VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

R. Moldova ocupă locul 3 în clasamentul mondial și lider incontestabil în Europa la exportul de prune

În acest an, Republica Moldova a atins un nivel record în exportul de prune proaspete, stabilindu-se ca al treilea exportator la nivel mondial și lider incontestabil în Europa.

Conform datelor furnizate de Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova, în perioada ianuarie-septembrie 2023, fermierii moldoveni au exportat peste 47 mii de tone de prune proaspete, generând venituri de peste 22,8 de milioane de dolari SUA.  Sezonul 2023-2024 nu s-a încheiat, iar volumul total al exporturilor de prune în acest an se estimează că va atinge impresionanta cifră de 85 mii de tone.

Singurele două țări, care probabil vor exporta mai multe prune decât Moldova sunt Chile și Africa de Sud – ambele din emisfera sudică. Ceea ce înseamnă că Moldova va fi principalul exportator de prune din emisfera nordică.

Printre factorii cheie care au contribuit la acest succes se numără recoltele scăzute de prune în alte țări și liberalizarea pieței Uniunii Europene pentru exportul de prune moldovenești.

Este remarcabil faptul că aproximativ 79% din totalul exporturilor de prune ale Moldovei au fost direcționate către țările UE, restul de 17% fiind exportate în țările CSI. Moldova chiar a depășit cota de exporturi de prune fără taxe vamale către UE, care în prezent este stabilită la 40 de mii de tone, dar acest lucru nu a împiedicat cumpărătorii să importe prune moldovenești.

„Această performanță reprezintă nu doar un triumf pentru agricultura Moldovei, ci și o dovadă a relațiilor economice solide și în continuă creștere cu Uniunea Europeană”, susține delegația UE în R. Moldova.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.