VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Maia Sandu: Vrem un procuror Cattani al Moldovei, să fie un om onest, curajos și care să conducă această luptă împotriva corupției

Vocea Basarabiei: De la Bruxelles vin vești bune și foarte bune înaintea Summitului Consiliului European, anume că 26 din 27 de lideri din statele membre ale Uniunii Europene ar fi de acord ca Ucrainei și Republicii Moldova să li se ofere această perspectivă de a deschide negocierile pentru aderare la Uniunea Europeană. Deocamdată nu este clară poziția Ungariei, dar mai este timp, deși foarte puțin timp, sperăm să fie și Ungaria convinsă ca să poată și Ucraina, și Republica Moldova să obțină această perspectivă pentru începerea negocierilor. Despre importanța integrării europene pentru statul Republica Moldova și pentru cetățenii acestui stat, despre temele de acasă pe care au să le îndeplinească autoritățile de comun acord cu cetățenii, despre edificarea statului de drept și lupta împotriva corupției, despre relația politician-cetățean, despre relația putere-opoziție astăzi discutăm cu dna Maia Sandu, șefa statului. Care vă sunt așteptările, ce credeți că se va întâmpla pe parcursul acestor două zile și dacă această șansă istorică poate să surâdă și pentru Republica Moldova?

Maia Sandu: Orice s-ar întâmpla, Republica Moldova este deja ancorată ferm pe calea europeană. Acum un an și jumătate, toate statele membre ale Uniunii Europene au deschis poarta pentru Republica Moldova și au spus clar că Republica Moldova poate deveni stat membru al Uniunii Europene. Inițierea negocierilor este un pas tehnic și bineînțeles că ne dorim ca acest pas tehnic să fie făcut mai devreme decât mai târziu, dar, indiferent dacă se va întâmpla în această săptămână decizia sau dacă se va întâmpla peste o lună sau două, asta nu schimbă cu nimic traiectoria noastră. Și aderarea la UE înseamnă, în primul rând, transformarea statului nostru într-un stat de tipul statelor Uniunii Europene și pe calea acestor transformări nu ne oprim, indiferent de faptul dacă decizia va fi vineri sau dacă decizia va fi luni. Știm ce avem de făcut, trebuie să avem instituții care corespund standardelor instituțiilor europene, trebuie să avem un mod de a guverna țara la toate nivelurile similar modului de guvernare în statele europene, trebuie să muncim în continuare ca să aducem standardele de viață ale cetățenilor la nivelul standardelor de viață din țările Uniunii Europene, cu ajutorul Uniunii Europene. Deci, da, e un pas important, dar nu schimbă nimic pe calea noastră dacă această decizie va fi luată joi, vineri sau peste o lună sau două.

Vocea Basarabiei: Oricum, insistența de a obține totuși în această săptămână această șansă de a deschide negocierile e una justificată, mai ales că cetățenilor li se promite că sunt avantaje, beneficii mari dacă țara va ajunge să fie membră a Uniunii Europene. Pe moment, ați putea să ne spuneți care sunt atuurile în relația Chișinăului cu Bruxelles-ului?

Maia Sandu: În primul rând, vreau să ne amintim unde eram acum doi ani, când nu era nici vorbă de depunere a cererii de aderare, de acceptare a cererii și oferirea statutului de țară candidată. Deci, trebuie să apreciem totuși că am făcut pași mari în această perioadă, într-o perioadă foarte scurtă și, repet, suntem angajați ferm, suntem ancorați ferm în acest proces. Noi am muncit, autoritățile au muncit și avem un raport de evaluare foarte bun, la ziua de astăzi toate statele membre ale Uniunii Europene au spus că susțin nu doar procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar și inițierea negocierilor. Care va fi decizia, este greu de spus, inclusiv pentru că unul dintre statele membre, așa cum ați spus și dvs., a declarat public că nu este gata să susțină Ucraina. Deci, acolo se duc discuții. Noi continuăm procesul de transformare. Așa cum am spus, ideea aderării la UE este ca Republica Moldova să ajungă să construiască un stat la fel de puternic ca și alte state care sunt astăzi în UE și care pot să le asigure cetățenilor lor mai multă siguranță, condiții de viață mai bune, condiții de muncă mai bune, deci ceea ce numim noi avantajele integrării în UE. Asta este, în primul rând, pace și, în al doilea rând, este bunăstare și siguranță.

