VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Alexandru Cărăuș, medic: Noi tratăm pacientul indiferent de naționalitate, limbă, religie

Vocea Basarabiei: Anual, bolile cardiovasculare fac multe milioane de victime pe globul pământesc, milioane de oameni mor anual de inimă în Europa, Republica Moldova este și ea țara care se menține în topul statelor la acest capitol, zeci de mii de moldoveni sau poate o să ne spună invitatul acestei ediții exact cifra moldovenilor care mor anual din această cauză. Alexandru Cărăuș, doctor în medicină, profesor, vicedirector la Institutul de Cardiologie, este oaspetele nostru astăzi. Cât de mult își prețuiesc și au grijă cetățenii Republicii Moldova de sănătatea lor?

Alexandru Cărăuș: Nu prea toată lumea are grijă de sănătatea personală și acest lucru este unul foarte important, deoarece maladiile cardiovasculare sunt determinate de mai mulți factori de risc. Și atunci când vorbim despre factorii de risc putem concluziona că putem cumva acționa asupra lor, adică îndepărta dezvoltarea bolii, spre deosebire de alte maladii care mai puțin sunt afectate de risc.

Lumea nu prea are grijă de sănătatea personală și acest lucru este unul foarte important, deoarece maladiile cardiovasculare sunt determinate de mai mulți factori de risc.

Vocea Basarabiei: Dar care sunt factorii de risc?

Alexandru Cărăuș: Factorii de risc sunt bine cunoscuți: hipodinamia, alimentația incorectă, tabagismul, aportul sporit de sare de bucătărie, stresul care evident că este foarte frecvent și cvasi-prezent la noi.

Vocea Basarabiei: Ce sfaturi aveți pentru cei care poate au probleme cu sănătatea, dar și pentru cei care cred că nu au nicio problemă?

Alexandru Cărăuș: Să fie atenți la modul de viață și să se alimenteze sănătos, să evite pe cât este posibil stresul, să evite aportul sporit de sare de bucătărie și produsele care conțin grăsimi animaliere și, în special, grăsimile trans.

Vocea Basarabiei: Ce va însemna pentru domeniul sănătății integrarea europeană?

Alexandru Cărăuș: Va însemna foarte mult. Avem speranța asta, de fapt, eu vreau să zic că noi deja suntem pe făgașul european. Noi vorbim despre medicină, medicina nu are hotare și vreau să spun cu mândrie că procedurile pe care le efectuăm noi la Institutul de Cardiologie sunt bine cunoscute în Europa. Noi mergem în fiecare an la congrese europene, în fiecare an avem invitații, iar invitația se oferă în baza unei lucrări pe care ai prezentat-o. Și anul acesta avem prezentare în Amsterdam, spre exemplu, adică suntem apreciați și chiar avem niște rezultate destul de bune. Cred că nu numai sistemul sanitar, dar toată lumea va simți ce înseamnă pulsul și viața europeană când totul este altfel – și asigurarea materială, financiară, utilajele, drumurile, totul e frumos și-i bine.

Oamenii trebuie să fie mai atenți la modul de viață și la alimentație

Vocea Basarabiei: Dar cum credeți dvs. că va fi posibil să fie parcurs acest drum pentru ca Moldova să ajungă în Uniunea Europeană?

Alexandru Cărăuș: Eu am speranță că ceea ce a spus dna președinte, în șapte ani de zile noi putem ajunge să fim țară membră a Uniunii Europene, adică avem încă multe de făcut, evident că restanțele cele mai mari sunt pe domeniul justiției, ceea ce știe lumea întreagă, corupția despre care am vorbit, dar avem șanse ca să ajungem, fiindcă noi, de fapt, suntem în Europa, suntem chiar în centrul Europei, numai că trebuie să avem statut de țară membră a Uniunii Europene. Și ne dorim foarte mult acest lucru.

Vocea Basarabiei: Dar în societate spiritele sunt împărțite, chiar dacă sondajele de opinie arată că marea majoritatea a cetățenilor își doresc ca țara lor să ajungă în UE, încă peste 30 la sută din cetățeni nu împărtășesc această opțiune?

