VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Lilia Țîcu: După 20 de ani, am revenit din Grecia, nu-i chiar așa de tragică situația cum o descriu membrii Partidului „Șor” când ies în piață pentru 400 lei

A ales viața de migrant ca și mulți alți moldoveni pentru un salariu mai bun, ca să-și poată crește copiii și să le ofere tot ce e mai bun. Lilia Țîcu a avut două perioade de muncă în Grecia. Fenomenul migrației la moldoveni crede că este legat de aspirația fiecărui om spre mai bine. A visat că într-o zi va reveni de-a binelea în Moldova și nu va mai fi dezamăgită de sistemul politic din țară. Și a revenit.

Vocea Basarabiei: Azi vorbim despre Moldova depopulată, despre fenomenul migrației, despre cât de mult au salvat și mai salvează remitențele familiile celor rămași acasă. despre prezentul și viitorul acestui stat discutăm cu Lilia Țîcu, originară de la Rădeni, Ungheni, dar care aproape 20 de ani a muncit în străinătate, a făcut parte din acel milion de cetățeni ai Republicii Moldova care au mers în căutarea unui trai mai bun peste hotare.  Vrem să aflăm despre viața de migrant, s-a schimbat ea de atunci când ai făcut tu valiza și ai plecat în lumea mare și ceea ce se întâmplă acum cu acest exod, când majoritatea dintre tineri cred că e mai bine în afara țării decât să rămână acasă?

Lilia Țîcu: Bine v-am găsit! Îmi pare bine că m-ați invitat la această emisiune frumoasă și felicitări pentru emisiune.

Vocea Basarabiei: Să aflăm despre viața de migrant, s-a schimbat ea de atunci când ai făcut tu valiza și ai plecat în lumea mare și ceea ce se întâmplă acum cu acest exod de creiere, când majoritatea dintre tineri cred că e mai bine în afara țării decât să rămână acasă?

Lilia Țîcu: Eu tind să cred că acum și acasă-i bine, s-au schimbat foarte mult lucrurile de la primii mei ani de emigrare. În 2005, când eu am plecat cu băiatul cel mic în Grecia, Grecia fiind o țară foarte exotică, frumoasă, în timpurile de atunci ei aveau mari resurse financiare, acum au mai scăzut și, dimpotrivă, acum Grecia este în minus la PIB, adică are minus 22 la sută din Uniunea Europeană. E cam…

Vocea Basarabiei: Și totuși, mulți moldoveni care au decis să rămână acolo nu se grăbesc să revină acasă?

Lilia Țîcu: Da, au rămas moldovenii din generația mea, care o să mai lucreze până la vârsta de pensionare.

Vocea Basarabiei: Dar acei părinți, unii dintre ei sau majoritatea și-au adus și copiii acolo, au deja și nepoți?

Lilia Țîcu: Da, dar Grecia are foarte puțini moldoveni, nu este o țară care…

Vocea Basarabiei: Comparativ cu Italia, cu Portugalia, cu Spania…

Lilia Țîcu: …cu Irlanda chiar, cu Marea Britanie, cu Franța, cu Statele Unite, în Grecia sunt mai puțini moldoveni. Părinții au rămas, adică cei de vârsta mea, dar copiii deja au făcut a doua emigrare, din Grecia au emigrat foarte mulți în Irlanda și Germania. Cei care au rămas au serviciu stabil și rămân acolo până la pensionare, cred că foarte puțini moldoveni vor rămâne pe insule, majoritatea vor revini acasă.

Vocea Basarabiei: Cum au fost acești 15 ani de străinătate?

Acești ani de străinătate au fost ani duruți, ani munciți, pentru că trebuia să muncesc, am avut doi băieți studenți, era foarte greu, dar întotdeauna îmi făceam timp să vin acasă. Adică, eu sunt moldoveanca cea care trage la rădăcini, nu pot să mă dezrădăcinez de țara mea…

Vocea Basarabiei: Dacă o să discutăm cu cei din străinătate, majoritatea dintre ei o să spună că sunt patrioți, că trăiesc cu dorul de casă, că nu uită de Republica Moldova...

Lilia Țîcu: Păi, da, e și normal, pentru că țara o iubești mai mult atunci când ești departe de ea, adică așa când ești pe loc în Moldova ești mai critic, mai spui câte-un cuvânt nelalocul lui despre moldoveni, dar când ești departe de țară și când ai momente grele îți vin amintirile, îi de ajuns să cânte „Plăieșii” și toată adunătura de neamuri care trece prin sângele tău, totul te cheamă înapoi. Adică chestia asta, parcă-i bine-bine și există un moment când auzi un cântec popular și, gata, vrei acasă, simți că inima ta este aici, că rădăcinile tale nu-s acolo.