Din cele trei instituții ale Uniunii Europene două deja au spus „Da!” pentru Republica Moldova, este Parlamentul Uniunii Europene și este Comisia. Următoarea decizie va fi la Consiliu și cu siguranță va fi această decizie!

Vocea Basarabiei: Tocmai voiam să vă întreb despre priorități, dar pentru că ați menționat pacea, stabilitatea și siguranța, să vă întreb, totuși, care sunt lipsurile sau care sunt urgențele, când e vorba despre nevoia de a face pași siguri pe calea integrării europene?

Maia Sandu: Noi avem angajamente asumate un an și jumătate în urmă și ați văzut raportul Uniunii Europene, care este unul pozitiv și care recomandă clar inițierea negocierilor. Și aici trebuie să spunem că din cele trei instituții ale Uniunii Europene două deja au spus „Da!” pentru Republica Moldova, este Parlamentul Uniunii Europene și este Comisia. Următoarea decizie va fi la Consiliu și cu siguranță va fi această decizie, întrebarea este când, dar reformele pe care trebuie să le facem sunt multidimensionale, absolut în toate domeniile trebuie să facem reforme, unele sunt mai urgente, altele vor fi făcute ulterior. Cele urgente și importante le cunoaștem cu toții, este reforma justiției, este consolidarea capacității statului de a combate corupția, sunt reformele care țin de domeniul economic, care să crească competitivitatea economiei, a produselor noastre, dar și pe partea de mediu, și pe partea de transporturi, infrastructură, energie, absolut în toate domeniile trebuie să facem transformări. Și aceste transformări sunt în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova. Acesta este scopul. În Uniunea Europeană oamenii trăiesc mai bine astăzi decât în Republica Moldova. Iată, noi trebuie să ne ridicăm la nivelul standardelor europene pe toate domeniile, așa încât și în Republica Moldova oamenii să trăiască la fel de bine ca în Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Dvs. ați spus că e nevoie de reforme în toate domeniile, noi am aflat de la autorități că 94 la sută din recomandările pe care trebuia să le îndeplinească Republica Moldova au fost raportate ca îndeplinite, dar cele 6 rămân să țină de reformarea sectorului judiciar și lupta împotriva corupției?

Maia Sandu: Așa este! Și în principal aici ține de continuarea evaluării externe extraordinare pentru diferite instituții, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiție, Procuratura Anticorupție. Deci, acestea sunt reformele pe care le continuăm, aici avem niște comisii independente și cumva indirect putem doar să grăbim aceste evaluări. Pe de altă parte, evident, nu vrem nici ca ele să fie prea grăbite, pentru că vrem să fie un proces corect și acest proces să conducă la curățarea instituțiilor din sistemul judecătoresc de oameni corupți, pentru că asta am promis cetățenilor, asta își doresc cetățenii și de asta avem nevoie cu toții, pentru ca să putem să construim o țară bună pentru toți.

Eu nu voi obosi niciodată în această luptă împotriva corupției. Acum, în această funcție, evident că contribui și voi continua să contribui pe toate căile pentru ca să curățăm instituțiile statului de oameni corupți și pentru ca să sancționăm corupția, să o prevenim.

Vocea Basarabiei: Exact. Acum trei ani, dvs. în campania electorală ați promis cetățenilor că va fi reformat sistemul judiciar, că va fi dusă o luptă aprigă împotriva corupției. Nu vi se pare că, totuși, anii aceștia obosesc și cetățenii, dar și pe cei care trebuie să ducă la capăt această reformă?

