VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Dragoș Galbur: La referendum moldovenii ar trebui întrebați dacă sunt de acord cu aderarea la UE și NATO prin unirea cu România

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează, încercăm să facem totalurile anului care rămâne în istorie împreună cu președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur. Cum intră în istorie acest an, 2023?

Dragoș Galbur: Un an complicat, pentru că, indiferent de rezultatele frumoase pe care le-a obținut țara noastră la acest sfârșit de an, anul a fost complicat și din cauza războiului care are loc în Ucraina și care ne afectează direct. Războiul din Ucraina a afectat agricultura, prețurile din Republica Moldova, a afectat buzunarul agricultorilor…

Vocea Basarabiei: …buzunarul cetățenilor.

Dragoș Galbur: Da, buzunarul cetățenilor. Și noi nici măcar nu știm, dar eu sunt sigur că există deja această contrabandă cu armament, trafic de muniții ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: De ce această certitudine?

Dragoș Galbur: Pentru că există fâșia separatistă din regiunea transnistreană…

Vocea Basarabiei: Acolo s-a blocat, segmentul transnistrean la hotarul moldo-ucrainean astăzi nu mai este funcțional.

Dragoș Galbur: Corect, dar să nu credem și să nu ne îmbătăm cu apă rece, și în Ucraina sunt multe elemente criminale, care, credeți-mă, găsesc limbă comună și cu transnistrenii, și cu rușii, și cu toată lumea și urmările acestui război încă ne vor afecta pe termen de 10-15 ani, aproape un milion de soldați ucraineni vor reveni și vor deveni civili. Credeți că ei vor merge la muncă? Ei toți vor suferi de sindromul posttraumatic, se va reactiva această mafie regională, cum era în anii ‘90, după prăbușirea Uniunii Sovietice, ne așteaptă vremuri grele.

Ne așteaptă vremuri grele și trebuie să ne consolidăm acum mai mult ca niciodată

Vocea Basarabiei: Apropo, o asemenea perioadă a trăit și Republica Moldova, imediat după încetarea conflictului armat de la Nistru exact lucrurile acestea s-au întâmplat.

Dragoș Galbur: Da, țineți minte cum pe la începutul anilor ’90 mai explodau grenade pe sub balcoane, pe sub mașini, se mai împușca seara pe la terase? Eu sunt de la Bălți și îmi aduc aminte din copilărie cum aveau loc în oraș aceste războieli între grupările criminale. Și cu siguranță că orice război, nu doar aici la noi, dar pe suprafața pământului orice război este însoțit de acest val de crime, de crimă organizată. Deci, ne așteaptă vremuri grele și trebuie să ne consolidăm acum mai mult ca niciodată.

Vocea Basarabiei: Dar cum pot fi anticipate aceste timpuri grele?

Dragoș Galbur: Ele nu pot fi anticipate, pentru că noi suntem un jucător prea mic, suntem prea slabi și vulnerabili aici, în zona aceasta geopolitică unde ne aflăm, însă eu am spus, repet și o spun întotdeauna ferm că noi trebuie acum să ne decidem soarta pentru următorii 50-100 de ani și să grăbim parcursul nostru european prin unirea cu România.

Dacă noi nu înțelegem acest lucru astăzi, ca să mergem sub umbrela NATO, să mergem împreună cu România în Uniunea Europeană, mâine s-ar putea să fie prea târziu.

Vocea Basarabiei: Dar cine „noi”, pentru că, dacă citim rezultatele sondajelor de opinie, vedem cât de scindată rămâne a fi societatea Republicii Moldova, pentru că consens se găsește foarte greu, în primul rând, în rândul clasei politice, în al doilea rând, și cetățenii astăzi gândesc foarte diferit?

Dragoș Galbur: Gândesc foarte diferit, dar puși în fața pericolului rusesc, cetățenii trebuie să înțeleagă că noi trebuie acum urgent să nu pățim ca și Ucraina și să ne îmbătăm cu apă rece că: „Ei, nu vor mai veni rușii după noi”. Păi, rușii vor veni după noi. Și dacă noi nu înțelegem acest lucru astăzi, ca să mergem sub umbrela NATO, să mergem împreună cu România în Uniunea Europeană, mâine s-ar putea să fie prea târziu.

Vocea Basarabiei: Dl Galbur, câte partide sunt în Republica Moldova care au cu totul alte viziuni și încotro înclină balanța?

