VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Liubomir Chiriac: Nu putea deveni cineva primar al Chișinăului fără a se fi declarat proeuropean, de aceea n-a fost niciun discurs împotriva UE

Duminică, 5 noiembrie, au avut loc alegerile locale generale. În cele ce urmează discutăm cu Ion Manole, director Promo-Lex, și Liubomir Chiriac, director executiv IDIS Viitorul despre rezultatele alegerilor, despre exercitarea votului în baza noului cod electoral, despre încălcări la secțiile de votare, despre acțiunile de viitor ale partidului Șansa, despre posibilitatea turului doi al scrutinului electoral în anumite localități, despre validarea alegerilor, dar și despre rata de participare la vot.

Liubomir Chiriac: Cred că putem vorbi despre anumite lecții luând în considerare faptul că contextul în care s-au desfășurat alegerile a fost destul de tensionat, luând în considerare războiul din Ucraina, luând în considerare faptul că săptămâna viitoare Comisia Europeană va da undă verde începerii negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, plus faptul că cerințele cetățenilor în raport cu politicienii au devenit, consider eu, un pic mai mari, un pic mai tăioase și, totodată, se dorește ca în fruntea comunităților să vină cu adevărat oameni pregătiți, oameni profesioniști, oameni care ar putea să rezolve problemele la nivel local. Să nu uităm că alegerile locale constituie o repetiție generală a alegerilor parlamentare care vor fi peste doi ani, iar cetățenii știu acest lucru, cu atât mai mult, partidele și, evident, toate plusurile și minusurile care au fost acumulate în campania aceasta electorală vor fi examinate, studiate foarte atent și ulterior se vor trage concluziile necesare pentru a mări turațiile și a extinde bazinul electoral al fiecăruia din partide.

Vocea Basarabiei: S-a vorbit mult despre bani, despre banii necurați care ar fi fost direcționați către alegători în această campanie electorală, chiar dacă s-a modificat Codul electoral și este pedepsită dur coruperea electorală, oricum se creează impresia că unii politicieni au demonstrat contrariul, că nu atât de mult se tem de buchea și spiritul legii, cât au încercat să demonstreze că banii lor pot ajunge la alegători.

Liubomir Chiriac: Aveți perfectă dreptate, a fost o luptă crâncenă între instituțiile statului, pe de o parte, și „gruparea Șor”, așa cum o numesc acum ziariștii, pe de altă parte. A fost o luptă crâncenă, ținând cont de faptul că în alegerile din Găgăuzia, cel puțin eu, consider că instituțiile statului au pierdut jocul, s-a vorbit mult, s-a discutat mult, până la urmă nu s-a demonstrat nimic, dar acum statul a intervenit foarte prompt, foarte ferm în raport cu banii care vin ilegal în Republica Moldova, în raport cu coruperea cetățenilor, în raport cu coruperea politicienilor și plus la asta faptul că mulți dintre cei care au încercat să fie corupți de către anumite persoane au declarat lucrul acesta instituțiilor statului, ceea ce denotă că oamenii își dau perfect seama de acest fenomen perfid pentru mișcările politice de la noi din țară.

Vocea Basarabiei: Aceste probe care au fost acumulate în ultimele zile mai cu seamă vor ajunge în instanță. Credeți că va fi un deznodământ clar pentru societate, ce înseamnă să se adune suficiente probe ca cineva să fie pedepsit și admiteți că, totuși, cineva va fi pedepsit pentru încălcarea legii?

Liubomir Chiriac: S-a declarat destul de clar că nu un miliard, dar trei miliarde au fost investite, să spunem așa, în tot procesul acesta electoral.

Vocea Basarabiei: Și acest lucru l-a declarat Ilan Șor?

Liubomir Chiriac: Exact! Și dacă nici de data aceasta n-o să răspundă nimeni, atunci avem foarte multe semne de întrebare în raport cu justiția care există la noi.

Vocea Basarabiei: Și ce va urma dacă avem aceste semne de întrebare în raport cu activitatea justiției, pentru că se insistă pe această reformă în domeniul justiției și deocamdată se crede că parțial este eșuată reformarea?

Liubomir Chiriac: Așa se crede și, din păcate, nu sunt rezultate, dar pe noi ne interesează la moment cum vor fi pedepsiți cei care au promovat corupția, cei care au contribuit la venirea banilor ilegali în țara noastră și presiunea care există acum din partea societății moldovenești asupra justiției cred că ar trebui să-i pună un pic în gardă în raport cu ceea ce se întâmplă. Eu cred că vor fi luate măsuri în corespundere cu legislația Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Ce s-a mai observat în această campanie electorală? Că atunci când sunt întrebați alegătorii ce așteptări au de la cei care vor veni în fruntea administrației publice locale, mulți fac trimitere la pensii mai mari, la salarii mai mari, la crearea locurilor de muncă și mai puțin probabil cunosc competențele primarului, aleșilor locali și mulți dintre ei au recunoscut că votul a fost și de această dată geopolitic. Iată aici să încercăm să lămurim situația.

