VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Iurie Lealin, procuror: Procurorii integri nu au suficientă motivație să rămână în sistem. Presiunea e enormă iar motivația e slabă

Vocea Basarabiei: Continuăm să vorbim despre nevoia promovării unei reforme veritabile în domeniul judiciar. Și de ce insistăm să venim cu mai multe explicații în spațiul public? Pentru că Republica Moldova, obținând acest statut de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, și-a propus să respecte cele 9 condiționalități. Ele urmează a fi îndeplinite până la finele acestui an ca să i se ofere posibilitate să înceapă negocierile pentru aderare și majoritatea dintre aceste condiționalități țin de reforma în justiție și lupta împotriva corupției. Astăzi îl avem invitat la Vocea Basarabiei pe dl Iurie Lealin. Dl Iurie Lealin este procuror, și-a început cariera în organele procuraturii în 2009, în calitate de specialist principal în aparatul procurorului general, în prezent este procuror în Secția reprezentare în procedurile non-penale și implementare CEDO din cadrul Direcției judiciare a Procuraturii Generale. D-lui este unul dintre cei norocoși din moment ce a reușit să treacă evaluarea, o evaluare care se consideră destul de dură, dar, pe de altă parte, destul de necesară ca să se recâștige încrederea în acest sector numit justiție, d-lui va face parte din Consiliul Superior al Procurorilor. Ce este Consiliul Superior al Procurorilor? Este un organ reprezentativ și de autoadministrare a procurorilor, care este garantul autonomiei, obiectivității și imparțialității procurorilor, este constituit din 11 membri, am făcut această precizare înainte de a începe emisiunea. Bine ați venit la Vocea Basarabiei!

Iurie Lealin: Bine v-am găsit, mulțumesc pentru invitație.

Vocea Basarabiei: Mulțumim pentru disponibilitate. Comisia pre-vetting a publicat deja deciziile de promovare a evaluării a 4 procurori candidați la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor, printre aceștia sunteți și dvs., care corespundeți criteriilor de integritate, ați promovat evaluarea și ați acceptat ca deciziile să fie făcute publice. Să ne explicați totuși din interior, ce înseamnă să te temi sau să nu te temi să mergi la această evaluare extraordinară?

Iurie Lealin: Pentru început, aș vrea să vin cu o precizare. Dvs. ați spus că eu o să fac parte din Consiliul Superior al Procurorilor, dar în realitate vor avea loc alegeri în Consiliul Superior al Procurorilor și eu prin promovarea acestei evaluări am fost admis la alegeri, dar…

Vocea Basarabiei: … cel mai probabil veți face parte totuși din CSP.

Iurie Lealin: Bine, urmează să vedem. Cu referire la întrebarea dvs. despre pre-vetting, sigur că…

Pre-wettingul a fost stresant deoarece implică foarte multe ingerințe în sfera privată

Vocea Basarabiei: Cum a fost acest pre-vetting?

Iurie Lealin: Sigur că nu a fost deloc simplu, a fost stresant. Toți trebuie să înțeleagă că asta implică foarte multe ingerințe în sfera privată a persoanei, se verifică absolut totul, într-un timp foarte îndelungat, de 10, 15 ani în urmă. Mai mult decât atât, se evoluează și rudele, și rudele rudelor, urmează a fi prezentate actele justificative și sigur că nu în toate cazurile este posibil, în anumite situații se merge pe, credeți-mă că așa a fost, anumite acte sunt, anumite acte nu sunt, termenul, ați văzut și dvs., de la interviu până la decizie a durat două luni, a durat mult mai mult timp de la începerea nemijlocită a corespondenței cu comisia, fiindcă a fost o corespondență destul de intensă și au trecut aproape doi ani din momentul înaintării candidaturii la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Iată au trecut doi ani și de-abia acum avem o decizie, dar data alegerilor încă nu este stabilită, fiindcă va fi stabilită atunci când vor fi evaluați ceilalți 4 candidați care au mai rămas.

Vocea Basarabiei: De ce v-ați dorit să faceți parte în continuare din această tabără, armată a procurorilor?

Iurie Lealin: Nu știu dacă este vorba de armată, vorbim de consiliu, în principiu, la moment. Am considerat la acel moment că este o platformă bună pentru a schimba lucrurile în procuratură. Ce-i drept, a trecut deja ceva timp, s-a schimbat și conjunctura în general, poate și anumite atitudini personale, urmează de văzut, acum urmează de gândit la rece și de văzut dacă se mai merită de mers în acel consiliu…

Vocea Basarabiei: Adică, de ce nu s-ar mai merita? Ați câștigat o luptă și credeți că nu s-ar merita?

