VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Ala Nemerenco: Salariul lucrătorilor medicali este demotivant, dar atitudinea lor față de pacient trebuie să se schimbe

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează vorbim despre sănătatea noastră cea de toate zilele și cu acest prilej am reinvitat-o pe dna ministră a sănătății, dna Ala Nemerenco, la emisiunea noastră. Ce se vorbește de-a lungul timpului? Că asigurarea accesului oamenilor și comunităților la servicii de sănătate de calitate trebuie să fie o prioritate, astfel încât să poată avea grijă de propria lor sănătate și de cea a familiilor lor, că e nevoie de profesioniști în domeniul sănătății, care să ofere îngrijiri de calitate centrate iarăși pe oameni, guvernanții trebuie să investească în acoperirea națională cu servicii de sănătate. Iată, de fiecare dată parcă ceea ce citim pe hârtie sună frumos și vrem să avem încredere, dar situația ce arată? Dna ministră, să ne spuneți dvs., cum ați comenta situația astăzi din acest sector numit sănătate? Eu am citit cu regularitate postările dvs., inclusiv cea care se referă la justiție și sănătate, pentru că ați mers și peste Ocean și ați ascultat un profesor de acolo, și ați spus că justiția este importantă, dar și sănătatea, pentru că, atunci când avem nevoie noi sau cineva din cei apropiați, suntem gata să dăm orice doar ca să ne salvăm sănătatea noastră și sănătatea celor din jurul nostru. Cum se prezintă astăzi situația din domeniul ocrotirii sănătății?

Ala Nemerenco: Bună ziua tuturor!

Vocea Basarabiei: Bine ați revenit la Vocea Basarabiei!

Ala Nemerenco: Vă mulțumesc pentru invitație, dna Valentina! Într-adevăr, noi ne pomenim că ne interesează domeniul de sănătate doar atunci când noi sau cineva din apropiații noștri, de fapt, contactăm cu sistemul de sănătate, avem o problemă de sănătate și atunci, într-adevăr, vedem și înțelegem cum lucrează. Dacă ne referim la tot ce ați citit dvs., și aceasta este scris în toate politicile statului pe parcursul mai multor ani, vreau să spun cu recunoștință un mulțumesc pentru cei care au scris legile în anii ’90, când se forma acest stat micuț, vorbeam anterior, fără prea multă memorie instituțională de a se autoguverna, și au scris destul de bine aceste politici, chiar dacă era doar un început de creare a unui stat. Și este o regulă simplă, noi toți cumva plătim într-un fond comun o asigurare, ne asigurăm riscurile de sănătate, plătim regulat și atunci când ne confruntăm cu o problemă de sănătate, legea spune că, de fapt, ar trebui să beneficiem absolut gratuit de aceste servicii, în special când am contribuit. Și noi cunoaștem că sau plătim noi la momentul de față 9% cei care activăm, indiferent de domeniul în care activăm, sau plătește statul pentru categoriile care nu au venituri câștigate, primesc pensii sau sunt copii, studenți și mai sunt un șir de categorii pentru care statul și-a asumat responsabilitatea să achite aceste cheltuieli. Și sună totul foarte bine, și a fost scris foarte bine în lege și atunci când oamenii vin în sistemul de sănătate pot să vadă că, de fapt, problema este la implementare, nu lucrează legile, de obicei, așa cum nu lucrează în justiție, astăzi tot ne dorim reforma justiției…

Vocea Basarabiei: De ce nu funcționează legile?

Dacă pacientul ajunge într-un spital, el nu mai trebuie să plătească nimic unui medic nici oficial, nici neoficial, pentru că are poliță de asigurare

