VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Mihai Popșoi: Clanurile din justiție și-au dat seama că pornirea noastră de a reforma sistemul este una serioasă și de aceea încearcă să saboteze, dar nu le va reuși

Jurnalista Valentina Ursu a discutat în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție cu Mihai Popșoi, vicepreședinte al Parlamentului, Președinte al Fracțiunii PAS despre creșterea popularității PAS în sondaje, despre pensiile majorate de la 1 aprilie, despre ce își dorește Rusia de la Moldova? Despre dialogul dintre Chișinău și Moscova, despre soarta partidului Șor, despre sancțiunile pentru oligarhii fugari, despre criticile din partea opoziției la adresa guvernării, dar și despre traseismul politic.

Vocea Basarabiei: Astăzi vom discuta cu dl Mihai Popșoi, care este vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, șeful fracțiunii PAS în parlament. Mulțumim mult că ați găsit timp să reveniți la Vocea Basarabiei, dl Mihai Popșoi!

Mihai Popșoi: Cu mare drag!

Vocea Basarabiei: Vom vorbi despre încrederea pe care o au cetățenii în partidul aflat la guvernare, despre reforme și integrarea europeană, despre amenințările Kremlinului și de ce și-ar dori Federația Rusă un guvern antieuropean la Chișinău, despre importanța alegerilor locale generale din toamnă, dar și despre alegerile din Găgăuzia, pentru că sunt mai aproape, pe 30 aprilie va fi ales guvernatorul UTA Gagauzia și, din câte se cunoaște, PAS nu are un candidat pe care să-l fi propus sau pe care îl susține în această cursă electorală. Despre toate acestea vom vorbi pe parcursul emisiunii, dar o să începem această discuție vorbind despre ultimele date ale sondajului publicat de compania Date Inteligente iData. Rezultatele acestei cercetări sociologice realizate în perioada 15-26 martie arată că respondenții ar vota în cazul unor alegeri parlamentare, dacă ar avea loc duminică, cu PAS – 24,4 la sută, mai exact 45 de mandate, după care Blocul comuniștilor și socialiștilor – 32 de mandate, Partidul „Șor” – 18 mandate și Mișcarea Alternativă Națională ar intra în parlament cu 6 mandate. De ce am făcut aceste socoteli? Pentru că PAS ar avea 45, iar celelalte 3 partide împreună ar avea 56 de mandate și reiese că, dacă s-ar organiza alegeri, o majoritate parlamentară PAS nu ar mai putea să existe în următorul legislativ? Cum comentați aceste rezultate?

Mihai Popșoi: Înainte de a răspunde la întrebările legate de acest sondaj, aș vrea să felicit comunitatea evreiască din Republica Moldova cu una din cele mai mari sărbători evreiești – Pesah -, care începe astăzi și durează o săptămână, o sărbătoare frumoasă a primăverii. Partidul Acțiune și Solidaritate a fost și este promotorul păcii interetnice, bunelor relații între toate comunitățile care locuiesc în Republica Moldova, de aceea adresăm sincere felicitări tuturor cetățenilor reprezentanți ai comunității evreiești din Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Felicitări și din partea Vocii Basarabiei!

Mihai Popșoi: Cât privește sondajele, e ușor deocheată matematica acolo, or cum văzusem eu în știri, pragul electoral era indicat ca fiind de 2 la sută și astfel unele partide cu 3 la sută erau calculate ca și trecând în parlament, or pragul este de 5 la sută. De aceea unele din partidele menționate, de fapt, nu ar accede în parlament.

Vocea Basarabiei: Deci, unul ar fi Mișcarea Alternativă Națională, partidul care e condus de actualul primar de Chișinău.

Mihai Popșoi: Și chiar cu această matematică, PAS ar avea majoritatea absolută, dar important e să ne concentrăm pe acțiunile de zi cu zi și mai puțin pe sondaje.

Dacă vom livra cetățenilor ceea ce am promis și vom munci sincer pentru a implementa promisiunile noastre, cetățenii vor aprecia acest lucru și nu va trebui să ne facem noi griji de cifrele sondajelor, fie că ele scad sau cresc. Totuși, evident, noi ținem cont de aceste cifre, ne onorează această încredere a cetățenilor, care vedem că în ultima perioadă este chiar în creștere și vom face totul ca să păstrăm această încredere și să o valorificăm în interesul cetățenilor, astfel încât, odată ajunși în pragul alegerilor, faptele să vorbească pentru noi și să putem să nu contăm atât de mult pe sondaje sau să nu depindem atât de mult de aceste cifre.