Vocea Basarabiei: Și când revii acasă, te saturi să stai aici și iarăși te gândești că e mai bine să pleci? Pentru că în acești aproape 20 de ani, două decenii de aflare peste hotare tot ai avut și plecări, și reveniri și probabil de multe ori ai spus că pentru ultima oară revii acasă și nu mai pleci?

Lilia Țîcu: Da, am spus, este adevărat, dar am revenit și din motivul că părinții mei sunt bătrâni și acum cineva trebuie să-i îngrijească. Nu are cine, adică dintre copii eu sunt cea mai disponibilă și la moment pot să am grijă de ei, așa că fac naveta Chișinău – Rădenii Vechi și, între timp, poate îmi găsesc un locușor și un serviciu, depun un dosar și mă stabilesc. Da, a fost perioada asta, am vrut de multe ori să revin, dar, iarăși, aveam copii studenți și ori înveți un copil, ori cumperi o casă. Studiile costă, dar mă bucur că copiii au făcut studii și sunt bine-mersi. Am vrut să-mi fac un apartament la Chișinău, pentru că noi suntem migranții din sate spre oraș, spre deosebire de rușii care-s 4-5 generații la Chișinău și care au în spate 2, 3, 4 apartamente, noi, moldovenii veniți de la sate, trebuie s-o începem de la zero. Așa-s majoritatea cu gândul să-și cumpere un apartament la Chișinău ori într-un alt oraș și este și normal, peștele caută la adânc, iar omul caută unde-i mai bine.

Vocea Basarabiei: Dar în multe situații copiii au fost alături de mamă și, dacă eu am reținut corect, unul din feciori a rămas să trăiască acolo, în Grecia?

Lilia Țîcu: Da, unul dintre băieți, cel mai mic s-a căsătorit cu o grecoaică, lucrează în Salonic și degrabă, prin luna iunie, voi fi bunică a celui de-al treilea nepot. Am o nepoțică, un nepoțel și în iunie așteptăm încă unul.

Vocea Basarabiei: Felicitări!

Lilia Țîcu: Mulțumesc!

Vocea Basarabiei: Și el ce zice, a prins rădăcini acolo?

Lilia Țîcu: Da, pentru că are familie, are copii. Familia din partea nurorii mele este o familie mare, sunt 10 copii, sunt foarte uniți, se ajută unul pe altul și el s-a integrat. Fiind plecat din 2005, adică am plecat împreună, el a făcut gimnaziul, liceul și universitatea în Grecia, el vine acasă, știe că este moldovean/român, dar nu cred că el se va mai integra aici.

Vocea Basarabiei: Și asta înseamnă că mama s-a împăcat cu gândul că feciorul acolo va continua să activeze, acolo va trăi, acolo își va educa copiii și despărțirea asta e pentru totdeauna de Republica Moldova?

Lilia Țîcu: Nu, pentru că acum sunt bilete low-cost și poți să ajungi de la Chișinău la Salonic într-o oară cu 60 de euro, adică nu este o problemă. Cândva nici nu ne închipuiam că vor veni timpuri când timp de o oră moldovenii vor ajunge la Paris, ori la Londra, ori la Dublin, ori la București, adică nu mai există problema distanței. Îți este dor, ai luat avionul…

Vocea Basarabiei: Da, dar eu vă întrebam – măcar vreodată prin minte ar putea să-i treacă că el își ia familia de acolo și revine aici, în Republica Moldova?

Lilia Țîcu: Nu știu, cred că de-acum el decide.

Vocea Basarabiei: Dar mama și-ar dori sau, dacă el e fericit acolo, mama se împacă cu gândul că e bine să prețuiască fericirea?

Lilia Țîcu: Eu mă împac cu gândul că el este bine acolo, familia lui e acolo, pentru că, la urma urmei, familia este patria noastră. Dar eu mai am un fiu care este alături de mine și cred că este un mare patriot, adică să-l miști pe fiul meu mai mare de undeva din Moldova să plece în altă parte este foarte greu. Și fiind jumătate moldovean și jumătate rus, el ar putea să plece liber în Rusia, dar nu vrea, fiindcă se consideră mai mult român/moldovean, român/basarabean.

Vocea Basarabiei: Dar subiectul ce ține de situația din Rusia acum se discută în familie?

