VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Alecu Reniță: În ultima perioadă, relațiile moldo-române s-au îmbunătățit considerabil

Astăzi se împlinesc 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România și e oportun să discutăm mai mult despre cooperarea moldo-română și viitorul Republicii Moldova. Interlocutorul Valentinei Ursu este Alecu Reniță, fost deputat, semnatar semnatar al Declarației de Independență, care crede că relația bilaterală dintre Chișinău și București aduce multe beneficii pentru cetățenii acestui stat.

Vocea Basarabiei: Bine ați revenit la Vocea Basarabiei! Să ne spuneți dvs. ce credeți despre relația dintre Chișinău și București, cum este și cum mai poate fi.

Alecu Reniță: Ținând cont de ceea ce a fost și ceea ce avem în prezent, e clar că relațiile s-au îmbunătățit considerabil. Noi am trecut prin multe cumpene, mă refer la relațiile moldo-române de-a lungul timpului, fiindcă de la Chișinău, din păcate, totdeauna s-a dus fie o politică duplicitară, fie o politică împotriva României, mă refer la conducerile care au fost de-a lungul timpului, ne amintim că în 2009, în genere, au fost expulzări și alte lucruri foarte urâte s-au întâmplat.

Vocea Basarabiei: Dar, indiferent de ceea ce s-a întâmplat, Bucureștiul a spus că a sprijinit, sprijină și va sprijini mai ales nu pe cei care sunt la guvernare, dar cetățenii acestui stat?

Alecu Reniță: Da, exact, fiindcă, vă amintiți, foarte multe declarații urâte a făcut și Dodon în perioada cât a fost șeful statului, dar cred că această atitudine clară a statului român, dar mai ales a poporului român față de cetățenii Republicii Moldova, față de românii din stânga Prutului a fost una clară și permanentă că „noi o să-i ajutăm, chiar dacă ei, uneori, prin conducătorii lor, au anumite replici nepotrivite”.

De aceea cred că această guvernare și, în primul rând, mă refer la șeful statului, atitudinea binevoitoare pe care o au și europenii, și Bucureștiul față de această deschidere mare pe care o au față de Maia Sandu, înainte de toate, dar și de tot ceea ce ar însemna Republica Moldova pe partea ei de integrare în spațiul Uniunii Europene este una care vorbește de foarte mare înțelepciune pe care o au europenii, americanii, românii.

Ei înțeleg că aici a fost un spațiu închis, aici a fost un spațiu izolat, aici a fost lume care permanent a fost înșelată de propagandă, de ideologie și în contextul acesta cred că vedem atâta toleranță, atâta înțelegere și de câte ori noi am dat, într-un fel, cu tifla în ajutoare, am văzut că aceste ajutoare din partea României, în primul rând, Uniunii Europene și Statelor Unite nu au încetat să vină în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Am să citez din ceea ce spun astăzi diriguitorii Republicii Moldova. Speakerul parlamentului, dl Igor Grosu: „Zilele acestea ne bucurăm de o atenție deosebită din partea colegilor din România. Șirul vizitelor importante a fost deschis de către premierul României, Nicolae Ciucă. Am profitat de ocazie și i-am mulțumit în numele cetățenilor pentru sprijinul necondiționat. Acest șir de întrevederi importante demonstrează concret sprijinul pe care îl are Republica Moldova în România și din România și ne arată încă o dată că nu suntem singuri în parcursul nostru european”, spune Igor Grosu. Maia Sandu spune și ea că „România ne-a fost alături ori de câte ori a fost nevoie și rămâne principalul partener economic al Republicii Moldova”. De asemenea, Dorin Recean, actualul premier spune că „această cooperare dintre Chișinău și București este una bună, exemplară și că mai sunt rezerve nevalorificate, că urmează să fie puse în aplicare o sumedenie de proiecte care ar duce la îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor din Republica Moldova”. E suficient să ne limităm la aceste declarații?

Alecu Reniță: Nu. Acestea sunt niște linii directoare, într-un fel, care arată că tot ceea ce reprezintă autoritățile din Republica Moldova, adică instituțiile de bază, șeful statului, al parlamentului și al guvernului au o apropiere foarte importantă față de România. Și cred că aceste declarații arată că ceea ce a fost în trecut a fost un lucru mai puțin bun, când aceste instituții au neglijat ajutoarele, nu vreau acum să mai amintesc de cazul antologic de sub pod etc., dar de acestea au fost multe și acum aceste instituții au deschiderea civilizată.