Maia Sandu: Eu nu voi obosi niciodată în această luptă împotriva corupției și vreau să vă amintesc că din primul an când am ajuns în spațiul public, deci, chiar din funcția de ministru, lupta împotriva corupției în sistemul educațional a fost o prioritate pentru mine și colegii mei și am demonstrat rezultate, după care atunci când am decis să vin în politică, fiind în opoziție, am luptat cu cei care erau atunci la conducerea țării și care erau implicați în acte majore de corupție. Acum, în această funcție, evident că contribui și voi continua să contribui pe toate căile pentru ca să curățăm instituțiile statului de oameni corupți și pentru ca să sancționăm corupția, să o prevenim. Și pe partea de politică externă am muncit în acești ani, pentru că ați văzut că mai mulți oameni corupți din Republica Moldova au ajuns să fie sancționați la nivel internațional. Și acest lucru este benefic pentru noi, pentru că asta îi împiedică într-o anumită măsură să facă aceste acțiuni de destabilizare și de subminare a eforturilor noastre de reformă, dar și pe intern, iată, inclusiv ceea ce discutăm acum despre evaluarea externă extraordinară în sistemul judecătoresc, în sistemul procuraturii, și nu doar. Sunt niște procese care durează, dar încetul cu încetul noi totuși curățăm sistemul. Dacă e să ne amintim unde eram acum câțiva ani, o să vedem că cei mai corupți dintre judecători sau o parte dintre judecătorii foarte corupți nu mai sunt astăzi în sistem și dvs. știți foarte bine despre ce vorbesc. Da, mai sunt, din păcate, dar cu această evaluare externă extraordinară o să curățăm în mare parte sistemul, după care sperăm că instituțiile care se creează astăzi – Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, Centrul Național Anticorupție, Procuratura Anticorupție ș.a.m.d. – își vor face treaba de acum încolo, după ce au trecut prin acest proces de purificare.

Atunci când vin cu tot felul de tertipuri, atunci e clar că oamenii au ce ascunde, cu atât mai mult trebuie să insistăm și o să insistăm pe aceste procese de evaluare externă și de curățare.

Vocea Basarabiei: Au anunțat cei de la procuratură că va fi convocată adunarea anuală a procurorilor pe 22 decembrie, au fost ședințe care s-au mutat, s-au transferat, nu s-a găsit consens… Credeți că de această dată se va pune punct  disputelor?

Maia Sandu: Este un element în această reformă și este important ca procurorii să își aleagă Consiliul Superior al Procurorilor, este o instituție importantă pentru procurori. Am văzut în toată această perioadă tot felul de încercări de a împiedica procesele, de a denigra comisia de evaluare și acum vedem presiuni din partea celor care urmează să fie evaluați, presiuni, încercări de intimidare a membrilor comisiei, dar ar trebui cu toții să înțeleagă că asta n-o să-i ajute și asta doar îi discreditează pe cei care încearcă să creeze obstacole pentru comisia de evaluare, pentru că dacă sunt oameni cinstiți, dacă au făcut lucrurile corect, atunci nu are de ce să le fie frică și să meargă să demonstreze, să argumenteze în fața comisiei de unde au averea. Atunci când vin cu tot felul de tertipuri, atunci e clar că oamenii au ce ascunde, cu atât mai mult trebuie să insistăm și o să insistăm pe aceste procese de evaluare externă și de curățare.

Vocea Basarabiei: Ce spuneau unii experți? Că acest model albanez pe care îl preia Republica Moldova nu prea se potrivește pentru realitățile de aici, de la noi și că ar trebui să recunoaștem că au fost și elemente de eșec pe calea înfăptuirii acestei reforme.

Maia Sandu: Aș vrea să-i aud pe acești experți care este alternativa, pentru că au fost două opțiuni. O opțiune este că sistemul se curăță pe sine. Dacă procuratura ar fi lucrat, dacă judecătorii ar fi dat decizii corecte, legale atunci când ajungea la ei vreun dosar pe judecători corupți, atunci nu ajungeam aici, pentru că nici procuratura și nici sistemul judecătoresc nu au vrut să lupte cu corupția, atunci a trebuit să venim cu această evaluare externă. Și, repet, i-aș întreba pe cei care critică evaluarea externă extraordinară – care este alternativa? Sper că nu o să ne spună că trebuia să lăsăm lucrurile așa cum sunt, pentru că asta nu acceptă cetățenii, în primul rând.

