VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Sergiu Tofilat: Kremlinul își va asuma integral responsabilitatea pentru criza umanitară care poate să aibă loc în Transnistria, dacă se sistează livrarea gazului

Vocea Basarabiei: Oaspetele ediției de astăzi este Sergiu Tofilat. Mulțumim mult, dle Sergiu Tofilat, că ați dat curs invitației noastre să veniți să discutăm astăzi despre două dosare importante sau 2 în 1, dosarul energetic, care cuprinde gazul și energia. Dar să fac și precizarea: dl Sergiu Tofilat este analist în domeniul energetic, este și unul din fruntașii Partidului Schimbării. Astăzi evident că vom vorbi cu el mai mult în calitate de analist în domeniul energetic. Populația Republicii Moldova de la 1 octombrie achită peste 29 de lei pentru un metru cub de gaze naturale, noul tarif deja a intrat în vigoare, dar asta încă nu înseamnă că există și o certitudine în ce urmează mai departe, de unde vor veni gazele pentru a fi consumate în Republica Moldova, ce se întâmplă cu populația de pe malul stâng al Nistrului, cât de receptivi sunt partenerii externi ca să ajute Republica Moldova să depășească această criză energetică, mai cu seamă să treacă cu bine cetățenii această iarnă. Să le luăm la rând pe toate. Vă este clar astăzi ce poate întreprinde Gazprom-ul și cât de pregătite sunt autoritățile dacă, eventual, gigantul rus închide robinetul, cetățenii să nu trăiască cu teamă că va fi greu și foarte greu?

Sergiu Tofilat: În principiu, ceea ce vedem noi de la începutul lunii este cam scenariul pe care l-am descris, că Gazprom-ul va încerca iarăși să ne șantajeze cu reducerea volumului, exact cum s-a întâmplat acum un an. Oficial, Gazprom-ul spune că ei au contractul cu Naftogaz privind tranzitul gazelor prin Ucraina, un contract semnat la finele anului 2019 pe o perioadă de 5 ani. Potrivit înțelegerilor, Gazprom a rezervat pentru Moldova și regiunea transnistreană o capacitate de 5,7 milioane de metri cubi prin rețelele Ucrainei, iar tot ce consumăm noi deasupra plătim separat. Și Gazprom spune că nu poate să ne dea mai mult, doar capacitatea asta rezervată. Este un pretext absolut nemotivat, motivația este una politică pentru Putin de a ne șantaja.

Vocea Basarabiei: Dar acum se vorbește mult despre o posibilă reducere cu 40 la sută a livrărilor de gaze în Moldova de la 1 noiembrie, deși se spune că aceste declarații care pentru prima dată au venit de la Tiraspol, și nu de la Chișinău, încă nu sunt verificate sau nu se știe exact dacă trebuie de crezut în ele sau nu trebuie de crezut. O reducere cu 40 la sută este una plauzibilă?

Sergiu Tofilat: Aici noi cumva trebuie să reformulăm un pic întrebarea, pentru că în ce constă problema? Aceste 5,7 milioane metri cubi pe care noi le primim zilnic pentru perioada încă relativ caldă a anului, luna octombrie, cumva ne ajung și malului drept, și malului stâng.

Vocea Basarabiei: Dar în noiembrie vor acoperi mai puțin?

Sergiu Tofilat: În noiembrie mai puțin și, cel mai grav, în perioada rece, în ianuarie-februarie. Nouă atunci ne trebuie pe zi 13-13,5 milioane metri cubi și atunci Putin cumva încearcă să paseze responsabilitatea pe autoritățile noastre: „Iată, vă dăm 5,7 milioane de metri cubi pe zi și lămuriți-vă voi, împărțiți-le între malul drept și malul stâng, decideți voi cine va îngheța și cine va avea gaz”. Astfel, Putin încearcă să paseze responsabilitatea pe autoritățile noastre.

Vocea Basarabiei: Dar nu e și un măr al discordiei pe care îl aruncă între malul stâng și malul drept, pentru că acolo e centrala de la Cuciurgan, care consumă volume mari de gaze, trebuie să asigure întreaga populație aproape a Republicii Moldova cu curent electric? Adică, ce ar însemna acest mesaj indirect pe care îl transmite Kremlinul Republicii Moldova – „Descurcați-vă așa cum vă duce mintea și capul”?