Vocea Basarabiei: Dar poate e bine să vorbim și despre posibilitățile pe care le au autoritățile ca să facă mai mult și mai repede ceea ce așteaptă cetățeanul, dar cetățeanul așteaptă, în primul rând, salarii bune, pensii majorate, infrastructură bună, locuri de muncă, locurile de muncăiarăși bine plătite, ca să nu se mai vorbească despre acest fenomen al migrației care nu poate fi încetinit?

Așa este și, de fapt, una din principalele noastre promisiuni electorale a fost majorarea semnificativă a pensiilor, celor mai mici pensii din Republica Moldova, și am realizat acest lucru în primele luni după alegeri. Cu mare regret, inflația pe care o importăm din exterior, inflația care s-a creat nu din voia noastră, ci din circumstanțele internaționale pe piața energetică, evident, agresiunea Federației Ruse în Ucraina și acest lucru vădit a afectat veniturile tuturor cetățenilor.

Mihai Popșoi: Acum, în aprilie, va fi o nouă indexare semnificativă, vom oferi în acest an sprijin majorat substanțial agenților economici, pentru că în perioada rece a anului am oferit sprijin, în primul rând, persoanelor fizice, iar agenții economici au avut de suferit și acest an vrem să-l declarăm anul mediului de afaceri, anul antreprenorilor, așa încât să ajutăm cât mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova care doresc să-și construiască o afacere, să creeze locuri de muncă aici, să poată să crească salariile, să-i ajutăm să facă acest lucru. Pentru aceasta vom crește fondul ODA pentru a compensa creditele pe care le au antreprenorii și vom crea mecanisme pentru a facilita mediul de afaceri. Dl Alaiba are o agendă destul de ambițioasă de reducere a tot ceea ce înseamnă birocrație, care s-a acumulat pe timpul celor 30 de ani și acum a venit timpul să mai reducem din acel morman de birocrație, astfel încât să ajutăm mediul de afaceri, care, la rândul său, creează locuri de muncă și poate crește salariile, pentru că capacitatea statului este limitată și e firesc să fie așa. Statul trebuie să creeze condiții pentru cetățeni să se dezvolte, pentru mediul de afaceri să se dezvolte, dar, în același timp, vom valorifica și ajutorul care vine din partea UE.

Chiar astăzi a fost anunțată o nouă tranșă din cadrul ajutorului macrofinanciar, așa încât să putem ajuta cât mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova să-și construiască un trai decent aici acasă și ca să reducem din acest exod care, de fapt, este un mare handicap pentru economia noastră.

Vocea Basarabiei: Dar cum explicați că totuși foarte mulți cetățeni își mai pun întrebarea – din moment ce atâția bani se oferă Republicii Moldova, de ce nu sunt ei simțiți pentru omul simplu?

Mihai Popșoi: Păi, cum nu sunt simțiți pentru omul simplu?

Vocea Basarabiei: Așa spun ei…

Mihai Popșoi: Au fost alocate circa 5 miliarde de lei, o sumă colosală, pentru ajutorul în factură și, da, pe undeva psihologic poate această sumă nu este resimțită, or dacă îți vine factura și acolo era o anumită sumă, să zicem, 1.000 de lei, dar compensația este de 300 sau 400, omul poate nu sesizează acest ajutor, pentru că nu este o sumă în bani gheață pe care ar primi-o, dar este un ajutor destul de mare care, de fapt, a permis să trecem peste această iarnă, nu pot zice ușor, pentru că, chiar și cu aceste compensații, povara a fost destul de mare pentru multe familii, dar am depășit această iarnă și vom face totul ca pentru iarna viitoare să fim și mai pregătiți, să avem capacitatea să importăm resurse energetice la un preț mult mai avantajos, așa încât să nu mai fim în situația în care, pe de o parte, povara să fie extrem de mare a facturilor și, pe de altă parte, să fim în situația de a cheltui sume colosale din bugetul de stat pentru subsidierea facturilor, bani care pot fi canalizați spre creșteri de salarii, infrastructură, mediul de afaceri, doar este o realitate pe care, cu mare regret, nu avem capacitatea s-o influențăm, creșterea tarifelor la resursele energetice pe care le importăm. Urmează să diversificăm aceste importuri, așa încât să putem canaliza resursele pe care le avem spre lucruri mai tangibile, așa încât cu adevărat cetățenii să le resimtă mai mult decât o fac în cazul unui ajutor la contor care, deși e unul semnificativ, psihologic este simțit mai puțin. Noi înțelegem acest lucru, dar altă alternativă nu era.