Alexandru Cărăuș: Da, este un asemenea segment, dar dacă e să vorbim de sondaje, foarte puțin cred în sondajele acestea, fiindcă ne-am convins de zeci de ani de zile înaintea alegerilor ce date ne dau sondajele și ce rezultate se obțin în final. Evident că este vorba de războiul hibrid și un segment de oameni care sunt influențați de propagandă, de toate aceste lucruri. Ucrainenii au făcut foarte corect atunci în 2018, când au scos toate posturile rusești de propagandă, fiindcă asta e o îndobitocire a populației, dar la noi uitați-vă că în Găgăuzia până acum și în satele noastre de la nord cetățenii mai privesc doar emisiuni propagandistice rusești și se alimentează din aceste surse, ceea ce nu este corect și un om care vrea să știe adevărul trebuie să se alimenteze din mai multe surse. Mai avem, din păcate, acest segment, dar se va convinge și el că, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, nivelul de viață va crește foarte mult.

Vocea Basarabiei: Apropo, cât de clar este mesajul breslei din care faceți parte atunci când vine vorba despre perspectivele dezvoltării acestui stat?

Eu cred că 99 la sută din lucrătorii medicali sunt pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Alexandru Cărăuș: Dacă vorbiți despre breaslă, eu cred că 99 la sută din lucrătorii medicali, din medici, asistenți sunt pentru aderarea la Uniunea Europeană, chiar am o mare încredere.

Vocea Basarabiei: Da?

Alexandru Cărăuș: Da!

Vocea Basarabiei: Dar ei parcă mai degrabă nu ar dori să apară în prim-planul vieții social-politice din Republica Moldova? Oamenii în halate albe mai degrabă aleg să stea acolo în secția sau în spitalul unde activează și să nu-și prea exprime punctul de vedere.

Alexandru Cărăuș: Punctul de vedere pot să și-l exprime, slavă Domnului este libertate, libertate absolută și acum poți să-l spui, ceea ce nu era posibil ținem minte câți ani în urmă, acum poți să spui absolut tot ce crezi și să nu te temi că vei fi sancționat sau urmări de alt gen. Noi suntem într-o situație mai specială comparativ cu alte profesii, noi nu trebuie în niciun caz să facem diferențiere și întotdeauna așa a fost, noi tratăm pacientul, indiferent de limba pe care o vorbește, de naționalitate, religie, partid politic etc. și așa este corect. Noi tratăm oamenii, fiindcă noi suntem medici și asta-i menirea noastră.

Noi tratăm pacientul, indiferent de limba pe care o vorbește, de naționalitate sau religie. Așa este corect

Vocea Basarabiei: Bine, dar pe de altă parte, e nevoie inclusiv de medici care știu să promoveze puncte de vedere politice? Acum, dacă în parlament nu ar fi niciun medic, credeți că ar fi OK?

Alexandru Cărăuș: Nu! De aceea și avem acolo medici, și avem medici destul de competenți pe care îi cunosc și am încredere în ei.

Vocea Basarabiei: Dar de ce totuși se zice că există apatie față de politică în rândul doctorilor?

Alexandru Cărăuș: Eu nu cred că există apatie, noi întotdeauna, în orice situație, în afara clinicii dacă ne întâlnim la o manifestație de familie sau de alt gen, întotdeauna se discută și despre politică. Și eu vă zic că, cel puțin în cercul meu, dar îi cunosc pe mulți, vă dați seama că am 36 de ani de meserie în cardiologie și în cercul meu 99 la sută sunt cei care se află pe poziții proeuropene și nu cred că mulți din alte cercuri nu sunt pe aceleași poziții.

Vocea Basarabiei: Și sunt și patrioți?

Alexandru Cărăuș: D-apoi cum?! Marea majoritate, cum altfel?

Vocea Basarabiei: Dar, apropo despre patriotism, se crede că cei care aleg străinătatea, inclusiv din domeniul sănătății, ei trădează țara, pentru că merg în alte state și acele state îi înfiază ușor?

