VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Petru Frunze: Greu, dar justiția va fi reformată, iar partidele finanțate de Rusia trebuie pedepsite

Vocea Basarabiei: Astăzi vom vorbi cu dl deputat din Parlamentul Republicii Moldova, Petru Frunze, vom pune în discuție mai multe subiecte. Mai întâi să fac o mică prezentare. Dvs. de specialitate sunteți avocat, ați avut două mandate de primar în Puhoi, o comună din raionul Ialoveni, și din 2019 sunteți ales al poporului. Acum reprezentați PAS, partidul aflat la guvernare de un an și jumătate, cu 63 de mandate.

Petru Frunze: Așa este.

Vocea Basarabiei: Vreau totuși să începem această discuție prin a vă întreba ce credeți despre ultimele declarații pe care le fac autoritățile de la Moscova? Și mă refer la recentul interviu pe care l-a oferit șeful diplomației ruse pentru un post de televiziune din Federația Rusă. Serghei Lavrov a spus că „președinta Maia Sandu a fost aleasă prin metode mai puțin democratice, iar Occidentul i-ar pregăti Republicii Moldova scenariul Ucrainei”. E o declarație care este pe larg discutată în societate și vreau un punct de vedere al dvs. – totuși, cum credeți că ar trebui să continue relația dintre Chișinău și Moscova? Și ce mesaje transmit mai mulți exponenți ai puterii din Federația Rusă Republicii Moldova?

Petru Frunze: Eu vreau să zic că Federația Rusă mereu a venit cu asemenea mesaje, deoarece aceasta este politica Federației Ruse în raport cu țările care își doresc o cale de integrare europeană, iar declarațiile că dna Maia Sandu a fost aleasă și nu s-a ținut cont de principiile democrației, totuși sunt niște declarații aberante, deoarece în perioada respectivă la putere era Partidul Socialiștilor și cu Partidul „Șor”, care sunt partide finanțate de către Federația Rusă și susținute de Federația Rusă. Și, în situația respectivă, ei au organizat alegerile, și nu Partidul Acțiune și Solidaritate. Noi înțelegem că cei din Federația Rusă văd că Republica Moldova se mișcă spre integrarea europeană și acest lucru îi nemulțumește, deoarece ei nu-și doresc ca Republica Moldova să fie stat membru al Uniunii Europene.

Noi avem în Republica Moldova partide politice, care nicidecum nu reprezintă interesele cetățenilor Republicii Moldova, dar reprezintă interesele Federației Ruse.

Vocea Basarabiei: De ce nu și-ar dori acest lucru, dacă asta este voința cetățenilor?

Petru Frunze: Nu și l-ar dori, pentru că ei înțeleg că atunci când un stat se bazează pe principiile Uniunii Europene, ei nu prea au posibilitate să intervină și să-și facă interesele în Republica Moldova și, în situația respectivă, ei doresc ca Republica Moldova să nu fie stat membru, să nu aibă posibilitate și principii democratice, ca ușor să intervină și să poată influența unele partide politice ca, bineînțeles, să-și obțină rezultate, fiindcă noi avem în Republica Moldova partide politice, care nicidecum nu reprezintă interesele cetățenilor Republicii Moldova, dar reprezintă interesele Federației Ruse.

Vocea Basarabiei: Dl deputat, dar aceste interese dacă sunt reprezentate de anumite formațiuni politice din Republica Moldova pentru alte state ar trebui odată și odată să ne spună justiția ce se întâmplă, de ce se întâmplă?

Petru Frunze: Trebuie să recunoaștem că la capitolul justiție mai sunt probleme, dar oricum se reformează, iar în ultima perioadă am înțeles că totuși justiția își face un pic lucrul pe partea de a identifica partidele care sunt finanțate din surse externe și am văzut că atunci când au fost chiar și confiscați bani oferiți ilegal pentru finanțarea unor partide politice și sperăm foarte mult că aceste cauze penale care au fost deschise să fie cu finalitate și să avem condamnări și, bineînțeles, confiscarea acestor bani în folosul statului.