Vocea Basarabiei: Dar știți cum spun cei din mediul rural? Da, cei care folosesc gazul au fost ajutați în mare parte de autorități, dar cei care au folosit lemne, pentru că nu în toate localitățile a ajuns gazificarea și aceia se consideră mai nedreptățiți?

Mihai Popșoi: Parțial e adevărat, a fost un anumit ajutor și în contextul lemnelor, a fost plafonat prețul pentru lemne astfel încât să fie mai accesibil pentru cetățeni, înțelegem această situație și vom crea circumstanțe astfel încât să avem un mediu cât mai echitabil și toți cetățenii Republicii Moldova să beneficieze de sprijinul statului într-un mod echitabil.

De aceea spuneam că în acest an vrem să ajutăm cât se poate de mult mediul de afaceri, care a fost, trebuie să recunoaștem, cumva nedreptățit pe durata anului precedent și dacă nu ajutăm mediul de afaceri avem un efect multiplicator negativ asupra economiei, or un număr foarte mare de locuri de muncă depinde de starea de sănătate a mediului de afaceri și de aceea ne vom concentra, pe lângă ajutorul pe care îl oferim cetățenilor, persoanelor fizice și mediului de afaceri.

Vocea Basarabiei: De la 1 aprilie, ați spus deja că se majorează pensiile și tot dvs. ați spus că inflația este mare și cetățeanul zice că ar fi trebuit poate mai mult, dar guvernarea spune că nu e de unde. Oponenții dvs. vă critică, pentru că nu ați căuta insistent ca să găsiți și să majorați pensiile și cu mai mult. Aici poate e bine să ne faceți un pic de claritate, cât poate statul astăzi să pună umărul ca să majoreze aceste pensii?

Mihai Popșoi: În primul rând, din fericire, acțiunile care au fost întreprinse au condus, și deja vedem acest lucru, spre scăderea inflației și prognoza este că spre final de an ar trebui să ajungem la o inflație sub 10 la sută, care este o inflație tot relativ mare, dar nu se compară cu 30 la sută. Deci, suntem pe o traiectorie pozitivă și această creștere de 15 la sută din aprilie, deși înțelegem că este insuficientă, niciodată într-o țară ca Republica Moldova, când vine vorba de pensii sau salarii creșterile nu vor fi suficiente, doar când vom ajunge, cel puțin, la media europeană sau peste media europeană, vom putea spune că lucrurile sunt relativ OK, dar până atunci mai avem mult de lucru.

Vocea Basarabiei: Chiar dacă facem o socoteală, are omul 2.000, 3.000, 4.000 de lei pensie, aceste 15%, da, sunt importante, că își mai poate acoperi o parte din golurile pe care le are, dar nu e suficient ca el să spună că poate să aibă un trai decent.