Alexandru Cărăuș: Păi vedeți că e democrație și este dreptul fiecăruia de a alege calea pe care va merge mai departe și acum, odată cu deschiderea hotarelor și posibilitățile care au apărut, până în ‘99 nu era altă posibilitate de a face o școală mai bună decât a pleca la Moscova sau Kiev, ca și în situația mea, spre exemplu. Dacă ar fi fost altă posibilitate, eu cred că cu mai mult avânt puteam merge la Paris sau la Londra, sau în Germania pentru a face aceste studii suplimentare, dar atunci era doar Moscova și am fost foarte fericit când am reușit să nimeresc în Centrul Unional de Cardiologie, în ordinatură atunci se numea, acum e secundariat, la centrul condus de renumitul academician Evgheni Ceazov. A auzit lumea despre el, a fost medicul personal al secretarilor generali, am făcut o școală bună, după mine, dar acum sunt posibilități mult mai extinse, mai largi.

Vocea Basarabiei: Dar măcar o dată v-ați gândit că e bine să alegeți calea străinătății?

Alexandru Cărăuș: Am avut propuneri, vă spun sincer, chiar și după ce am absolvit doctorantura, aspirantura, cum se numea atunci, la Moscova, mi s-a propus să rămân la Moscova la catedră, dar eu nicio zi nu m-am gândit că pot rămâne, am vrut întotdeauna să revin acasă. Am avut propuneri și din exterior, dar eu nu sunt genul de om care să rămână acolo.

Am avut propuneri să activez peste hotare dar eu întotdeauna am vrut să revin acasă

Vocea Basarabiei: Dar fenomenul migrației n-a ocolit familia dvs.?

Alexandru Cărăuș: Dacă îi putem spune migrație, poate că da, fiindcă mezina, fiica Mihaela, care a absolvit Universitatea de Medicină și este cardiolog, a preferat să meargă în România pentru a face rezidențiatul, nu a vrut să stea acasă lângă noi.

Vocea Basarabiei: Dar au fost discuții aprinse în familie?

Alexandru Cărăuș: Nu. Ea cu soțul au hotărât că ei vor să meargă în România și…

Vocea Basarabiei: I-ați încurajat?

Alexandru Cărăuș: Sigur că nu i-am descurajat, am avut oleacă de tângă, să zic așa, că era mai ușor să fie acasă lângă tata și mama, la Institutul de Cardiologie, dar fiică-mea a zis că ea vrea să facă singură studiile în România, și ne întoarcem iarăși la motivația salarială care este una mult mai solidă acolo.

Vocea Basarabiei: Dar specialiști buni care au activat în Republica Moldova și au ales să se stabilească în străinătate sunt mulți și în foarte multe țări ale lumii, în America, Germania, Italia…

Alexandru Cărăuș: Între anii 1986-1991, la Moscova eram în medicină circa 50 de persoane la diferite specialități, pentru studii la aspirantură, secundariat și din acei 50 în Moldova dacă mai sunt 6-7 persoane, restul au plecat în Statele Unite, în Germania, în Franța sunt mulți, în Marea Britanie…

Vocea Basarabiei: Și se angajează la instituții de prestigiu acolo și sunt respectați?

Alexandru Cărăuș: Da, sigur că da, trec o perioadă de adaptare și avem acolo băieți și fete foarte bune.

Vocea Basarabiei: Dar, în schimb, a pierdut Republica Moldova?

Alexandru Cărăuș: Da, a pierdut Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Iată e o problemă și aceasta. Acum, cum credeți, reformele acestea au șanse să fie duse la bun sfârșit și să livreze rezultate pe potriva așteptărilor cetățenilor?

Alexandru Cărăuș: Dar nu avem o altă cale, nu vrem să ne întoarcem înapoi și doar reformele ne pot propulsa. Sigur că sunt situații când trebuie să schimbi spațiul de confort și atunci cred că cea mai mare reticență apare la cei care deja s-au obișnuit cu un sistem, cu un regim și atunci când trebuie ceva să schimbi, întotdeauna apare sentimentul poate de frică, poate de necunoaștere – dar cum va fi după asta? Dar nu avem altă șansă, fiindcă toate democrațiile care acum sunt atât de avansate au reușit prin reforme și au putut ridica și nivelul de viață al populației și se bucura de viață.