În fond, când cineva te ajută trebuie să ai bunul-simț să mulțumești, să fii recunoscător și să înțelegi că omul cela nu vine să-ți bage mâna în buzunar să-ți ia poate leuțul cela pe care îl ai, dar el vine să te pună în rând cu lumea.

Vocea Basarabiei: Dar astăzi credeți că există în societatea Republicii Moldova o idee clară ce înseamnă sprijinul pe care îl oferă România Republicii Moldova?

Alecu Reniță: Nu cred, fiindcă arată și sondajele, dacă ne uităm, dar am văzut mai multe emisiuni interesante, unde reporterii se duceau direct în mijlocul oamenilor de rând și acolo, de fapt, auzi ce zice unul, ce zice altul și, deocamdată, opiniile sunt împărțite, adică nu este o dominantă prin care omul simplu își dă seama și înțelege că, da, noi acum beneficiem ca niciodată de un ajutor. Și, mai ales, această propagandă urâtă, murdară pe care o fac aceștia care umblă și strigă: „Aduceți toți facturile și o să le achite acum Maia Sandu”, asta-i o chestie foarte urâtă, fiindcă nicăieri pe planetă nu există ca statul să-ți achite integral facturile, numai dacă ești calic poate să te ajute, să-ți dea o mână de ajutor, dar a educa populația în halul acesta, fiindcă asta-i o chestie cu bătaie lungă, deoarece mâine-poimâine și trântorii care nu lucrează nimic o să ceară să li se facă tot confortul ca să poată să beneficieze de toate bunurile fără să muncească. Noi avem o problemă extraordinar de importantă ca să nu pierdem această relație veche moldovenească/românească de cult față de muncă.

Deci, strămoșii noștri au muncit, bunicii noștri pe care i-am prins în viață au muncit, părinții noștri au muncit, era un cult față de muncă și ei se străduiau ca și copiii lor să înțeleagă că ei pot trăi normal, civilizat și bine muncind, dar nu din contul altora. Ceea ce se întâmplă în piață, se educă un spirit de acesta nu că să muncești, dar să vină cineva să-ți dea pe degeaba, iar tu până la urmă să le încurci celor care muncesc.

Lucrul acesta este foarte grav, de aceea propaganda asta trebuie curmată, trebuie de adus în prim-plan munca, trebuie de adus în prim-plan atitudinea cetățeanului și dacă guvernarea greșește, da, trebuie de făcut proteste și de spus foarte clar: „Aici ați greșit, renunțați la chestia asta, ascultați vocea noastră”. Dar când s-a acoperit într-o situație foarte complicată cum a fost, mulți nici nu conștientizează ce avem noi în coastă, ce înseamnă acest război, de parcă războiul s-ar produce undeva în Noua Zeelandă sau nu știu la ce depărtări. Și faptul că într-o asemenea situație s-au repezit și România, și Uniunea Europeană, și Statele Unite și ne-au acoperit o parte din aceste mari-mari cheltuieli pe care, într-adevăr, cetățeanul nu le putea acoperi, trebuie să le prețuim, trebuie să avem oleacă de înțelegere a unei situații concrete, că aici e război și dacă nu se oprea la Kiev era să stea acum pe Prut tot ceea ce vedem noi în Donețk, în Luhansk, în toată zona Herson ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Dl Reniță, am reținut ultima declarație pe care o făcea liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, la Bruxelles și el zicea că și România, și țările Uniunii Europene, în general, toți partenerii occidentali vor sprijini Republica Moldova ca să nu se ajungă la o destabilizare a situației din Republica Moldova. În ce ar consta acest sprijin?

Alecu Reniță: Cred că sprijinul este mult mai complex, fiindcă noi trebuie să înțelegem că acest cutremur social care se produce și ceea ce vedem noi pe bd. Ștefan cel Mare cu Tauber, care are așa mare grijă de popor, această bătaie de joc intitulată „mișcarea pentru popor” ș.a.m.d., noi trebuie să vedem dedesubturile, rădăcinile. Aici, în Republica Moldova, există și au spus, am auzit, și asta o fac foarte bine, mă refer, în primul rând, la ceea ce am auzit recent de la președintele parlamentului, care a zis că Republica Moldova este plină de aceste rețele de spioni pe care Federația Rusă i-a montat de-a lungul timpului în instituțiile de stat, noi trebuie să vedem că aceste rețele în instituții decid, ele promovează politici.