Sergiu Tofilat: Ei încearcă să joace politic lucrul acesta, să crească costurile pentru actuala guvernare și să-i forțeze să facă greșeli. În situația aceasta, ce am putea noi întreprinde? Aceste 5,7 milioane de metri cubi pe zi pe care noi le primim potrivit contractului, în principiu ne ajung să asigurăm malul drept, malul drept plătește pentru gaz, malul stâng nu plătește. Mesajul trebuie să fie următorul: „Dl Putin, noi aceste 5,7 milioane de metri cubi le alocăm pentru consumatorii din Republica Moldova, în primul rând aici, pentru că ei plătesc. Dacă vreți în continuare să finanțați, să susțineți regimul neconstituțional de la Tiraspol, dați cantități suplimentare, dacă nu, asumați-vă răspunderea pentru deconectarea acestora, că ei rămân să înghețe”.

Vocea Basarabiei: Asta e și problema – ar putea Gazprom-ul să lase fără gaz malul stâng?

Sergiu Tofilat: Asta este decizia pe care trebuie s-o ia Vladimir Putin, pentru că Gazprom-ul face doar ceea ce i se spune de la Kremlin, Gazprom-ul nu ia niciun fel de decizii. Rămâne pe responsabilitatea lui Putin ce se va întâmpla în stânga Nistrului, acum de aici putem dezvolta scenarii.

Vocea Basarabiei: Da, și să vorbim despre fiecare scenariu în parte.

Sergiu Tofilat: În situația aceasta ce putem face noi este să cerem ca livrarea gazelor să nu se facă prin gazoductul transbalcanic, ruta tradițională, prin Ucraina, după care gazul intră în Transnistria și pe urmă ajunge la noi. De ce? Pentru că atunci cumva rămânem la discreția Tiraspolului, va ajunge gazul mai departe de la Tiraspol înspre Chișinău sau nu, gazul trebuie să-l cerem prin ruta de ocolire, de sud, să spunem așa, în regim revers, deci prin gazoductul Turkish Stream, construit acum 2 ani de Gazprom, prin Turcia, prin Marea Neagră, care după aceea trece în Bulgaria, România și putem primi gazul la sud, la granița România-Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Dar e puțin probabil că Moscova va accepta acest scenariu.

Sergiu Tofilat: Cel puțin, contractul nouă ne permite acest lucru, trebuie să cerem livrarea gazului acolo, la hotarul România-Republica Moldova, după care avem stația de măsurare din Căușeni și noi deja putem decide unde pleacă gazul acesta mai departe – rămâne pe malul drept sau ajunge în Transnistria. Astfel, decizia ar rămânea în câmpul nostru. Acum, întrebarea principală e dacă Gazprom-ul va accepta aceste condiții și nici nu Gazprom-ul, dar Moscova. Cel mai probabil că nu, dar atunci ei își asumă integral responsabilitatea pentru faptul că Transnistria va îngheța iarna aceasta, pentru criza umanitară care poate să aibă loc în Transnistria, dacă se sistează livrarea gazului.

Vocea Basarabiei: Apropo sunt deja forțe politice care s-au adunat pe o platformă și spun că Republica Moldova singură ar trebui să vorbească despre o catastrofă umanitară pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Sergiu Tofilat: Dar în ce s-ar manifesta ea?

Vocea Basarabiei: Pentru că, așa cum spun unii exponenți ai acestor partide care au creat această platformă, ar exista peste 400.000 de familii care sunt la minimul existenței și că dacă aduni toți membrii familiei se ridică cifra la un milion de cetățeni care ar putea să nu aibă cu ce se încălzi sau bani pentru a-și plăti facturile.

Sergiu Tofilat: Mie mi-e interesant să văd din ce date reies ei, cum au ajuns la acea cifră, este cert faptul că cetățenii Republicii Moldova au venituri mult mai modeste decât cei din țările membre ale Uniunii Europene, asta-i absolut evident și nu trebuie să fii mare înțelept aici. Totodată, guvernul anul acesta a alocat peste 5 miliarde de lei pentru compensații la facturi atât la energia termică, cât și la procurarea de lemne, cărbune și, da, este greu, dar asta nu-i doar în Republica Moldova, vedem același lucru din toate țările din Uniunea Europeană, este afectată la fel și regiunea Asiei, Japonia, China, Coreea de Sud, care tot foarte mult se bazează pe volumele de gaz lichefiat care se transportă cu vapoarele. Acum, după cum menționam data trecută, se dă, practic, o bătălie de preț, cine dă un preț mai mare – țările din Asia sau țările din UE, pentru a contracta aceste volume de gaz lichefiat. Și de aceea acum toată lumea trece prin criză, dar noi ce suntem cumva într-o parte, nu trebuie să suferim sau sunt alte soluții, ai pus bagheta magică în mișcare și totul s-a rezolvat? Evident că nu. Da, este greu! Întrebarea e: ce soluții există și ce putem face ca să depășim această criză?