Vocea Basarabiei: Dar aici se crede că e nevoie să se facă și un sacrificiu, sacrificiul acesta trebuie să și-l asume și fiecare cetățean în parte, pentru că atunci când discuți cu cetățenii, ce spun? Că ne-au obosit reformele, ne-au dezamăgit unii din cei care au ajuns să guverneze, că nu mai avem încredere în statul Republica Moldova.

Alexandru Cărăuș: Nu prea înțeleg acest gen de oameni, fiindcă dacă vorbim chiar despre ultimii ani de guvernare, nu sunt un apologet, ca să zic așa, dar chiar am reușit să ieșim din acest COVID și să trecem și această iarnă având o situație economică extraordinar de grea, crize mari. Am reușit, slavă Domnului, să ieșim din aceste crize, lucrurile s-au pus cât de cât pe roate și nu a dat statul faliment, căci se vorbea în diferite moduri. Tot timpul reformele sunt întâlnite de o parte de oameni în furci, să zicem așa, sau nu sunt acceptate, fiindcă pierd confortul, evident, și nu avem altă cale ca să avansăm.

Vocea Basarabiei: Și cât de dornic e cetățeanul să se implice în toate aceste transformări sau mai degrabă el, dacă și-a găsit zona lui de confort, crede că statul trebuie să-i dea, statul e cel care trebuie să aibă grijă?

Alexandru Cărăuș: Statul trebuie să-ți dea, dar și tu trebuie să dai statului ceva. Normal, da? Deci, ca să ai activitate, să plătești impozite, ca pe urmă să-ți vină la pensie și la alte chestii care sunt necesare, nu poate statul funcționa ca ceva ireal, trebuie să te implici pentru a produce ceva, pentru a avea și statul de unde să-ți dea. Evident că fără suportul partenerilor europeni avea să ne fie foarte greu.

Vocea Basarabiei: Dar, în general, cum ar fi arătat Republica Moldova, dacă nu ar fi avut acest sprijin masiv din partea partenerilor occidentali?

Alexandru Cărăuș: Eu cred că se putea produce un colaps dacă nu ne ajuta Europa, evident că nu avem de la cine aștepta ajutoare.

Vocea Basarabiei: Când discutăm cu omul de la firul ierbii, el zice că nu prea are claritate ce i s-a oferit Republicii Moldova, cum se folosește asistența.

Alexandru Cărăuș: Dar uitați-vă, cel puțin, la compensațiile care au fost plătite, compensații destul de mari la gazele naturale, se extinde numărul de medicamente compensate, din august avem iarăși o gamă de medicamente destul de costisitoare pentru niște maladii speciale care vor fi iarăși achitate din bugetul de stat. Adică aceștia tot sunt niște bani care trebuie de undeva luați, nu? Se simte acest lucru, e clar că inflația aceasta a doborât foarte multă lume în sens moral, în primul rând, dar a fost una care era previzibilă.

În toată lumea au crescut prețurile, inclusiv la resursele energetice, la produsele alimentare, absolut în toată lumea.

Vocea Basarabiei: Iată argumentele dvs. sunt destul de convingătoare, iar pe de altă parte, când discuți cu cetățeanul, el ce spune? Păi merg să procur medicamente din România, că e mai ieftin sau trec Nistrul și cumpăr de acolo, că mă costă mai ieftin.

Alexandru Cărăuș: Aceasta este o altă problemă care ține de prerogativele statului și el trebuie să se implice. Da, într-adevăr, unele medicamente la noi sunt mult mai scumpe decât în România sau Ucraina, sau chiar la același Tiraspol, este o gaură neagră și, nu știu, prin metode de contrabandă sau cum aduc medicamente, dar așa și este. Deci, aici trebuie să se implice Consiliul Concurenței, alte structuri, Fiscul ca să regleze aceste lucruri. Da, în acest sens este mult de făcut, evident, avem încă foarte multe probleme, de aceea și zic că nu trebuie să întârziem cu reformele pentru a atinge acel scop nobil de a ajunge în șapte ani membri ai Uniunii Europene.