Dragoș Galbur: Din păcate, acum e la modă în politica moldovenească europenismul. Eu tot sunt proeuropean, eu sunt cetățean european fiind și cetățean al României, dar vedem că în ultimii 3-4 ani s-a stins tot ce înseamnă unionism în Republica Moldova la nivel politic. Efectiv acum suntem noi, Partidul Național Moldovenesc, și probabil încă vreo două partide mici, care militează pentru unirea cu România, în rest e la modă acest subiect proeuropean, pentru că el deschide finanțări bune pentru organizațiile politice și nonguvernamentale, dar unionismul cumva se consideră a fi depășit. Partidul care este astăzi la guvernare în Republica Moldova a anihilat unionismul și vedem că astăzi nicăieri nu mai există subiectul acesta pe rol privind unirea cu România, dar el trebuie să fie mai actual ca niciodată.

Vocea Basarabiei: Dar atunci în martie, când ați creat această formațiune, Partidul Național Moldovenesc, ce ați spus? Că e cu șanse ideea ca Republica Moldova să fie consolidată ca stat independent, suveran și parcursul european, așa îmi amintesc că ați fi spus…

Dragoș Galbur: Nu, nu am spus, eu întotdeauna am militat pentru unirea cu România. Partidul Național Moldovenesc prin definiția sa este un partid unionist, este un partid istoric, un partid fondat de cei care au fondat și Sfatul Țării, și cei care au votat unirea cu România. Prin urmare, atunci când am conceput acest proiect în anul trecut și când l-am fondat în 2023, însăși prin denumirea partidului noi suntem unioniști și vrem să repetăm isprava strămoșilor noștri. Da, unii vor spune că suntem visători, da, vor spune că este imposibil, dar vedem foarte bine că istoria se schimbă, oamenii se schimbă, geopolitica, structura, hotarele țărilor iată că se schimbă nu printr-un model…

Vocea Basarabiei: Dar cum poate fi abordat subiectul acesta, ca să ne fie clar și nouă?

Dragoș Galbur: De exemplu, uitați-vă, zilele trecute dna președintă Maia Sandu a cerut Parlamentului Republicii Moldova convocarea unui referendum pentru 2024.

Vocea Basarabiei: Da, un referendum pe tema integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană într-un an electoral prezidențial.

Dragoș Galbur: Da, eu cred că va mai fi acolo o întrebare-două, care să permită schimbarea Constituției, de exemplu.

Vocea Basarabiei: Schimbarea?…

Dragoș Galbur: Unui articol din Constituție sau să includem în Constituție că parcursul european al Republicii Moldova este ireversibil, cum au făcut-o ucrainenii, de exemplu. Dar ce ar fi la acest referendum să avem și întrebarea: Sunteți de acord cu aderarea la Uniunea Europeană și NATO prin unirea cu România?

Rezultatul referendumului dacă ar fi pozitiv în ceea ce privește unirea ne-ar permite să avem un cadru legal pentru a păși pe calea unirii cu România…

Vocea Basarabiei: Și dacă rezultatele nu vor fi cele pe care credeți că ar trebui să le înregistreze, atunci s-ar considera un eșec?

Dragoș Galbur: Nu s-ar considera un eșec, dar am avea un peisaj clar, câți cetățeni ai Republicii Moldova militează pentru acest ideal, pentru acest deziderat, ca să ne fie clar – insistăm în continuare pe unirea cu România, or rezultatele acestui referendum ar pune capac odată și pentru totdeauna la tot ceea ce înseamnă unirea cu România. Da, există acest pericol, dar asta nu înseamnă că trebuie să stăm acasă și hai să nu întrebăm oamenii ca nu cumva să primim un răspuns negativ. Nu! Așa funcționează politica, așa funcționează democrația și rezultatul referendumului dacă ar fi pozitiv în ceea ce privește unirea ne-ar permite să avem un cadru legal pentru a păși pe calea unirii.

Vocea Basarabiei: Dar asta încă nu înseamnă că cei de la București vor lua repede în calcul aceste rezultate?

Dragoș Galbur: Da, dar și Bucureștiul, și Bruxelles-ul, și Washingtonul, evident că aici e mult de lucru, dar răspunsul pozitiv ar impune guvernarea de la Chișinău să-și concentreze politica externă pe subiectul unirii. Doar cum s-a făcut înainte unirea? Mergeau toți la Paris, la Berlin, la Washington iluștrii deputați români din Basarabia, din Țara Românească și acolo negociau pentru țara lor, pentru unirea inclusiv a principatelor înainte și apoi pentru Unirea din 1918. Deci, cu un efort colectiv noi putem face acest parcurs european pe care toată lumea pretinde că-l vrea, să-l facem mai scurt, pentru că noi nu avem timp la dispoziție, Rusia va veni după noi inevitabil.