Noi de ce 30 de ani, într-un fel, stăm și batem pasul pe loc? Fiindcă noi am fost legați de picior și nu-i vorba de Transnistria, că e o aiureală, nu, nouă ni s-a impus modelul de stat rusesc, un model mafiot, un model unde omul nu are nici o valoare, legea nu are nici o valoare, are valoare cel de la putere, cel care îi mafiot, care îi milionar, care îi oligarh. Acest model este total incompatibil cu ceea ce înseamnă Uniunea Europeană unde legea lucrează.

De atâta, când ei zic că „noi o să ajutăm”, vedeți că apare la suprafață, aproape nimeni n-a știut de planul Federației Ruse „Republica Moldova 2021-2030”. Ați văzut că era spus clar că, în 2030, Moldova este practic completamente băgată în acest spațiu pe care ei îl numesc „lumea rusă”. Și acest lucru e foarte important. Eu cred că ei când vorbesc, nu trebuie să-i neglijăm. Cred că Statele Unite sunt foarte bine informate, dincolo de partea de suprafață ce reprezintă instituțiile statului moldovenesc, care sunt rețelele care blochează, nu mai zic că mass-media, precum este tot holdingul cela pe care îl dețineau până mai deunăzi Dodon cu Plahotniuc ș.a. era un holding tipic propagandistic, care otrăvea publicul.

Vocea Basarabiei: Despre spioni, trădători a vorbit aici, la Vocea Basarabiei, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, dl Adrian Cheptonar, care este membru al Comisiei pentru securitatea statului, dar vreau să mai citez din Klaus Iohannis, președintele României: „Moldova va primi un ajutor suplimentar consistent, un sprijin din partea Uniunii Europene, și acest lucru credem că este foarte important pentru Republica Moldova, dar și pentru noi și toată Europa, pentru că este inadmisibil să lăsăm Republica Moldova pradă unor dezinformări, atacuri hibride și a unor amenințări verbale din partea Federației Ruse. Acest lucru nu poate să rămână așa cum este”.

Alecu Reniță: Exact. În 2018, dacă nu mă înșel, noi, un grup de deputați din primul parlament, am încercat cu niște oameni să organizăm o conferință internațională aici, la Chișinău, legată de războiul hibrid. Trebuie să vă spun că războiul hibrid aproape deloc nu este înțeles de oameni care ar trebui să înțeleagă foarte bine și să-i pună pe gânduri.

Vocea Basarabiei: Dar explicați ce înseamnă război hibrid.

Alecu Reniță: Noi când am venit cu acest model, l-am invitat pe cel mai bun specialist din Ucraina, cred, în 2018, Evgheni Magda, el a scris o carte, „Războiul hibrid, lecții pentru Europa”, în engleză, este și în rusă, și acest război hibrid este legat de alte activități diversioniste care ruinează, distrug un stat, o societate pe alte căi decât cele militare.

Este un fel de invazie sau agresiune pașnică, pe care noi nu o vedem și atunci se intră, de exemplu, în economie. Cum adică război hibrid în economie? Păi, dar când îți pune embargouri, tu ai crescut roada în Republica Moldova și ai contracte, și trebuie să duci merele în Federația Rusă și acolo ți le calcă cu buldozerul sau cu vinurile? Toate acestea îți clatină cetățeanul tău, fiindcă cetățeanul tău care a muncit tot anul, care a strâns roada și care vrea să-și acumuleze bani pentru familie, copii a rămas dezgolit.

Eu am dat numai un singur segment din economie, nu mai zic de alt segment care ar însemna instituțiile statului. Vreau să vă spun chiar din experiența mea parlamentară, noi încă am avut noroc, într-un fel, în primul parlament, că în celălalt n-am avut norocul acesta, că cei care erau ofițeri ai KGB-ului erau aleși legal și noi îi știam, nu-i numesc acum, dar știam cine erau ofițeri ai KGB-ului. Erau ședințe, noi comunicam, dar el era, hai să-i zic așa, deputat la suprafață, nu era un demnitar pe care noi nu-l cunoșteam. De aceea cunosc mai multe relatări de acestea subterane, unde se spunea că dacă ajunge dosarul, de exemplu, pe ideea, noi am încercat în 1999 să ajungem la Helsinki și să punem Republica Moldova ca stat candidat sau atunci era chestia de observator în Uniunea Europeană, fiindcă nu erau nici România, nici Bulgaria, nici statele baltice în perioada aceea…

Vocea Basarabiei: Asta a fost în 1999?

Alecu Reniță: Da, la sfârșitul anului. Și la un moment dat tot guvernul a început să se cutremure, s-au dat indicații de către aceste servicii diversioniste și a fost răsturnat guvernul.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.