Noi am sperat că va exista mai multă implicare din partea judecătorilor onești din sistem în această luptă de curățare, am sperat că va exista mai multă implicare și interes din partea procurorilor onești, dar îi vedem nu suficient de curajoși și, respectiv, toată munca a trebuit să fie făcută din afară.

Vocea Basarabiei: Dar ceea ce înțeleg eu de la dvs. e că nu putem vorbi despre un eșec al acestei reforme?

Maia Sandu: Nu, putem să vorbim despre anumite probleme cu care ne-am confruntat și pe care le-am corectat pe drum. Și asta este firesc, nimeni nu poate să ne dea o rețetă pe care s-o urmăm, pentru că situațiile sunt diferite. Noi am sperat că va exista mai multă implicare din partea judecătorilor onești din sistem în această luptă de curățare, am sperat că va exista mai multă implicare și interes din partea procurorilor onești, dar îi vedem nu suficient de curajoși și, respectiv, toată munca a trebuit să fie făcută din afară. Repet, acolo unde lucrurile nu au funcționat, le-am corectat și am mers înainte, dar eu la moment nu cred că există altă opțiune, din păcate, pentru a curăța sistemul. Ar fi fost mult mai ușor pentru noi toți, repet, dacă procuratura, dacă justiția singură i-ar fi sancționat pe cei corupți din interiorul sistemului, dar asta nu s-a întâmplat.

Vocea Basarabiei: Admiteți că astăzi mai există rezistență pe interior?

Maia Sandu: Păi vedem în toată ziua, așa cum am zis acum câteva minute. Chiar acum am văzut și vedem tot felul de încercări de a intimida membrii Comisiei de evaluare externă extraordinară, de a pune piedici pentru ca această comisie să primească informații despre cei care urmează să fie evaluați. Deci, acestea sunt niște lucruri care se întâmplă, din păcate.

Vocea Basarabiei: Bine, dar tot dvs. ați spus că au mai plecat unii din cei care trebuiau să plece?

Maia Sandu: Unii au plecat, dar mai sunt cei care urmează să fie evaluați și ei fac totul ca să discrediteze…

Vocea Basarabiei: De aici încă ar mai veni rezistență, da?

Maia Sandu: Bineînțeles, o parte din cei care urmează să fie evaluați, pentru că sunt sigură că sunt și oameni onești care nu au nicio problemă să fie evaluați, dar sunt din cei care sunt cu musca pe căciulă și aceștia tot încearcă să pună bețe în roate ca să nu se întâmple această evaluare.

Vocea Basarabiei: S-a vorbit mult și despre epopeea destituirii, anunțării unui nou concurs pentru funcția de procuror general. Credeți că a fost găsit deznodământul și vom ști în timpul apropiat, totuși, când se anunță concurs?

Maia Sandu: Concursul a fost anunțat deja, există și un termen…

Vocea Basarabiei: Am văzut, două dosare au fost depuse și…

A fost extins termenul. Bineînțeles că noi cu toții vrem un comisar, un procuror Cattani al Republicii Moldova, care să aibă suficient curaj, să fie un om onest, cu suficientă competență și care să conducă această luptă împotriva corupției.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. cum v-ați explicat că nu a existat interes mai mare pentru această funcție, că totuși e o funcție importantă în stat, există lume care ar merita să obțină acest fotoliu? De ce acest dezinteres, dacă putem să spunem așa, din moment ce au fost doar două dosare depuse?

Maia Sandu: Nu știu din ce motiv, dar tocmai de asta a fost extins concursul, pentru că vrem să avem o situație în care există o alegere adevărată și există respectiv candidați puternici, în primul rând, curajoși, bineînțeles, onești, acesta este cel mai important lucru, dar ați văzut că procedura prevede și evaluare externă extraordinară, ca să ne asigurăm că nu mai ajung în funcția de procuror general oameni corupți sau oameni care reprezintă interese corupte. Curajul este probabil o calitate esențială pentru cel care trebuie să câștige acest concurs.

