VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Rezoluție: 468 de europarlamentari cer Consiliului European să aprobe începerea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE

Parlamentul European a aprobat miercuri, 13 decembrie, o rezoluție prin care cere Consiliului European să decidă, în cadrul reuniunii din 14 – 15 decembrie, începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

Potrivit europarlamentarului Siegfried Muresan rezoluția a fost adoptată cu 468 voturi „pentru”, 99 „împotrivă” și 58 de abțineri.

Tocmai am adoptat, în plenul Parlamentului European, rezoluția prin care cerem Consiliului European să decidă, în cadrul reuniunii din 14 – 15 decembrie, începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Rezoluția a fost adoptată cu largă majoritate (468 voturi «pentru», 99 «împotrivă» și 58 abțineri) ceea ce arată o susținere clară din partea europarlamentarilor din toate colțurile Uniunii Europene pentru începerea negocierilor de aderare cu cele două țări. Noi, Parlamentul European, am fost prima instituție europeană care a cerut începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina până la finalul anului. Am cerut acest lucru într-o rezoluție inițiată de mine și votată în luna octombrie de plenul Parlamentului, iar acum reconfirmăm această solicitare în rezoluția de astăzi. Considerăm că cele două țări sunt pregătite de începerea negocierilor de aderare, lucru confirmat de Raportul Comisiei Europene din luna noiembrie care a avizat începerea negocierilor”, a scris Mureșan pe o rețea de socializare.

Potrivit europarlamentarilor, „este în interesul fundamental de securitate al Uniunii Europene să sprijine integrarea europeană a țărilor din vecinătatea UE, precum Moldova și Ucraina”.

Siguranța UE depinde de cât de sigure și stabile sunt țările din vecinătatea noastră. Cu cât Moldova și Ucraina sunt mai stabile și mai reformate, cu atât mai în siguranță suntem și noi, în interiorul UE. Iar procesul de aderare la Uniunea Europeană este cel mai bun instrument prin care un stat din vecinătatea UE poate fi reformat și modernizat. Considerăm că Politica de Extindere este în beneficiul tuturor cetățenilor europeni. Acest lucru a fost confirmat de precedentele valuri de extindere care au contribuit la dezvoltarea economică a Uniunii Europene, au întărit piața internă a Uniunii Europene și au consolidat poziția UE pe plan global”, a mai scris eurodeputatul.

Menționăm că subiectul deschiderii negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina va fi dezbătut la reuniunea Consiliului European din 14 – 15 decembrie curent. Pentru deschiderea acestor negocieri este nevoie de o decizie unanimă a liderilor europeni.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.