Iurie Lealin: După cum am spus, candidații și-au înaintat candidaturile acum doi ani, a durat procesul de pre-vetting, deja nu era posibilitate de retragere sau era posibilitate, dar avea să fie interpretată ca o frică de acest proces.

Vocea Basarabiei: Dar v-ați gândit să vă retrageți dosarul?

Acum trebuie să mă gândesc dacă mai merită să candidez în CSP

Iurie Lealin: Nu, am mers înainte, am trecut acest proces, dar acum chiar trebuie de gândit dacă mai merită de candidat în consiliu și eu o să vă explic de ce. Până la urmă, toți trebuie să înțeleagă că Consiliul Superior al Procurorilor este un organ colegial, decide totul cu majoritatea de voturi și, dacă chiar vrei să schimbi lucrurile, trebuie să ai o siguranță sau măcar o perspectivă că vei avea această susținere pe interior ca să ai posibilitate să-ți promovezi agenda.

Vocea Basarabiei: Criteriile au fost aceleași pentru toți cei care au candidat, așa că bănuiesc că acum ar trebui și ideile tuturor celor care vor face parte din Consiliul Superior al Procurorilor să coincidă, și scopul să fie același?

Iurie Lealin: Exact, aveți dreptate, au fost aceleași criterii la integritate etică și financiară, însă asta nu înseamnă că toți gândesc la fel și au aceleași viziuni. Și iată asta ar urma să fie stabilit în cadrul unei campanii de promovare, despre asta cred că o să discutăm, fiindcă urmează și o campanie de promovare și, în mod normal, ar trebui să aibă loc niște dezbateri și un schimb de idei și ar fi trebuit să fie selectați cei mai buni candidați.

Vocea Basarabiei: Dar admiteți că ar putea viziunile să nu coincidă?

Iurie Lealin: Urmează de analizat, noi încă nu avem certitudinea cine o să candideze, cine o să treacă, în plus mai sunt membrii vechi ai consiliului din partea societății civile, în special care știți că nu au trecut pre-vettingul și nu este clar – ei vor rămâne acolo până la finalizarea mandatului sau, ca în cazul CSM-ului, vor avea alți membri din partea societății civile care, de asemenea, vor avea de trecut acest pre-vetting.

Vocea Basarabiei: O să ajungem și la aceste aspecte, dar ca să ne oprim un picușor la audierile care s-au axat pe subiecte de integritate financiară și etică. În presă ce titluri am citit? Procurorul care a primit donații la nuntă în sumă de 360.000 de lei.

Iurie Lealin: Da, este adevărat.

Vocea Basarabiei: A fost greu, ușor să îi convingeți pe membrii comisiei că banii sunt de la nuntă?

Iurie Lealin: Nu. Eu cred că nu este o sumă exorbitantă pentru realitățile noastre, a fost expusă și în declarațiile de avere. Mai mult decât atât, vreau să vă spun că în paralel cu comisia aceste aspecte au fost verificate și de Autoritatea Națională de Integritate. La mine personal așa a fost, deci au fost două decizii – a Autorității Naționale de Integritate, în care s-a constatat că nu sunt abateri, și a fost decizia comisiei, în plus comisia interpelează informații și de la SIS, CNA și alte organe. Eu nu știu dacă a mai fost vreo persoană care să fie expusă la atâtea controale.

Vocea Basarabiei: Dar dacă nu am nimic de ascuns, de ce se mă tem?

Iurie Lealin: Da, exact, de asta am și mers înainte.

Vocea Basarabiei: Ce am mai reținut eu atunci când se vorbea despre felul cum au fost organizate aceste audieri? Cum se întâmplă că cei care au participat la aceste evaluări au spus că au intrat în posesia unor mijloace de transport care, iarăși, ar fi plătit pentru cumpărarea lor o sumă care, în opinia unora, nu ar fi corespuns realității?