Vocea Basarabiei: Haideți să străduim asupra acestor soluții și scenarii posibile pe care le poate aplica Republica Moldova și pe care poate conta că vor fi implementate.

Sergiu Tofilat: Nu trebuie să inventăm bicicleta, țările care au o politică îndreptată spre cetățeni alocă compensații. Comparăm, Republica Moldova va aloca 5 miliarde de lei compensații, aceasta-i aproximativ 2,5% din Produsul Intern Brut, 2,5 din economie; Germania a anunțat că va aloca 100 de miliarde de euro compensații, la PIB-ul lor de aproape 4 trilioane iese tot vreo 2,5%. Ceea ce se va face la noi este comparabil cu ceea ce se va face în cea mai dezvoltată țară din Uniunea Europeană, deci noi nu suntem cumva în afara regulilor economice, cam în același trend mergem și noi cu acordarea de compensații. Și cel mai important lucru e că bugetul Republicii Moldova este unul relativ modest și acei puțini bani pe care îi avem noi trebuie să-i administrăm cât mai conștiincios și să nu oferim compensații la toată lumea. Bunăoară, eu cumva o să mă descurc, nu am nevoie, sunt tânăr, pot să-mi permit să câștig și să achit facturile fără compensații, dar acei puțini bani să-i alocăm celor mai nevoiași, care au cea mai mare nevoie de bani.

Vocea Basarabiei: A promis ministrul muncii aici, la Vocea Basarabiei, că ei acum încearcă să contureze această situație reală ca anume populația cea mai nevoiașă să fie inclusă în această listă a vulnerabilității și să fie ajutate acele persoane care chiar nu au bani pentru a achita facturile.

Sergiu Tofilat: Da, și este un lucru foarte migălos să poți aduna informație suficientă ca să-ți dai seama dacă o familie anume are venituri suficiente, nu-i ajung bani, cât să-i aloci, în ce mod să calculezi această compensație, trebuie să colectezi informația. O parte de informație este publică, alta nu este, mulți iau salarii neoficiale, alții stau în chirie, deci e destul de complicat și migălos, dar, cel puțin în istoria Republicii Moldova, aceasta-i prima tentativă de a acorda compensații targetat, cât mai precis să ajungem la oamenii care au nevoie cel mai mult de aceste compensații.

Vocea Basarabiei: Dle Tofilat, dar eu vreau așa, exemplar, să le lămurim cetățenilor ce înseamnă această bâtă politică pe care o folosește Moscova, când e vorba de livrările de gaze către Republica Moldova, pentru că există un contract pe care Moldovagaz l-a semnat cu Gazprom-ul și el e valabil pe o perioadă de 5 ani de zile. Nimeni nu știa atunci când a fost semnat contractul că va izbucni această invazie rusă în Ucraina, că acest război ruso-ucrainean va fi de lungă durată, dar oricum există niște prevederi ale contractului, respectarea acestor prevederi trebuie să fie din ambele părți? Gazprom-ul mai zice că și Republica Moldova încalcă prevederile acelui contract și se referă, probabil, la achitarea lunară până la data de 20 a fiecărei luni.

Sergiu Tofilat: Este și asta, dar nu-i cel mai strașnic lucru. Aici trebuie să facem un pic de recapitulare ca să plasăm lucrurile în context, să nu privim elementele separat. Penultima dată contractul a fost prelungit la finele anului 2020 pe un an de zile, până în septembrie 2021. Iată, potrivit prevederilor la acel acord adițional, noi vara a trebuit să plătim după prețurile bursiere sau spot, iarna ar fi trebuit să plătim, începând cu 1 octombrie și până la 31 martie trebuia să plătim un preț mai mic, legat de costul produselor petroliere. De ce? Vara spotul este mai mic, pentru că nu este cerere, gazul nu este atât de necesar vara, consumul e mic și prețurile se duc în jos, de aceea s-a mers pe această formulă. Contractul expira la 30 septembrie 2021, noi în iulie am avut alegeri parlamentare, a venit la guvernare un partid care nu este pro-rus, are orientare proeuropeană. Putin a fost nemulțumit de acest lucru și când a venit timpul să trecem la…

Vocea Basarabiei: Asta, așa, noi încercăm să tălmăcim?

