VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Alexei Tulbure: 2024 va fi un an determinant pentru viitorul țării

Vocea Basarabiei: Astăzi discutăm cu domnul Alexei Tulbure, analist, comentator politic, fost reprezentant al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei dar și pe lângă Organizația Națiunilor Unite. Bine ați revenit la Vocea Basarabiei și la mulți ani! Ce putem spune despre cum va fi anul 2024, va fi mai bun ca cel care a rămas în istorie, 2023, din moment ce președinta Maia Sandu a solicitat organizarea acestui referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană și a mai anunțat că și-ar dori și al doilea mandat de președintă?

Alexei Tulbure: Va fi un an interesant, un an foarte important pentru lume și pentru țară, de fapt nu au fost ani neimportanți, dar 2024 va fi un an determinant într-o măsură oarecare pentru viitorul țării, pentru că, într-adevăr, avem aceste alegeri prezidențiale. De mult timp vorbesc despre necesitatea continuității la guvernare. Bine, postul de șef de stat actualmente nu este cel mai important în țara noastră, în statul nostru. Ea sau el, persoana, este șef de stat, însă fără împuterniciri, noi suntem o democrație…

2024 va fi un an determinant pentru viitorul țării, pentru că, într-adevăr, avem aceste alegeri prezidențiale

Vocea Basarabiei: Adică ar trebui mai multe competențe?

Alexei Tulbure: Nu la asta mă refer, mă refer la faptul că mai importante sunt alegerile parlamentare din 2025. Chiar dacă Maia Sandu, presupunem, sau sperăm că va fi realeasă, în cazul în care în 2025 noi nu vom avea continuitate prin formarea unui guvern proeuropean, atunci poziția dumneaei și situația dumneaei va fi una precară, pentru că ea nu are împuterniciri, ea rămâne în turnul său de fildeș fără ca să poată să influențeze serios situația în țară.

Vocea Basarabiei: Chiar dacă forțele pro-occidentale ar putea să creeze eventual o coaliție, situația se schimbă?

Alexei Tulbure: Nu, coaliția, în cazul în care se creează o coaliție, pentru că mie mi se pare că în 2025 noi coaliție în orice caz vom avea. Eu nu văd posibilitate pentru crearea unui guvern unipartid, sau monopartid, cum avem astăzi, PAS-ul nu va mai repeta performanța din 2021, alt partid care este capabil pentru așa ceva acum nu avem, deci va fi o coaliție. Întrebarea este care va fi această coaliție și dacă va participa PAS-ul la formarea acestei coaliții, astea sunt principalele întrebări, întrebări esențiale. De aceea eu spun că, da, este important anul 2024 prin faptul că noi alegem președintele, este important că noi începem negocierile pentru aderarea țării la Uniunea Europeană. Vom vedea cine va fi șeful negociator din partea Moldovei, important e să fie un om care, pe de o parte cunoaște problematica, pe de altă parte este capabil să spună nu numai “Da” dar și „Nu”, pentru că astea sunt totuși negocieri. Noi ne-am deprins în negocieri cu Fondul Monetar Internațional, cu Banca Mondială, cu alți parteneri, să dăm onoare așa mai mult sau să acceptăm ce propun ei, dar uneori depinde, de la caz la caz…

Vocea Basarabiei: Am înțeles că în anumite situații am avut și negociatori buni din partea Republicii Moldova.

Alexei Tulbure: Exact. Vrem și de data asta un negociator sau negociatori, dacă vor fi mai mulți, buni, pentru că este posibil, este spațiu pentru discuții. Și aceste alegeri, și acest referendum, la noi s-a mai schimbat legislația cu privire la referendum…

Vocea Basarabiei: mai amintiți câte plebiscite au fost în Republica Moldova de la proclamarea independenței și până astăzi?

Alexei Tulbure: Mi-e greu să spun câte au fost exact, știu că numai unul a fost valabil, ăsta din 2019, organizat tot prin proceduri dubioase, similare cu cele pe care le propune acum PAS-ul. (râde)

Vocea Basarabiei: Dar de ce vorbiți despre proceduri dubioase?

Alexei Tulbure: Vă spun, pentru că ele au fost organizate într-o zi cu alegerile parlamentare, atunci când Codul Electoral interzicea expres.

Vocea Basarabiei: Dar acum s-a modificat.

Alexei Tulbure: Atunci s-a modificat, exact așa cum se modifică acum. În Codul Electoral era scris că 60 zile până la alegeri, 60 de zile după alegeri, ceea ce este evident că 120 de zile, inclusiv și ziua alegerilor nu se poate organiza.