Iurie Lealin: Iarăși ține de realitatea Republicii Moldova, dar și de modul în care candidații și-au putut argumenta poziția, fiindcă în unele situații au fost anexate documentele confirmative, în alte situații au fost transmise poze și alte informații relevante. Până la urmă, asta este, dar asta se referă nu doar la funcționarii publici. Înțelegem foarte bine că modalitatea de înregistrare a vehiculelor este aceeași și chiar a fost un caz foarte interesant când un jurnalist (e drept că a fost cu mai mulți ani în urmă) tot acuza pe cineva din funcționarii publici de chestiunea aceasta, pentru ca ulterior să se stabilească faptul că chiar și la omul în cauză mașina era declarată la 10.000 de lei. Deci, asta e situația, asta e realitatea. Sigur că noi urmează să tindem să schimbăm această realitate, și eu cred că ea se schimbă, fiindcă ceea ce a fost, de exemplu, în anul 2011-2012, când abia se forma acea obligație de a depune declarațiile, încă nu era ANI, deci erau cu totul alte practici și vreau să vă spun că declarațiile pe venit se completau așa, de mână și se aruncau în cancelarie, nimeni nici nu le lua în serios. Sigur că lucrurile au evoluat de atunci și acum disciplina financiară și etică este mult mai înaltă.

Vocea Basarabiei: Ce ne puteți spune despre obiectivitatea evaluatorilor?

Iurie Lealin: Este o întrebare-capcană cu siguranță, dar eu vreau să remarc un lucru pozitiv, ceea ce am observat la comisia respectivă, nu au fost sau nu s-au resimțit implicații politice, fiindcă acolo unde sunt implicații politice, de regulă, lucrurile eșuează. Și am văzut persoane care aparent aveau susținerea parlamentului nu au trecut pre-vettingul chiar și din societatea civilă la judecători, era cineva din judecători care a fost promovat de parlament și nu a susținut pre-vettingul. Bine, despre personalitatea mea vreau să spun că eu nu am susținere politică și mereu am fost chiar și critic în unele aspecte.

Vocea Basarabiei: Țin minte, că am făcut multe interviuri cu dvs.

Iurie Lealin: Inclusiv cu dvs…

Vocea Basarabiei: Așa este.

Iurie Lealin: Și dacă ar fi așa ca să fie implicat politicul, eu nu aș trece, cu siguranță, și este bine că s-a făcut în mod obiectiv.

Vocea Basarabiei: Dar totuși au fost și întrebări care au deranjat la modul cel mai serios, pentru că unii au crezut că parcă ar fi fost umiliți dacă li se adresau atât de multe întrebări, unele care poate că depășeau spațiul pe care-l credeau cei care erau examinați spațiul lor de confort?

Iurie Lealin: Da, eu am spus că ingerința în sfera privată este foarte mare, ceea ce s-a văzut în interviuri este doar vârful aisbergului, fiindcă s-au accentuat și s-au adus publicului doar anumite aspecte mai importante, corespondența conținea mult mai multe întrebări și membrii comisiei au avut acces la toate tranzacțiile, la toate informațiile și s-a văzut lucrul foarte intens al secretariatului, fiindcă se prezentau anume acele puncte dureroase la fiecare candidat care aduceau atingerea cea mai mare și sigur că era simțitor și pentru unii poate era și dureros.

Vocea Basarabiei: Fără această evaluare s-ar fi putut face o selecție corectă și bună după meritocrația celor care trebuie să activeze în instituțiile de drept?

Iurie Lealin: Este un alt moment, această evaluare a vizat doar candidații la Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor, trebuie să înțelegem, nu toată procuratura și nu tot sistemul judecătoresc. Eu întotdeauna eram de părerea și am fost adept al ideii unei campanii de promovare în procuratură și am fost pe ideea că trebuie să fie o concurență a ideilor și ideile mai progresive ar trebui să câștige, ar trebui să aibă un schimb de generații. Cu regret, viziunea mea subiectivă, noi am pierdut ceva timp, chiar prea mult, cu acest pre-vetting, vă spun că deja au trecut doi ani și cred că în timpul acesta ca alternativă poate se putea de mers pe altă cale și de făcut lucrurile mai eficient.

Vocea Basarabiei: Dar ce urmează după acest pre-vetting?

Iurie Lealin: De fapt, atât de multă atenție a fost acordată pre-vettingului, încât mulți au uitat că nu acesta este scopul în sine, pre-vettingul este doar o cale spre alegeri.

Vocea Basarabiei: Da, un prim pas…

Iurie Lealin: Un prim pas spre alegeri și, respectiv, noi acum așteptăm evaluarea ultimilor 4 candidați care mai așteaptă, cineva a fost la audieri o lună în urmă, cineva deja două luni în urmă, deci, eu sper că deciziile vor fi în timpul foarte apropiat și, ulterior, Consiliul Superior al Procurorilor urmează să stabilească data alegerilor și urmează alegerile în Consiliul Superior al Procurorilor.