Sergiu Tofilat: Noi ne facem concluzii după acțiunile pe care le face Gazprom-ul și Moscova în raport cu Republica Moldova și cu actualul guvern. Și nu numai în raport cu Republica Moldova, pentru că exact același lucru se întâmplă și în raport cu statele Uniunii Europene care tot sunt șantajate de Kremlin. Și ce s-a întâmplat în toamna trecută? La 30 septembrie expira contractul, noi de la 1 octombrie trebuia să intrăm în formula de preț legată de produsele petroliere. Vorbind în cifre, noi în octombrie anul trecut am achitat 790 de dolari legat de spot, pentru că așa ne-a impus Moscova, dar ar fi trebuit să achităm 280 de dolari, adică aproape de 3 ori mai ieftin trebuia să plătim, dar Putin n-a vrut. El a zis: „Nu, nu, nu, eu nu mai vreau să prelungesc contractul la condițiile precedente, treceți la prețurile de bursă”. El foarte bine înțelege că nu poate cetățeanul Republicii Moldova să-și permită să plătească aceste prețuri foarte mari la gaz. Scopul lui era foarte simplu: ori să-și impună niște condiții politice astfel încât să ancoreze Republica Moldova în sfera de influență a Federației Ruse, să dicteze el condițiile, ce să se facă aici, cine să fie la guvernare, ce scheme să se implementeze, ce otkaturi să meargă la Kremlin, ori să dea jos actualul guvern. Iată scopul lui. Exact același lucru se întâmplă și în privința politicii Kremlinului față de țările membre ale Uniunii Europene.

Vocea Basarabiei: Nedumerirea cetățeanului simplu – de ce în Republica Moldova tariful este atât de mare, dacă sunt alte țări unde tariful este mai mic și care importă gazul tot din Federația Rusă?

Sergiu Tofilat: Haideți să vedem care țări anume.

Vocea Basarabiei: Ungaria este prima care apare pe lista celor care cunosc bine realitățile din regiune și din UE.

Sergiu Tofilat: Membră a UE este Ungaria și un candidat la aderare la UE este Serbia. Acestea sunt două țări, noi nu cunoaștem exact cât achită ele pentru gaz, o parte îl iau mai ieftin, în același timp, aceste țări au mari probleme cu democrația, cu respectarea drepturilor omului și cu supremația legii, ca toți să fie egali în fața legii. Acestea sunt niște dictaturi, am menționat lucrul acesta și la emisiunea trecută, și sunt cei mai fideli prieteni ai lui Putin. Putin îi oferă discount reducere la gaz Ungariei, pentru ca Orbán să saboteze deciziile Uniunii Europene de sancționare a Federației Ruse, Putin îi oferă scutiri de prețuri la gaz președintelui Serbiei, Vučić, pentru că sunt suspiciuni că fratele acestuia este implicat în contrabanda de droguri, și aceasta e activitatea preferată a celor de la Kremlin, de la FSB. La fel, Vučić este portavoce a lui Putin în întreaga Europă. Prin Vučić și prin Orbán, Putin lansează mesaje și încearcă să destabilizeze și să șantajeze Uniunea Europeană. Acum, dacă privim lucrurile un pic mai larg, ce se întâmplă dacă încercăm și noi să ne comportăm așa, care ar fi consecințele? Noi suntem un pic în altă situație, dar chiar și așa, eu îndemn conaționalii noștri să discute cu cei care sunt peste hotare și să vadă ce atitudine au oamenii din întreaga lume față de cetățenii ruși. Ei practic acum au nimerit în situația în care pe timpul lui Hitler erau cetățenii Germanii, lumea nu are ochi să-i vadă și oricine este susținător al acestui regim nimerește sub aceeași umbrelă. Problema pentru noi e că, dacă noi încercăm să ne aliniem la politica lui Putin și devenim aliatul lui, îl susținem și-i batem din palme, haideți să vedem unde o să mai putem exporta produsele noastre și cine o să mai vrea să lucreze cu Republica Moldova. Da, noi o să primim o reducere la gaz, dar noi pierdem viitorul, punem cruce pe el și putem să punem cruce pe independența și pe economia Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: O altă întrebare pe care o adresează cetățeanul – de ce în Ucraina este mai mic prețul pentru gaz?

Sergiu Tofilat: Ucraina are propriile rezerve de gaz și extracții de gaz, pe când noi nu avem zăcăminte de gaz, ucrainenii pot să-și permită. Și în afară de asta, Ucraina primește suport financiar din partea Statelor Unite, în primul rând, și din partea Uniunii Europene, și multor altor țări, pentru că Ucraina luptă acum, inclusiv pentru independența noastră.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.