Vocea Basarabiei: Nu s-a putut, dar acum se poate.

Alexei Tulbure: Și atunci s-a putut, pentru că ei au încălcat Codul Electoral și au indicat că anume ziua asta a alegerilor este posibilă pentru a organiza referendumul. Nu putem fi siguri, referendumul lui Plahotniuc, cum îi spunem noi lui, a scos două chestiuni, două întrebări a scos la plebiscit: reducerea numărului de deputați și posibilitatea de a retrage mandatul deputatului, adică transformarea mandatului din unul neimperativ, în unul imperativ. Prima întrebare era populistă, a doua era anti-democratică, anti-europeană, pentru că mandatul de deputat nu poate fi imperativ, cel puțin în sistemele politice europene. Acum noi iarăși avem situații similare și prima întrebare care apare față de acest referendum este: „De ce s-a purces la procedurile acele care au fost condamnate de PAS, de blocul ACUM au fost condamnate?

Vocea Basarabiei: Deci părerea Dumneavoastră, e nevoie sau nu e nevoie? De ce?

Alexei Tulbure: Nu e nevoie, pentru că nu-i văd rostul. Eu nu văd rostul acestui referendum. Referendumurile în țările candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană se organizează atunci când negocierile sunt încheiate, când situația este clară și când ești sigur că ai un consens larg politic în țară, când ești sigur că, de fapt, referendumul va spune „Da!” În multe cazuri referendumul nici nu se petrece. Deci, trebuie să se revadă regulamentele Uniunii Europene, mi se pare că nu e o condiție obligatorie pentru o țară candidat să organizeze referendum.

Referendumurile în țările candidate pentru aderarea la UE se organizează atunci când negocierile sunt încheiate

Vocea Basarabiei: Mi se pare că totuși au organizat aceste referendumuri țările care au aderat.

Alexei Tulbure: Asta pentru politic este important ca referendumul să fie organizat ca toată lumea să fie convinsă că nu se forțează nota și așa mai departe. Referendumul se organizează în ajunul aderării, e penultimul pas, ultimul este aderarea, ratificarea Acordului cu Uniunea Europeană sau în cadrul Acordului Unional. Ceea ce ține de situația din Moldova, ca să ne determinăm, pentru că multă lume spune: „Lasă ăștia care tot au cerut referendumul să închidă gura, facem referendum și închidem gura.” Stați un pic, noi am votat în 2020 un președinte proeuropean, care a mers cu un program proeuropean, în 2021 un partid proeuropean. Noi am obținut această capacitate de stat candidat, noi am început negocierile, nu există absolut niciun dubiu…

Vocea Basarabiei: Negocierile nu au început, abia s-a dat undă verde pentru începerea lor.

Alexei Tulbure: Asta e o chestie tehnică acum. Deci, există decizia de a începe aceste negocieri, noi le vom începe în anul curent, asta e evident.

Vocea Basarabiei: Sau în anul viitor.

Alexei Tulbure: Anul viitor nu, cred că anul curent. Ar fi bine anul curent, pentru că urmează alegerile în Parlamentul European și o nouă Comisie Europeană va fi formată…

Vocea Basarabiei: De asta și se crede că s-ar putea, totuși, de la începutul anului viitor să înceapă aceste negocieri.

Alexei Tulbure: Bun, oricum decizia e luată, astea sunt discuții. În opinia mea, dubii în privința direcției pe care urmează Republica Moldova nu există. Noi nu putem reacționa la fiecare silabă care vine din partea cuiva, fie a opoziției, fie oricine, că vezi, dragă Doamne, lor le trebuie un referendum ca să vedem dacă într-adevăr poporul Republicii Moldova dorește integrarea europeană.

Vocea Basarabiei: Și comportamentul opoziției…

Alexei Tulbure: Poporul s-a expus foarte clar când au votat la alegeri, de asta se organizează alegerile.

Vocea Basarabiei: Ați văzut reacțiile opoziției, până nu demult cereau referendum, acum zic că de ce ar fi trebuit organizarea unui referendum. Când să-i înțelegi sau când au dreptate ei, atunci când spun una sau atunci când spun alta?