Ala Nemerenco: Păi vă întreb: de ce nu lucrează în justiție, de ce nu lucrează în procuratură, de ce nu lucrează în sistemul educațional? Fiindcă noi suntem foarte talentați la omorât orișicare idee, deoarece atunci când trebuie să punem o lege, un regulament, un cadru legal să lucreze pentru oameni, fiecare care ajunge acolo nu merge până la bun sfârșit. La noi la minister sunt foarte-foarte multe politici și strategii. Ce înseamnă ca legea să lucreze? Asta înseamnă că, dacă pacientul ajunge într-un spital, el nu mai trebuie să plătească nimic unui medic nici oficial, nici neoficial, pentru că este această poliță de asigurare. Un pacient când ajunge într-un spital, aceasta ar însemna minimum niște condiții sanitare de bază, care să corespundă unui spital. De asemenea, acest spital sau instituție ambulatorie ar trebui să beneficieze de niște echipamente, care cumva să poată să ajute în stabilirea unui diagnostic și, de asemenea, aceleași echipamente bune pentru a realiza niște intervenții, fie ele operatorii sau de orișice altă natură și pe deasupra să mai avem și acces gratuit la medicamente. Și iată aici când începem să le despicăm pe toate, o să vedem de ce nu a fost posibil de realizat pe parcursul acestor ani de când suntem independenți.

Vocea Basarabiei: Să vorbim despre toate.

Ala Nemerenco: Deci să începem de la început.

Vocea Basarabiei: Da.

Ala Nemerenco: Baza tehnico-materială. E spus foarte clar că fondatorii ar trebui să investească. Da, suntem o țară cu bugete limitate, nu avem capacitățile unui stat bine dezvoltat, dar, în același timp, ne întrebăm: ce s-a făcut toți anii aceștia, dacă instituțiile activează cu echipamente care au o vechime de 40-50 de ani, iar în unele instituții în care noi acum am dus echipamente medicii ne spuneau că ultimele echipamente de acest gen le-au primit acum 25-30 de ani? Cum poate lucra acel medic acolo cu astfel de echipamente?

Vocea Basarabiei: Dar unde sunt investițiile care au fost alocate?

Ala Nemerenco: Asta trebuie să-i întrebăm. Unde sunt? Eu totdeauna am repetat: noi discutăm despre furturile care au fost „realizate” în sistemul bancar, aeroport, deci sunt niște dosare de rezonanță despre care se vorbește permanent, a vorbit cineva vreodată despre hoțiile care s-au făcut în sistemul medical? Sistemul medical a fost unul finanțat, după cum spuneam, nu putem să comparăm cu finanțările care s-au realizat în țări dezvoltate, dar pentru Republica Moldova oricum au fost niște bani pe care i-au plătit oamenii și au așteptat niște servicii de calitate. De aceea, ar trebui cineva să întrebe – de ce nu avem astăzi echipamente, de ce nu avem astăzi spitale care ar arăta normal, unde când am venit…

Pe parcursul a 30 de ani cetățenii au achitat pentru asigurare medicală ca să beneficieze de servicii de calitate, însă acești bani nu au ajuns la oameni

Vocea Basarabiei: Unde s-au evaporat acele sume de bani?

Ala Nemerenco: Aceasta nu este întrebarea către mine, dna Valentina. Eu pot să spun ce fac eu, funcția mea nu este să investighez ce s-a făcut pe parcursul a 30 de ani, de ce nu a ajuns la oameni. Deci, eu când am venit în 2021 am găsit lista medicamentelor esențiale, în fiecare țară, orișicare guvern aprobă o listă a medicamentelor esențiale care este aprobată de Organizația Mondială a Sănătății și am considera-o cumva obligatorie pentru fiecare țară. Lista noastră nu a mai fost actualizată din 2011. Ca toată lumea să înțeleagă, această listă stă la baza tuturor achizițiilor care se fac în sistem cu medicamente, stă la baza ulterioarelor aprobări ale medicamentelor compensate, obligatoriu ele trebuie să se afle în această listă a medicamentelor esențiale, a aprovizionării spitalelor cu aceste medicamente și dispozitive.

Vocea Basarabiei: Deci a fost un interes ca să nu fie împrospătată această listă?

Ala Nemerenco: Păi, desigur! Este bine să avem aceleași medicamente, care aceleași companii câștigă aceleași licitații zeci de ani. Organizația Mondială a Sănătății recomandă o dată la doi ani să se actualizeze această listă, acolo nu erau introduse ca medicamente esențiale cele mai importante medicamente de bază, care sunt utilizate în oncologie. Și noi ne mirăm că pacienții spun că nu au acces la aceste medicamente?! Cum puteau să aibă acces, dacă în însăși baza legală ele nu erau introduse? Și iată am început așa a pieptăna tot documente, a introduce, a aduce. Supărarea oamenilor este cumva argumentată, oamenii nu cunosc toate aceste lucruri și ei pe bună dreptate își doresc să primească servicii care ar corespunde așteptărilor lor și, totodată, oamenii nu vor să accepte și să înțeleagă că așa distrugeri cum au fost înregistrate în Republica Moldova absolut la toate capitolele nu știu dacă mai sunt undeva în regiune. Noi ne-am dezvoltat cumva un pas înainte, trei înapoi, un pas înainte, trei înapoi, iată, toți anii aceștia și acum culegem rezultatele. Eu personal îmi doresc mult mai mult decât oricare alt cetățean ca lucrurile să se miște repede.