Vocea Basarabiei: Concursul este prelungit, nu am auzit să fie depuse dosare, așteptăm, mai este timp restrâns. Cât, încă două săptămâni, nici două săptămâni? Așa că o să vedem cine aplică și, mai ales, când va avea loc concursul propriu-zis. Ce s-a vorbit cel mai mult în această perioadă, când e vorba despre lupta împotriva corupției? Despre 4-5 nume deja bine cunoscute, despre care s-a spus că sunt certate cu legea, că au fugit din Republica Moldova. Se mai cunoaște astăzi ceva, unde este, de exemplu, Vladimir Plahotniuc? Îl mai caută cineva?

Maia Sandu: E o întrebare către sistemul de justiție, către procuratură. Din câte cunosc eu și din câte s-a vorbit și în spațiul public, se lucrează pentru identificarea și, mai ales, extrădarea. Pentru anumite persoane, se știe foarte bine unde sunt și se lucrează foarte serios din partea mai multor instituții ale statului pentru extrădare. Nu este simplu, trebuie să așteptăm niște decizii ale instanțelor din aceste țări, pentru alte persoane există mai puțină cooperare la nivel statal pentru începerea proceselor de extrădare, dar atât timp cât acești oameni sunt la libertate, atât timp vor continua eforturile instituțiilor pentru ca acești oameni să vină și să răspundă în fața legii.

Noi construim stat, lucrăm în fiecare zi ca să consolidăm capacitățile statului, ca să apere cetățenii, ca să apere statul și, bineînțeles, să putem într-o zi să le vedem sancționate pe aceste persoane corupte.

Vocea Basarabiei: Ce spun cetățenii? Că chiar dacă sunt plecați, reușesc să compromită uneori imaginea Republicii Moldova sau mai ales imaginea instituțiilor care sunt chemate să facă ordine în Republica Moldova, pentru că, chiar și de la distanță, ei reușesc să aibă o legătură cu exponenții lor care merg la alegători. Am văzut și ce au arătat rezultatele acestor alegeri locale generale, că mesajele pe care le transmit sunt încă nu doar transmise, dar auzite aici, în Republica Moldova.

Maia Sandu: Nu am văzut mesaje, am văzut mai mult intenții de destabilizare și am văzut intenții de deturnare a proceselor democratice prin bani murdari, și am văzut și un efort consistent în acest caz al instituțiilor statului, care au prevenit o influență mai mare a acestor bani murdari în aceste alegeri locale. Nu pot să spun că a fost total exclusă aceasta, dar trebuie să recunoaștem că, datorită instituțiilor statului, lucrurile s-au întâmplat mai bine și acești oameni, e adevărat, își doresc să revină la cârma țării prin orice mijloace, își doresc să revină ca să continue să fure statul Republica Moldova și cetățenii Republicii Moldova. Ei nu știu să facă business. Atunci când vorbesc că sunt oameni de afaceri, ei nu știu să facă afaceri, singura lor afacere era Republica Moldova din care scoteau bani pe cale ilegală și de asta nu se pot desprinde de acest vis al lor, să revină și să continue cu aceste abuzuri. Noi construim stat, lucrăm în fiecare zi ca să consolidăm capacitățile statului, ca să apere cetățenii, ca să apere statul și, bineînțeles, să putem într-o zi să le vedem sancționate pe aceste persoane corupte.

Vocea Basarabiei: Atunci când am zis că ei transmit mesaje, m-am referit la mesajele care vin din partea lor ca să fie dată jos actuala putere și să vină ei la guvernare. Și au fost, totuși, alegători care au crezut în aceste vorbe și i-au votat pe exponenții acestora?