Alexei Tulbure: Lăsăm opoziția la o parte, ei se referă la modalitatea de organizare a referendumului. Referendumul se organizează în ziua alegerilor. Vă spun că eu personal nu sunt gata să se împărtășesc atitudinile astea, pentru că eu am fost categoric împotriva unor astfel de proceduri în 2018-19, atunci eu am criticat. Pentru PAS eu văd ca nu e o problemă, ei atunci au criticat, acum au purces la aceleași proceduri. Eu nu pot susține o astfel de abordare, e periculos acest referendum, pentru că rezultatele pot fi nu prea convingătoare și nu înțeleg la ce pot servi aceste rezultate. Orice referendum trebuie să aibă anumite urmări, dacă e consultativ asta-i una, dacă e legislativ trebuie să aibă anumite urmări legislative, dacă e constituțional, trebuie de văzut de care avem, ce categorii de referendumuri avem, atunci Constituția poate fi schimbată, în sensul introducerii unei prevederi că integrarea europeană este ireversibilă și prioritatea numărul unu…

E periculos acest referendum, pentru că rezultatele pot fi nu prea convingătoare și nu înțeleg la ce pot servi aceste rezultate

Vocea Basarabiei: Dar dacă e unul consultativ?

Alexei Tulbure: Dacă e unul consultativ, eu nu știu care e valoarea adăugată a acestui referendum.

Vocea Basarabiei: Societatea e polarizată, chiar se vorbește despre o divizare a societății.

Alexei Tulbure: Foarte bine, acum în privință divizării, polarizării, scindării și așa mai departe: prin organizarea unui referendum proclamat de un partid, pentru că PAS-ul numai a vrut, nu au fost consultări cu alte partide, lăsăm opoziția de stânga prorusă, alte partide proeuropene, de centru și așa mai departe, astea puteau să fie invitați în discuții înainte de a fi luată decizia? Dacă tu obții un consens oarecare în privința acestui referendum, atunci pentru referendum lucrează o grămadă de lume, mai multe forțe politice și ești sigur că rezultatele acestui referendum vor fi pe măsură. Acum noi vedem foarte multe voci critice, pentru că încă o dată am spus, din punct de vedere a procedurii legislative e dubios referendumul respectiv, din punct de vedere politic la fel, din punctul meu de vedere nu-i organizat așa cum se cuvine.

Vocea Basarabiei: Dar ce observăm noi în ultimul timp, apar mai multe formațiuni politice care se declară că sunt pro-occidentale. Unii cred în intenția bună a lor, alții pun la îndoială că ele chiar ar fi cu viziuni pro-occidentale și cel mai probabil, dacă e în trend această integrare europeană, mai mulți vor dori să adune capital politic și vor spune că sunt și ei proeuropeni. Aici, probabil există încă o vulnerabilitate. Cunoaștem exact cine sunt cei care vor în UE?

Alexei Tulbure: Întrebarea Dumneavoastră este foarte pertinentă, foarte bună. Noi nu vom cunoaște până când nu-i vom încerca, oamenii ăștia nu vor trece printr-o practică, dar practica nu constă în organizarea unui referendum, referendumul nu schimbă nimic, nici politic nimic nu schimbă, nu consolidează societatea, invers, vedeți că ideea unui referendum acum a băgat iarăși niște strâmbe, în societate, niște voci critice de pe dreapta și de pe stânga și așa mai departe. Noi am vorbi și eu sunt de acord cu evaluarea Dumneavoastră că rămânem o societate scindată. Mie îmi părea că, după ce a început războiul, o să depășim starea asta, ca în Ucraina-totul este evident, lumea rusă ucide oameni nevinovați și așa mai departe-noi depășim și mergem înainte. Nu s-a întâmplat. Această tendință de consolidare a societății, care a început în opinia mea, în 2020, cu alegerea Maiei Sandu, țineți minte și narativele, și mesajul, și comportamentul politic era integraționist: „Toată lumea, haideți împreună țara să o construim” și așa mai departe. Rezultatele nu au întârziat, a fost aleasă președintă, peste un an la alegeri parlamentare, partidul PAS ia o majoritate covârșitoare și tendința nu are dezvoltare. Războiul într-un fel ne-a impus pe toți să refuzăm nuanțarea alb-negru, deci lumea e albă-neagră, acolo e rău, aici e bine. Însă sunt doi ani de la începutul războiului…

Vocea Basarabiei: Domnule Tulbure, pe această cale de integrare europeană sunt și multe hop-uri, pentru că atunci când vorbim despre nevoia implementării reformelor, se crede că încă mai sunt foarte mulți care opun rezistență, care se împotrivesc.