Federația Rusă își dorește ca oamenii să fie divizați, să fie panică, să fie conflicte și în asemenea situație ei să poată controla Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Ce mai zice Serghei Lavrov? Că „președinta Maia Sandu aspiră la NATO și este gata pentru unirea Republicii Moldova cu România” și, de asemenea, ministrul de externe rus s-a arătat nemulțumit de blocarea negocierilor în formatul „5+2”, menționând că „autoritățile de la Chișinău califică acum acest format drept unul nepotrivit”. Acest format a fost creat pentru a fi identificată o soluție durabilă pentru problema transnistreană. Vreți să ne spuneți ce credeți și despre această parte a declarației șefului diplomației ruse?

Petru Frunze: Aceste mesaje vin pentru a diviza societatea, pentru a crea viziuni diferite în societate și, afirmând că ne dorim integrarea în NATO sau unire cu România, bineînțeles, acestea sunt mesaje menite să disperseze opinia publică, de a avea viziuni diferite și să ne confruntăm aici pe loc pe aceste mesaje. Republica Moldova este un stat cu capacitate mică militară, suntem și noi îngrijorați de situația din Ucraina și ne dorim ca să fim apărați. Asta nu înseamnă că noi în timp foarte apropiat vom avea posibilitate să facem parte din această alianță militară, dar totuși ca stat noi avem ca obiectiv să fim dotați pentru a fi apărată Republica Moldova, fiindcă noi cunoaștem că în anul 1992 am avut un conflict militar la fel generat de Federația Rusă, de asemenea cunoaștem că Federația Rusă își dorește destabilizarea inclusiv în Republica Moldova, iar prin aceste declarații, așa cum am menționat, Federația Rusă își dorește ca oamenii să fie divizați, să fie panică, să fie conflicte și în asemenea situație ei să poată controla Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Printre ultimele documente pe care le-ați aprobat în parlament și cele care se referă la protejarea securității Republicii Moldova, inclusiv acolo se specifică că va fi nevoie să fie condamnat separatismul, au urmat reacții de peste Nistru, autoritățile de la Tiraspol au reacționat și au spus că acest lucru ar însemna că cei care guvernează Republica Moldova nu și-ar dori o apropiere mai mare a celor două maluri ale Nistrului.

Petru Frunze: Ei își doresc apropierea doar când își văd interesele lor, inclusiv Federația Rusă își dorește această apropiere a acestor două maluri, iar prin faptul că vrem să-i condamnăm pe cei care insistă pentru acțiuni de separatism sau le provoacă, sau le înfăptuiesc să fie condamnați penal, deoarece am văzut cazuri chiar și în 2014, atunci când în UTA Găgăuzia iarăși au încercat mai mulți să desfășoare un referendum ilegal de separatism și asemenea situații noi nu trebuie să le permitem, deoarece considerăm că cetățenii Republicii Moldova trebuie să se gândească la unitatea statului, dar nu la divizarea pe diferite regiuni. Respectiv este binevenit ca aceste norme să fie aplicate și, bineînțeles, cei care desfășoară asemenea acțiuni să fie condamnați.

Vocea Basarabiei: Dar acum în relația Chișinău-Moscova s-a luat o pauză sau s-a pus pe pauză cooperarea dintre cele două state din moment ce de aproape un an de zile Federația Rusă a pornit această invazie împotriva Ucrainei, pentru că se creează impresia că dialog la nivel înalt nu există?