Mihai Popșoi: Cu siguranță, nu este suficient, de aceea a fost atât de mare insistența noastră pe acea creștere semnificativă. Practic de acum 2 ani, de când am venit noi la guvernare, pensiile mici s-au dublat și vom continua să ajutăm cetățenii noștri cei mai vulnerabili, dar trebuie să ajutăm și mediul de afaceri pentru a putea avea acest efect multiplicator pozitiv pe toată economia, pentru că doar printr-un mediu de afaceri activ, prosper vom putea să creștem toată economia. Cât privește capacitatea bugetară, anume din cauza deficitului sau dificultăților pe care le resimte mediul de afaceri, veniturile la buget au fost mai modeste și continuă să fie modeste și atunci sectorul public nu are capacitatea să suplinească bugetul fără un mediu de afaceri, un mediu privat activ, de aceea capacitățile bugetare sunt cele pe care le cunoaștem, avem mare noroc de sprijinul generos al Uniunii Europene, al Statelor Unite, al Japoniei, al Canadei, al țărilor membre ale Uniunii Europene, care ne ajută să depășim această dificultate în care ne aflăm prin sprijinul macrofinanciar, ajutorul direct bugetului pentru a putea menține Republica Moldova în această stabilitate macrofinanciară, dar pentru a putea crește mai semnificativ pensiile și salariile trebuie să dezvoltăm economia privată, mediul de afaceri și de aceea vom canaliza într-acolo eforturile și din moment ce vor fi capacități bugetare suplimentare, noi vom fi primii cei care vom canaliza aceste resurse spre plăți sociale, așa cum am făcut-o și anul trecut, au fost crescute o serie întreagă de plăți sociale pentru familii tinere, pentru copii, pentru oameni cu dizabilități, pentru că înțelegem că doar așa putem oferi un minim confort cetățenilor Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Mesajul pe care îl transmiteți dvs. cu insistență, cei care diriguiți Republica Moldova, spuneți și vă arătați încrezători că doar o reformă a justiției ar putea să aducă bunăstare și prosperitate în casa cetățeanului și această reformă pe moment se crede că e una împotmolită, pentru că, pe de o parte, cei care guvernați spuneți că veți merge până la capăt ca să existe această curățenie în sistem și ca să se poată vorbi despre o justiție adevărată în Republica Moldova, iar cei care reprezintă sistemul, unii dintre ei cred că politicul se implică prea mult în treburile justiției și vă critică și ei. Ce se mai constată astăzi? Căar fi și o rezistență pe interior. Cum sedeapănă ghemul acesta de probleme sau cum se ajunge la pace după acest război dintre guvernare și justiție?

Mihai Popșoi: Aveți perfectă dreptate când spuneți că reforma justiției este piatra de temelie a dezvoltării economice, a capacității creșterii resurselor bugetare, pentru că un om de afaceri sau un cetățean, o persoană fizică, dacă nu are încrederea fermă că în justiție se va face dreptate, atunci va prefera să investească în altă parte, acolo unde are această siguranță.

De aceea, această reformă este imperios necesară, doar că nu aș fi tocmai de acord cu nota de pesimism a dvs. precum că ar fi împotmolită reforma, da, reforma nu se implementează cu pași rapizi cum ne-am dori noi, dar procesul merge…

Vocea Basarabiei: …întârzie, totuși o parte din ceea ce ați promis s-a întârziat, nu?

Mihai Popșoi: S-a întârziat din motive obiective, pentru că capacitatea de evaluare a judecătorilor a fost extrem de minuțioasă în sensul bun al cuvântului și de asta a durat în timp.

Vocea Basarabiei: Dar s-a crezut că până la Anul Nou se va reuși cu pre-vettingul, acum s-a prelungit această perioadă?

Mihai Popșoi: Este o vorbă în popor că socoteala de acasă nu mereu se potrivește cu cea de la târg. Cert este că procesul se derulează, avem deja primele rezultate, evaluarea candidaților pentru funcția de membru al CSM a dat rezultate în sensul în care doar 20 la sută din candidați au trecut evaluarea și este un rezultat bun, zic eu, un rezultat mai puțin fericit pentru cei care sperau că această reformă va fi așa ca și cele care au fost până acum, de ochii lumii, or, nu, ei au înțeles că reforma este cât se poate de serioasă, or 20 la sută rezultatul pozitiv al evaluării demonstrează că cu adevărat…

Vocea Basarabiei: …era ceva putred în sistem?

Mihai Popșoi: Era putred mai mult decât ceva, era 80 la sută și de aici vine rezistența. Mediul de judecători, clanurile din justiție și-au dat seama că pornirea noastră este una serioasă și de aceea, da, încearcă să saboteze, dar nu le va reuși. Ați văzut, chiar în ultimele săptămâni am votat proiecte de legi importante pentru a debloca acele situații de sabotaj sau chiar potențiale situații de sabotaj, așa încât că încercăm să fim cu un pas înaintea sabotorilor și, mai mult decât atât, o altă veste proastă pentru cei care își doresc sabotarea sistemului și orice fel de alte tertipuri îndreptate împotriva cetățenilor și a interesului național, am votat și alt pachet de legi, care nu este neapărat legat cu domeniul justiției, este legat cu domeniul securității naționale, mandatul de securitate votat în prima lectură, legea cu privire la contraspionaj și o serie întreagă de atribuții oferite Serviciului de Informații și Securitate pentru a crește reziliența instituțională a serviciului, pentru a oferi pârghii mai multe acestui serviciu să apere interesele cetățenilor și ale statului Republica Moldova în condițiile complicate în care ne aflăm.

