar spune. Primarul e tânăr, el a muncit mulți ani aici la Casa de cultură pentru sat, într-adevăr. E o persoană foarte bună, o să vedem cum o să hotărască, dar deocamdată nu pot să spun nimic, că el numai ce a fost ales, dar așa ca persoană e gospodar, e un om cumsecade, e de nota 10. Asta deja din ce partid, nu știu cum va hotărî el și ce va vedea până la urmă.

Vocea Basarabiei: Dar mai vine un an electoral, în 2024 va trebui să fie ales președintele. Cine credeți că merită să fie în fruntea Moldovei?

– Maia Sandu! Maia Sandu, pentru că dumneaei a făcut foarte mult, foarte mult, pur și simplu îi timp puțin și foarte mulți dușmani împrejur, ea a venit la timpuri foarte grele, când s-ar ridicat prețurile la tot, dar îndeobște pe dumneaei eu cred că are s-o aleagă lumea. E onestă și-i corectă, e pricepută, știe cum să ne scoată din greutăți, pentru că ziceau că „se plimbă prin Europa”. Dar ce se plimbă? Ea nu se duce la odihnă cum se ducea Igor Nicolaevici, dumneaei muncește, dar e greu când vii la o țară săracă și furată, și cu atâția care sunt împotriva ta. Da, mare sacrificiu face, dar sperăm, eu toată nădejdea în ea îmi pun, trebuie deputații să vină în sate să facă adunări, să vorbească cu lumea, să lămurească, lumea nu știe, doar noi acum în sat am rămas mai mult pensionarii și copiii acolo care mai sunt cu bunei, puțini care-s cu părinții, iar părinții nu știu, i-a spus copilul de la Moscova că așa-i și el nu înțelege care-i situația, dar ar trebui să vină, să lămurească la lume și ne mai întâlnim, fiecare își spune părerile și se mai convinge lumea că așa ar fi mai bine. Înainte cu vecinii te întâlneai nu că numai la sărbători, dar ieșeai la sfat, dar acum nu știu cum fiecare s-a închis în găoacea lui și nu-i chiar așa, înainte mult mai greu am trăit, mult mai greu am trăit. Când văd că zic unii că „of, e greu!”. Nu-i greu acum de trăit, comparativ cum s-a trăit cândva, dar acum mulțumim dnei Maia Sandu, în primul rând, și la guvernanți, care au grijă de popor.

Vocea Basarabiei: Și ce vă doriți de la 2024?

– În primul rând, îmi doresc pace. Pace să fie în țară și unitate, să ne ajutăm unul pe altul, să observăm greutățile unul la altul și, dacă e posibil, să-i ajutăm pe cei ce-s mai chinuiți ca noi.

Vocea Basarabiei: Este multă lume necăjită?

– Foarte multă. Spre exemplu, mama mea are 86 de ani. Din puterea pe care o am, cum se zice, din bucățica de pâine, noi ne împărțim, că-i mama mea, dar e greu. Sunt mai mulți bătrâni la care copiii nu că nu vor, dar nu prea au posibilitate și părinții nici nu îndrăznesc, sărmanii, dacă văd că au nepoți care cresc și trebuie mai întâi pe acel ce crește să-j ajuți. Dar, vă spun, iaca, mai dau ajutoarele acestea, ne-au mai mărit pensia, ne descurcăm, medicamentele se dau compensate, dar multe chiar gratis sunt și medicul tot, dacă trebuie, vine și acasă, avem un ajutor, avem.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la nordul Republicii Moldova, în imediata vecinătate a Ucrainei, satul Grimăncăuți din raionul Briceni. Ce ne puteți spune despre timpurile pe care le trăim?

– Ce pot să vă spun? Îi cam încărcată situația, e grea și toată lumea șade cu frică, se uită împrejur, alături e Ucraina, războiul merge la vecinii noștri. Doamne ferește! Așa că stăm cu frică aici, nu știm, azi e așa, dar mâine poate să fie cu totul altfel.

Vocea Basarabiei: Dar vă mai amintiți, în ’92 a fost război la Nistru?

– Numaidecât! S-a vărsat sânge, pentru că Armata a 14-a ședea acolo, atunci Smirnov a fost și atunci s-a început toată asta, și s-a pierdut mult tineret și la noi în Moldova.

Vocea Basarabiei: Credeți că va fi ușor să se rezolve această problemă? Au trecut mai mult de 3 decenii de atunci și cele două maluri ale Nistrului încă nu sunt împreună.