Petru Frunze: Cu Federația Rusă este complicat să fie un dialog constructiv, fiindcă ei de multe ori nu-și respectă înțelegerile și promisiunile. În situația respectivă, ei doresc ca în Republica Moldova să fie instabilitate și am văzut provocările care au fost făcute prin intermediul partidului care este finanțat de Federația Rusă, Partidul „Șor” și în situația respectivă având ca obiectiv Federația Rusă să destabilizeze situația, atunci este cert faptul că este imposibil să ai un dialog cu ei pentru a avea o relație care va aduce mai mult succes în colaborarea noastră. Noi suntem deschiși pentru a avea colaborări, dar nu suntem deschiși pentru a fi șantajați, fiindcă de multe ori noi suntem șantajați pe aspectul de vulnerabilitate energetică, pe motiv că nu avem aceste resurse naturale și cu Federația Rusă să poți avea un parteneriat sincer este greu de crezut.

Noi trebuie să înțelegem cu claritate, noi nu ne dorim în niciun caz să fie o acțiune de violență pentru soluționarea conflictului transnistrean care a fost generat în anul 1992, noi dorim totuși ca acest dialog să fie pașnic.

Vocea Basarabiei: Dar referitor la acest format de negocieri „5+2”, care ar trebui să ducă la rezolvarea problemei transnistrene, ce ne puteți spune? Credeți că el poate să fie unul funcțional atâta timp cât două țări care sunt mediatori în procesul de negocieri se află în război?

Petru Frunze: În situația respectivă, noi trebuie să înțelegem cu claritate, noi nu ne dorim în niciun caz să fie o acțiune de violență pentru soluționarea acestui conflict care a fost generat în anul 1992, noi dorim totuși ca acest dialog să fie pașnic. Atâta timp cât aceste două state sunt în război, Ucraina fiind agresată de Federația Rusă, considerăm că la etapa actuală este complicat să fie identificată o soluție, dar totuși avem speranța că această soluție va fi găsită doar pe cale pașnică, nicidecum nu vrem să generăm sau să fim provocați de unele forțe care să ne ducă la instabilitate, să fie generat la fel un conflict armat exact cum a fost în 1992. La acest compartiment noi avem o grijă enormă ca lucrurile să nu se ducă într-o direcție greșită, chiar dacă de multe ori suntem provocați și am văzut provocările care au fost făcute de către Federația Rusă sau de către alte instituții în Transnistria și am văzut cu toții că ei dădeau vina pe Republica Moldova, că, chipurile, Republica Moldova generează aceste violențe în regiunea transnistreană. Aceste lucruri nu sunt adevărate, deoarece Republica Moldova își dorește ca această colaborare să fie pașnică și să găsim o soluție pentru a reîntregi teritoriul Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Dar câți ani mai trebuie să treacă, ca să nu se mai spună că în stânga Nistrului este un regim separatist?

Petru Frunze: Este greu de spus, întrucât nimeni nu poate să zică exact când va fi identificată o soluție, dar acea soluție, chiar dacă va fi identificată mai târziu, este important ca acea soluție să fie luată în condiții pașnice, să nu fie generate acțiuni de violență sau același conflict armat, fiindcă asta nu ne va duce spre bine, ne va duce iarăși înapoi spre anii ‘90, atunci când nu aveam posibilitate chiar deloc pentru a avea o claritate pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Acum avem deja o claritate, suntem stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană și sperăm foarte mult că acest lucru ne va motiva și mai mult să aspirăm la valorile Uniunii Europene și să fim în rândul țărilor dezvoltate din Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Dar, totuși, sunt mai multe voci care acreditează ideea că anume criza energetică ar putea să contribuie la reunificarea mai rapidă a acestor două maluri ale Nistrului. Dvs. ce părere aveți despre aceasta?

Petru Frunze: Criza energetică totuși este generată de Federația Rusă, noi cunoaștem acest șantaj pe care de obicei Federația Rusă îl face către Republica Moldova atunci când Republica Moldova își dorește o cale de dezvoltare separată de interesele Federației Ruse în Republica Moldova și, în situația respectivă, această criză energetică ne afectează și pe noi, dar și pe cei din stânga Nistrului și nu putem să cunoaștem la ziua actuală dacă anume această criză energetică va reuni aceste două maluri, dar cunoaștem cert că Federația Rusă, prin resursele energetice, ne șantajează și pe noi, și pe regimul separatist de la Tiraspol.

