VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Statul va împrumuta 5 milioane de euro de la Bank Gospodarstwa Krajowego

Statul va împrumut de la Bank Gospodarstwa Krajowego din Polonia 5 milioane de euro pentru susținerea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii. Proiectul acordului de împrumut a fost aprobat miercuri de Guvern.

Potrivit proiectului aprobat, împrumutul de la BGK va fi contractat pentru un termen de 7 ani, inclusiv 12 luni perioadă de grație. Împrumutul va fi debursat în 2 tranșe.

Prima tranșă în sumă de 2 milioane de va fi debursată în trimestrul I 2024, iar a doua tranșă în mărime de 3 milioane de euro – în trimestrul II al anului 2024, scrie IPN.

Rata de piața a dobânzii (rata contractuală) constituie 3,65% anual, este fixă. Ea cuprinde următoarele două componente: 0,5% anual, care va fi achitată de Republica Moldova și 3,15% anual (diferența până la rata contractuală), care va fi subvenționată de către Comisia Europeană către BGK din grantul aprobat în acest scop.

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării precizează că acest acord este un impuls important pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova, oferindu-le acces la resurse financiare pe termen lung, la costuri reduse.  

Prin intermediul acestui împrumut, IMM-urile vor putea finanța proiecte investiționale în domeniul eficienței energetice, tranziției la energia verde și măsurilor de adaptare la schimbările climatice. Potrivit MDED, aceste investiții vor contribui la creșterea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la crearea de noi locuri de muncă.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.