Vocea Basarabiei: Cum ar promova acest subiect forțele care cred altceva decât cele care sunt pentru integrare în UE?

Dragoș Galbur: Cum l-au abordat până acum, ca și sperietoare, doar ce au făcut comuniștii în toți anii care au fost la putere la Chișinău? Au umblat și au speriat populația că vin fasciștii români, că iată ne pierdem statalitatea, dar paradoxul acestor elemente politice, pe care eu le numesc antinaționale, pentru că dacă ții la națiunea ta cea română, evident că îți dorești unirea cu România, dar acești oameni vorbesc că „vai, unioniștii cer lichidarea Republicii Moldova ca și stat”, dar tot ei fiind la putere nu au soluționat, de exemplu, reintegrarea regiunii transnistrene în componența Republicii Moldova. Tot ei sunt acei care susțin autonomia găgăuză ca și structură cumva ușor separată de puterea centrală de la Chișinău. Deci, puțin ar trebui să ne intereseze ce cred Dodon, Voronin, Starîș, Batrîncea și cine mai sunt acolo antiunioniști convinși și trebuie să ne axăm pe ceea ce vor tinerele generații, pentru că ceea ce facem noi astăzi este pentru ziua de mâine, pentru generațiile care vin din urmă.

Vocea Basarabiei: Ce au arătat rezultatele recentelor alegeri generale locale? Dacă ne uităm harta electorală, e la nord aproape că roșie, dar și acei cetățeni vor participa la plebiscit, și cei din UTA Găgăuzia vor trebui să-și spună opinia.

Dragoș Galbur: Dar și cei din diaspora… Noi avem în diaspora peste un milion de cetățeni ai Republicii Moldova, care, e adevărat, sunt destul de dezamăgiți de ceea ce se întâmplă și probabil că nici nu ar ieși la anumite referendumuri sau la următoarele alegeri, însă noi întotdeauna trebuie să punem în frunte interesul nostru național. Haideți să întrebăm oamenii ce cred, ce cred transnistrenii, poate ce cred găgăuzii, dar noi, moldovenii, 30 de ani nu am făcut nimic, pentru că nu am vrut să-i supărăm ba pe transnistreni, ba pe găgăuzi, ba pe ruși, ba pe ucraineni. Iată, noi am stat 30 de ani și nu am mișcat un deget, în principiu, decât acest acord cu Uniunea Europeană și această oportunitate pe care ne-a creat-o acum războiul din Ucraina, din păcate, și nu efortul nostru de aici, de acasă. 

Vocea Basarabiei: Și ziceam că acești cetățeni și de la nord, și de la sud…

Dragoș Galbur: Da, vor vota împotrivă, dar ei vor vota și împotriva aderării la Uniunea Europeană.

Democrația funcționează cu bune și cu rele, ți-ai asumat, poftim, lasă lumea să voteze împotrivă, dar eu cred că mai mulți vor vota pentru. Eu cred în asta, dacă votează și diaspora desigur.

Vocea Basarabiei: Dar atunci încă o dată va fi clar cine e majoritate, cine e minoritate?

Dragoș Galbur: Da, și haideți să vedem cine e majoritate și cine e minoritate. Așa funcționează democrația. Deci e ca și cum eu n-aș participa la alegeri sau nu aș candida undeva, pentru că din start e clar că voi lua un rezultat negativ. Nu, democrația funcționează cu bune și cu rele, ți-ai asumat, poftim, lasă lumea să voteze împotrivă, dar eu cred că mai mulți vor vota pentru. Eu cred în asta, dacă votează și diaspora desigur.

Vocea Basarabiei: Vedeți, aveți anumite rezerve că totuși situația poate să…

Dragoș Galbur: Corect, pentru că eu văd realitatea de aici, de acasă. La alegerile locale ați văzut că tare s-a mai lăudat partidul de guvernare că le-a câștigat și, statistic vorbind sau matematic vorbind, lucrurile stau un pic altfel. Ați văzut că au publicat harta asta unde mai mult de jumătate de Moldovă e colorată în galben, dar în realitate pentru partidul de guvernare au votat cu 300.000 de oameni mai puțini aici, în Republica Moldova, decât la alegerile precedente. Despre asta ei nu vorbesc, dar asta arată nemulțumirea cetățenilor. Și dacă ar avea mai multă minte cei de la guvernare, nu ne-ar pune nouă bețe în roate, celorlalte partide proeuropene, unioniste, dar ne-ar lăsa să creștem sau chiar ne-ar oferi un umăr de sprijin să creștem în mod natural, pentru că, firește, cetățeanul se dezamăgește în guvernări, în toată lumea și caută alternative, caută partide de altă culoare, de alt vector, de altă gândire.