Lilia Țîcu: Da, se discută. Este tragic, într-un fel, pentru noi și pentru toată lumea războiul din Ucraina, invazia Rusiei…

Vocea Basarabiei: Iată, tatăl băiatului fiind în Rusia, el acum tot trebuie să aibă o poziție clară de partea cui este – a Rusiei sau a Ucrainei?

Lilia Țîcu: Poziția lui este o poziție mai deosebită, nu se pronunță, desigur că el este împotriva lui Putin, dar niciodată n-o să spună asta în voce, el n-o să-și exprime sentimentele, pentru că este periculos, în primul rând. În al doilea rând, având 58 de ani, el intră în contingentul de mobilizare.

Vocea Basarabiei: Asta tatăl băiatului, soțul?

Lilia Țîcu: Da. Dar fiul meu acum în Rusia nu știu din care motive nu poate pleca, adică pot să plec numai eu, ca fiind soție.

Vocea Basarabiei: El are interzicere?

Lilia Țîcu: Nu, nu are interzicere, dar nu poate pleca, rușii nu-i permit să treacă pe teritoriul Federației Ruse, nu înțeleg care este motivul, dar…

Vocea Basarabiei: Prima dată aud despre acest lucru.

Lilia Țîcu: Nu știu, deja a încercat câțiva ani la rând, dar nu i-au permis.

Vocea Basarabiei: Poziția soțului e clară, că el nu poate să-și spună în voce atitudinea față de ceea ce se întâmplă în țara lui și mai cu seamă această invazie rusă pe care a pornit-o Vladimir Putin în Ucraina, dar feciorul ce zice?

Lilia Țîcu: Feciorul este împotrivă, el este împotriva războiului și, ca toată lumea, eu cred că nu există persoană normală care să fie pentru, pentru că și nivelul de viață în provincia rusă a scăzut.

Vocea Basarabiei: Dar când ultima dată a fost Lilia Țîcu în Rusia?

Lilia Țîcu: Am fost la 6 aprilie în 2021, în Ural, Siberia.

Vocea Basarabiei: Înainte de război.

Lilia Țîcu: Da.

Vocea Basarabiei: Și nivelul de viață diferă de cel de la Moscova?

Sigur că diferă, foarte mult diferă nivelul de trai. Dacă să luăm un chișinăuian din clasa medie, mie mi se pare că la noi lumea trăiește cu mult mai bine decât aceeași clasă medie din Rusia. Da, acolo sunt și oameni foarte bogați, dar…

Vocea Basarabiei: Dar moldovenii care au plecat să muncească acolo și s-au stabilit și ei pe o perioadă mai îndelungată, acum aveți relații, cunoașteți cum trăiesc, ce gândesc?

Lilia Țîcu: Nu, nu am, nu cunosc pe nimeni.

Vocea Basarabiei: Cel puțin, știu că foarte mulți voiau să revină acasă și chiar unii au decis că își încheie activitatea în Federația Rusă și caută o altă țară din spațiul Uniunii Europene sau de pe alte continente și merg acolo să muncească.

Lilia Țîcu: Da, există riscul mobilizării și nu are rost să mori. Să mori pentru ce? Viața este atât de frumoasă, noi suntem în centrul Europei, avem posibilitate să călătorim, să mergem, să ne bucurăm de viață, să ne bucurăm de părinți, de rude, de muzee, de teatre.

Vocea Basarabiei: Hai să vorbim despre viața din diasporă. În general, ce vor și ce pot face moldovenii departe de casă pentru Republica Moldova și ce vor și ce fac acolo în țările care au devenit un fel de state adoptive?

În primul rând, ajută Republica Moldova prin remitențe, prin transferurile bănești, mulți părinți datorită banilor veniți din diasporă de la copiii lor duc o viață bună, chiar bună, pentru că eu acum fiind în Moldova și având ocazia să merg prin mai multe sate nu am văzut oameni flămânzi sau oameni care să trăiască extrem de rău.

Vocea Basarabiei: Dar cei care vin în inima Chișinăului la aceste acțiuni de protest ce spun? Că o duc greu și foarte greu și că este rău.

Lilia Țîcu: Acum, îi perioada lucrărilor de primăvară, la noi în sat se plătește 300 de lei pentru 8 ore de lucru, plus masă, plus un păhărel de vin și nu sunt oameni disponibili să vină să te ajute la pus cartofi, la sădit niște pomi, nu sunt oameni. Și la sat cel care vrea să muncească, muncește și are bani, face un ban, nu-i chiar așa de tragică situația din Moldova cum o descriu membrii Partidului „Șor” când ies în piață.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.