Vocea Basarabiei: ți angajați ar avea domeniul sănătății?

Ala Nemerenco: În domeniul sănătății avem undeva 10.000 de medici doar în sistemul public, avem și alții în domeniul privat la care, din păcate, nu le cunoaștem numărul, deoarece nu ne raportează atât de corect instituțiile private, dar o să avem un sistem informațional…

Vocea Basarabiei: Dar de ce nu și-ar dori să raporteze situația adevărată?

Ala Nemerenco: Pentru că nu a fost pusă o regulă clară pentru toți absolut, deoarece nu avem sisteme de acreditare care să lucreze corect, nu avem sisteme de licențiere asupra cărora noi lucrăm acum și instituția atunci când trece o acreditare sau un cadru medical atunci când își ia o licență pentru dreptul de a practica meseria trebuie neapărat să-și raporteze și activitățile, și unde se află, și atunci sistemul are o interpretare foarte corectă a cifrelor.

Vocea Basarabiei: Adică, privatul se consideră ca un fel de stat în stat?

Ala Nemerenco: Nu, ei pur și simplu se subordonează mai mult după alte reguli, care țin de activitatea întreprinzătorilor, dar nu aceasta este problema că ei se ghidează mai mult și de alte reguli. Este despre faptul că noi nu am introdus aceste măsuri, să zicem obligatorii, fiindcă în linii generale nu ar trebui să ne intereseze al cui capital este investit într-o instituție – cel public sau cel privat, instituțiile ar trebui să aibă plus-minus aceleași reguli de activitate. Deci ne întoarcem la personalul medical…

Vocea Basarabiei: Dar câți manageri sunt?

Ala Nemerenco: Păi, manageri are fiecare instituție, instituțiile mari au și vicedirectori, câte 3-4, au șefi de secții, de departamente, ei toți fac parte din tot aparatul acesta, să zicem, administrativ, care se ocupă de gestionarea instituțiilor. Chiar și o instituție mică dintr-un centru de sănătate rural are un conducător. De asemenea avem o armată foarte mare, care este de 3 ori mai mare de lucrători medicali cu studii medii care, de asemenea, este foarte importantă și ei ar trebui să lucreze mult mai autonom, să facă multe activități de sine stătător, nu doar să asiste medicii, deci este foarte mult de lucrat la domeniul acesta. Dacă m-ați întrebat de resursa umană, eu cred că v-ar interesa care este situația, câți avem, câți pleacă…

Vocea Basarabiei: Ajungem și la resursa umană, dar pentru că atât de mult se vorbește și despre aceste scheme care ar fi fost puse la cale, care au fost funcționale pe parcursul unei perioade mai îndelungate, totuși, nu vorbim acum despre cazuri concrete, dar cine erau autorii acestor scheme?

Ala Nemerenco: Dna Valentina, eu nu o să dau răspuns la această întrebare, fiindcă, vă spun, eu nu sunt în funcția ca să fac aceste investigații și să vin astăzi cu nume, cine, cum, e clar că cunoaștem multe lucruri, dar aceasta nu este funcția mea, eu trebuie să mă grăbesc să fac acest sistem să lucreze pentru oameni, și nu este atât de ușor, fiindcă trebuie să…

Vocea Basarabiei: Dar dvs. interacționați cu acești subalterni?

Ala Nemerenco: Desigur că interacționez, cu atât mai mult că am mai luat acum și 31 de spitale raionale, de parcă ar fi fost puține bătăi de cap până atunci și funcția mea este să schimbăm cât mai repede atitudinea personalului medical, asigurarea cu echipament, reparația acestor instituții…

funcția mea este să schimbăm cât mai repede atitudinea personalului medical,

Vocea Basarabiei: Dna Nemerenco, dar se poate schimba atitudinea personalului medical, ținând cont că trebuie să lucrați cu acei care astăzi activează în acest domeniu și au activat?

