VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Aliona Grati: La urechea mea a ajuns că indemnizația asta, dacă ai 0,5 normă, se taie în jumătate

Bună dimineața, dragi prieteni ai Vocii Basarabiei! Sunt Iulian Ciocan, vă invit din nou la Radiografia Săptămânii, o emisiune în care iau în dezbatere teme de actualitate cu oameni pe care îi aduc aici, în acest studio, din zona artei și culturii. Dacă nu te interesează pe tine politica, vine politica peste tine și uneori te pune în mare dificultate. Invitata mea din această dimineață este criticul literat și profesorul universitar Aliona Grati.

Vocea Basarabiei: Aliona, bine ai venit la Vocea Basarabiei!

Aliona Grati: Bine v-am găsit! Bună dimineața!

Vocea Basarabiei: Vreau să încep discuția noastră cu o chestie cumva mai apropiată de domeniul tău. Iată așa o știre am găsit eu, nu știam, de fapt, lucrul acesta, profesorii o dată pe an au dreptul la o compensație în mărime de 4.000 de lei pentru a-și îmbunătăți nivelul de pregătire profesională. Probabil e vorba de profesorii din școli, licee. Acum, ei nu vor mai fi nevoiți să raporteze pe ce anume cheltuiesc acești bani. Asta înseamnă că până acum ei trebuiau, probabil, să prezinte niște rapoarte și să zică: „Dle, uite, am luat 4.000 de lei, mi-am cumpărat niște cărți, am făcut ceva cu ei, ca să-mi îmbunătățesc acest nivel de pregătire profesională. Acum nu mai e nevoie, deci probabil că pot cu acești bani să meargă undeva în magazin, să-și cumpere salam, să-și plătească o factură. E bine?

Aliona Grati: Nu-mi amintesc nici până acum să mi se lăudat vreun învățător că a primit aceste compensații, probabil că le-au primit, eu în mod sigur nu știu cum le-au cheltuit și cum au dat seama de ele. E vorba, într-adevăr, de profesorii din învățământul general, eu, fiind cadru didactic universitar, nu am beneficiat de asemenea compensații, n-am auzit cineva să-și bată capul să primească și profesorul universitar bănuții pe care îi cheltuiește pentru a cumpăra cărțile tot mai scumpe din librării. Probabil că e bine, deși suma e atât de minusculă, încât chiar nu știu dacă trebuie să-și facă griji guvernarea pe ce a cheltuit-o învățătorul, pentru că, până la urmă, și mâncare îi trebuie profesorului ca să poată arăta bine în fața elevilor.

Vocea Basarabiei: Exact, ca să aibă o pregătire bună, profesională, ca să folosim sintagma asta a lor, 4.000 de lei pe an, într-adevăr, e o sumă mică, da. Dar voi, profesorii universitari, ați beneficiat cu puțin timp în urmă de o indemnizație unică de 5.000 de lei. Prim-ministrul Recean a vorbit despre asta în contextul majorării unor salarii pentru anumite categorii. Deci a spus că, iată, profesorii universitari vor avea acea indemnizație unică de 5.000 de lei. Vă ajută ea?

Aliona Grati: Posibil că voi avea, eu nu am auzit să ni se dea o indemnizație până acum, poate e vorba de un proiect de viitor, parcă-parcă ceva de la colegii de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” am auzit că se împărțea ceva, dar erau nemulțumiți, pentru că această indemnizație nu se dădea în întregime, se dădea în funcție de numărul de ore pe care îl avea profesorul, pentru că profesorul astăzi, ca să aibă o unitate de ore, trebuie să facă 15 cursuri universitare, de dimineață până seara să țină cursuri. Și pentru că nu avem studenți, tinerii pleacă, nu prea se întâmplă ca un cadru universitar să aibă o normă întreagă, de regulă, un profesor universitar are un 0,25 sau 0,5 și este nevoit să lucreze și în alte părți. Păi, bine, cel puțin la urechea mea a ajuns că indemnizația asta, dacă ai 0,5 normă, se tăia în jumătate.