Maia Sandu: Da, este adevărat! Deci, e libertate de expresie, oricine poate să ceară demisia guvernării sau schimbarea guvernării, doar că în cazul acestor grupări corupte este vorba nu de mijloace democratice de a-și exprima poziția, este vorba în mare parte despre bani murdari, despre dezinformare, despre conlucrare cu Federația Rusă, care este interesată în destabilizarea Republicii Moldova. Și, evident, toate aceste metode nu au nimic în comun cu democrația și cu alegerea liberă.

Suntem într-o situație mai dificilă, dar vom continua să facem totul ca să apărăm votul cetățenilor și democrația.

Vocea Basarabiei: Despre fenomenul coruperii alegătorilor să vă întreb, pentru că mai urmează doi ani electorali – 2024 și 2025. Și acum erau îngrijorări că, dacă se extinde acest fenomen al coruperii alegătorilor, atunci despre democrație nu știu dacă se mai putea vorbi în Republica Moldova. Ce mai trebuie să facă instituțiile statului ca să le poată, în primul rând, dovedi cetățenilor că fenomenul acesta se poate stârpi?

Maia Sandu: Instituțiile statului analizează această experiență de la alegerile locale și, din câte cunosc eu, vor veni cu anumite propuneri referitoare la ce poate fi îmbunătățit la nivel local, dar mai ales ce trebuie îmbunătățit la nivel de implementare, pentru că în teorie legislația noastră este bună, dar atunci când vine vorba despre asigurarea implementării acestei legislații este mai complicat. Am văzut și la forumul cu primarii, pe care l-am organizat acum câteva zile, că au fost oameni care s-au plâns că în anumite localități totuși a contat banul, în anumite localități s-au adus în mod organizat alegători și, evident, toate aceste experiențe proaste trebuie analizate detaliat și după asta instituțiile statului trebuie să vină cu măsuri pe care să le punem în aplicare așa încât la următoarele alegeri aceste riscuri să fie mai mici. Nu le putem elimina total, vedem și state mai puternice, mult mai puternice decât Republica Moldova, și se confruntă la fel cu aceste influențe externe. Noi evident că suntem într-o situație mai dificilă, dar vom continua să facem totul ca să apărăm votul cetățenilor și democrația.

Noi suntem obligați să ne protejăm securitatea națională și să ne protejăm procesele democratice, imixiunea din afară a unei țări care are o atitudine agresivă față de Republica Moldova este inacceptabilă.

Vocea Basarabiei: Dnă președintă, aici se pare că părerile se împart, pentru că, pe de o parte, aud tot mai multe voci care spun că, într-adevăr, instituțiile de drept au început să-și facă datoria așa cum spune buchea și spiritul legii, dar, pe de altă parte, am văzut în rapoartele de monitorizare, de exemplu, al OSCE, că nu s-a procedat corect ca în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale să fie decisă soarta excluderii unui partid din cursa electorală.

Maia Sandu: Eu am avut ocazia să discut cu câțiva experți internaționali, care au venit aici pentru a monitoriza alegerile, și i-am întrebat care sunt metodele recomandate pentru a lupta cu această încercare de cumpărare a voturilor cetățenilor, și nu am primit un răspuns. Răspunsul este că să mergem în instanța de judecată. Și atunci, eu le-am zis că, până vine o decizie a instanței de judecată, s-au consumat alegerile, lucrurile s-au întâmplat, voturile s-au dat contra banilor și, respectiv, se denaturează procesul democratic. Și nu am primit un răspuns foarte clar aici, așa că așteptăm să vedem care este recomandarea, dar în general facem referință doar la cum le evaluăm noi pe calea democratică, cum apreciază cetățenii și cum suntem apreciați în clasamentele internaționale. Și o să vedeți că în clasamentele internaționale Republica Moldova este văzută ca una dintre țările în care democrația sau procesele democratice se îmbunătățesc pe fundalul unei situații nu prea bune la nivel global în general, dar toate eforturile noastre în toate domeniile demonstrează angajament ferm față de democrație. În același timp, noi suntem obligați să ne protejăm securitatea națională și să ne protejăm procesele democratice, imixiunea din afară a unei țări care are o atitudine agresivă față de Republica Moldova este inacceptabilă.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.