Ala Nemerenco: Este cel mai greu lucru. Este un proces mai greu să schimbi atitudinea și, probabil, oamenii sunt cel mai supărați pe această atitudine a personalului medical. Faptul că, într-adevăr, se condiționează plăți, sunt nepăsători de multe ori, mai există conflicte între pacienți și personalul medical, de parcă am fi pe două baricade și nu pot să înțeleg ce au de împărțit, când, de fapt, și unii, și alții sunt concentrați exact pe aceleași scopuri – îmbunătățirea sănătății, dar aceasta ține, într-adevăr, de cultura oamenilor, de cutumele care s-au format, deprinderile lor și nu este un subiect pe care noi putem să atingem o îmbunătățire într-o zi sau două zile, dar vreau…

Vocea Basarabiei: Pe mine mă interesează cum schimbați dvs. atitudinea personalului medical față de pacienți.

Ala Nemerenco: Vreau să vă spun că acesta-i un proces mai lent, într-adevăr, eu nu pot să merg acolo și, nu știu…

Vocea Basarabiei: Și să stați azi la Soroca, mâine la Nisporeni, poimâine la Comrat…

Într-o instituție în care sunt investite capacități, în care este reparat, adus echipament, pacientul are un alt comportament și începe să-și schimbe comportamentul și personalul medical.

Ala Nemerenco: …paznic alături de sute de mii de lucrători din sistemul de sănătate, începând cu infirmiera sau portarul, dar totul se schimbă odată cu instituția și cu sistemul. Chiar am observat, într-o instituție în care sunt investite capacități, în care este reparat, adus echipament, pacientul are un alt comportament și începe să-și schimbe comportamentul și personalul medical. În afară de aceasta, vom introduce un sistem de licențiere, fiindcă astăzi oricare medic își ia diploma și până la sfârșitul zilelor lui sau ieșirea la pensie nu mai are nimeni nicio întrebare vizavi de activitatea lui. Peste tot în lume, o dată la 5 ani, fiecare medic trebuie să demonstreze niște rezultate ale activității – faptul că este de bună-credință, faptul că el lucrează asupra sa, trece absolut toate cursurile de instruire, nu are cumva în caracteristica lui, în spate, cazuri de conflict, cazuri de malpraxis, atitudinea față de pacienți și multe-multe altele. Deci se coagulează un dosar al medicului și o dată la 5 ani, de fapt, el nu ar trebui să se întâlnească cu o comisie, cum își închipuie foarte mulți reprezentanți din sistemul medical, acesta este un proces care, de fapt, nimeni nu știe cum are loc, nu știe cine evaluează aceste dosare și la momentul când acest drept de practică nu ți-l poți lua pentru următoarea perioadă, vine o concluzie, deci nu ți se permite, ești retrogradat din funcție, ești trimis la niște instruiri pe care le vei plăti din banii proprii și multe alte cerințe.

Vocea Basarabiei: Dar nu va pierde sistemul și mai multe cadre?

Ala Nemerenco: Nu cred că va pierde mai mult. Vreau să vă spun că, într-adevăr, atunci când este cineva care aduce o doză de nocivitate în sistem, eu cred că cu el sau fără el nu este mare diferență. De obicei, sistemul se ține pe cadrele care sunt puternice, bune, profesioniste, cu atitudine, cu capacități, nu se ține sistemul pe ceilalți, că altfel ar fi la pământ totalmente.

Vocea Basarabiei: Doar că aici trebuie să facem o precizare, totuși, în societate deseori se obișnuiește să se generalizeze o situație. Pe de o parte, trebuie să spunem că există foarte mulți lucrători medicali care au un nume bun și care se bucură de multă stimă, recunoștință din partea pacienților, pe de altă parte, există și acest segment al populației care îi critică dur și unii dintre ei chiar justifică această atitudine totuși neprietenoasă a medicului față de pacient, pentru că se spune cu text deschis că până nu vinzi purcelul și vițelul nu ai șanse să ajungi la o intervenție chirurgicală. Auzim despre aceste cazuri în mediul rural, mai cu seamă, cu foarte multe ocazii și discut și eu cu lucrători medicali și ei spun că nu ar trebui despre toată breasla să se vorbească în aceiași termeni, că se demotivează oamenii care sunt integri, care sunt onești, care au vocație și activează cu multă pricepere în acest domeniu.