Vocea Basarabiei: Dar, în opinia dvs., acum putem vorbi despre anumite realizări și despre multe probleme? Și iarăși întreb despre răbdarea cetățeanului, pentru că el vrea azi, aici și acum.

Alexandru Cărăuș: Este și o chestie normală că toți vor astăzi, toți zic „ne-am săturat de tranziție”, dar alte democrații au trecut și mai mulți ani până au ajuns la nivelul pe care îl au acum, dacă vorbim de țările europene. Asta este, am avut acei guvernanți pe care i-am meritat până acum, care tot ne-au hrănit cu gogoși, dar am văzut ce s-a produs până la urmă și unde am ajuns.

Vocea Basarabiei: Dar cum descrieți independența Republicii Moldova? Ce gust are această independență iată de la proclamare și până astăzi?

Alexandru Cărăuș: Ne întoarcem la ceea ce am vorbit. Ne-am fi dorit mai rapid să se întâmple acest lucru, eu am fost în ’89 în Piața Marii Adunări Naționale, eram aspirant la Moscova și am venit de acolo la toate marile adunările naționale și absolut întotdeauna am crezut pe valul euforiei de atunci că rapid, rapid ne rupem de Uniunea Sovietică și devenim absolut independenți și fericiți. Nu este chiar așa, asta este o lecție de istorie, că pentru a ajunge la nivelul dorit trebuie mult timp și multe eforturi.

Vocea Basarabiei: Dar este independentă Republica Moldova după trei decenii, după 32 de ani sau încă mai rămâne dependentă?

Alexandru Cărăuș: Depinde din ce punct de vedere ne uităm. Dacă să zicem, spre exemplu, despre resursele energetice, evident că noi fiind o țară care nu avem niciun gram de zăcământ trebuie să depindem de cineva. Am văzut cât de tare am fost dependenți de Rusia, care ne-a șantajat în permanență și acesta-i jocul lor perfid pe care-l duc de mulți ani, dintre toate țările CSI rușii ne dădeau nouă cel mai scump gaz, cu toate că eram în CSI și în prietenie, în toate situațiile cele mai grave ne-au impus embargouri la produsele alimentare, la vinuri, la mere, la prune. Știm foarte bine și, evident, când am reușit în sfârșit să nu mai depindem de dânșii, deja este un lucru foarte bun.

Vocea Basarabiei: Dar iată pentru că ați învățat la Moscova, ați avut o ședere în Federația Rusă…

Alexandru Cărăuș: Da, de 5 ani de zile.

Vocea Basarabiei: Vă este clar ce vrea Federația Rusă de la Republica Moldova?

Alexandru Cărăuș: De fapt, conducerea Federației Ruse, dacă citim istoria lui Nikolai Karamzin, cel mai mare istoric rus, rușii tot timpul au fost cei cărora nu le-au ajuns teritorii, au vrut să acapareze alte teritorii, să subjuge pe cineva ca să lucreze pentru confortul lor, adică cei care conduc Rusia evident că au rămas…

Vocea Basarabiei: Bine, dar au pământuri acolo în Siberia, chiar să nu le ajungă teritorii?

Alexandru Cărăuș: Acesta-i spiritul șovin care vine de la conducătorii lor. Aflându-mă atâta timp acolo, mi-au rămas foarte buni prieteni cu care până acum conversez, ne întâlnim la conferințe, ruși care sunt oameni foarte cumsecade…

Vocea Basarabiei: Și ce spun ei despre acest război?

Nu trebuie să întârziem cu reformele pentru a atinge acel scop nobil de a ajunge în șapte ani membri ai Uniunii Europene.