Liubomir Chiriac: Bine, omul simplu nu-i la curent cu programele partidelor care, trebuie să recunoaștem, nici ele nu sunt făcute publice la toate partidele, dar omul vine cu propriile probleme, cu oful personal și, evident, pe lângă faptul că ar trebui construite drumurile, apeductele, îmbunătățite serviciile îl doare faptul că pensia e mică, serviciile medicale sunt scumpe și toate acestea îl fac ca să iasă din aria împuternicirilor responsabililor locali, dar să nu uităm totuși că pe lângă toate acestea oamenii își dau perfect seama că trebuie să-i susțină pe acei candidați la funcția de primar care vin cu anumite proiecte concrete pentru îmbunătățirea situației în comunitățile pe care le reprezintă. Și astfel de primari sunt, și ei sunt susținuți de oameni. Din punctul acesta de vedere trebuie să fim optimiști, evident, cetățeanul trebuie educat, atât tinerii, cât și bătrânii. Tinerii, din păcate, mai puțin au fost implicați, cred că tot din cauză că n-am văzut în niciun program anumite chestiuni concrete adresate tinerilor, care ar trebui realizate și, din punctul acesta de vedere, ei s-au deconectat de la procesul electoral, sunt mai puțin implicați, dar e vina cred că atât a partidelor politice, atât a societății civile, cât și a noastră, a tuturor.

Tinerii au fost mai puțin implicați în acest scrutin din cauză că în niciun program nu au fost incluse chestiuni concrete adresate lor

Vocea Basarabiei: Și dacă cetățeanul a luat în calcul și votul geopolitic, aceasta înseamnă că în societate încă mult și foarte mult se mai discută despre încotro Moldova – mai aproape de Vest sau mai aproape de Est?

Liubomir Chiriac: Cred că dintr-o altă perspectivă nu poate deveni cineva primar al orașului Chișinău, fără a se fi declarat proeuropean, de asta își dau seama absolut toți, de atâta niciun discurs n-a fost împotriva Uniunii Europene. Chișinăul rămâne totuși a fi un bastion ferm în direcția europenizării țării și de aici, evident că din capitală în toată țara se extinde opțiunea respectivă.

Nu poate deveni cineva primar al Chișinăului fără a se fi declarat proeuropean, de aceea n-a fost niciun discurs împotriva Uniunii Europene.

Vocea Basarabiei: Dar ce credeți că îl mai sensibilizează pe cetățeanul cu drept de vot atunci când trebuie să aplice ștampila în buletin?

Liubomir Chiriac: Sigur că cetățeanul este informat. Să nu uităm faptul că despre ceea ce se întâmplă în societate se discută în troleibuze, se discută în magazine, se discută pe străzi, dvs. știți foarte bine din incursiunile pe care le faceți prin Republica Moldova. Faptul că se discută este foarte bine, în felul acesta se clarifică, dacă nu toate, o bună parte din lucrurile care sunt neclare.

Vocea Basarabiei: Cum au reușit să se manifeste în primul tur de scrutin Ion Ceban și Lilian Carp?

Liubomir Chiriac: Cam șters a fost Lilian Carp. Cel puțin, mie mi-a lăsat o impresie nu chiar convingătoare în raport cu un om care vine cu inițiative, vine cu poftă la primărie, pe de altă parte, Ion Ceban a fugit de mass-media. Știu că a avut foarte multe întâlniri cu publicul, dar nu știu din ce considerente evită să participe la dezbateri, să intre în confruntări verbale pe idei, pe proiecte cu contracandidații săi și asta, evident, lasă o mică umbră în raport cu prestația care a fost.

Vocea Basarabiei: Ce viitor merită să aibă capitala, municipiul Chișinău?

Liubomir Chiriac: Un viitor european! Nici nu se discută, un viitor european.

Vocea Basarabiei: Cum?

Liubomir Chiriac: Păi, fără ambuteiaje, cu drumuri reparate, cu lumină, cu străzi pavate, cu grădinițe, școli, cu oameni care sunt mulțumiți de locul de trai, cu foarte mulți tineri, cu tineri care nu vor să plece din Chișinău, cu instituții ale statului și ale primăriei puternice în care omul să fie sigur pe viitorul său.

Vocea Basarabiei: Dar e o cale lungă până la ocapitală europeană?

Liubomir Chiriac: Plecând din start, 40 de ani, 30 de ani au trecut, mai este nevoie de 10 ani.

Vocea Basarabiei: Asta pentru toată Moldova?

Liubomir Chiriac: Da!

Vocea Basarabiei: Dar Moldova ca și când este Chișinăul și restul țării?

Liubomir Chiriac: E așa și, totodată, nu-i așa. Chișinăul dă tonul, provincia, regiunile, evident, se aliniază.

Vocea Basarabiei: Admiteți că vor fi și regrupări politice în tabăra de stânga, în tabăra de dreapta, în tabăra proeuropenilor, în tabăra cealaltă?

Liubomir Chiriac: Puțin probabil în tabăra de dreapta, partidele proeuropene, din păcate, sau partidele de dreapta nu prea au tendința asta de a se uni, nu au dat până acum nici un exemplu pozitiv în acest sens. Mie personal îmi pare rău că nu avem un partid proeuropean de stânga care ar putea să-și facă loc pe eșichierul politic, dar situația este cum este, pe stânga probabilitatea este mai mare ca să se creeze blocuri, coaliții comparativ cu cei de pe dreapta. Pe dreapta e o încrâncenare foarte mare și, din păcate, cei puternici nu pot crea o coaliție care să fie cu adevărat atractivă, puternică și lucrativă.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.