Vocea Basarabiei: La Chișinău, lucrurile nu par să fie exact așa cum le descrieți dvs., pentru că din primul tur a câștigat ușor Ion Ceban al doilea mandat.

Dragoș Galbur: Da, a câștigat; vedem și suburbiile, de exemplu, cum e Durleștiul, Stăuceniul, care întotdeauna au votat cu partide, să spunem așa, de dreapta, proeuropene, proromânești, de data aceasta au votat pentru partidul lui Ion Ceban, care numai european nu este, după părerea mea, chiar dacă se declară.

Vocea Basarabiei: Dar pe ce se bazează părerea dvs.?

Dragoș Galbur: Părerea mea se bazează pe rapoartele serviciilor de securitate și de inteligență din afara Republicii Moldova, care clar dovedesc că el în continuare este legat de Moscova, că el în continuare este finanțat de Moscova. Și vedem și raportul Trezoreriei de Stat din Statele Unite ale Americii, unde scrie că doi agenți ai Serviciului Federal de Securitate…

Vocea Basarabiei: El a dezmințit acest lucru.

Dragoș Galbur: Nu poate să dezmintă Ion Ceban de la Chișinău un document oficial al Guvernului Statelor Unite ale Americii.

Eu văd că americanii și europenii îl spală pe Ion Ceban de tot trecutul său comunist și sovietic, și prorus, au uitat cum făcea acum câțiva ani proteste antieuropene la Bruxelles.

Vocea Basarabiei: El a mers în vizită în Statele Unite ale Americii…

Dragoș Galbur: Da, eu văd ce se petrece, eu văd că americanii și europenii îl spală frumușel de tot trecutul său comunist și sovietic, și prorus, au uitat cum făcea acum câțiva ani proteste antieuropene la Bruxelles. Există video pe YouTube, puteți intra și vedea cum Ion Ceban protestează în fața Parlamentului European sau al Consiliului Europei, nu mai știu exact, împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, ca astăzi să văd aceste poze cu ambasadorul american, cu alți ambasadori europeni.

Vocea Basarabiei: Și dacă el și-a schimbat părerea?

Dragoș Galbur: El nu și-a schimbat. Rușii au o vorbă, dacă îmi permiteți, am s-o spun în limba rusă – «бывших не бывает» (nu există foști). La ruși nu există că azi ești prieten și am făcut business și tu mi-ai dat bani, iar eu mâine îți întorc spatele și îți dau țeapă, pentru că am văzut foarte bine ce se întâmplă cu cei care au vrut să-i ducă de nas pe ruși. Am văzut, bunăoară, cu agenții aceștia ai KGB-ului care au fugit în străinătate. Știți cazurile când au fost intoxicați și omorâți, am văzut cum aceștia de la Wagner i-au întors spatele lui Putin și cum s-au răzbunat. Deci la ruși nu există chestia asta că azi facem bani, dar mâine tu du-te cu americanii. Credeți-mă că acum Ion Ceban este transformat într-un cal troian al rușilor. Rușii și-au schimbat foarte inteligent strategia în țări precum Republica Moldova, dar și în alte țări din proximitatea Rusiei, pentru că ei înțeleg că viitorul nostru este european, aspirațiile proeuropene ale cetățenilor cresc și ei au nevoie de elemente de acestea ca Ion Ceban, ca Irina Vlah, mai sunt încă vreo 2-3 din ăștia prin politica moldovenească, îi îmbracă frumușel în hainele acestea de mari europeni și-i trimit acolo în Uniunea Europeană. Și cu siguranță eu cred în viitorul politic al lui Ion Ceban în Republica Moldova. Și asta este un pericol, pentru că el va ajunge la putere la un moment dat, asta-i chestiune de timp, poate va face alianță, probabil cu partidul de guvernare, poate cu alte partide, dar el în continuare va rămâne fidel intereselor Kremlinului aici, în Republica Moldova. Eu stau cu memoria foarte bine și niciodată n-am să uit oamenii care aruncau în noi cu zoi, în tinerii care ieșeam cu tricolorul românesc în Piața Marii Adunări Naționale în 2009, și până în 2009, și ne numeau fasciști, țigani, „marș la București” și astăzi ei au devenit ditamai mari europeni. Noi n-o să uităm asta niciodată.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.