Alexandru Cărăuș: Desigur că eu vorbesc cu medici, în special, cei care au rămas acolo și dintr-ai noștri moldoveni care au rămas acolo de pe timpuri și între ruși și ucraineni noi vorbim și nimeni nu a zis că se face bine ce se întâmplă acolo, toți sunt împotrivă. Ei chiar simt pe pielea lor această chestie, deoarece tehnologiile medicale sunt de producție europeană sau americană, japoneză, nu sunt de producție rusească și acum au probleme cu diferite ustensile pentru aparatajul, utilajul cela pe care îl au tot destul de bun. Sunt problemele acestea și evident că lumea normală nu este de acord cu acest război.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. vă imaginați când și cum ar putea să se oprească această vărsare de sânge?

Alexandru Cărăuș: Am sperat și chiar ne îngrozeam în familie și cu colegii că războiul poate dura un an și mai mult, ni se părea că în câteva luni, atunci când s-a ridicat toată opinia publică mondială împotriva acestui război, dar acum am speranță și eu ca și toată lumea care este contra războiului să se oprească cât mai rapid. Depinde acum de dârzenia și de curajul armatei ucrainene de care depindem și noi foarte mult.

Vocea Basarabiei: De ce ziceți că e mare dependența?

Alexandru Cărăuș: Pentru că Ucraina este un scut al nostru, dacă nu era Ucraina de mult eram ocupați deja, într-adevăr, ocupați și în niciun fel independenți. Acum avem o independență pe care vrem să ne-o întărim.

Vocea Basarabiei: Dar și aici se împart opiniile, unii cred că Republica Moldova ar putea să ajungă în Uniunea Europeană dacă s-ar scoate hotarul de la Prut și dacă s-ar produce unirea.

Alexandru Cărăuș: Este o idee mai veche care persistă aici încă din ‘89. Eu tot timpul am fost în mod sigur unionist și aceasta ar scurta calea spre Europa, după mine, evident că atunci când ar fi un referendum și ar spune lumea să ne reunim cu Țara-mamă, dar cred că aici mai sunt și alte momente care țin de economie, de finanțe. Republica Moldova este o țară mică, dar problemele ei sunt destul de mari. Să ne aducem aminte cum s-a reunificat Germania de Est cu Germania de Vest.

Vocea Basarabiei: Și încă se mai crede că nu s-a ajuns la o unitate totală, pentru că mai sunt diferențe între cele două.

Alexandru Cărăuș: Mai sunt unele diferențe, evident că ele nu sunt mari, dar mai sunt unele diferențe între Germania de Est și Germania de Vest. Adică aici depinde și de capacitățile economice ale României de a asimila aceste câteva județe, dacă am zice așa. Moldova poate fi împărțită în câteva județe, nu? Și mai este și Transnistria…

Vocea Basarabiei: Mai este și problema transnistreană nesoluționată, mai este și UTA Găgăuzia, unde spiritele arată o cu totul altă predispoziție…

Alexandru Cărăuș: Deci, evident că acest lucru se va schimba sau opinia celor din Transnistria, sau a celor din UTA Găgăuzia atunci când aici, în partea dreaptă a Nistrului, va fi un nivel de viață foarte bun, când pensiile ar fi duble comparativ cu cele de acolo, când prețurile ar fi altele, ei singuri ar cere acest lucru. Aceasta nici nu se discută.

Vocea Basarabiei: Dle Cărăuș, am mai auzit și un alt punct de vedere, că dacă salariile ar crește mult, asta i-ar face pe moldoveni să se dezvețe a munci.

Alexandru Cărăuș: Nu cred, nu cred acest lucru, fiindcă, de fapt, dacă să luăm la general, moldovenii au muncit tot timpul, marea majoritatea a moldovenilor au fost muncitori, adică acolo unde este de lucru, acolo se fac și bani mulți și moldovenilor acest lucru le place, așa că nu cred în această variantă.

Vocea Basarabiei: Deci, salariul mare înseamnă un nivel de viață ridicat, asta vreți să spuneți?

Alexandru Cărăuș: Evident, un nivel de viață decent.