Vocea Basarabiei: Foarte interesant. Deci, dacă ai ore mai puține, nu primești această indemnizație de 5.000 de lei? Asta nu e prea bine. Dar ziceai că studenții pleacă de la Universitatea Pedagogică, de ce pleacă?

Aliona Grati: Sunt mai multe motive. Nu trebuie să neglijăm nici faptul că atunci când pleacă în România, ei beneficiază de o bursă în euro, beneficiază de cămine gratuite, de transport cel puțin în jumătate achitat de către Guvernul României. Lucrurile acestea sunt atractive, pentru că viața este scumpă acum, dar, în același timp, cred că tinerii se gândesc la un viitor în Europa și, mergând acolo la studii, au speranța că se vor încadra mai ușor în câmpul de muncă.

Vocea Basarabiei: Universitatea Pedagogică, meseria de pedagog mai e căutată azi?

Aliona Grati: Ce să vă spun? La fel cum e meseria de pedagog sau oricare altă meserie care nu aduce mari profituri nu se alege pentru salariu, se alege dintr-o anumită vocație. De regulă pentru pedagogie, pentru predatul în școli sau în universități pledează tinerii care vin din familii de intelectuali, de regulă, învățători, care sunt din copilărie pătrunși de această vocație pedagogică. Și de aceea de cele mai multe ori, pentru că eu cunosc mai bine lucrurile din domeniul filologiei, la Filologie vin cei care vor să scrie, cei care vor să devină scriitori, romancieri, poeți.

Vocea Basarabiei: Mai există asemenea oameni azi?

Aliona Grati: Sunt. Natura întotdeauna iubește echilibrul, ea dă naștere în permanență, în mod echilibrat la oameni care au înclinații pentru una sau pentru alta. Întotdeauna vor fi cei care vor dori să picteze, întotdeauna vor fi copii care vor dori să scrie poezie și își vor dedica viața pentru acest lucru, indiferent de veniturile pe care le vor avea.

Vocea Basarabiei: Sau să facă critică literară...

Aliona Grati: Sau să facă critică literară, care nu este sub nicio formă remunerată.

Vocea Basarabiei: Mergem mai departe. Este un subiect pe care nu avem cum să-l trecem cu vederea, alegerile locale din 5 noiembrie. Aici, în Chișinău, a învins fostul primar Ion Ceban. S-au auzit foarte multe voci decepționate, revoltate de aceste rezultate, locul doi a fost luat de Lilian Carp de la partidul de guvernământ, PAS, Ceban a acumulat 50,62 la sută, Lilian Carp – 28,23, ceilalți 25 de candidați – mult mai puțin. A existat chiar unul, Ruslan Popa, PP NOI – 0,03%, 81 de oameni au venit și au votat pentru acest domn. Cum vezi aceste rezultate? Ai fost decepționată că a învins din nou primarul Ceban?

Aliona Grati: Toți anii aceștia de democrație din Republica Moldova s-au derulat sub ochii mei, deja nu mai am forță și energie pentru decepții, am trecut deseori acest examen, astfel încât nu-l mai pun la suflet, încerc să privesc lucrurile de la distanță. Așa cum ai menționat la începutul emisiunii, nu sunt în domeniul cel care m-ar acredita ca fiind analist politic și aș putea da acum niște analize competente de ce s-au întâmplat unele lucruri, de ce s-au întâmplat alte lucruri, pot doar să mă expun cumva mai la nivel de un alt palier al analizei.

Vocea Basarabiei: De pe palierul tău, al cetățeanului simplu…

Aliona Grati: Al cetățeanului simplu și al specialistului în științe umanistice, pentru că și de la catedra universitară, și din mediul de cercetare mă ocup de umanistice și, într-un fel sau altul, pot să-mi explic de ce oamenii aleg o anumită paradigmă sau o altă paradigmă. Sunt mai multe lucruri aici de analizat. În primul rând, oamenii votează cu sufletul, trăind, nu neapărat rațional, în linii mari. Emoția contează și atunci când merge la votare un cetățean simplu nu neapărat votează pentru o ideologie, pentru o concepție, votează pragmatic, dar nu pentru o concepție, ci mai degrabă pentru un om, pentru o persoană. De ce votează pentru o persoană sau alta, și aici sunt multe lucruri de discutat, și aici se votează cu sufletul, mai exact. Mă tem că foarte mulți votează în răspăr, nu pentru, ci ca să se răzbune, să-l pedepsească pe cel care nu i-a asigurat așteptările.