– Greu o să fie tare, pentru că pune coarnele. Doamne ferește iar din nou să se repete ceea ce a fost în ’92, astea-s vărsări de sânge pentru nimic. 

Vocea Basarabiei: Să vorbim despre ziua de mâine a Republicii Moldova. Cum vedeți dvs. viitorul?

O țară democrată, liberă, cu Europa și unire între popoare. Noi suntem români, unire cu România și să mergem pe calea dreaptă în Europa. Atât.

Vocea Basarabiei: Moldova și Ucraina, ambele în Uniunea Europeană sau fiecare pe cont propriu?

– Dacă suntem vecini trebuie să mergem împreună, d-apoi cum? Dacă aparte, de-amu asta nu facem drept. Chiar și acasă, dacă nu trăiești bine cu vecinul, prima dată unde te adresezi în caz de ceva? La vecini.

Vocea Basarabiei: E pregătită Republica Moldova să-și facă tema de acasă?

– Numaidecât trebuie oleacă de lucrat, prima dată în educație. Mentalitatea omului, la noi nu-i dată cum trebuie educația și justiția îi a doua. Dacă justiția nu-i corectă și nu lucrează, îi pierdut totul, nu-i nici ordine în țară.

Vocea Basarabiei: Ce se întâmplă astăzi în acest domeniu, vă este clar?

– Unul pe altul se acoperă, procurorul îl acoperă pe judecător și judecătorul îl acoperă pe procuror și ei nu merg pe calea dreaptă. Justiția trebuie să fie justiție, numai în Europa, cum merge în Europa justiția, așa trebuie să meargă și la noi.

Vocea Basarabiei: De corupție va putea să scape Moldova?

– Numai justiția dacă o să fie dreaptă, atunci o să scape. Corupția îs fărădelegile acestea, să ne dea Europa ajutor trebuie și România, numaidecât ajutor de acolo trebuie. Justiția în România îi dezvoltată, lucrează pe calea dreaptă. Așa trebuie să fie și la noi și atunci o să mergem cum trebuie.

Maia Sandu trebuie să ne ridice. Ea și lucrează. Datorită ei, noi acum mergem pe calea dreaptă și nu ne ducem în glod…

Vocea Basarabiei: Cine face mai mult ca Republica Moldova să ajungă în UE?

– Poporul, depinde totul de lume și de capul țării. Maia Sandu trebuie să ne ridice. Ea și lucrează. Datorită ei, noi acum mergem pe calea dreaptă și nu ne ducem în glod, dar să nu fi fost ea… Noi până acum n-am mers, am mers așa, care și unde a vrut.

Vocea Basarabiei: Adică?

– Adică trebuie să mergem cu Europa și să mergem cinstit, să lucrăm cinstit, să fim oameni demni, corecți și să ne stimăm unul pe altul și să ne ajutăm, atunci o să fie ordine, dar eu socot că deocamdată merge pe calea dreaptă țara noastră, datorită Maiei Sandu, datorită ei. Dar Dodon de mai multe ori se ducea la Moscova decât la dânsul în Călărași, el de mai multe ori era la Moscova decât la dânsul acasă, la Sadova lui din Călărași. Este proverbul: „Cu ce mână dai, cu aceea o să și iei; cum e bună ziua, așa-i și mulțumita”. Cum a lucrat, apoi acum se vede. El trebuie tras la răspundere, Dodon trebuie tras la răspundere, până nu va fi tras la răspundere așa cum trebuie, nu va face nimic. De ce justiția asta îl închide, pe urmă îi dă drumul și-i dă voie să se ducă și să zboare la Moscova? Ce fel de justiție avem noi?

Vocea Basarabiei: Cum se manifestă patriotismul în societatea Republicii Moldova, cine sunt patrioți?

– Cei care au încredere în țară și noi suntem patrioți, cei care suntem români și ținem cu românii, și ținem cu Europa. Noi, cei de la talpa țării, suntem pentru ca Moldova, pentru ca țara noastră să meargă pe calea dreaptă în Europa și în unire cu România.

Suntem în ajunul lui 2024 aș vrea să ne dorim un an mai bun, un an mai roditor, un an mai liniștit, poate va da Domnul și să nu mai auzim de război și să avem pace, dar, în primul și în primul rând, cred că trebuie să ne schimbă noi.


Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, am făcut un popas aici, la nordul Republicii Moldova, în satul Grimăncăuți, raionul Briceni. Suntem la cumpăna dintre ani, cum a fost 2023 și ce așteptări aveți de la 2024?

– 2023 a fost un an, să zic așa, un an satisfăcător. Mulțumim, oleacă secetă, oleacă, dă mă rog, dar asta-i natura, ce să facem? În schimb, când suntem în ajunul lui 2024 aș vrea să ne dorim un an mai bun, un an mai roditor, un an mai liniștit, poate va da Domnul și să nu mai auzim de război și să avem pace, dar, în primul și în primul rând, cred că trebuie să ne schimbă noi. Doresc la lume să fim mai atenți, să fim mai blânzi, să nu fim răutăcioși, să fim mai uniți, numaidecât mai uniți, să ne doară unul de altul, așa cum ne doare de familie, de copii – asta aș vrea să văd eu la lume, să văd măcar începutul. Nu ar trebui mai mult nimic, în afară ca lumea să fie unită, să fim uniți pentru sat, repet, pentru țara noastră și sănătate și pace la toată lumea. Iată astea îmi doresc.

Vocea Basarabiei: Dar care e drumul corect pe care trebuie să se îndrepte Republica Moldova?

– Drumul corect cred că ar fi, dna Valentina, ca să fim uniți pentru noi, pentru țara noastră și să trăim bine cu toți vecinii. Nu știu cum integrarea europeană, că, știți, noi ne ducem acolo la integrarea europeană parcă ne ia de suflet cineva, ar trebui să vină ei să ne roage, dar nu noi să ne vârâm în gospodăria cuiva. Că nu cred aici, pentru orice se plătește în viața aceasta, iată cum. Asta-i părerea mea.   

Vocea Basarabiei: Dar fără sprijinul care vine din Occident, fără această asistența financiară s-ar descurca Republica Moldova?

– Nu știu cum să spun. S-ar descurca, dar, dă mă rog, ne ajută, dar iarăși îmi pun tot timpul întrebarea: „Dar pentru ce ne ajută?”. Iată asta-i problema, asta-i întrebarea pe care mi-o pun tot timpul: „Bine, cât poți să ajuți omul cela, vecinul cela, cât poți să-i dai de la tine? Înseamnă că trebuie să se răsplătească, să dea înapoi ceva?”. Asta e. Poate eu greșesc…

Vocea Basarabiei: Ideea e că să se pună pe roate, să se pornească economia la turații maxime și, dacă va fi economie dezvoltată, dacă vor fi create locuri de muncă, dacă va veni prosperitatea și bunăstarea…

– Da, dar poate că ne ajută, hai să punem, cum s-ar zice, gospodăria asta pe roate, da, poate eu nu înțeleg corect asta, dar eu cam așa aș vedea asta: da, vă ajutăm, vă facem, hai veniți și voi, adică, în rând cu lumea. Cu toate că noi suntem în rând cu lumea, că am fost oameni gospodari și toți sunt. Știți, oleacă poate ideologia asta, poate a venit la oameni, cum se zice, samovnușenia asta, mă iertați că nu zic în română…

Vocea Basarabiei: …insuflat.

– Da, insuflat, că au să ne ajute, că au să ne facă… Da, poate și îs de acord, lasă să ne ajute, dacă pot, lasă să ne ajute, ajutați-ne, dar numai nu… Văd că lumea se mai jeluiește că au să ne ajute, dar ne iau totul, înțelegeți? Și noi ce facem?

Vocea Basarabiei: Dar de ce se duc toți să lucreze în Uniunea Europeană?

– Și cum lucrează în Uniunea Europeană? Eu, umblând lumea întreagă, știu de asta. Da, ei acolo se duc, totul e lege, vin acasă și parcă le pare că o, că am fost acolo și am văzut… Da, eu din contra aș spune că se duc acolo și vin înapoi cumva trebuie parcă altă viziune să aibă, altă cultură, altă mentalitate. Nu știu cum altfel văd eu atmosfera de acolo, parcă toți au de muncă, măcar la mediul cela să ajungem să fim.

Acum chiar cred că-i apogeul, dezbinare mai mare nu poate să mai fie…

Vocea Basarabiei: Dar câți ani i-ar trebui, iată, satului Grimăncăuți și Republicii Moldova să ajungă la acele standarde?