Alexei Tulbure: Am vrut să mă refer la partidele pe care le-ați menționat Dumneavoastră, că unii declară că sunt proeuropeni și la hop-uri o să mă refer. Noi avem MAN-ul care se declară proeuropean, trecutul lui Ion Ceban îl cunoaștem, mai este Chicu care se declară proeuropean, sunt și alții care nu sunt extrem de critici față de idei. După ce a fost luată decizia în decembrie de către Consiliul European nu am văzut nicio voce critică, să sară în sus cineva și să spună că: „Doamne, e sfârșitul lumii, trebuie să ne întoarcem cu spatele”. Dodon a spus că e zi istorică sau ce a declarat el acolo. Acum, iată sunt aceste partide, să fi fost eu cel care determină comportamentul politic a puterii, aș iniția un dialog cu aceste partide și cu altele aș fi inițiat un dialog și atunci, prin dialog, aș fi inițiat semnarea unei declarații ca cea de la Snagov.

Vocea Basarabiei: Dar lipsește totuși acest consens larg în societate, cine să o semneze?

Alexei Tulbure: Păi ca să ajungem la un consens, trebuie să începem să deschidem gura, cel puțin să spunem că noi vrem acest consens, noi trebuie să facem primii pași. De unde să apară acest consens, dacă nimeni cu nimeni nu vorbește, dacă partidul de guvernământ e izolat și nu dorește niciun contact cu nimeni, dacă opoziția se comportă așa? Trebuie să deschidă cineva gura, în primul rând partidul de guvernământ, inițiativa, în opinia mea, de acolo trebuie să vină.

Vocea Basarabiei: Dumneavoastră ați spus despre partidul condus de fostul premier Ion Chicu. Am citit o declarație a domniei sale, care zicea că Moldova ar trebui să renunțe să se alinieze cu țările care impun sancțiuni Federației Ruse.

Alexei Tulbure: Moldova așa și a procedat, nu a procedat Moldova așa? Eu nu-l justific, eu consider invers, noi trebuie să mergem în pas cu lumea occidentală.

Vocea Basarabiei: Domnul Chicu zice că Moldova nu ar trebui să se alinieze cu aceste state care...

Alexei Tulbure: El constată starea de fapt cum se comportă Moldova acum. Acum sunt anumite declarații care spun că noi trebuie să ne aliniem la sancțiunile personale împotriva cuiva. Noi n-am împărtășit, noi nu ne-am aliniat la sancțiunile internaționale în ceea ce ține de schimburi comerciale, nici în sistemul bancar, sistemul bancar e de sine stătător, pentru că e privat, nu are relații cu sistemul bancar rus. Noi n-am declarat niciodată…

Vocea Basarabiei: Întrebarea mea era, dacă domnul Chicu zice că trebuie o relație bună cu Federația Rusă, atunci?

Alexei Tulbure: El a spus că trebuie?

Vocea Basarabiei: A spus că Moldova nu trebuie să...

Alexei Tulbure: Tot guvernul nostru așa s-a exprimat, doamna Valentina. A început războiul, guvernul Republicii Moldova a spus întregii Comunități internaționale că noi n-o să ne aliniem la sancțiuni.

În 2005, în Parlamentul Republicii Moldova s-a votat o declarație despre parcursul european al Republicii Moldova. Acum este necesar de repetat acest exercițiu.

Vocea Basarabiei: L-am auzit pe domnul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor externe și Integrării Europene, care a spus că la anumite pachete de sancțiuni Republica Moldova a fost parte.

Alexei Tulbure: Da, la anumite pachete, dar nu la toate. Eu nu știu la ce s-a referit Chicu, el trebuie să fie întrebat ce are în vedere, că la anumite pachete sau în genere nu trebuie să ne aliniem sancțiunilor, poate se gândește la producătorii care își vând producția în Federația Rusă, nu știu la ce se gândește dumnealui. El nu a spus că el e împotriva integrării europene. Dacă e sincer pro sau contra, eu nu știu. Dacă există anumite semne de disponibilitate, de deschidere înseamnă că trebuie să fie folosite. Numai așa noi putem obține un consens, nu absolut, dar larg și atunci când este, atunci le propui. În 2005 nu s-a semnat în Parlament o declarație proeuropeană? S-a votat o declarație în 2005 în Parlamentul Republicii Moldova-vă aduc aminte era Voronin președinte și erau comuniștii la putere-declarație, pentru care au votat 101 deputați, despre parcursul european al Republicii Moldova. Acum este necesar de repetat acest exercițiu.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.