Vocea Basarabiei: Și ce ar însemna asta, că electoratul a vrut să-l pedepsească pe Lilian Carp?

Aliona Grati: Nu neapărat, fiindcă Lilian Carp nu a reușit să se manifeste mult, nu a reușit să arate electoratului ce poate și ce nu poate. Probabil că e la un nivel împotriva partidului pe care îl reprezintă și la un nivel mai mare, mai extins la adresa democraților, celora care le-au tot promis integrare în Europa, valori occidentale, dar care, până la urmă, iată că nu le-au oferit tot ce și-au dorit electorii.

Vocea Basarabiei: Să înțelegem că a fost un vot antieuropean acesta?

Aliona Grati: Pe undeva și așa, nu neapărat antieuropean, tocmai că e proeuropean, dar e în răspăr cumva, pentru că ar pedepsi…

Vocea Basarabiei: Pentru că și Ion Ceban se poziționează ca un politician proeuropean, așa a zis el.

Aliona Grati: Și din motivul acesta. E un lucru foarte complicat, e foarte greu să dai o definiție clară de ce oamenii au votat pentru una sau alta. Cred că în mare parte s-a votat pentru felul cum arată Chișinăul acum, și trebuie să recunoaștem că centrul orașului arată bine, și lucrul acesta a convins, vrem noi sau nu vrem. Dacă ați băgat de seamă, Șor în Orhei a convins prin același lucru – a dat oamenilor niște străzi mai frumoase, mai luminate, copiilor niște posibilități de a se distra.

Vocea Basarabiei: Un OrheiLand

Aliona Grati: Un OrheiLand… Or, oamenii care nu au timp să pătrundă în ideologie sau în analize foarte complicate se lasă convinși de aparențe, de primul lucru care le apare în ochi.

Vocea Basarabiei: Deci, asta înseamnă că foarte mult au contat în aceste alegeri trotuarele și pasajele subterane pe care le-a făcut dl Ceban?

Aliona Grati: Cred că da.

Vocea Basarabiei: Asta înseamnă a vota cu sufletul, cum spuneai?

Aliona Grati: Sunt mai multe lucruri, depinde cine a ieșit la votare. S-au făcut statistici că au votat cei după 55 de ani, tineretul n-a votat.

Vocea Basarabiei: Da, tinerii nu prea au votat. Și, apropo, cea mai scăzută prezență la vot a fost în rândul tinerilor, doar 6 la sută dintre cei cu vârsta între 18 și 25 de ani au votat, mulți au spus că explicația este că mulți dintre ei sunt plecați în străinătate.

Aliona Grati: Da, tinerii sunt plecați. Tinerii sunt plecați atât la învățătură, cât și la muncă, ei pleacă periodic, pe 3 luni, apoi se întorc, nu sunt scoși de la evidență. Deci, ei ar fi trebuit să fie eventual cei care au votat. Cine rămâne? Rămâne electoratul mai în vârstă pe loc și electoratul mai în vârstă este tocmai cel despre care vă vorbeam, cel decepționat.

Vocea Basarabiei: OK. Iată a fost aici într-o emisiune analistul economic, dar și politic Veaceslav Ioniță, care a zis așa: „Cetățeanul nostru votează foarte logic, există un număr infim de oameni care consideră că votul lor nu are însemnătate”, că nu înseamnă nimic, deci votează foarte logic. Probabil că oamenii, așa cum spui, au neglijat această dimensiune ideologică, geopolitică poate chiar, deși cum s-ar putea anume acum să ignori lucrul acesta, când are loc acest război alături de noi? Cum anume acum, când zboară bombe, să te gândești la pasaje subterane și la trotuare?