Vocea Basarabiei: Dar asta înseamnă că toți trebuie să plătească impozite, să-și transparentizeze afacerile, veniturile…

Alexandru Cărăuș: …să nu mai fie salarii în plic, care, de asemenea, este o chestie foarte urâtă, fiindcă nu ne gândim la viitor, la viitorul personal. Deci să fie totul transparent, digitalizarea aceasta e o chestie foarte bună, de fapt, totul este transparent și se vede unde a mers, ce s-a dus și cum s-a dus și dacă e legal sau ilegal.

Vocea Basarabiei: Ați încercat să spuneți despre calitățile bune pe care le au cetățenii, dar sunt și defecte pe care le observați?

Alexandru Cărăuș: Sunt, evident. Ranchiuna este o chestie pentru moldoveni, pentru basarabeni, care este destul de urâtă și n-o poate depăși omul în multe cazuri.

Vocea Basarabiei: Invidia…

Alexandru Cărăuș: Da, invidia, desigur. Moldovenii sunt meșteri la acest lucru.

Vocea Basarabiei: Dar cum vă explicați că atât de invidioși au ajuns să fie oamenii?

Alexandru Cărăuș: Sunt oameni care nu se gândesc la viitor, fiindcă invidia este o chestie ca și ranchiuna care te macină pe interior și te face să fii stresat, despre ce am vorbit la începutul emisiunii, te face să te îmbolnăvești. Deci e o chestie care nu este bună, invidia poate fi doar albă și atunci când vezi că un coleg sau un vecin a cumpărat o mașină foarte bună, străduie-te și tu să câștigi bani ca să-ți iei același tip de mașină, dar nu să-l invidiezi.

Vocea Basarabiei: Suntem în ajunul aniversării a 32-a de la proclamarea independenței. Cum ați vrea dvs. să fie sărbătorită această dată în Republica Moldova?

Alexandru Cărăuș: În mod obișnuit, nu este o zi, să zicem așa, 30 de ani sau 40 de ani, doar să ne bucurăm de faptul că suntem independenți, într-adevăr, asta-i o chestie.

Vocea Basarabiei: Independenți, cu armată străină pe teritoriu

Alexandru Cărăuș: Da, cu armată străină pe teritoriul nostru, cu armata moldovenească foarte slăbuță, cât de tare suntem independenți? Și dacă nu era Ucraina, de mult eram ocupați și cel mai mare cadou pentru noi ar fi să reușească până atunci Ucraina să câștige războiul și atunci noi am rezolva toate întrebările – și cu Transnistria, și cu ceilalți care ne pun pe jar.

Vocea Basarabiei: Credeți că ar putea societatea asta dezbinată să se unească ușor în jurul unei idei?

Alexandru Cărăuș: Nu ușor, dar acest lucru trebuie adus prin mass-media, prin contracararea propagandei acesteia absolut indecente care vine cu ceea ce se propune din Est, să se aducă la mintea oamenilor, la cugetul oamenilor lucrurile care sunt bune și care trebuie să se întâmple pentru a evolua, indiferent de ce naționalitate ai, că ești rus, ucrainean, găgăuz, bulgar sau altceva.

Vocea Basarabiei: Deci să fie exact așa cum se întâmplă atunci când trebuie să ajungi la doctor, el nu se uită nici la etnie, nici la limba vorbită, nici la apartenența religioasă sau politică?

Alexandru Cărăuș: Exact!

Vocea Basarabiei: Trebuie totuși să fie crescută această cultură despre care vorbeam inițial și poate că, dacă pe lângă cultură se mai adaugă bunăstare, prosperitate, atunci trage toată lumea la același car și mai puțin se vor vedea diferențele și ambițiile, dar și interesele, pentru că interesele sunt fie personale, fie de grup, fie de partid, fie străine?

Alexandru Cărăuș: Atunci ar fi perfect. Evident că interesele sunt și, după mine, ele ne macină, fiindcă eșichierul de dreapta este atât de dezbinat, pe când cel de stânga este atât de unit, practic se susțin unii pe alții și atunci când chestia asta se va diminua și va fi un segment mai mare de dreapta, nu 30 de partide toate pe același eșichier, atunci cred că mai ușor ar ajunge și la oameni, la oamenii de rând că, uite, așa trebuie să procedăm.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.