Vocea Basarabiei: Dar ce au făcut autoritățile Republicii Moldova? Au cedat în favoarea regiunii transnistrene întregul volum de gaze care se importă de la gigantul rus Gazprom, deocamdată acest lucru s-a făcut ca să fie consumată energia electrică care se produce la Cuciurgan pe malul drept al Nistrului, dar foarte multă lume își pune întrebarea de ce acest gaz vine gratuit pentru regiunea transnistreană.

Petru Frunze: Trebuie să începem de la faptul că Federația Rusă, adică Gazprom-ul a diminuat livrările de gaze în proporție de peste 50% și acea cantitate de gaze era necesară pentru consumul în Republica Moldova și luând în considerare că noi o perioadă de timp nu beneficiam de această cantitate de gaze, noi eram nevoiți să procurăm gaze de pe piețe externe și nu aveam posibilitate să procurăm nici energie electrică mai ieftină de la MGRES, din regiunea transnistreană, astfel am fost nevoiți să procurăm energie electrică de pe piață, care era de 3, 4, 5 ori mai scumpă. De aceea guvernul a fost nevoit să identifice cel mai ieftin preț, a fost făcută o analiză care a demonstrat că și cel mai ieftin preț poate fi obținut doar prin a oferi această cantitate de gaze pentru a produce energie electrică și, bineînțeles, Republica Moldova să fie pusă în situația în care să accepte acest lucru și să-și dezvolte economia. Vreau să zic că regiunea transnistreană la etapa actuală este văzută într-un fel vulnerabil pentru segmentul acesta de reunire a țării, fiindcă Federația Rusă are acest element de bază prin a oferi gaze gratuite către regiunea transnistreană și, bineînțeles, Federația Rusă are acest mijloc de șantaj pentru regiunea transnistreană ca să-i țină într-un fel în direcția pe care și-o dorește Federația Rusă.

Noi trebuie să ne orientăm cu viziunile politice către lumea civilizată, deoarece Federația Rusă este un stat care, având ca instrumente energetice gazul și multe alte zăcăminte naturale, este un șantaj pentru țările care nu au aceste resurse și, bineînțeles, își dorește ca să le controleze politic și să își atingă toate obiectivele ei.

Vocea Basarabiei: Bine, dar atunci nu se scapă de nedreptate, pentru că cetățenii de pe malul drept achită un preț pentru consumul de gaze, iar în stânga Nistrului se achită un preț simbolic mai degrabă?

Petru Frunze: Aceasta este decizia Federației Ruse, ca părții stângi să-i ofere gaze gratuit, iar părții drepte a Nistrului să-i ofere gaze de 10 ori mai scumpe decât erau înainte. Acesta este scopul Federației Ruse de șantaj și să motiveze unii cetățeni că, chipurile, dacă noi vom fi doar sub influența Federației Ruse și ei își vor face toate interesele, inclusiv implicarea Republicii Moldova în războiul din Ucraina, atunci vom primi gaze ieftine. Ei consideră că o parte din cetățeni vor dori anume acest lucru, fiindcă vom avea gaze mai ieftine, dar toate țările care au fost în spațiul Uniunii Sovietice, mai ales cele care s-au integrat în Uniunea Europeană, deja au demonstrat că și fără Federația Rusă au capacitate să se dezvolte. Avem drept exemplu Țările Baltice, care sunt la un nivel cu mult mai dezvoltat decât Republica Moldova. Noi trebuie să avem aceste țări ca exemplu și să ne orientăm cu viziunile politice către lumea civilizată, deoarece Federația Rusă este un stat care, având ca instrumente energetice gazul și multe alte zăcăminte naturale, este un șantaj pentru țările care nu au aceste resurse și, bineînțeles, își dorește ca să le controleze politic și să își atingă toate obiectivele ei.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.