Aliona Grati: Nu știu dacă e vorba de o logică. În viziunea mea, un raționament înseamnă să analizezi ofertele electorale, să știi foarte bine doctrinele politice, să urmărești politicul îndeaproape. Or, oamenii noștri, fiind preocupați de câștigul lor de fiecare zi, nu prea au timp și nici nu-și doresc să analizeze toate nuanțele acestea. Da, e adevărat, este un război alături; da, el ne amenință, dar să nu uităm că primarul actual, care rămâne în funcție, nu a promovat politica războiului, cumva a fost atent să nu o facă. Nu știm niciodată ce are el în minte, ce vrea să facă în continuare, dar sperăm că se va ține de cuvântul pe care l-a declarat, de declarațiile lui proeuropene și nu ne va întoarce spre acest Est periculos și amenințător.

Vocea Basarabiei: Da, să sperăm că va face poate chiar și alte lucruri, nu doar trotuare și pasaje subterane. Vitalie Călugăreanu, un jurnalist cunoscut, care colaborează cu Jurnal TV și cu DW, a făcut o postare pe Facebook și a scris așa: „Când aștepți doi ani ca oamenii lui Plaha să se autoreformeze, plătești ca PAS, tare interesante alianțe la nivel local vom avea. PAS nu de un duș rece are nevoie, ci de niște ulei clocotind turnat cu leica, poate asta i-ar trezi”. Ce s-a întâmplat cu PAS? A greșit, a adormit?

Aliona Grati: S-a exprimat cam sadic dl Călugăreanu, emoțional…

Vocea Basarabiei: Da, un pic așa, cam dur.

Aliona Grati: E în firea lucrurilor ca jurnaliștii și intelectualii să critice puterea, tocmai asta este misiunea unui intelectual, să critice puterea atunci când face greșeli sociale și e misiunea intelectualului și în continuare s-o facă, inclusiv pe seama primarului actual, să nu-i dea voie să se întoarcă înspre Est, să-l poarte prin critică și atitudine spre Est, inclusiv guvernarea PAS trebuie criticată, trebuie determinată să se reformeze mai radical. Când se vorbește despre eliminarea oamenilor lui Plahotniuc, eu întotdeauna mă gândesc: păi, oamenii lui Plahotniuc, fiind guvernare majoritară și avându-și oamenii în toată societatea, în toate primăriile, în toate instituțiile de stat, oameni inteligenți, de altfel, dacă vă amintiți, Partidul Democrat avea foarte mulți susținători dintre intelectualitate și oameni inteligenți, ce faci cu oamenii ceia? E clar că n-ai cum să-i scoți cu totul din sistem, unde să-i trimiți? Oricum ai nevoie de specialiști și de a apela la ei. Oamenii se schimbă, nu neapărat că toți acei intelectuali care au pledat pentru guvernarea anterioară vor rămâne loiali guvernării anterioare, se modifică și viziunile, oamenii îs schimbători. Nu asta este important, e important să se urmărească să și-o schimbe totuși viziunea și să pledeze pentru…

Vocea Basarabiei: Și să fie o schimbare sinceră, nu una de conjunctură.

Aliona Grati: Să fie o schimbare sinceră și să nu se schimbe vectorul radical, deci să mergem tot spre Europa.

Vocea Basarabiei: Prin urmare, acest reproș al dlui Călugăreanu adresat guvernării că „aștept doi ani ca oamenii lui Plaha să se autoreformeze

Aliona Grati: Probabil că dl Călugăreanu viza oameni concreți. Eu nu știu ce oameni viza el, nu cunosc foarte bine sistemul încât să-i dau dreptate. El a vizat probabil că oameni concreți care au putere mare acum, dar e treaba lui, inclusiv ca jurnalist și ca cetățean să ceară ca persoana pe care o vizează să se reformeze sau să se dea la o parte și să dea locul unui om mai competent să-și facă treaba.

Vocea Basarabiei: Igor Grosu, președintele parlamentului și liderul PAS, a zis așa: …vom învăța din acest vot și vom munci și mai mult ca să câștigăm încrederea oamenilor”.

Aliona Grati: Nu vă supărați, sună a limbaj de lemn. Am mai auzit asta de zeci de ori, aș vrea să fie acoperită această afirmație cu fapte concrete.

Vocea Basarabiei: Am înțeles.

