VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Ion Chicu: Reforma justiției este un proces care nu se face într-o lună și nu se face exclusiv de un partid

Jurnalista Valentina Ursu a discutat în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție cu Ion Chicu ex-premier, liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei despre situația economică în țară, despre problemele cu care se confruntă astăzi Moldova, despre necesitatea unei comunicări mai transparente din partea guvernării, despre viziunea partidului lui Chicu, despre miza alegerilor locale, dar și a celor din Găgăuzia, despre consecințele războiului ucrainean pentru Moldova, dar și despre necesitatea reformei administrativ teritoriale.

Vocea Basarabiei: O să vorbim cu liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, fostul premier Ion Chicu. Mulțumim mult că ați revenit la Vocea Basarabiei!

Ion Chicu: Vă mulțumesc și eu pentru invitație!

Vocea Basarabiei: De ceva timp se vorbește tot mai insistent pe ce direcție, pe ce drum să se îndrepte Republica Moldova. Care e calea corectă pe care trebuie să o urmeze statul Republica Moldova după 31 de ani de independență?

Ion Chicu: Calea corectă o stabilesc cetățenii Republicii Moldova, nu politicienii, dar atunci când, de exemplu, la alegerile parlamentare un partid care optează pentru integrarea europeană obține majoritatea voturilor, probabil că asta și este calea, de aceea trebuie de respectat voința poporului și de implementat în practică ceea ce dorește poporul, năzuințele poporului. E adevărat că de la declarații până la implementarea practică e mult de lucru, or, în ultimul timp, noi observăm mai multe declarații decât fapte concrete, dar sper că acestea-s așa, provizorii, și când o să ne luăm avânt…

Vocea Basarabiei: Dar de ce credeți că sunt mai multe declarații decât acțiuni?

Ion Chicu: Pentru că atunci când urmărim acțiunile propriu-zise care teoretic ar trebui să ajusteze, să adapteze realitățile noastre la standardele europene avem un mare decalaj și aici probabil că pe parcursul emisiunii putem vorbi despre ce înseamnă stat de drept, ce înseamnă justiție reformată și independentă, ce înseamnă libertatea presei, or astea sunt valorile europene. Mie mi se pare că, la etapa actuală, noi ne mișcăm un pic în altă direcție și sper că aceasta e doar așa, o mișcare de a-ți face elan, de a-ți concentra forțele.

Vocea Basarabiei: În opinia dvs., cum se edifică statul de drept?

Ion Chicu: Statul de drept, în primul rând, se edifică prin respectarea unor standarde, unor valori la care se face tot timpul trimitere, niciodată nu poți să construiești ceva sănătos, chiar având intenții sănătoase, prin procedee nu chiar corecte.

Vocea Basarabiei: Haideți să exemplificăm.

Ion Chicu: Haideți să vorbim de aceeași reformă a justiției, pentru că asta a fost unul din principalele puncte de pe agendă, probabil că sunteți și dvs. de acord că această reformă a eșuat în linii mari și explicația este simplă, s-a încercat reformarea justiției prin metode banditești.

Vocea Basarabiei: Adică?

Ion Chicu: Haideți să luăm exemplul cu sechestrarea procurorului general de către ministrul justiției. Deci, în baza unui dosar inventat, cu niște învinuiri de astea absolut aberante, procurorul general, care este reprezentantul unei ramuri a justiției, pur și simplu a fost sechestrat de puterea executivă.

Vocea Basarabiei: Vă referiți la cazul dlui Stoianoglo?

Ion Chicu: Sigur că da! Aceeași evaluare externă sau pre-vetting al candidaților pentru CSM, ulterior al judecătorilor, ați văzut cine sunt membrii comisiei? Cum vă imaginați într-un stat care, într-adevăr, este european ar încăpea în această comisie de evaluare a viitorilor judecători curați un judecător care a pierdut minimum 10 dosare la CEDO, care, din câte știm, este sponsor al partidului de guvernământ? Acestea sunt lucruri care nu pot fi încadrate cumva în logica curățării justiției. Am avut un domn, Dorel Musteață, îmi pare că îi spunea, o persoană foarte renumită din regimurile vechi, iată, d-lui practic e lider sau a fost lider până nu demult în reformarea justiției. Asta, din păcate, din start a compromis și a discreditat. Eu nu neg faptul și chiar cred că au fost intenții bune la nivel de președinte, dar când un Litvinenco sau alții de genul lui au început să implementeze această reformă și amintiți-vă de acea scurgere de corespondență pe canalul Telegram, cum se dădeau dispoziții cine să câștige șefia la Procuratura Anticorupție ș.a.m.d., deci asta nicidecum nu a redat încredere sau un plus de credibilitate acestei reforme, dar dvs. știți foarte bine că justiția trebuie, în primul rând, să fie credibilă. Noi când apărem în fața instanței, indiferent în ce ipostază, trebuie să credem că de acolo o să ieșim cu o decizie corectă, poate chiar nu în folosul sau avantajul nostru, dar trebuie să știm că e corectă. Ce decizie corectă poate să scoată un judecător numit de Musteață sau de Litvinenco? Asta-i problema principală.

Trebuie să înțelegem că reforma justiției este un proces care nu se face într-o lună și nu se face exclusiv de un partid

Vocea Basarabiei: Dar dvs. ați fost în fruntea executivului, ați discutat și pe atunci foarte mult cu cel care era în fruntea Ministerului Justiției, de ce s-a ajuns atât de departe cu acest necaz în domeniul justiției, vă este clar?