Ala Nemerenco: Da, generalizarea este caracteristică poporului nostru și am văzut atunci când Ministerul Sănătății anunță despre niște operații foarte reușite sau chiar unice în felul lor care sunt realizate în sistemul nostru de sănătate, văd comentarii: „Trăiască medicii!”, toți sunt fericiți și doar dacă se întâmplă ceva viceversa, exact aceleași persoane care comentează (eu le spun „comentatori de serviciu”), imediat se aruncă, vai, totul este rău, medicii sunt răi ș.a.m.d. Eu cred că noi trebuie să personalizăm lucrurile și să avem o atitudine respectuoasă față de medici, deoarece nu poți să vii la medic, să trântești ușa și, în același timp, să ai o atitudine foarte părtinitoare și frumoasă față de tine. Și mă mai întâlnesc cu un fenomen atunci când sunt solicitate aceste plăți, pacientul este condiționat sau se întâlnește cu bariere destul de grave din partea unor reprezentanți, să le spunem așa, ai sistemului medical, ei nu vor să coopereze. Deci, foarte frecvent eu le pun întrebarea celor care mă contactează: dvs. m-ați contactat ca eu să vă ofer servicii psihologice de suport sau doriți împreună să atingem un rezultat? Cum ajung să întreb instituția, numele medicului, gata, se retrag, nu mai vrem, Doamne ferește să mai vorbesc de CNA, imediat dispar, nu mai vor să comunice. Deci, toți vor doar să se plângă ministrului, nimeni nu vrea să-și asume nicio acțiune, trebuie să avem curaj ca să curățăm împreună acest sistem. Am comunicat cu o pacientă și dumneaei mi-a spus că i s-a solicitat și a plătit suma de 3.000 de euro pentru o intervenție și eu am rugat-o foarte mult să colaboreze cu noi, ca să scoatem la iveală acest caz, fiindcă este ceva ieșit din comun, nu este doar o plată în care a venit pacientul să-i mulțumească cumva medicului cu o sumă care considera el, a fost o condiționalitate și a fost plătită această sumă. I-am spus că sunt dispusă să o ajut, dacă mai are nevoie de servicii medicale, o să meargă în alte instituții, ca să n-o expun unui pericol, poate are niște frici, poate are nevoie de altceva, o s-o ajutăm și ea a spus: „Da, iată mi-ar trebui pentru cineva din familie un fotoliu pentru persoane cu dizabilități”. Un fotoliu din astea bune costă în jur de 3.000 de euro, deci familia nu și-a permis să plătească pentru acest fotoliu, dar a găsit acele 3.000 de euro ca să ofere mită doctorului. Am încercat foarte mult s-o conving, dar nu a dorit să colaboreze, că îi este frică, că va mai ajunge în acea instituție și iată aici se sparg de țărm toate valurile, fiindcă fiecare dorește să existe un om, să existe un ministru care se va bate cu acest balaur al corupției, dar oamenii trebuie să înțeleagă că ministrul și ministerul, și toți cei care își doresc această schimbare trebuie să conteze pe suportul cetățenilor și pacienților. La momentul când noi solicităm de la ministru ca să fie schimbat mobilierul într-o instituție în care, într-adevăr (chiar azi discutam cu un cetățean), n-au fost făcute schimbări acolo zeci și zeci de ani, noi de-abia am preluat acest spital în luna aprilie și își dorește schimbări majore…

Vocea Basarabiei: …un spital raional.

Ala Nemerenco: Da, și îl întreb: „Ați fost la administrație, ați discutat?” – „Nu. Păi este ministrul”. Vreau să comunic și pe această cale că toate instituțiile au conducători, care sunt responsabili și aceasta este atribuția lor de bază, de a avea grijă de felul în care este gestionată instituția medicală. Desigur, noi o să-i susținem și-i susținem foarte mult prin investițiile pe care le aducem, prin investițiile pe care o să le facem în reparații. Și vreau să spun că noi acum avem reparații în foarte multe spitale pe care le realizăm și oamenii au să vadă schimbarea, fiindcă o să începem în curând să le dăm în exploatare.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.