Aliona Grati: Sunt foarte sensibilă la limbaje, pentru că sunt specialist în limbaje, în literatură și urechea mea simte îndată falsul. Este o declarație pur politică, nu are nimic în spate, nicio emoție, îmi permit să nu cred în aceste declarații făcute în limbajul acesta de lemn.

Vocea Basarabiei: Da, probabil rezultatele muncii lor se vor vedea mai bine anul viitor, când vor fi alegerile prezidențiale și, mai cu seamă, în 2025, când vor avea loc alegeri parlamentare, atunci vom vedea cum au muncit. Au venit la vot 41,4% din oamenii înscriși în liste. Admit și știm asta foarte bine că unii dintre ei, în speță, tinerii erau plecați, dar totuși au existat niște oameni care deliberat au spus că nu vor veni la vot, deci, așa-numiții absenteiști. Ei mereu există, și la noi în Moldova sunt foarte mulți. Legat cumva de acești absenteiști am auzit zilele acestea această idee: „Ai votat, ai dreptul să le ceri politicienilor și funcționarilor, nu ai votat, nu ai dreptul acesta”. Adică, dacă nu ai fost la vot, ești absenteist, n-ai voie în genere.

Aliona Grati: E o declarație emotivă, e una din declarațiile care s-au făcut și se vor mai face, dar legislația este alta, spune altceva, că un funcționar aflat la putere trebuie să reprezinte interesele tuturor cetățenilor.

Vocea Basarabiei: Chiar și ale celor care nu au mers la vot?

Aliona Grati: Chiar dacă nu au mers la vot, ei sunt cetățeni și ei au dreptul să ceară politicianului care a acces la putere să le apere interesele.

Vocea Basarabiei: Exact. Și mă gândesc și la altceva, tu poți să nu mergi la vot, dar tu plătești impozite, ești cetățean și atunci, plătind impozite, ai dreptul la o opinie, nu știu, să chemi la ordine un politician, să-i ceri ceva, da?

Aliona Grati: Inclusiv de la cel pe care nu l-ai votat. Chiar dacă votezi pentru un politician, dar iese o altă candidatură la funcție, acea candidatură pe care nu ai votat-o trebuie, este obligată să-ți apere interesele.

Vocea Basarabiei: Da. Unul dintre foștii candidați la funcția de primar al Chișinăului este un tânăr, care a fost aici într-o emisiune a Valentinei Ursu, Dragoș Galbur, e un soi de influencer, aș zice, pentru că are mii de urmăritori pe rețele de socializare. Dragoș Galbur a acumulat 0,34 la sută, adică pentru el au votat 897 de oameni și mă întrebam – cum e posibil să ai mii de urmăritori pe rețele de socializare, dar nici măcar o mie să nu vină să voteze pentru tine? Ce se întâmplă, adică e o discrepanță între popularitatea pe care o ai pe Facebook și viața reală sau cum să înțelegem?

Aliona Grati: Este foarte complicat iarăși să faci o analiză a acestui aspect. De regulă, oamenii fac diferență între cei care au menirea să facă o anumită meserie și politicieni, dar sunt și excepții. Iată nu suntem departe de excepția din Ucraina, când a fost ales un actor în funcția de președinte.

Vocea Basarabiei: Deci e posibil?

Aliona Grati: E posibil așa ceva, dar în cazul moldovenilor încă acest lucru nu s-a realizat. Eu am văzut câteva emisiuni pe YouTube ale acestui tânăr Galbur. Are, într-adevăr, unele emisiuni foarte interesante și cu foarte multe vizualizări…

Vocea Basarabiei: Are emisiuni pe YouTube? Nu știam…

Aliona Grati: Pe YouTube, da. Eu nu-l am pe alte rețele de socializare, am văzut câteva emisiuni cu oameni inteligenți pe YouTube, dar am analizat că cele mai multe sunt totuși cu tineri din Italia, cu povești triste, destine triste și probabil că auditoriul este…

Vocea Basarabiei: …care prind așa…

Aliona Grati: Care prind la spectatori și bănuiesc că acest auditoriu este totuși diaspora, care n-a fost la vot. Acesta-i lanțul logic al meu, dar posibil că nu e așa.