Vocea Basarabiei: Și aici n-a întârziat reacția adversarilor politici, care spuneau că încercați să transformați SIS-ul într-un NKVD.

Mihai Popșoi: Da, e firesc să vină critici din partea opoziției, acesta este rolul opoziției într-un stat democratic, doar că eu i-aș atenționa și le-aș sugera în loc să critice ar trebui, de fapt, să aprecieze, pentru că această reformă, aceste noi împuterniciri oferite SIS-ului au menirea inclusiv să prevină acel dezmăț pe care îl vedem noi astăzi în cadrul fracțiunii Blocului socialiștilor și comuniștilor, când deputații lor au ajuns să se vândă din nou, ca în vremurile de tristă faimă, ca și cartofii la piață. Și în târg circulă afirmații șiroaie că ar fi vorba de bani și se discută și sumele de bani care ar fi fost oferite acestor deputați, deși nici nu mi se întoarce limba să-i numesc deputați, pentru că, de fapt, nu reprezintă interesele cetățenilor atâta timp cât se vând ca obiectele. Și inclusiv aceste noi atribuții oferite Serviciului de Informații și Securitatear trebui să ajute la prevenirea unor asemenea cazuri și investigarea unor asemenea cazuri și de aceea opoziția ar trebui să susțină cu adevărat aceste demersuri, pentru că, de fapt, ele sunt inclusiv în interesul lor, dar avem realitatea pe care o avem, avem opoziția pe care o avem.

Noi avem o abordare de bună-credință, suntem încrezători că ceea ce facem va oferi rezultate și deja vedem aceste rezultate în cadrul reformei justiției, da, procesul nu este atât de accelerat pe cât ni l-am dori, dar, în același timp, trebuie să recunoaștem și să conștientizăm că o asemenea reformă nu poate fi făcută la repezeală. Această reformă trebuie făcută temeinic, da, ea va dura în timp, dar orice lucru temeinic durează în timp.

Vocea Basarabiei: Dar atunci când le spuneți cetățenilor că acest lucru durează în timp, să se înarmeze cu răbdare, asta înseamnă că ce se va întâmpla în această perioadă încă incertă, pentru că nu e clar cine va rămâne, cine mai poate face anumite lucruri în detrimentul acestei reforme în sistem, cum se va termina vettingul, toate lucrurile acestea contează pentru perioada când vor fi livrate rezultate?

Mihai Popșoi: Trebuie să fim onești, așa cum am fost de fiecare dată. Va fi o perioadă de turbulențe, noi ne dorim ca această perioadă să fie cât mai scurtă, dar cetățenii văd și înțeleg, inclusiv cei care au privit acea Adunare buclucașă a judecătorilor sau reportajele pe care le-au făcut jurnaliștii, au putut să vadă cât de putredă este situația în justiția noastră și să-și tragă propriile concluzii. După cum spuneam, va dura această perioadă de turbulențe, dar rezultate deja se văd, iată chiar în săptămâna aceasta a fost anunțată marea decizie pe trecerea Aeroportului Chișinău înapoi sub controlul statului, așa cum era firesc să fie, luat de la hoții și oligarhii care au prădat această țară, continuă deciziile și lupta cu corupția, cu organizarea protestelor plătite. Aceste procese se derulează, avem deja rezultate și, da, sunt situații care sunt destul de jenante, când un proces de judecată de la prima instanță până la Curtea de Apel durează 6-7 ani, cum e vestitul caz Șor și acei judecători trebuie să se pătrundă de importanța acestor tărăgănări și să-și asume consecințele. Și dacă e să fim pe o notă ușor umoristică, chiar deunăzi mergând în teren să comunicăm cu cetățenii și să distribuim ziarul partidului, în Budești discutam cu un alegător, cu un susținător de-al nostru, care e instalator și el îmi spunea: „Dacă aș merge în casa unui judecător și i-aș repara baia timp de 7 ani de zile, ce ar zice acel judecător, care, de fapt, timp de 7 ani de zile nu-și poate face atribuțiile sale în cazul dosarului lui Șor?”. Este o comparație cât se poate de elocventă și acești judecători acum vor trebui să dea răspunsuri la toate aceste tărăgănări, suspiciuni de corupție, diferențe enorme dintre salariu, venitul legal și proprietățile pe care le au. Și acest lucru se întâmplă.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.