Ion Chicu: În primul rând, trebuie să înțelegem că reforma justiției este un proces care nu se face într-o lună și nu se face exclusiv de un partid. Și aici nu sunt cuvintele mele, este opinia Consiliului Europei, ambasadorilor care erau în acea perioadă la Chișinău, trebuie consens larg, trebuie această reformă să și-o asume forțele politice, cel puțin, principale din țară, astfel încât să fie acea credibilitate, pentru că dacă comuniștii fac o reformă, precis că n-o să creadă dreapta, reforma justiției dacă o face dreapta exclusiv, cu siguranță tot eșichierul de la centru la stânga n-o să fie credibil, de aceea se cere o consolidare a eforturilor și, iată, când a fost pregătită strategia de reformă a justiției, apropo, de acel guvern din 2020, când am elaborat împreună cu Consiliul Europei, puteți să-l invitați pe reprezentantul Consiliului Europei, că mi se pare că d-lui e singurul care a rămas din acea componență a corpului diplomatic la Chișinău, dl Massolin, și el o să vă spună despre ședința din februarie 2020 la prim-ministru, când era gata strategia, era coordonată cu Consiliul Europei și ziceau: „N-o porniți acum, așteptați alegerile, pentru că asemenea reformă trebuie să fie acceptată de partidele politice care reprezintă majoritatea populației”. Deci, această reformă a fost pregătită. Apropo, dacă urmăriți, o să vedeți și modificarea Constituției, care avea ca scop sporirea independenței judecătorilor, tot a fost elaborată și aprobată în acel guvern, iar ulterior, deja parlamentul nou, în care sunt 63 de membri PAS au votat în parlament modificarea acelei Constituții. Deci, reforma atunci s-a lansat, e altceva că, din păcate, nu s-a continuat așa, înțelegeți? Dacă nu aduceau figuri de astea odioase în prim-planul acestei reforme, eu sunt sigur că astăzi avea să fie cu totul altă situație. Și ați urmărit, probabil, și opinia Comisiei de la Veneția pe unele proiecte și chiar mi se pare că era și reprezentantul Fundației Soros, cel care a scris la un moment dat că a eșuat reforma justiției. Noi trebuie să înțelegem că fără această reformă nu este posibil să te miști înainte, dar nu pot oamenii pătați să curețe ceva, asta-i, se pare, axiomă.

Vocea Basarabiei: Dvs. cunoașteți foarte bine ce se întâmplă pe scena politică a Republicii Moldova și cât de mari sunt și interesele unor politicieni. Pe de o parte, insistați și probabil că e foarte bine să se insiste pe ideea compromisului, consensului larg în societate atunci când e vorba despre o reformă importantă în justiție, pentru că, dacă discuți cu politicienii, toți vor spune că nu vor corupție, că vor dreptate, că vor stat de drept, că vor ca această reformă în justiție să fie una bună ca să livreze rezultatele pe care le așteaptă, în primul rând, cetățenii. Dar dacă interesele sunt atât de diferite în clasa asta politică, cum să se ajungă la un compromis?

Ion Chicu: Din păcate, într-adevăr, de-a lungul anilor politicienii au compromis ideea respectivă, pentru că de fiecare dată, ascunzându-se după lozinci frumoase, imediat cum ajung la butoane încep să-și promoveze interesele. Nu știu dacă sunteți de acord sau nu, dar asta este caracteristic și puterii actuale, or numai activitatea CSE-ului acesta cu lipsa de transparență și alocarea banilor despre câte vorbește.

Noi trebuie să înțelegem că nu este posibil o reformă de genul reformei justiției să fie implementată și promovată cu succes de un actor politic

Vocea Basarabiei: O să ajungem și la deciziile care se iau.

Ion Chicu: Totuși, eu revin, noi trebuie să înțelegem că nu este posibil o reformă de genul reformei justiției să fie implementată și promovată cu succes de un actor politic. Poate el este bine intenționat, poate el nu face erori, dar oricum o să fie o parte a societății care nu crede partidului respectiv și, din păcate, lipsa aceasta de încredere se transpune și pe sistemul justiției. Toți au să zică că Dodon și-a pus judecătorul lui sau că Sandu și-a pus judecătorul ei, sau Voronin, sau altul.

Eu cred că vreo 70% din populație oricum susține ideea încadrării noastre în spațiul european

Vocea Basarabiei: Sau că Ion Chicu…

Ion Chicu: Nu-i atât de important cine, dar este această impresie, pentru că noi suntem o societate scindată, polarizată și orice ar face Chicu sau Sandu, corect sau incorect, neapărat cealaltă parte o să zică „acolo este interes”. De aceea clasa politică trebuie să aibă maturitatea ca să se consolideze când este vorba despre asemenea reforme. Și astea, să zicem, poate nu-s atât de multe obiective în jurul cărora ar trebui și am putea să ne consolidăm, reforma justiției, vorbim de integrarea europeană, poate că se ascunde ce se ascunde, dar eu cred că vreo 70% din populație oricum susține ideea încadrării noastre în spațiul european. Poate sub altă formulă, poate nu chiar tot ce-i scris acolo, dar în linii mari mișcarea firească e aceasta. Iată două-trei idei de astea pe care le-am spus în care într-adevăr este necesară o consolidare a societății probabil că pe cel mai interesat politician, cu cele mai înguste interese l-ar impune să participe la acest proces. De aceea, da, interese sunt, bineînțeles, dar noi trebuie să înțelegem că dacă o să vâslim fiecare într-o parte și în alta, până la urmă, luntrea o să se scufunde. Și asta se întâmplă deseori.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.