Vocea Basarabiei: Deci, probabil că urmăritorii erau undeva prin Italia, Franța?…

Aliona Grati: Așa mă gândesc, pentru că cele mai multe subiecte ale acestor emisiuni sunt legate de destinele de tinere, de mame, de fiice care au plecat la lucru peste hotare, ei fiind și auditoriul acestor emisiuni.

Vocea Basarabiei: Dragoș Galbur a fost, de altfel, invitatul emisiunii Valentinei Ursu și a zis așa: „În Chișinău din 28 de candidați, 22 au fost puși să rupă voturile de dreapta.

Aliona Grati: Aici e…

Vocea Basarabiei: Dar mă gândeam chiar la el. Adică cum, el consideră că-i diferit de cei 22 care au participat?

Aliona Grati: Posibil că eu gândesc ușor diferit. Eu am impresia că o mare parte din acești oameni care au candidat la primărie nu au urmărit să obțină primăria, ci au dorit să-și facă un pic de publicitate.

Vocea Basarabiei: Pentru o viitoare carieră?

Aliona Grati: Pentru o viitoare carieră, nu neapărat în primărie, pentru a fi vizibili, pentru că astăzi ești dacă ieși la televiziune sau pe rețelele de socializare.

Vocea Basarabiei: Dar asta e normal, adică să participi la alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului ca să devii mai vizibil? În mod normal, tu ar trebui să participi ca să-mi oferi mie ceva, cetățeanului.

Aliona Grati: Suntem într-un spațiu democratic și oamenii fac ce vor, ei au acest drept și pot participa.

Vocea Basarabiei: Mai am o întrebare legată de aceste rezultate ale alegerilor din 5 noiembrie. Ministra sănătății, Ala Nemerenco, s-a arătat destul de supărată zilele acestea din cauză că în localitatea ei de baștină (Domulgeni, Florești) nu a învins candidatul PAS, a învins reprezentantul partidului condus de Ion Chicu, fost premier. Dna Nemerenco le-a reproșat consătenilor câte ceva, a spus: „chiar să nu vezi drumul asfaltat, chiar să nu vezi grădinița renovată, să nu vezi iluminarea stradală ș.a.m.d.? Dl Chicu imediat a ieșit și el la rampă și a zis așa: „…o îndemn să deschidă o vodcă, poate astfel va vedea lumina”. Iată așa un schimb de replici. În general, un funcționar, un reprezentant PAS, o ministră a sănătății e OK să-i probozească în felul acesta pe consăteni?

Aliona Grati: Este o ieșire umană a unui cetățean de rând, nu este o ieșire a unui ministru. După mine, atunci când ocupi o funcție trebuie să fii foarte atent la ceea ce spui, pentru că reprezinți funcția pe care o ai, trebuie pe perioada mandatului să cam închizi gura pe rețelele de socializare. Și bine fac cei care aleg rețelele de socializare pentru promovarea rezultatelor, pentru anunțuri diferite, dar nu pentru a ocărî. Nu, ieșirea este foarte proastă și va avea noroc dacă cei din satul de baștină nu o vor taxa și pentru această ieșire, pentru că oamenii, încă o dată repet, votează cu sufletul și, dacă vor fi proboziți, rezultatul va fi invers, nu cel care este scontat. E foarte bine că în acest sat s-au făcut drumuri, s-au reparat grădinițe și cei de la guvernare probabil că ar fi trebuit să se bucure că au reușit să facă lucrul acesta sau nemijlocit dna Nemerenco, dacă și-a pus umărul la asfaltarea satului ei natal, trebuie să se bucure că a reușit să facă acest lucru. Este cea mai mare bucurie.

Vocea Basarabiei: Chiar dacă consătenii au votat altfel?

Aliona Grati: Chiar dacă nu va fi pentru asta apreciată, e o bucurie să ai posibilitatea să faci pentru satul tău natal, acolo unde te-ai născut și unde ai rude, și unde ai prieteni, unde ai foști învățători, să le oferi această șansă. Este cea mai mare bucurie. În rest, cred că trebuie să n-o afecteze prea mult atitudinea consătenilor. (…)

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.