– La acele standarde? Haideți să socot așa, să zic așa ca fiu mai optimist, bine, 10 ani. Iată cum, așa mă gândesc și cred că va fi cu putință, de ce să nu fie? Numai dacă o să dorim și o să vrem, numai că iar din nou revin la aceeași concluzie – uniți, uniți pentru a face ceva pentru țară, altfel – nu. Suntem dezbinați, tare suntem dezbinați, încă 10-15 ani în urmă spuneam că suntem dezbinați, dar acum chiar suntem dezbinați. Nu știu, acum chiar cred că-i apogeul, dezbinare mai mare nu poate să mai fie.

Vocea Basarabiei: Dar relația cu Federația Rusă cum ar trebui să o aibă Republica Moldova?

– Relația cu Federația Rusă ar trebui să o aibă cum a și avut-o cândva, nu trebuie să facem noi pe nimeni dușman, noi trebuie cu toți să trăim bine, să fim și cu acela vecin, și cu acesta vecin, și aceeași Ucraină, și aceeași Românie, și asta-i, că noi suntem vecini iată chiar la hotare. Că nu-i vinovat poporul rus, îs vinovați conducătorii, dar oamenii de rând cum îi conduci, așa și merg. Dar chiar să vă spun sincer, n-aș zice: gata, aceștia îs ai noștri și îs buni, aceia îs dușmani. Nu-i drept! D-apoi cum, până acum au fost, cine au fost, aceștia au fost dușmani, aceia au fost prieteni și soră, și frate, acum deja invers se schimbă? Nu! Istoria se repetă și cred că trebuie de luat și de învățat, cum zicea cineva: înțeleptul se învață pe greșelile cuiva, acel mai neînțelept, să zic așa, nici pe ale lui nu vrea să se învețe. Trebuie de învățat greșelile și de mers mai departe cum este, iată cum.

Vocea Basarabiei: Dar relația Moldovei cu Ucraina cum trebuie să fie?

– Eu n-aș zice că noi avem relație rea sau am avut relație rea cu Ucraina, cum am fost, așa și mergem. Ia uite, oamenii la noi se duc la Cernăuți, se duc la piață la Cernăuți, în Ucraina.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în vizită aici, la nordul Republicii Moldova, în Grimăncăuți…

– Da, Grimăncăuți, satul care chiar suntem la hotar cu Ucraina.

Vocea Basarabiei: Și ce impresie v-ați făcut despre acest război, despre această agresiune rusă în Ucraina?

– Nu-i bine, nu-i bine! Desigur că asta și pe noi ne afectează, noi tot suferim, împrejur la noi tot e Ucraina. Este un sat, Novoselița se numește, și am nepoți de la frate, l-au luat pe front și a venit fără un picior.

Vocea Basarabiei: Vă este clar de ce s-a pornit această agresiune rusă în Ucraina?

– Bineînțeles că rușii vor, poate și la noi, poate ei nu vor chiar la noi să vină, dar dacă suntem alături suferim, nu taman nepoții mei, dar chiar un om simplu, dar chiar ne întâlnim întotdeauna, ne ducem la dânșii, ei vin la noi, avem rude și cumetri, că fratele, de pildă, copiii, am fost la cumetrie, era hramul satului, veneau la noi. De pildă, la noi hramul satului se face de Duminica Mare, la dânșii era cum era pe timpul cela…

Vocea Basarabiei: La sfârșitul acestui an și Ucrainei, și Republicii Moldova i s-a oferit această perspectivă de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Despre nord ce se zice? Că e roșie această regiune. Se discută aici la modul serios despre nevoia integrării europene?

– Dar de ce nu? Noi ne uităm, dar unde nu-i, pădure fără uscături nu-i, care oameni înțeleg – trebuie, că altă cale noi n-avem, dacă nu ne ducem încolo, noi nu facem nimic.

Vocea Basarabiei: Încolo, unde?

– În Europa, de acolo vin bani o grămadă. Ei, dar unde-s banii? D-apoi eu mă uit,  vin pensiile, eu îs pensionar, de unde vin? Ajutoarele acestea care trebuie, credite, multe, eu mă uit, oamenii vor de foc. Iaca, acum pe lumină, gaz. Mă uit băieții, unul spunea: „Mie mi-a venit jumătate, undeva vreo mie și jumătate”. Dar de unde? Noi n-avem economie, dvs. doar știți, nu-i, dar dacă nu mai primim și ajutoarele acestea, ce am făcut? Eu am o singură fiică, trăiește în Canada, în Montreal, a învățat aici la noi, s-a căsătorit. În Canada a terminat și acolo 7 ani la facultate și lucrează. Nu, ce să facă? Are 3 copiii, 2 băieți și o fetiță.