Vocea Basarabiei: Funcțional când ar putea să fie acest CSP? La termen ne referim, până la finele acestui an?

Iurie Lealin: Da, eu cred că e realist și în toamnă deja va fi.

Vocea Basarabiei: Și ce sarcină cade pe umerii acestui Consiliu Superior al Procurorilor, ce să facă?

Iurie Lealin: Eu sunt de părere că urmează a fi schimbate atitudinile în general, nu am vrut să vin cu prea multe critici față de actualul consiliu, el este pe sfârșit de mandat, dar ca să spui ce urmează a fi schimbat, oricum trebuie să spui ce nu este în regulă și în viziunea mea urmează a fi îmbunătățită situația cu transparența în activitatea consiliului, fiindcă dacă dvs. încercați să priviți arhiva tuturor ședințelor Consiliului Superior al Procurorilor, cred că 90 la sută din timp au să fie secvențe de filmări ale ușii sau ale peretelui de lângă Consiliul Superior al Procurorilor, prea multe deliberări și ședințe închise, ceea ce nu este normal. Multe chestiuni pot fi discutate deschis și trebuie să fie discutate, inclusiv acelea care vizează cariera procurorilor și inclusiv acelea care vizează procedurile disciplinare, fiindcă la noi toate procedurile disciplinare se examinează în format închis, că asta ar viza anumite informații din cauza penală, dar există alte soluții – depersonalizarea speților, de exemplu, sau examinarea în ședințe închise doar a anumitor lucruri care anume vizează acele cauze penale și cetățenii trebuie să cunoască cum stau lucrurile cu sancțiunile disciplinare. Mai mult decât atât, și procurorii trebuie să cunoască care este practica în acest domeniu, care fapte constituie abateri disciplinare și care nu constituie.

Vocea Basarabiei: Dar cât de mult v-au afectat pe dvs. declarațiile care se făceau și se mai fac în spațiul public că sunt procurori corupți, sunt judecători corupți, sunt cei pe care poți să-i cumperi ușor, sunt cei care cad sub influența politicului, sunt cei care apără anumite interese ale politicienilor? Cât de mult v-au deranjat și chiar v-au afectat iată aceste declarații? Pentru că, iarăși, se zice că pădure fără uscături nu este, despre toți nu poți să vorbești și să generalizezi, dar cazuri multe au fost care au afectat grav imaginea instituției procuraturii.

Iurie Lealin: Sigur că afectează, îi afectează pe toți procurorii, fiindcă, de regulă, se generalizează, se vorbește despre un caz, dar se vorbește despre toți sau dacă nu se vorbește direct despre toți, asta se are în vedere sau oamenii percep astfel și cu siguranță aceasta afectează. Aici urmează să-și spună cuvântul colegiile specializate, consiliul, dar vreau să atrag atenția că multe persoane despre care s-a vorbit în permanență că sunt cu probleme deja nu se regăsesc în procuratură sau sunt suspendați din funcții, sau sunt sub urmărire penală.

Vocea Basarabiei: Dar și acest lucru vorbește despre multe, că din moment ce totuși au încercat mulți să depună și au reușit să obțină eliberarea din funcție, asta înseamnă că ei se simțeau într-un fel cu pufușor pe botișor?

Iurie Lealin: Da, fie s-au dus, fie așa au fost create circumstanțele că au fost nevoiți să plece. Aceasta a fost realitatea și circumstanțele care au determinat chiar și demararea acelui proces de pre-vetting, și discutăm acum că urmează un proces de vetting, în principiu, în mare parte s-au epuizat, cel puțin nu ar trebui așa de mult să ne concentrăm, dar este viziunea mea.

Vocea Basarabiei: Dar știți cum se zice, în butoiul cu miere o linguriță de dohot strică tot gustul mierii? Exact asta s-ar potrivi și pentru situația din justiție, nu?

Iurie Lealin: Sunt de acord, dar să nu uităm că noi avem consiliu, vom avea un consiliu funcțional, reformat, la fel avem colegii, urmează o reformă a colegiilor procuraturii și ei pur și simplu trebuie să-și facă treaba și aceste lucruri pot fi corectate prin activitatea acestor organe.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.