Vocea Basarabiei: Ați fost la ea?

– Am fost, o jumătate de an.

Noi, dacă nu ne vom duce în Europa, unde să ne ducem în altă parte? Ce să așteptăm? Uniunea Sovietică nu se întoarce.

Vocea Basarabiei: Dar pe înțelesul tuturor sătenilor, ce înseamnă această integrare europeană? Care sunt așteptările de pe urma aderării țării la UE?

– S-a schimba și viața la noi, că altfel merge mai rău dacă nu ne-om duce. Noi, dacă nu ne vom duce în Europa, unde să ne ducem în altă parte? Ce să așteptăm? Uniunea Sovietică nu se întoarce. Cum spunea și răposatul părinte, al meu tată, au fost oameni simpli, cum spunem, muncitori, și a spus: „Măi, dacă s-a pornit roata, apoi ea înapoi nu mai dă, așa-i, ea mai mult merge înainte”.

Vocea Basarabiei: Dar intenția lui Vladimir Putin a fost și probabil mai este să refacă URSS-ul?

– Nu mai reușește, ceea ce vrea el. El multe vrea, dar noi dacă ne vom uni cu Uniunea Europeană, cred că o să fie bine.

Vocea Basarabiei: El își dorește mandatul până în 2030. Credeți că se va împăca cu gândul că Republica Moldova va continua acest drum de integrare europeană?

– Noi nu ne uităm la dânsul, noi mergem înainte, principalul noi să fim, poporul…

Vocea Basarabiei: Să știm ce vrem…

– Ce vrem noi, viața noastră să ne-o vrem, dar ce a fost, Uniunea Sovietică s-a trecut, e gata, ne ducem pe calea noastră. Și noi nu suntem săraci, avem pământuri foarte bune, roditoare, de care cred că nu-s nu numai în Europa, dar nu-s pe tot globul pământesc.

Vocea Basarabiei: Vor reuși autoritățile Republicii Moldova să soluționeze problema transnistreană?

– Cred că da, cu ajutorul Uniunii Europene. Și noi trebuie, într-adevăr, și noi trebuie să mai ridicăm mâna unde trebuie, dacă trebuie, trebuie. De ce se spune că iată înainte se făcea o clacă în sat? Eu, de exemplu, mi-am construit casă, eu trăiesc mai în deal acolo, în partea ceea de sat și, da, când am făcut, eu singur nu puteam să fac nimic, am făcut clacă. Hai, bine, că tata a fost constructor, a ridicat-o, dar știți, am făcut clacă, au venit toți, și vecinii. Păi, așa și noi, dacă vom fi toți uniți și ceilalți ne vor ajuta, ne vor da o mână de ajutor, dar dacă vor vedea că noi dăm înapoi, „păi, dacă ei nu vor”.

Vocea Basarabiei: Dar fără ajutorul venit din Occident s-ar descurca Republica Moldova?

– Greu, imposibil, nu-mi vine a crede, trebuie ajutor, ei ne dau ajutor, trebuie să fim și noi alături de dânșii.

Vocea Basarabiei: La cumpăna dintre ani, ce vă doriți?

– Sănătate! Foarte mulți sunt bolnavi, foarte mulți, și tineri, nu zic despre mine, eu, iaca, de-amu pe 70 am călcat.

Vocea Basarabiei: Sănătate!

– Și dvs. tot așa! Doresc sănătate, pace, celelalte toate se vor face! Pacea înseamnă că este și înțelegere.

* * *

Voci adunate la nordul țării, mai exact – în Grimăncăuți, localitate din raionul Briceni. Cu referire la integrarea europeană a Republicii Moldova, președinta Maia Sandu spunea că „de acum încolo depinde de noi dacă drumul va fi scurt sau lung” și crede ea că „avem două sarcini majore – să fie construit un stat cu adevărat european, care are grijă de cetățenii săi, care poate să-și protejeze cetățenii și să fie construită o societate cu adevărat europeană, unde oamenii trăiesc în armonie, unde oamenii se respectă și contribuie la binele comun”. În cele ce urmează, discutăm cu directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vladislav Kulminski, care se referă la tensiunile și incertitudinile din această regiune.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.